Тази година бяхме изправени пред подобна дилема и разгледахме доста оферти ... водното подово е най-доброто решение за отопление, но идва малко скъпо. Инсталацията се прави точно както е на снимките, през 15 см. Тръбата трябва да осигурява топлообмен и не се ползват изолирани, изолацията е отдолу в пода, поставя се и някво фолио да отразява нагоре, водата в тръбите трябва да не е повече от 40 градуса, като за целта се поставя и ламинат с определен сертификат за такъв тип подово, не че и обикновен няма да стане. Общо взето това помня, имаме познат с такова подово и е доста приятно решение.
Котлето беше малко по-особено с някъв терморегулатор, който да гарантира точната температура, може да спестиш малко от инсталация, като под гардероби, спални, секции и кухненски шкафове си спестиш тръбите.
мисля че в "направи си сам" форума имаше тема по въпроса.

Ремонт вкъщи -немога да реша как да го направя
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
Re: Ремонт вкъщи -немога да реша как да го направя
passat_rs написа:....
Водно или на ток
А някой знае ли на каква температура работят реотаните на ток
Изобщо не го сравнявай , водното е перфектна работа . Електрическото подово е капризна работа , веднъж направено и не можеш да местиш мебелите много-много

- golfer
- The Мaster of PERNIK TUNING performancе
- Автомобил: Gandalf the Grey
- Двигател: 368kw LPG
- Контакти:
След като прочетох това:
не виждам смисъл да чета останалите ти мнения.
Колега, спри да пишеш глупости!!!
Към автора на темата:
Това, което си замислил няма никакъв ефективен смисъл.
Не и изпълнено по този начин с тези материали.
Ето чудесен форум за предстоящите ти ремонтни дейности:
http://www.napravisam.bg/forum/index.php
Zlatina написа:е то като сложиш 5 см външна ти стига 1см. вътрешна,отделно фибрана е за вън а стиропор за вътре.но да не се отклоняваме от темата.
Към автора на темата:
Това, което си замислил няма никакъв ефективен смисъл.
Не и изпълнено по този начин с тези материали.
Ето чудесен форум за предстоящите ти ремонтни дейности:
http://www.napravisam.bg/forum/index.php
- hooligans
- Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
- Двигател: 1.6 AEE
Като гледам ще правиш таванно отопленение, но на долния етаж 

- passat_rs
- Автомобил: BMW E91
- Двигател: M57 T2
Това ще помогне а нещо за тръбата да кажеш
- hooligans
passat_rs написа:Това ще помогне а нещо за тръбата да кажеш
Ако мислиш да го правиш без изолация под тръбите, няма какво да си пиша да се хабя
- passat_rs
За дебела изолация няма как да стане нямам възможност да вдигна нивото единственната изолация която имам под рака е вата с термо фолйо но незнам колко е дебело имам 4 топа по 18 м2 пазех го за тавана но незнам
- hooligans
Значи ще ти дам съвет само. (няма да говоря за тръбите)
Ако сложиш въпросното отопление без изолация отдолу и замажеш отгоре,
загубата на топлина ще ти е огромна, да не кажа 2:3 в полза на гредореда.
Не си и помисляй да слагаш подово без изолация под него, да не говорим, че е гредоред.
Утре пак
Ако сложиш въпросното отопление без изолация отдолу и замажеш отгоре,
загубата на топлина ще ти е огромна, да не кажа 2:3 в полза на гредореда.
Не си и помисляй да слагаш подово без изолация под него, да не говорим, че е гредоред.
Утре пак

- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
hooligans написа:... да не кажа 2:3 в полза на гредореда.
...
Може би е малко пресилено защото , първо - гредореда не е бетон , а е с доста по-добри изолационни качества и второ - затопления гредоред ще топли също въпросната стая . Това е идеята на подовото - да се стопли пода , а не тавана на отопляваната стая . Това че топлиш тавана на пъврия етаж не е толкова фатално , защото първо етажа вероятно си е негов (на автора на темата

-
- Автомобил:
- Двигател:
golfer написа:След като прочетох това:Zlatina написа:е то като сложиш 5 см външна ти стига 1см. вътрешна,отделно фибрана е за вън а стиропор за вътре.но да не се отклоняваме от темата.
колега с червен ник,не те карам да ми четеш мненията.Отделно не ми харесва и тона ти.Можеш да ми окачествяваш мненията само след като изложиш факти.Доказано е,че при едностранна изолация външната е по-добра
А разликата между двата материала/фибран и стиропор/ е в това,че с фибрана стената не може да диша.После се чудите защо ви мухлясват стените.
Zlatina написа: ...За това или от двете страни или само вън.Но това е друга тема.От вън ти стига 5,от вътре 1см щото имаш гипсокартон.Да не говорим и за конденза
Знам един с подово в къща,където подовото е но втория етаж но топли долния.Не знам на какво се дължи,дали е от липса на изолация и/или прекалено дълбокото поставяне...Факт е че грам не топли пода под който се намира
- djofar
- Автомобил: Golf 4 GTI
- Двигател: 1.9TDI ARL 2003
здравей колега чета темата и се спуквам от смях четейки няколко мнения на колегата zlatina
първо към него да го попитам как аджеба си мислиш че може да се направи подово отопление с обикновени поцинковани тръби
тея тръби според теб колко време ще изкарат в пода
как си мислиш от по горните ти мнения че подовото може да го надува на тея градуси
когато нямаш никаква идея какво пишеш по добре спри и помисли преди да си чешеш пръстите на клавиатурата
сега към колегата на темата
колега преди да сложиш тръбите задължително е да сложиш поне 2см изолация примерно от стиропор над него задължително сложи има едно алуминиево фолио това пак е вид изолация от едната страна е с дунапрен това фолио се слага за да ЕКРАНИЗИРА топлината и да е излъчва нагоре да не допуска топлина надолу защото няма смисъл да грееш тавана на долния етаж
отгоре над екранизацията слагаш скара 150х150 и започваш да навиваш тръбата през 150см
а за тръбата - тая дето си е показал на първата снимка не е ефективна тя се води многослоен металпекс
слагал съм такава тръба преди години и мога да кажа с ръка на сърцето че подовото е било всичко на шест без никакви проблеми НО тая тръба не издържа дълго време при мен на няколко обекта издържа под налягане на подово отопление от 6-8 години и после пробива някъде а нали се сещаш че това може да се случи още на първата година сега има големи боклуци на тоя пазар за много малко пари от няколко обекта си взех поука
с тая тръба металпекс трябва да внимаваш да не е прекършиш някъде при огъването или да е огънеш по сериозно че и намаляш годините живот и задължително не трябва да имаш снадки на тръбите под замаската (винаги ще избие на тях)
аз започнах да слагам само медни тръби и работя с 12х0.5 по вечно нещо от това няма медта е вечна няма какво да е съсипе или корозира и топлоотдаването е перфектно КПД-по високо малко е по скъпо но гледаме с години напред нали така
над тръбите правиш лека замаска 3см не са много но на теракот отгоре а на ламинат около 2.5 до 3 максимум даже 3 са много и проблема е че не трябва да слагаш дебел ламинат има ламинат специален за подово и това попитай в магазините като търсиш
другото което е каза че си на твърдо гориво което не можеш да кажеш на котела примерно колко градуса да поддържа поради факта че не е нито на ток нито на газ а и каза че имаш радиатори на долния етаж и горе също ще имаш
поради факта че подовото трябва да поддържа от 35-40 градуса максимум се слага редуцир вентил който се настройва на определената температура да поддържа САМО в подовото а на другото място дето са ти радиаторите можеш да си го поддържаш на 70-80 градуса без проблем защото поради факта че един радиатор на 35-40 градуса не може да грее
надявам се че съм ти помогнал ако имаш въпроси питай ме на лични ще ти помогна с каквото мога и да ти споделя занимавам се с монтажи от около 12-13гд
а за колегите дето казват че подовото е бошлав работа само ще им кажа - на човек когато му е топло на краката(топло му е на цялото тяло) студено ли ти е на краката ако ще в стаята да е 25 градуса ще трепериш като лист и ще зъзнеш
а щом си се ориентирал към подово мога да ти пожелая успех и след като го направиш и тестваш моля те кажи си мнението тук в тази тема а алтернативата на чехли,джапанки,терлици,маратонки и ботуши ...... просто ще кажа че нямам думи
лек ден колега и успех
пп: сори за дългият ми пост но се опитвах да бъда полезен
първо към него да го попитам как аджеба си мислиш че може да се направи подово отопление с обикновени поцинковани тръби

сега към колегата на темата
колега преди да сложиш тръбите задължително е да сложиш поне 2см изолация примерно от стиропор над него задължително сложи има едно алуминиево фолио това пак е вид изолация от едната страна е с дунапрен това фолио се слага за да ЕКРАНИЗИРА топлината и да е излъчва нагоре да не допуска топлина надолу защото няма смисъл да грееш тавана на долния етаж
отгоре над екранизацията слагаш скара 150х150 и започваш да навиваш тръбата през 150см
а за тръбата - тая дето си е показал на първата снимка не е ефективна тя се води многослоен металпекс
слагал съм такава тръба преди години и мога да кажа с ръка на сърцето че подовото е било всичко на шест без никакви проблеми НО тая тръба не издържа дълго време при мен на няколко обекта издържа под налягане на подово отопление от 6-8 години и после пробива някъде а нали се сещаш че това може да се случи още на първата година сега има големи боклуци на тоя пазар за много малко пари от няколко обекта си взех поука
с тая тръба металпекс трябва да внимаваш да не е прекършиш някъде при огъването или да е огънеш по сериозно че и намаляш годините живот и задължително не трябва да имаш снадки на тръбите под замаската (винаги ще избие на тях)
аз започнах да слагам само медни тръби и работя с 12х0.5 по вечно нещо от това няма медта е вечна няма какво да е съсипе или корозира и топлоотдаването е перфектно КПД-по високо малко е по скъпо но гледаме с години напред нали така
над тръбите правиш лека замаска 3см не са много но на теракот отгоре а на ламинат около 2.5 до 3 максимум даже 3 са много и проблема е че не трябва да слагаш дебел ламинат има ламинат специален за подово и това попитай в магазините като търсиш
другото което е каза че си на твърдо гориво което не можеш да кажеш на котела примерно колко градуса да поддържа поради факта че не е нито на ток нито на газ а и каза че имаш радиатори на долния етаж и горе също ще имаш
поради факта че подовото трябва да поддържа от 35-40 градуса максимум се слага редуцир вентил който се настройва на определената температура да поддържа САМО в подовото а на другото място дето са ти радиаторите можеш да си го поддържаш на 70-80 градуса без проблем защото поради факта че един радиатор на 35-40 градуса не може да грее
надявам се че съм ти помогнал ако имаш въпроси питай ме на лични ще ти помогна с каквото мога и да ти споделя занимавам се с монтажи от около 12-13гд
а за колегите дето казват че подовото е бошлав работа само ще им кажа - на човек когато му е топло на краката(топло му е на цялото тяло) студено ли ти е на краката ако ще в стаята да е 25 градуса ще трепериш като лист и ще зъзнеш
а щом си се ориентирал към подово мога да ти пожелая успех и след като го направиш и тестваш моля те кажи си мнението тук в тази тема а алтернативата на чехли,джапанки,терлици,маратонки и ботуши ...... просто ще кажа че нямам думи
лек ден колега и успех
пп: сори за дългият ми пост но се опитвах да бъда полезен
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Предполагам нямаш много възможности и варианти за този ремонт, но ми се струва влагане на много средства в конструкция като гредоред. Не ме разбирай погрешно, до преди година и аз живеех в апартамент в сграда с гредоредна конструкция. Ако къщата и конкретно гредореда на въпросния втори етаж е в добро състояние си заслужава, иначе помисли за това да се бие плоча, макар и по-тънка и след това вече да се премине към подово отопление, изолация външна задължително.
-
- Автомобил:
- Двигател:
djofar,не знам какво говориш.Колко време ще изкарат в пода???Ами колкото в стените,в панелите че и малко повече.
Кво значи "на тия" градуси?Именно,че не може.
Аз имам направено собственоръчно парно от печка с водна риза.Храня 3 радиатора и бойлер с лира.Скоро сменях двата радиатора от ламаринени с алуминиеви.И да ти кажа,тая тръба с вложка не може се нагрее толкова колкото радатора ама никога.
Останалото което си писал съм го писал и аз.Та кое е смешното?Препоръчах друг метал,знам че медните са скъпи,човека каза че не може с други.... Кво ново написа ти?За по евтино предложих обикновенните,и за по-добър дебит.Останалото с дебелината на мазилката ме повтаряш.Ама нищо,смей се.
В хола ми е 26 градуса зимата нон стоп,поддържам си печката а от там и водата нормално на постоянна темп която не съм мерил.Ходя с чехли,да.Имам паркет от едно време,2 качество.Не ми е студено,да знаеш.
а за това дали трябва да са 40 градуса на тръба скрита в мазилка под изолация и ламинат за да топли не знам.Не ми звучи сериозно но все пак ти си техника,вярвам ти.И не се спуквам от смях.
Аз имам направено собственоръчно парно от печка с водна риза.Храня 3 радиатора и бойлер с лира.Скоро сменях двата радиатора от ламаринени с алуминиеви.И да ти кажа,тая тръба с вложка не може се нагрее толкова колкото радатора ама никога.
Останалото което си писал съм го писал и аз.Та кое е смешното?Препоръчах друг метал,знам че медните са скъпи,човека каза че не може с други.... Кво ново написа ти?За по евтино предложих обикновенните,и за по-добър дебит.Останалото с дебелината на мазилката ме повтаряш.Ама нищо,смей се.
В хола ми е 26 градуса зимата нон стоп,поддържам си печката а от там и водата нормално на постоянна темп която не съм мерил.Ходя с чехли,да.Имам паркет от едно време,2 качество.Не ми е студено,да знаеш.
а за това дали трябва да са 40 градуса на тръба скрита в мазилка под изолация и ламинат за да топли не знам.Не ми звучи сериозно но все пак ти си техника,вярвам ти.И не се спуквам от смях.
- djofar
- Автомобил: Golf 4 GTI
- Двигател: 1.9TDI ARL 2003
Zlatina написа:djofar,не знам какво говориш.Колко време ще изкарат в пода???Ами колкото в стените,в панелите че и малко повече.
колега споменах ти че ако не си запознат по добре да не пишеш НЕ смислени мнения
поинтересувай се има ли някой който да е направил подово с обикновени тръби - не мисля че ще намериш такива
и никой никъде не споменава нагряването до енти степен на тръбата е алтернатива за по добро стопляне при подовото се говори за друга бира да те светна там се гонят постоянни малки градуси от порядъка на 35-40 градуса говоря постоянни за да се стопли пода
не може да надуеш подово на по големи градуси поради причината че ако си с теракот ще ти обърне плочките температурата а ако си само на замаска големите градуси ще спукат цялата замаска за това казвам и пак те поправям че за подово не се изискват ГОЛЕМИ градуси за това съм опоменал че се слага редуцир вентил който ще предпазва от високите градуси
а ти пак си твърдиш да сложи обикновени железни тръби за да му се нагряват повече

не знам дали си ме разбрал но не знам вече как да ти го обясня
- passat_rs
Гредореда е в перфектно състояние все едно е правено вчера а е от 63-та
Не мисля да слагам редуци вентил поради факта че при 60 градуса на водата тръбите са 45 градуса а мога без проблем да го поддържам така. Преди малко гледах тръби и консултанта каза MULTILAYER PIPE. PEX-AL-PEX са за подово и ми показа тръбата е то мойте вкъщи са същите нема никаква разлика или и той не разбира като мен

Не мисля да слагам редуци вентил поради факта че при 60 градуса на водата тръбите са 45 градуса а мога без проблем да го поддържам така. Преди малко гледах тръби и консултанта каза MULTILAYER PIPE. PEX-AL-PEX са за подово и ми показа тръбата е то мойте вкъщи са същите нема никаква разлика или и той не разбира като мен

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”