Персонален компютър в колата

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
Dan4ote
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Персонален компютър в колата

Мнениеот Dan4ote » Пет 29 сеп 2006 13:44

Хванал съм се да направя такова нещо. Ще монтирам един PC в багажника. Ще го управлявам с една малка безжична клавиатура като от лаптоп. Мисля да взема малък дисплей, който да го мотирам по таблото. Не знам какво ще излезе, но ще направя снимки и ще пиша как вървят нещата.
Захранването мисля да го направя с UPS. По принцип тези устройства имат вход 220 V и изход 220 V. Аз ще го направя винаги да работи на акумолатор от UPS-а, а входа за зареждане да бъде 12V. Може да се наложи и още един акумолатор да сложа.
Ще свържа звуковата карта с player-a и така мисля да имам DVD в колата + още много други екстри :D

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Re: Персонален компютър в колата

Мнениеот VWGT » Пет 29 сеп 2006 15:18

един приятел работеше в една фирма, която това правеше, само че тогава го водеха мобилен офис. Реално ти закачаха едно ПЦ в малка кутия в багажника, окабеляваха и слагаха touch screen дисплей отпред /на мястото на касетофон и тн/. Освен обикновените ПЦ приложения се закачаше ТВ тунер + антена, ГПС и тн. Компа се връзваше към аудио системата, като я подсилваха с усилватели и говорители при желание.
Виждал съм и съм карал кола с такава система, за музика, виндовс, солитаре и други бъзикни става. Може и филм да гледаш. Тогава нямаше WiFi, но през телефон можеше да влизаш в нета, съответно поща и аутлоок да ползваш.
За телевизия НЕ СТАВАШЕ, в движение образа бягаше, на място, зависи. Най-удобен беше ГПС-а.

Сега незнам дали съществуват още, при наличието на палм-ГПС-МП3-ДВД устройства с големината на една длан, незнам това какво повече дава. Тогава пълна инсталация /без музика/ излизаше 3 бона :wink:

да добавя, ако все пак решиш да го правиш, ползвай или лаптоп, или комп в малка кутия, т.е. да не се мандахерцат много много вътре нещата /има разни стари IBM, HP такива, много железни/ незнам и HHD колко ще издържи. По скоро помисли за мишка от колкото за кбд-а /ако не решиш да сложиш touchscreen/

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Пет 29 сеп 2006 16:05

Поразтърси се малко някъде имаше тема, в която пише как един пич си е сложил такова ПС в Опел Вектра, май беше в раздела кой какво видял в нета. Успех :да:

Потребителски аватар
Dan4ote
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Dan4ote » Пет 29 сеп 2006 17:50

Няма да ползвам мишка, а touchpad. Единственото нещо, което може да ми прави проблем е HDD-то. Измислил съм как да го умекотя и мисля, че ще стане. Иначе компа няма да се мандахерца - ще стане доста добре.
За захранването: май най-лесно ще стане като си взема конвертор от 12DCV към 220ACD.

Лаптоп не ми се ще, защото няма къде да го държа - трябва да го преметам по седалките пък и е по-скъпо.

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Пет 29 сеп 2006 17:57

Колега, има вече такава тема, топлата вода не сме я измислили :)
Потърси с търсачката, може някои идеи да ти се сторят добри.

Потребителски аватар
tr0ll
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tr0ll » Пет 29 сеп 2006 20:03

Инвертора sux - от 12 на 220 и атх-а на 5 и 12 - много нерационално. Помисли си за shutdown контролер - неможе да гасиш пц-то директо от контактия ключ, защото ще се скапе вин-а, а ако го оставиш пък ще свали акумулатора. помисли си за атх захранване на 12в /около 80 лв/ и регулатор на 12в /около 40лв/. ако мислиш да ползваш инвертор по добре си намери захранване и инвертор на 110 волта - по малка вероятност да изгори компа. най-големия проблем е дисплея в бг читав тъч е около 700 лв - по евтини не съм намирал/нов с гаранция/, докато из нета можеш да намериш за около 300 усд.
като цяло начинанието не е много лесно.
за управление забрави да управляваш компа от мишка или калвиатура - поне докато караш - ако не си с тъч скриин по добре си изведи няколко бутона /шорткъта/ и ползвай само тях
за хдд - най- добрия вариант е лаптопски. ако ползваш нормален го сложи вертикално - но няма да издържи доста време.

syscop
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот syscop » Нед 01 окт 2006 18:20

Потребителски аватар
Dan4ote
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Dan4ote » Вто 03 окт 2006 13:31

syscop написа:http://www.cairnscarsound.com.au/e/atx.htm

Точно захранването ми е проблема за сега. Има няколко варианта, но още не съм решил.
Мерси за линка

Потребителски аватар
kvalev
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kvalev » Съб 07 окт 2006 22:14

Колега потърси в Опелския форум, има цяла тема и е подробно описано какво е направило момчето.

Успех.

Потребителски аватар
orgasmatron
Автомобил: Passat B4 Syncro
Двигател: AGG
Контакти:

Мнениеот orgasmatron » Съб 07 окт 2006 23:42

http://www.hardwarebg.com/forum/showthread.php?t=27319

ето една подобна тема за пц в кола, в случая е пасат Б3, има доста идеи , може нещо да ти свърши работа

Върни се в “Направи си сам!”