Пътуване до Австрия

Маршрути, хотели, заведения, проблеми на пътя
brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Пътуване до Австрия

Мнениеот brum » Пон 20 фев 2012 14:10

Ще пътувам скоро за Австрия. Гледам вариантите за маршрут и за сега са 2:

1. София - Сърбия - Унгария - Австрия = 1400км, такси ~33EUR
2. София - Сърбия - Хърватска - Словения - Австрия = 1100км, такси ~90EUR

Като се сметне разликата в разстоянията и таксите излиза, че 1400км маршрута е с една идея по-евтин. Ама все пак това са 300км отгоре в посока дето някой трябва да ги кара...

И въпросите са 3:

1) От къде е по-удачно да се мине?
2) От къде да зареждам нафта? Колата е дизел с роторна помпа и директно впръскване (AFN мотор) и не би трябвало да има проблем с горивата.
3) Може ли по някой от тези маршрути да ми направят проблем ако карам в ограниченията и се старая да спазвам законите (примерно знам, че в Румъния не е оферта да се минава точно заради катаджиите им, дето те спират направо с искане за рушвет).

Потребителски аватар
pavlingm
Автомобил: VW Golf
Двигател: AFN
Контакти:

Re: Пътуване до Австрия

Мнениеот pavlingm » Пон 20 фев 2012 14:22

Минавал съм по краткия маршрут, имаше един път много опашка на границата от Хърватия към Словения, иначе е много приятно за каране. В Словения е добре на влизане да си купиш винетка, също и в Австрия. Също така към Любляна доста валеше сняг почти всеки път като съм минавал(януари месец). В Хърватия дизелът е от задната страна на бензиностанциите, отпред има само бензин. Недей кара много бързо, защото на места има патрули. Лично съм виждал един как го гониха(в Хърватия).

Потребителски аватар
Ото Кац
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ото Кац » Пон 20 фев 2012 14:30

brum написа:Ще пътувам скоро за Австрия...:

предполагам, на ски?
Ако минаваш през Виена, ти препоръчвам вариант 1, през Сърбия и Унгария (потърси с търсачката, има изписано много по въпроса).

Ако обаче си се насочил към някои от алпийските курорти, ще ти е по-лесно да минеш на вариант 2.
Oтносно зареждането на гориво - само на бензиностанции от големите вериги (SHELL, OMV, MOL), плащане с карта задължително!
... Hе вярвам някъде да ти направят проблем, ако спазваш правилата и ограниченията на скоростта

brum

Мнениеот brum » Пон 20 фев 2012 14:43

Не съм към Виена, иначе нямаше да го мисля :) . И да - на ски, в Obervellach. А правилата ще се спазват - хем по-икономично, хем по-спокойно.

Потребителски аватар
santo_trafficante
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот santo_trafficante » Пон 20 фев 2012 14:52

brum написа:Ще пътувам скоро за Австрия. Гледам вариантите за маршрут и за сега са 2:

1. София - Сърбия - Унгария - Австрия = 1400км, такси ~33EUR

Като се сметне разликата в разстоянията и таксите излиза, че 1400км маршрута е с една едия по-евтин. Ама все пак това са 300км отгоре в посока дето някой трябва да ги кара...

И въпросите са 3:

1) От къде е по-удачно да се мине?
2) От къде да зареждам навфта? Колата е дизел с роторна помпа и директно впръскване (AFN мотор) и не би трябвало да има проблем с горивата.
3) Може ли по някой от тези маршрути да ми направят проблем ако карам в ограниченията и се старая да спазвам законите (примерно знам, че в Румъния не е оферта да се минава точно заради катаджиите им, дето те спират направо с искане за рушвет).

Аз минах по този маршрут

Минавам с един резервоар над 1100км и не съм зареждал :D Заредих чак в Австрия.нО В Словения май беше най евтина :roll:
В Сърбия карах до 160/70км по магистралата никви грижи :D В Хърватска никви куки карах с много над 200км :oops: Магистралата е убиец и няма камери mhihi Във Словения ме държаха 1 час да проверяват да не е гепена колата :Mr Green Fun Иначе никакви други ядове :lol: От Словения към Австрия преди тунела си купуваш винетка за Австрия че тея дебнат след тунела mhihi Цакаш си навсякъде с евраци или с карта Виза например :D

brum

Мнениеот brum » Пон 20 фев 2012 14:59

С дебитна Маестро, международна проблем има ли? Щото такава имам налична. Има и една Виза, ама тя е електронна и от 2-3 години не и знам пина :) .

Потребителски аватар
santo_trafficante
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот santo_trafficante » Пон 20 фев 2012 15:02

brum написа:С дебитна Маестро, международна проблем има ли? Щото такава имам налична. Има и една Виза, ама тя е електронна и от 2-3 години не и знам пина :) .

Моята Виза е на ПИБ и нямах никакви проблеми.Преди границата пълниш до горе и газ :D До Словения стигаш без грижа :D

brum

Мнениеот brum » Пон 20 фев 2012 15:04

Ми аз точно преди 30тина минути приказвах с ДСК да ги питам за маестрото им. Казаха, че няма проблеми, няма такса и че превалутирането е почти по безкасовия курс към момента на плащането (ставаше дума за ПОС терминали).

А моята си мисля, че е международна щото съм теглил пари от банкомат в Белград. Та логично е да е международна. Ама на нея не виждам да го пише изрично :) .

Потребителски аватар
Special mk3
Автомобил: Vw Golf Mk3
Двигател: TDI
Контакти:

Мнениеот Special mk3 » Пон 20 фев 2012 15:10

да знаеш в австрия картите на банкоматите пускат по 400ежро на ден това е лимит за по голям транш трябва преджарително предупреждение,навлизане в всяка страна се оглеждай хубаво за табели и си купи винетка за Словения 10евро и за Австрия седмична пак 10евро и ако ще ходиш по навътре в австрия карта за тунела си вземи и внимавай със скороста има камери но глобите няма да ти дойдат в БГ само в австрия но внимавай имат и Така наречените Тресачки за Технически Преглед и колата и направи обстоен преглед на спирачки,чистачки,приличен външен вид(да няма ръжди) и гумите да са 4еднакви или 2по2 но с добър грайфер
Лек Път !!

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пон 20 фев 2012 15:38

В Сърбия дизелът е по-евтин от БГ. http://www.amzs.si/?podrocje=18

В другата тема съм писал за пътуване до Мюнхен - заредих на отиване в Сърбия евро дизел (по-скъпият им дизел). На връщане сипахме от по-евтиния, който е с 15-20 ст. по-евтин. Нямаше никакви проблеми, а колата е 1.9 ТДИ помпа-дюза AWX мотор.

Така че аз бих те посъветвал да не пълниш тук, а в Сърбия

Потребителски аватар
Ото Кац
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ото Кац » Пон 20 фев 2012 16:16

brum написа:С дебитна Маестро, международна проблем има ли? Щото такава имам налична. Има и една Виза, ама тя е електронна и от 2-3 години не и знам пина :) .

По маршрута София - Виена плащам с дебитна Maestro и c Visa Electron, не съм имал никакъв проблем.. :012: дори ги приемат на всяка Путарина (мястото за плащане на магистралните такси) в Сърбия eusa

los_tigros

Мнениеот los_tigros » Вто 21 фев 2012 16:59

Информация от днес за дизела:
Austria € 1.394
Bulgaria € 1.377
France € 1.389
LUX € 1.271
Poland € 1.352
Romania € 1.279
Slovenia € 1.302
Spain € 1.362

Може да ти е полезно.

brum

Мнениеот brum » Вто 21 фев 2012 17:37

Ми значи в Словения ще дозареждам. Полезно е :) .

Потребителски аватар
fill
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот fill » Вто 21 фев 2012 18:07

brum

Мнениеот brum » Вто 21 фев 2012 20:03

Още едно въпросче - какви са ограниченията по магистралите? Къде ги пише?

Примерно в Гърция ми беше доста тегаво да разбера с колко да карам по магистралите им. И карах все по последният знак който съм видял. Очаквах да има табела или нещо от сорта:
1) градско - 50
2) извънградско - 90
3) магистрала - 130
Ама грънци, там беше на късмет. Така ли е и из Сърбия/Австрия/Словения/Хърватска?

И винаги се чудех, дали правилото, че знака важи до първото кръстовище е валидно и в чужбина...

Върни се в “Пътеводител”