Търся компетентна помощ за Голф 4 1.6 Автоматик ?!

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
simpatjgata
Автомобил:
Двигател:

Търся компетентна помощ за Голф 4 1.6 Автоматик ?!

Мнениеот simpatjgata » Чет 26 яну 2012 18:55

Здравейте Голф ентусиасти,
Имам нужда от компетентна помощ за Голф 4 1.6 Автоматик (DUU Auto Gearbox)!?
Проблемът,който се получи е,че колата изгуби пъргавината си при тръгване,нужни са поне 2000-2500 оборота за да започне да набира,това се случва когато съм включил на режим "Drive" (след отпускане на педала на спирачките,колата едва тръгва сама след известно закъснение)Също така колата изгуби 4-та скорост ,когато се движа с 90-100 км/ч достига 4000-5000 оборота и не може да превключи на 4-та предавка.
Когато включа в режим "1" колата си работи както преди,тръгва си и си набира без никакви проблеми,но естествено това е само за първа предавка.
Това ме кара да мисля,че колата изгуби 1-а и 4-а скорост в режим Drive,но не сам сигурен.
На таблото - индикаторът който показва в какъв режим е скоростната кутия на колата(под обортомера и скоростомера) след известно време шофиране се променя.Отначало надписите са в черно в син фон,а след това се променя в 4ерен фон с син надпис?
Направихме диагностика - изписа че има грешка със Speed sensor-a.

Монтъора взе да ми обеснява някакви неща,че този сензор е в скоростната кутия и че ще е доста по-скъпо и тнт.Аз естествено недоверчиво се отеглих и започнах да проверявам нещата сам.Аз каквото открих беше,че до всяко колело си има такъв сензор и че те(той) изобщо не са в скоростната кутия.

Има ли някой ,който да е компетентен най-вече със скоростни кутии и би могъл да ми даде някакъв съвет или предложение,на какво точно би могло да се дължи този дефект и в каква посока да поема?

Благодя Ви сърдечно предварително,моля пишете само,ако наистина сте имали подобен проблем или сте компетентен в областа с автоматичните скоростни кутии!

ПС:Помислих си,дали пък не е изтекло масло от скростната кутия,потарсих ,но не намерих щека за отчитане.След справка в YouTube разбрах,че няма такава,но все пак разбрах къде е отвора за доливане!
Следващата ми стъпка е да долея масло и да видя какво ще стане!?:)))

Последна промяна от simpatjgata на Нед 29 яну 2012 14:28, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
Двигател: DXRB AGG
Контакти:

Re: Търся компетентна помощ за Голф 4 1.6 Автоматик ?!

Мнениеот zfa159 » Чет 26 яну 2012 19:22

Тъй,всеки модул в колата може да се чете отделно и си има собствен набор от датчици.Скоростите си имат speed sensor,който е някъде по/вътре в тях,зависи,това не мога да кажа.Той дава информация на скоростомера на таблото и на компютъра на автоматика (води се vehicle speed sensor - VSS).По колелата също си имаш speed sensor-и,но те са за ABS/ASR/ESP и т.н. и нямат отношение с автоматика.Също така и двигателя си има speed sensor,който и той си има функция :)
Най-правилния метод е да повториш диагностиката при друг човек,който да гледа конкретно автоматика като контролер и да ти каже каква грешка има в модула.Ако дава "speed sensor",тогава излиза и номера му във формат -> G нещо си.После гледаш G нещо си къде седи (в гугъл има всичко) и разбираш за твоята кутия къде седи и как се сменя.После се вади номер от ЕТКА за съответния датчик и печелиш и цена за него :)

Потребителски аватар
simpatjgata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот simpatjgata » Съб 28 яну 2012 20:15

Здравейте отново,
Първо искам да благодаря за компетентното мнение!!!

Направих точно каквото казахте - повторих диагностиката,точно както пак казахте даде грешка Speed sensor-G38,след това започнах да тарся в интернет и намерих това:

1) http://forums.vwvortex.com/showthread.p ... r-location

2) http://ww2.justanswer.com/uploads/vwtec ... 487271.jpg

Така,после продължих и намерих тази дискусия,която вече ме обърка.

3) http://forums.vwvortex.com/showthread.p ... eed-Sensor

Тук по надолу се твърди,че дори при грешка G38,трябва да сменя сензора,който на снимка 1) е G68 и който е вазможно на най-сложното място!

Относно демонтажа на сензорите намерих този сайт,където видях как изглеждат те:

4)http://www.germanautoparts.com/Volkswagen/Golf/Transmission/194/4

Съдейки по формата,предполагам ,че сензорите просто се издърпват нагоре по мъжки,дали е така ??? :)))

Въпросите ми са свързани с демонтажа на по сложния сензор G68,има ли някакъв пинис ,който би ми спестил сваленето на скоростната кутия ?

Също така се оказа,че тези сензори не могат да се купят навсякъде,моля дайте потвърдени он-лайн доставчици ако знаете.Дилършипа на Volkswagen го изключвам,там цените не са народни,а бих казал международни :))) Варианта за употребявани сензори го изключвам напълно!

Благодаря Ви предварително !

Потребителски аватар
MAYKI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MAYKI » Нед 29 яну 2012 1:29

Колега да не би сам да искаш да ремотираш кутията

Потребителски аватар
simpatjgata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот simpatjgata » Нед 29 яну 2012 12:02

Да имам желание да ги сменя сам,ако е възможно и затова търся компетентна помощ и насоки с какво да внимавам и как точно да процедирам при демонтажа!
Ако е сензора,който отговаря на снимката под грешка G-38 (в средата на кутията) не виждам нищо сложно,махам акумулатора и въздушния филтър и има достатъчно място за да го демонтирам.Той се държи на един болт (еврейска звезда).Проблем би дошъл,ако е другият сензор в дясната част!Много скоро ще разбера,кой точно е!Сега остава да ги намеря и купя.Също така чакам за гарнитурата на картера на скоростната кутия.След като имам всичко сменям маслото,филтъра и гарнитурата.Намерих добро видео за това-8 болта работа!

http://www.youtube.com/watch?v=6TOoa7KD ... plpp_video

Пробвам за грешката,ако продължава да я имам,сменям сензора,който е в средата първо,пак проба и така,докато Дано не стигна до този,който е в дясната част G68-вече за него незнам как ше я правя!?

Последна промяна от simpatjgata на Пон 20 фев 2012 17:29, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
zfa159
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Нед 29 яну 2012 12:19

Ами виж сега,като гледам,положението не е много розово.G 38 горе-долу е на удобно място,пробвай да го смениш първо само него (сменя се,както си го представяш :) ).След това ако проблемът ти остане,смени и другия.До колкото виждам,за другия,трбва да се свали металната конзола за тампона,която седи върху кутията (датчика е точно под нея,като гледам от снимката) т.е. ще трябват малко повече условия (или да вържеш двигателя отгоре,за да не пропадне надолу или да го подпреш отдолу с едно крикче).Кутията няма за какво да я сваляш,подпираш двигателя и кутията,да не мърдат надолу и махаш тампона,който е върху кутията,после махаш металната конзола,която е под тампона (завинтена за кутията) и датчика е пред теб ;)
За датчиците - нямам идея от къде може да се поръчат за там,където си ти,иначе за БГ най-правилното място за поръчка на ОЕМ части е Елит Кар - дават доста по-добра цена от Порше и другите дилъри на VW,а частите са си оригинални (предлагат и аналози ест. на доста приемлива цена).
:beer

Потребителски аватар
simpatjgata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот simpatjgata » Нед 29 яну 2012 14:01

Ето така изглежда за мен работната площадка :):):)

http://img812.imageshack.us/img812/9393 ... 155652.jpg

Кабела с бели точици е захранващия за G68!

Потребителски аватар
zfa159
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Нед 29 яну 2012 14:07

Ами значи е точно,както си го спомням (скоро не съм ровил там на Голф 4 :) ) - развиваш двата болта горе на тампона (виждат се на снимката),като преди това си подпрял двигателя или си го вързал отгоре (имат си куки за закхващане,когато ще пипаш по тампоните).След това си сваляш металната конзола,на която се закрепя тампона (на горните снимки от форума,нея я няма и се вижда датчика).После си имаш достъп до датчика :)
Както вече казах,смени най-напред този предния,понеже е по-лесен и достъпен,пък и грешката е за него,ако няма ефект,тогава разглоби всичко и смени и другия.
При нормални условия на работа,би трябвало да ти отнеме макс. половин час,да смениш и двата :)

Потребителски аватар
simpatjgata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот simpatjgata » Нед 29 яну 2012 14:15

Г-н Горчев Благодаря Ви още веднъж сърдечно!
Без вашите насоки не бих стигнал до тук!Сега остава да довърша започнатото,като имам резултати ще пиша отново!

ПС: Започвам да търся сензорите ...

harlova
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот harlova » Нед 29 яну 2012 17:43

за автоматици познавам добър майстор в люлин... ако нещо не се справиш сигнализирай ;)

Потребителски аватар
simpatjgata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот simpatjgata » Пет 10 фев 2012 23:13

Здравейте отново,
Първо смених маслото,филтъра и гарнитурата-пробвах колата ,но грешката си остана.След това започнах да търся сензора и с помощта на г-н Колев собственик на магазин за авточасти в Русе,бившата Мототехника се сдобих и с него.Качеството беше отлично,както и Народната цена.Г-н Колев не отказа да изпрати сензора по куриер до Англия,което много ме улесни!Затова му благодаря и го препоръчвам на всички закъсали за авточасти българи в чужбина: +359-82-841-321
Вчера сензора пристигна и аз го монтирах,стартирах двигателя и таблото отново почерня,което доста ме разочарова.Покарах колата,но скоростната кутия беше в същото състояние,стоеше си в ЛИМ мод.
Реших,че ще се нуждая и от другия сензор.Прибрах се вкъщи и след половин час тръгнах за работа.
За мое най-голямо удовлетворение колата се оправи и започна да си сменя предавките:))))Изглежда е трябвало да оставя колата да поработи хубаво на едно място,но аз нямах търпение да я тествам...

Благодаря на всички за подкрепата!Просто сте страхотни!

ПС:.... а аз ще продължавам да питам за това и онова!:)))

Потребителски аватар
Aprilia
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aprilia » Пет 10 фев 2012 23:51

Колега, че тоя сензор няма ли го в УК, ибей, еуропартс ? Защо чак от БГ си го поръчвал :roll:

Потребителски аватар
zfa159
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Съб 11 фев 2012 0:31

Вероятно защото му е било най-бързо и най-евтино.Аз също разпращам доста части за климатици насам-натам в Бг и извън,защото се намират,но на тройни или четворни цени,ако изобщо се намират.Наскоро един човек от Дюселдорф ме помоли да му изпратя една климатична тръба за Шаран,защото видите ли,в Германия трябвало да чака 30 дни доставка на въпросната тръба...аз я поръчах през дистрибутор от Германия,тя дойде до Бг и замина обратно за Германия,сумарно за 10-тина дни и на 1/4 от цената (става дума за оригинална тръба на VW ,защото други не ги произвеждат) :screwy ....та затова аз го разбирам колегата защо е решил да си поръча датчика от БГ и да му го изпратят до там,хем става по-бързо,хем му е по-евтино :)
П.п. радвам се,че проблемът се е решил и успяхме да помогнем :drinking:

Потребителски аватар
simpatjgata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот simpatjgata » Съб 11 фев 2012 13:33

Цитат:"Колега, че тоя сензор няма ли го в УК, ибей, еуропартс ? Защо чак от БГ си го поръчвал "

Отговор:
Колега в Ebay го търсих ,но го няма.Юрокарпартс и джерман и суидиш не продават тези сензори изобщо,а в дилършипа на Volkswagen ми обявиха цена от 70 паунда,като трябва да направя предварително заявка!Сензора дойде за около 8-9 дена до Лондон и с доставката ми стъпа на 20 паунда - чиста работа!
С помощта на г-н Горчев спестих 250 паунда,които ми искаха от сервиза за тази повреда и с помощта на г-н Колев спестих 50 паунда от самия датчик!
Остава да почерпя :beer Благодаря Ви още веднъж - горд съм,че имаме компетентни хора в България,като Вас!

Вие сами преценете,кое е по-изгодно?!
love.vw

Потребителски аватар
MAYKI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MAYKI » Съб 11 фев 2012 19:07

simpatjgata написа:Цитат:"Колега, че тоя сензор няма ли го в УК, ибей, еуропартс ? Защо чак от БГ си го поръчвал "

Отговор:
Колега в Ebay го търсих ,но го няма.Юрокарпартс и джерман и суидиш не продават тези сензори изобщо,а в дилършипа на Volkswagen ми обявиха цена от 70 паунда,като трябва да направя предварително заявка!Сензора дойде за около 8-9 дена до Лондон и с доставката ми стъпа на 20 паунда - чиста работа!
С помощта на г-н Горчев спестих 250 паунда,които ми искаха от сервиза за тази повреда и с помощта на г-н Колев спестих 50 паунда от самия датчик!
Остава да почерпя :beer Благодаря Ви още веднъж - горд съм,че имаме компетентни хора в България,като Вас!

Вие сами преценете,кое е по-изгодно?!
love.vw

Бих казал,че ти идва изгодно защото тук са застояли стоки,но много голям процент от частите там са в пъти по евтини Личен опит за конкретни те части говоря

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”