Глоба за загубен документ с изтекла валидност!Законно ли е?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- mirkata 4020
- Автомобил: vw mk3
- Двигател: 1996
Глоба за загубен документ с изтекла валидност!Законно ли е?
Дилемата е следната,изгубих си личната карта която беше с изтекъл срок-тоест невалидна!Днес ходих да подам документи за новата и платих глоба.
Законно ли е да те глобят за изгубване на невалидна лична карта?
Законно ли е да те глобят за изгубване на невалидна лична карта?
- barezifranko
- Автомобил: Golf 3
- Двигател: ABU 1993
Re: Глоба за загубен документ с изтекла валидност!Законно ли е?
Глобавят те защото си стоял известно време с невалиден документ за самоличност и не си отишъл в установения срок да го смениш. Така поне мисля аз
- Tipsy
- Автомобил:
- Двигател:
Код: Избери всички
Лицата са длъжни да върнат паспортите си и заместващите ги документи на органа, който ги е издал, в тримесечен срок след изтичане на тяхната валидност или отпадане на основанието за тяхното издаване или ползване.
След като ти не им връщаш нищо е нормално да те глобят.
- mirkata 4020
Не,глобиха ме за това,че не го представих и съм го загубил.Аз написах,че е открадната де.
Глобиха ме за абсолютно невалиден документ който не притежавам.
- gogata1982
- Автомобил: GOLF 3
- Двигател: 1995 - 101
- Контакти:
колега аз се опитах да мина веднъж по същия начин ...в 7-мо ме изкараха престъпник че са ми откраднали документите направо ужас ! то беше ама с тия панталони ли беше ...ама как ще ти ги откраднат я си виж джоба....и това всичкото с цел да се вземе глоба а не да се води кражба !
ще се възползвам от темата на колегата да запитам ( понеже скоро ми изтича личната карта ) ако им върна документа който изтича, но е в състояние което няма да има хареса има ли глоба ? да обясня малко ,че така не е много ясно ...ламинирах си личната карта обаче при първото спиране от полиция ми казаха, че е забранено и я разламинирах ама с доста последствия ...
ще се възползвам от темата на колегата да запитам ( понеже скоро ми изтича личната карта ) ако им върна документа който изтича, но е в състояние което няма да има хареса има ли глоба ? да обясня малко ,че така не е много ясно ...ламинирах си личната карта обаче при първото спиране от полиция ми казаха, че е забранено и я разламинирах ама с доста последствия ...
Последна промяна от gogata1982 на Вто 07 фев 2012 17:59, променено общо 1 път.
mirkata 4020 написа:Не,глобиха ме за това,че не го представих и съм го загубил.Аз написах,че е открадната де.
Като го откраднаха съобщи ли в полицията веднага

С колко лева те жулнаха

- mirkata 4020
BG_Golf4e написа:mirkata 4020 написа:Не,глобиха ме за това,че не го представих и съм го загубил.Аз написах,че е открадната де.
Като го откраднаха съобщи ли в полицията веднага![]()
С колко лева те жулнаха
Съобщих,това не променяло нещата трябвало да има документ с който да удостоверя кражбата.Такъв не ми дадоха в полицията защото немога да докажа същата.Парадокс.
30 лв е глобата.
Как да си оспоря глобата ме интересува.Не е честно да те глобят за невалидно нещо.
Искам ;вратичка;в закона

- Tipsy
- Автомобил:
- Двигател:
mirkata 4020, вратичката е - глоба до 50лв не се обжалва. Това от своя страна според европейските закони е ограничанване на правото ти на защита, следователно можеш да обжалваш, чрез съда в Страстбург. Естествено малко са хората, които ще се наемат да правят такива неща и си плащат.
gogata1982, естествено, че е забранено да си ламинираш документа, така възпрепятстваш достъпа до доста от защитните елементи и не може да се провери дали не е фалшива. Мисля, че не би следвало да има проблем при връщането, на старите карти им е толкова смотано фолиото, че ако се остави няколко часа на силно слънце и се разлепя.
gogata1982, естествено, че е забранено да си ламинираш документа, така възпрепятстваш достъпа до доста от защитните елементи и не може да се провери дали не е фалшива. Мисля, че не би следвало да има проблем при връщането, на старите карти им е толкова смотано фолиото, че ако се остави няколко часа на силно слънце и се разлепя.
- liderass
- Автомобил:
- Двигател:
mirkata 4020 написа:Не,глобиха ме за това,че не го представих и съм го загубил.Аз написах,че е открадната де.
Колега ще ме извиняваш, ама е смешно направо! Да не са малоумни хората, не стига ,че ти е била изтекла личната карта, пък и с номера с откраднатите документи минаваш. Служителите не са от детската градина да се връзват на всичко казано и написано в обяснение. При тях излиза ,че ти е изтекъл документа и ТИ не си го върнал и подменил на време! Глобата ако не е за непредставяне на документа, щеше да е за изтекъл срок, та според мен са ти спестили глобата за изтекъл срок!
- groznika
- Автомобил: Bora 1.8T
- Двигател: AUM
Всичко е законно 
Личните документи всъщност са собственост на държавата и в случая на Министерство на вътрешните работи. Длъжен си прилежно да ги съхраняваш, да ги пазиш, винаги да ги носиш със себе си и да ги представиш за подновяване при изтичането им. Неспазването на тези задължения води до съответните административни санкции предвидени от закона
Плати си глобата и недей да търсиш под вола теле

Личните документи всъщност са собственост на държавата и в случая на Министерство на вътрешните работи. Длъжен си прилежно да ги съхраняваш, да ги пазиш, винаги да ги носиш със себе си и да ги представиш за подновяване при изтичането им. Неспазването на тези задължения води до съответните административни санкции предвидени от закона

liderass написа:mirkata 4020 написа:Не,глобиха ме за това,че не го представих и съм го загубил.Аз написах,че е открадната де.
Колега ще ме извиняваш, ама е смешно направо! Да не са малоумни хората, не стига ,че ти е била изтекла личната карта, пък и с номера с откраднатите документи минаваш. Служителите не са от детската градина да се връзват на всичко казано и написано в обяснение. При тях излиза ,че ти е изтекъл документа и ТИ не си го върнал и подменил на време! Глобата ако не е за непредставяне на документа, щеше да е за изтекъл срок, та според мен са ти спестили глобата за изтекъл срок!
Относно служителите които не се връзват и ... заплатчовците по подобни места са горе-долу на принципа - как ще мина без нерви ,а тоя с проблема да се оправя.
- Pichaga
- Антиспамър №1
- Автомобил: Opel Zafira B
- Двигател: Z19DT
- Контакти:
groznika написа:Всичко е законно
колегата е на 100% прав
точно така е
дори изтекли си длъжен да ги върнеш, ако ги загубиш и с изтекъл срок, плащаш глоба
- vanko_VW
- Автомобил: Ford Focus
- Двигател:
groznika написа:Всичко е законно
Личните документи всъщност са собственост на държавата и в случая на Министерство на вътрешните работи
Добре де, а като са на държавата защо при издаването си ги плащаме?
Не го разбирай като заяждане, а като въпрос

а защо да не си ламинирам талона(синия), моя лично е издаден 2001г. и ако не е ламиниран до сега да е станал на парченца
vanko_VW написа:groznika написа:Всичко е законно
Личните документи всъщност са собственост на държавата и в случая на Министерство на вътрешните работи
Добре де, а като са на държавата защо при издаването си ги плащаме?
Не го разбирай като заяждане, а като въпрос![]()
а защо да не си ламинирам талона(синия), моя лично е издаден 2001г. и ако не е ламиниран до сега да е станал на парченца
Колегата имаше предвид ламинирането на личната карта и книжката, които имат водни знаци, холограми и други "предпазни средства", които светят или правят друго по определен начин и ламинирайки ги, може да ги направиш ... по-малко лесни за разпознаване (както и да звучи това).
Иначе синия контролен талон на книжката и аз съм ламинирал. Едно пране и заминава. А като го пипнат 5-тима проверяващи и вече е баница. Не мисля, че е проблем или поне досега никой не ми е обръщал специално внимание.
П.П. Преди да го ламинирам, питах един познат полицай и той каза: "Ламинирай - никой нищо няма да ти каже".
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
При изгубване, кражба, повреждане или унищожаване на лична карта или паспорт
При изгубване, кражба, повреждане или унищожаване на български личен документ лицето е длъжно в срок до три дни да декларира това в най-близкото структурно звено на Министерството на вътрешните работи или в дипломатическите или консулските представителства на Република България в чужбина.
Наказва се с глоба от 30 до 200 лв. лице, което:
изгуби, повреди или унищожи български личен документ;
не е декларирало в тридневен срок изгубване, кражба, повреждане или унищожаване на български личен документ;
Наказва се с глоба от 20 до 150 лв. лице, което не подаде заявление за издаване на лична карта в срок до 30 дни, след като е заявил, че тя е повредена, унищожена, изгубена или открадната.
От тука нищо неясно няма. Написали са най-ниската глоба, щото са могли и 200 лв да напишат и можеш да ходиш само на арменския поп да се плачеш.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”