"За" и "Против" големите джанти?

Теми свързани с промени по външния вид и интериора на автомобила
Потребителски аватар
rabotnika
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил: VW Golf MK3
Двигател: AJM++

Re: "За" и "Против" големите джанти?

Мнениеот rabotnika » Пон 13 фев 2012 19:52

аз съм твърдо ЗА за големите джанти
няма нищо по хубаво от ниска кола с големи колела
минусите единственно са българските пътища
а тука чета някой колега говореше за гуми
абе колега ти с какви ГАЛОШИ караш бре не ми казвай че си купуваш нови всеки сезон просто няма такъв филм сигурен съм просто че говориш така защото не можеш да си позволиш големи джанти а не защото не те кефи колата ти с големи и красиви джанти
аман от професори :dummy: :dummy: :dummy:

Потребителски аватар
Sashko_Trg
Автомобил: Audi A4 Avant
Двигател: 2 0 TDI

Мнениеот Sashko_Trg » Пон 13 фев 2012 19:55

Най-лошия минус на големите джанти е че прецакват ходовата част и ако ти се занимава трябва да слагаш навсякъде полиоретанови тампони + окачване возията става наистина бетер каручка, но така е когато човек иска да си прави колата и да прилича на нещо.

П.П Гумите са другия минус за тези джанти, качествените гуми са скъпи, но как се казва кефа цена няма...

Последна промяна от Sashko_Trg на Пон 13 фев 2012 20:01, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Пон 13 фев 2012 19:58

Аз съм "ЗА" големите джанти, но ако са избрани с мярка а не сложени само и само да са големи. Според мен максималния размер на джантите на една кола са с един цол по-големи от максималния размер за модела. Така ще е по-различна колата, но няма да е кич.
А тия дето са за големите джанти на всяка цена - хубаво е да се съобразявате от коя точка се изказвате. Един е пътя в Бургас примерно, съвсем друго е положението във Враца.

Лично аз не съдя хората кой с какви гуми кара, щото ми е ясно колко струва една гума, колко струва изправянето на една джанта и колко стават тия суми като се умножи по 4. Всеки си има глава на раменете, имал е идея когато ги е слагал тия джанти, предполагам ще си понесе и последствията от това си действие.
Аз карам Г4, лятото с 16-ки, зимата с 15-ки. Съсредоточил съм се върху това да си купувам хубави гуми, а не големи джанти. Ремонти по окачването предизвикани от "големината" на джантите не съм правил до сега.

G60

Мнениеот G60 » Пон 13 фев 2012 19:59

PabloEscobar написа:Всичко зависи от самата кола! Представете си Голф 1 с 19 цола...

:да: Определено джантите трябва да са съобразени с колата на която се слагат

V_W_P
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AEX 1997

Мнениеот V_W_P » Пон 13 фев 2012 20:04

G60 написа:
PabloEscobar написа:Всичко зависи от самата кола! Представете си Голф 1 с 19 цола...

:да: Определено джантите трябва да са съобразени с колата на която се слагат

и потенциалната мощност под капака :!:

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Пон 13 фев 2012 20:06

Много ясно,че ЗА :да:
Няма нищо по-хубаво от ниска кола с по-големи джанти.Стига да не се прекалява.
Но задължително окачване,щото голф(2-ка,3-ка) със 17-ки и стандартно окачване седи като щъркел.
Аз лично карам вече 3 години със 17-ки,кво като мотора и е 75 коня...
Разхода да ми е скочил макс със половин литър.И е малко по-тромава на старт.
И преди си вдигаше 180 и сега си ги вдига mhihi
Друг е въпроса,че пътищата ни са скапани и не всеки има нерви да кара с големи джанти.

Потребителски аватар
Volkov
Автомобил: Golf 3 20 Jahre
Двигател: 2.0 16V ABF

Мнениеот Volkov » Пон 13 фев 2012 20:12

Когато нещата са стилни винаги е красиво, кича може да се постигне и с 12ки джанти! :wink:
Както са казали старите ора - "Прекален светец и Богу не е драг!"

Zlatina
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zlatina » Пон 13 фев 2012 20:15

за нашите пътища и за колегите като мен с евтини коли бих казал моя извод.
Карах си пасата с оригиналните 14 ки и готини гуми.Видях едни джанти които много ми харесаха,цял месец съм мислил как да ги взема и дали си струва.Бяха 15 ки с гуми 215/40 или нещо такова.Примолих се на човека да ги пробвам.е НЯМАТЕ ИДЕЯ КАКВА РАЗЛИКА УСЕТИХ
Едно че едвам въртях геврека ,второ че още помня как влизаше в дупките все едно няма окачване и дрънчеше.Усещах физическа болка в областа на сърцето....Та в края на краищата ги взех с пазарлъци,свалих и продадох гумите по 10лв и си купих възможно най-високите за тоя цолаж,които нямаше да опрат но възможно най-тесните за тази джанта7,5j.Та за мен си съм направил компромис,хем има визия колата,хем не ме боли сърцето по дупки и трапчинки,че с тея нашите пътища....

Друго по темата е,че с по-широките гуми зимата се чувствам по -стабилен.14-ките лесно превъртат и повече несат,въпреки че уж тесните са по препоръчвани за зимата.То верно тук опира и до двигател,и до окачване.Няма как някой колга със спортно окачване и 150 коня мотор да кара 14-ки,то е ясно.Има зависимост и тя се спазва.Аз съм с 2 пасата и вярвайте,единия въпреки че е с 15 ки 195/50 и газови амортисьори,вози по-добре от другия с 14ки 185/60 и маслени.Не знам защо е така.Под возене разбирам друсанто по дупки,не стабиноста при завои.
.

Потребителски аватар
SlaB
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот SlaB » Пон 13 фев 2012 20:22

Аз съм ЗА, но да отиват на колата

Потребителски аватар
joro_dexter
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joro_dexter » Пон 13 фев 2012 20:26

rabotnika написа:аз съм твърдо ЗА за големите джанти
няма нищо по хубаво от ниска кола с големи колела
минусите единственно са българските пътища
а тука чета някой колега говореше за гуми
абе колега ти с какви ГАЛОШИ караш бре не ми казвай че си купуваш нови всеки сезон просто няма такъв филм сигурен съм просто че говориш така защото не можеш да си позволиш големи джанти а не защото не те кефи колата ти с големи и красиви джанти
аман от професори :dummy: :dummy: :dummy:

:applause: 1.Браво колега, виждам , че "кипиш" от култура... :screwy
2. Изказах си мнението , без да засягам , който и да било.
3. Вече прискочих етапа от живота ми (18г-22г) , когато имах големи джанти и силна музика в колата! mhihi (това беше преди 10г)
4. Колкото и невероятно да ти звучи , ДА аз винаги карам с НОВИ ГУМИ. Защото една нормална гума 175/70/14 е не повече от 100лв.
5. Според изказването ти съдя , че ти си точно от този тип хора, които карат с ГАЛОШИТЕ щом така остро реагираш!!! (но с възрастта и умът ти ще уври). :bishop Всеки е минал по този път . :012:
И като за последно , неискам да се заяждам , защото несъм конфликтна личност , но мисля , че пребързваш с изводите си за НЕПОЗНАТИ хора !!! :drinking:
П.п. ИЗВИНЯВАМ се , ако съм те нагрубил с изказването си ! Успех и дай боже да караш 21цола джанта с нова гума !!! успех... :beer

Последна промяна от joro_dexter на Пон 13 фев 2012 20:28, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Booster
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Booster » Пон 13 фев 2012 20:28

Volkov написа:Когато нещата са стилни винаги е красиво, кича може да се постигне и с 12ки джанти! :wink:
Както са казали старите ора - "Прекален светец и Богу не е драг!"

Колегата го каза на място.
Аз също съм ЗА големите колелета , но както казаха някои колеги - "Джантите трябва да бъдат съобразени с колата.Искам да кажа , просто някои джанти не се връзват на определени коли.Другото , аз примерно на вентото повече от 17' никога няма да сложа , това е моето разбиране.Просто според мен всяка кола си има предел на цолажа.Както каза един колега "Голф 1 с 19-ки..."Иначе съм виждал коли с толкова големи джанти , че колата стои като спусната върху тях , дори и с окачване , на пръв поглед се виждат джантите , не колата.
Първия път , когато сложих 15-ките , разликите , които усетих.
1 - По-добро поведение на пътя.
2 - По-добър спирачен път.
3 - Подобрена визия.
4 - Заради по-широката стъпка на гумата , сякаш возеше една идея по-добре по гладък и не-много разбит път , през дупките и големи неравности естествено , че по-високата гума поема по-леко ударите и "пази" окачването.
Последната точка може сам да съм си я втълпил :Mr Green Fun

Потребителски аватар
plamenpet81
Автомобил: Vento
Двигател: ABS

Мнениеот plamenpet81 » Пон 13 фев 2012 20:29

За против съм да карам кола с висок цолаж джанти.Миналия ден имах пресен пример с моето Венто.На един мост при спускане видях в последния момент как една уж лека вдлъбнатина се оказа цяла дупка доста дълбока при това успях само да намаля и минах през нея с 30 километра,хем със джанти 14-ки и гуми 185/65 и така издрънача предницата все едно влезна в някоя яма.Понеже наскоро се чудих какви лети джанти да си взема дали 14-ки или 15-ки,в крайна сметки си взех 14-ки.Защото като сложа 15-ка отивам на 195/50 което ми се струва доста ниска гума за нашите хубави пътища.По-голямата джанта придава по добра визия като я погледнеш.С тия дупки дето са ако имах възможност и на височина 70 бих карал.

Потребителски аватар
hose
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hose » Пон 13 фев 2012 20:30

Аз съм твърдо против гоуемите жанти+ниски гуми.Това е ебати и селската история,не е истина...Нема нищо по убаво от 155/70/13....Уимозина.....

Потребителски аватар
FELIPE
Автомобил: VW Bora 2002
Двигател: ASZ

Мнениеот FELIPE » Пон 13 фев 2012 20:32

И аз съм твърдо "за" големите джанти,по разбираеми причини :D ,не мога да възприема Бората с по-малки джанти,даже осемнайските като им посвикнах ми изглеждат малки.

Потребителски аватар
sukito
Автомобил: Golf mk4
Двигател: AHF 2000

Мнениеот sukito » Пон 13 фев 2012 20:39

Аз съм твърдо ЗА големи, но съобразени с колата.
Карах 2г. на 18-ки и единственото на което се отрази е ходовата част. Наистина бяха тежки, но не пречеше да си ги карам.
Смених ги за 17" само защото исках точно този модел! Ако имаше Santa Monica 18"......пак щях да карам на 18 цола.
Според мен единствения проблем на ниска кола с големи джанти е ГАДНАТА НИ ПЪТНА МРЕЖА, затова много ме е яд когато плащам данък и винетка.

Върни се в “Оптичен тунинг”