Влагомер

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Влагомер

Мнениеот fox_vt » Чет 09 фев 2012 13:55

Има ли някой запознат с принципа на работа на влагомера за домашна употреба и по точно този [url]http://www.jmt.bg/часовници-метеостанции-cID=766/hama-th-200-метеорологична-станция-87682-pID=4629/[/url]
Та чудото работи но най високата влажност която е регистрирал е 46-47% при пуснат овлажнител и сушилка пълна с дрехи на макс.Имам чувството че има нещо нередно или той лъже или стаята "губи" влага в колосални размери, сега повечето ще кажат радвай се да ама не.Два пъти съм го отварял и със тампон със спирт съм чистил датчика и след това започва да показва за известно време по високи данни и след няколко дена пак намаля стойноста докато падне под лимита му от 20%.Та въпроса е той ли лъже или стаята е доста дишаща,с климатик съм,външна изолация нова дограма,но имам лунички които вероятно са единствени по рода си mhihi щото са монтирани в тавана в дупки пробити в него, на 6ти последен етаж съм.Та да видим спецовете кво ще кажат.

Потребителски аватар
barezifranko
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABU 1993

Re: Влагомер

Мнениеот barezifranko » Чет 09 фев 2012 14:03

Относителна влажност — отношението между количеството водна пара, намираща се във въздуха и максималното количество водна пара, което въздуха може да поеме при една и съща температура на въздуха. Изразява се в проценти.

Аз мисля че такава стойност е нормална

Потребителски аватар
kossel
Автомобил: Fiat Doblo Natural Power
Двигател: 103 коня 1600 16V

Мнениеот kossel » Чет 09 фев 2012 14:28

Сложи го в банята за известно време и наблюдавай

Потребителски аватар
onion
R.I.P
Автомобил: Passat B3 1800 mono
Двигател: ABS 92

Мнениеот onion » Чет 09 фев 2012 14:56

аз имам подобен на ХАМА , и според мен не мери точно ... решил съм да си взема един от тези за терариуми:
http://zooportal.bg/teraristika/39-akse ... hygrometer

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Чет 09 фев 2012 15:00

Климатика много изсушава въздуха.Без овлажнител влажноста ще падне под 10%.
Моя овлажнител почти 3 литра ги лъха за 2 дена и влажноста я поддържам едва около 40%.В другата стая като преместя влагомера отчита 10% -без влагомер.И топлината при едни и същи градуси но при различна влажност се чувства различно.При по голяма влажност ти е по топло.
Не вярвам да имаш проблем с влагомера.Сигурно не отчита идеално точно но.....

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Мнениеот DundyTheCroc » Чет 09 фев 2012 15:04

Така, щом си го чистил със спирт датчика си е заминал. Върху пътечките е нанесен слой, задържащ влагата, реално се мери спад в съпротивлението при качване на влажността. Имам подобна метеостанция комплект с безжичен датчик, имаше разлика в показанията и аз така със спирт почистих един от датчиците, сега повече от 30 процента не показва.

Потребителски аватар
fox_vt

Мнениеот fox_vt » Чет 09 фев 2012 17:28

DundyTheCroc написа:Така, щом си го чистил със спирт датчика си е заминал. Върху пътечките е нанесен слой, задържащ влагата, реално се мери спад в съпротивлението при качване на влажността. Имам подобна метеостанция комплект с безжичен датчик, имаше разлика в показанията и аз така със спирт почистих един от датчиците, сега повече от 30 процента не показва.

Хмм да ти кажа след като след всяко почистване все по малко време искарва може и да си прав.Но какво се получава ако върху датчика се натрупа прах не влияе ли и той на показанието.До колегата със терариума той така като гледам е от аналогов тип дали ще показва точно.Иначе довечера като се къпя ще го взема с мен във банята да видя кво ще покаже.

Едит:преди малко излязох от банята бях пуснал максимално гореща вода и в банята стана на мъгла.Та максималното показание беше 75% след 20 мин къпане-нарочно се бавих,и температура 21,5 градуса.И понеже имам вентилатор доста як но работи с лампата,като се окъпах не спрях душа,подсуших се отстрани угасих лампата и тогава спрях душа и затворих плътно вратата.След 20 мин отивам да видя и беше излязъл от обхват внесох го в стаята и показа 60% от което съдя че е минал горната граница 90% по каталог.Между другото научих че рефреш рейта на температурата и влажноста е на 1 минута.Очевидно работи,като надуя на макс овлажнителя в спалнята % та се качва но явно трябва да овлажнявам постоянно за да се поддържа поне 35% влажност.

Потребителски аватар
mafiota
Автомобил: Audi A6 C5
Двигател: APU

Мнениеот mafiota » Съб 11 фев 2012 13:28

Тези метрологични станции на Хама изобщо не мерят правилно! Нямат нищо общо с реалноста.
За що годе добър влагомер може да видиш тук:
http://www.bezvlaga.com/dr-ustroistva/vlagomeri/

Аз ползвам тяхна клапа против влага която се монтира в дограмата

Потребителски аватар
fox_vt

Мнениеот fox_vt » Съб 11 фев 2012 19:26

Тея изглеждат хубави има ли някой който използва такива с косъм?

Потребителски аватар
mafiota
Автомобил: Audi A6 C5
Двигател: APU

Мнениеот mafiota » Съб 11 фев 2012 23:17

В централата имаме такъв - с косъм, мери но незнам колко е точен.

Тея по-горе със сигурност са добри, и цената е поносима.

Потребителски аватар
fox_vt

Мнениеот fox_vt » Нед 12 фев 2012 14:37

Абе чак сега видях че има дистрибутори и във търново на алумина елит,но те ли продават и влагомерите или те са на отделен сайт.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”