1,9 VW Polo Diesel проблем с OMV дизел

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Rali
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

1,9 VW Polo Diesel проблем с OMV дизел

Мнениеот Rali » Пет 10 фев 2012 9:51

Колеги, моля за съвет във връзка със следния проблем:
Преди 2 седмици заредих на OMV от обикновения дизел и сега колата ми е на трупчета. Като я запаля пали без проблем, след като поработи 10-ина минути започва да гасне, не може да вдига повече от 1500 оборота и е необходимо да поработи около час на място и тогава нещата се оправят. Сякаш нафтата е станала на желе и не й достига гориво. Сипах добавка на Shell за ниски температури, но никакъв ефект. Горивният филтър ли да сменям, безнизн ли да сложа в дизела, моля за съвет?

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Re: Проблем с OMV дизел на 1,9 VW Polo Diesel

Мнениеот gr_kanev » Пет 10 фев 2012 10:54

Премести я някъде на топло (топъл гараж, паркинг на мол и т.н.). Добавката против желиране "работи" само ако е сложена преди да започне този процес. Нищо освен температура (над 0*-5* С) не може да оправи желираната нафта. Филтъра и да го смениш, след това пак ще се запуши. Другият вариант е да източиш тази нафта и да налееш "правилна" (т.е. по-топла и вече третирана против желиране) - тогава вече ще е нужно да смениш филтъра.

Потребителски аватар
bobo_simeonov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobo_simeonov » Пет 10 фев 2012 10:58

колега сложи газ или бензин в резервоара.

Rali
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Rali » Пет 10 фев 2012 11:05

Не е ли късно да слагам вече газ или безнизн, според мен такова нещо е трябвало да го сложа преди това, а сега вече би било опасно, защото няма да може да стане хомогенна смец. Сега май трябва да изчакам да се постопли или, както съветва gr_kanev по-добре да я сложа в някой гараж с пооложителни температури.

Последна промяна от Rali на Пет 10 фев 2012 11:16, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора

Мнениеот gr_kanev » Пет 10 фев 2012 11:14

Газта и бензинът нямат отношение към желирането/нежелирането на нафтата - слагат се зимата за да може по-лесно да се възпламени гориво-въздушната смес в цилиндрите (при намалена компресия и/или понижена скорост на въртене на стартер - недостатъчни за запалване).

Потребителски аватар
deversant
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот deversant » Пет 10 фев 2012 11:25

Като исгасне колата,отвори филтара и виж дали има нафта в него!
Отщипи белият клапан,който е със скобата!Това е един клапан,който представлява медна пластинка и отдолу съчма с пружинка.Функцията му е следната,когато помпата започне да връща обратна нафта тя пръгва по маркуча и пълни филтара.След като го напълни,нивото на нафтата се покачва и съчмата се нагига и затапва!От там нататъкобратната нафта тръгва към резервоара :Mr Green Fun
Както се сещате,тя идва позатоплена и като влезе в резероара попроменя и температурата на нафтата там!

Това бяло клапанче струва 20лв неоригинално,32лв Бош...а някой ми сподели че може да се купи заедно с горивен филтар като комплект и излиза 28лв!

Незнам дали това ти е проблема,но може да провериш. :да:
(Колега уточни за кой модел/година/двигател поло говоиш,защото аз говоря за поло 6н 96год. 1.9д)

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пет 10 фев 2012 11:33

решението е да смениш бензиностанцията, миналата седмица и аз имах такива проблеми точно с нафта от ОМВ. Изчакай уикенда като се позатопли, пробвай следобеда да запалиш и сипи читава нафта (ако ти пълен резервоара, бих го източил целия и налял нещо читаво). В една друга тема един колега беше правил тестове с нафта от различни бензиностанции и тази на лукойл излезе най-добра. За ОМВ хора от бизнеса ми казаха, че имали много лятна гръцка нафта, която я пробутват сега ... не знам дали е вярно, или просто злословят, но е факт, че за първи път ми замръзва нафта, и явно не само при мен.

Rali
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Rali » Пет 10 фев 2012 11:46

Колега прав си, резервоарът ми е пълен, но как да източа желе, ако се е желирала или замръзнала и как се източва нафтата по принцип от моя автомобил, някой знае ли :idea: ?

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора

Мнениеот gr_kanev » Пет 10 фев 2012 12:27

Значи нафтата не е желе (като пача или сланина) - просто е малко по-гъста, но течлива, с плуващи в нея бели парцалчета - това са кристали парафин, които запушват фините отворчета на филтъра. Така че си мисля че би могла да се източи. Нямам представа как точно е при твоята кола, но вероятно няма пробка на резервоара за източване. Вариантите са или през гърловината за наливане (теглене с някаква външна помпа), или евентуално като се разкачи/елиминира горивният филтър.

stivenj
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stivenj » Пет 10 фев 2012 12:50

Аз съм със същата кола и същия проблем,реших го по следния начин.Заредих на лукойл 7 литра нафта и 1 литър бензин.Вътре да е имало 3-4 литра значи около 10 литра -калпава нафта от бензиностанции ЕКО,до там води.Запалих и покарах малко да загрее добре колата и да се омеси всичката нафта равномерно в резервоара.Вече нямам този проблем.Всичко е от боклучавата нафта ,независимо дали е ОМВ или някой друг,който не е добавил добавките за ниски температури.Може и 1 литър газ за осветление да сипите.

Lazar2005
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lazar2005 » Нед 12 фев 2012 14:38

колега 2-пъти ми замръзва нафтата с омв тази зима като единия път беше много трагично на -14 градуса в движение замръзна което неможах да повярвам

Потребителски аватар
pEsHkyY
Автомобил: VW Passat B5 1998
Двигател: AFN++++

Мнениеот pEsHkyY » Пон 13 фев 2012 13:54

Декември\Януари карах с нафта от OMV - OMV Max Motion няма никакви проблеми. Сега съм със нафта на Лукойл пак нямам проблеми :) Колкото до темата според мен вкарай я някъде на топло и я остави да изгори малко нафта после може да долееш читава. Или както колегите споменаха - източване и наливане на ново :)

Потребителски аватар
IvailoOo
Автомобил: Audi A4 B7 Avant
Двигател: 2.0TDI 8v 140 BPW

Мнениеот IvailoOo » Пон 13 фев 2012 14:54

Източване и наливане на нова не оправя нещатата. Парафина става като желе и задръства помпата в резервоара .Налага се сваляне и изчистване иначе той пак си остава там.С гореща вода става най-добре. Главната причина за сгъстяването на парафина е че собствениците на бензиностанциите чакат да паднат температурите за сложат добавката (тая добавка е мноо яко нещо...разрежда се 100мл за 1 тон.) обаче нафтата вече е "замръзнала" и добавката не помага.От там идва цялата работа.

doko6699
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот doko6699 » Пон 13 фев 2012 21:07

ЗАРЕЖДАИТЕ САМО ОТ ЩИЩЕ ВИЖДАШ КАКВО СЛАГАШ ПРОБЛЕМИ НЯМА

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Пон 13 фев 2012 21:19