Б3 1.8 МИ 90к.с. проблем с температурата на водата

Техническа и сервизна информация за Passat
POLBORD
Автомобил:
Двигател:

Б3 1.8 МИ 90к.с. проблем с температурата на водата

Мнениеот POLBORD » Нед 19 фев 2012 16:08

Здравейте,карам Б3 1.8 МИ,90к.с. отскоро.Когато го карам в гр.условия и по-бавно температурата на водата не надвишава 90 градуса.Стига малко над 90,но термостата явно отваря и пак слиза на 90.Казаха ми ,че това била нормалната тем-ра на работа на двигателя-90гр.Когато обаче я изкарам на дълъг път и карам по-бързо температурата стига 100 градуса и все там се върти-стига 100,термостата явно тогава отваря,слезе малко под 100,спира и пак тръгва към 100 градуса.Това се случи преди няколко дни при големите студове.Закарах я на майстор,той вика от температурния датчик е.Бръкнах се 47 лв. за датчик(майстора каза ,че това е най-доброто и друг не е желателно да слагаме)и го смених.Проблема обаче продължава-когато карам бавно или колата работи на място държи 90градуса и не мърда по-нагоре.Когато обаче тръгна на дълго и карам по-бързо(60-80км.в час)пак го прави същото-стига 100градуса,отваря,слиза леко под 100 и пак нагоре!Направо откачам!Колеги с Пасати ми казват че проблема е от термостата,защото бил отдолу на двигателя,студената струя въздух при по-голяма скорост го лъжела и затова отварял по-късно.Кажете си мнението,моля,защото вече не знам какво да правя!

Потребителски аватар
vasilb
Автомобил:
Двигател:

Re: Проблем с температурата на водата!

Мнениеот vasilb » Нед 19 фев 2012 17:46

Как мразят да мислят някои "майстори" ..., ама нали не те плащат ...
Първо - този "майстор" с датчика ... да не ти казвам колко му е акъла и как те е набутал да взимаш нов датчик. Дано си пазиш стария оригинален. Проблемът не е в показанието на стрелката, а в реалната температура на охладителната течност. Щом на място поддържа 90 градуса, значи датчикът отчита вярно. Лесно се проверява и с външен термометър в казанчето. Внимавай много!!! Отваря се само на студен двигател иначе става бомба!
Второ - термостат - това ти е проблемът. С времето пластините се измятат и започват да задират и термостатът не може да се отвори напълно. Когато работи на място се отделя по-малко топлина и въпреки малкия отвор колата се охлажда нормално - 90 градуса. Когато двигателят е натоварен отделената топлина е по-голяма и малкият отвор не може да захрани добре охлаждането и се вдигат повече градуси. Дали термостатът задира и не се отваря напълно или се отваря не когато трябва (при превишаване на нормалната температура) на практика няма особено значение - той ти е проблемът, защото не си изпълнява функцията качествено. Сменяй го, но с някой хубав, да не правиш гимнастиката 2-3 пъти, пък и са си пари. Промий системата с вода и сложи нов антифриз и си свиркай! Успех! :wink:

angel1223
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот angel1223 » Нед 19 фев 2012 17:50

:th_up

Потребителски аватар
Vidol Nikolov
Автомобил: Jetta 1.6
Двигател: PN

Мнениеот Vidol Nikolov » Нед 19 фев 2012 17:53

Едва ли е в термостата проблема,то ако е така колата ще прегрява и градско.
Плюс това 80-100км/ч не е никакво натоварване и няма как колата да загрява до 100 градуса при такъв тип каране на извън градско,още повече в тоя студ.
Според мен колата е прегрявана поне 2-3 пъти лятото.Гарнитурата сигурно се е опекла и водните магистрали са на мармалад

Потребителски аватар
monkataaaaaa
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот monkataaaaaa » Нед 19 фев 2012 23:01

Колега аз също имам подобен да не кажа същия проблем с моя пасат също започна да държи такива температури 110 отваря пада до 100 самоче на мен се появи от една глупост като ми течеше радиатора и мойте хора чукнаха едно яйце в разшерителния съд и от там сменихме радиатор нов темературен датчик и аз мислех че е заминал термостата но той беше на няколко месеца и майстора каза че няма смисъл да се сменя защото работи не е от него тези показания и сега ми остана като вариянт да сменя двата датчика които са на тройника отгоре единия е син мисля ..да видим какво ще стане ако пак не се оправи незнам сменям и термостата и без това го имам нов .. пасат е 1.8моно 89г. комби РП мотор

Потребителски аватар
emil210378
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emil210378 » Пон 20 фев 2012 9:15

Чакайте и аз да се оплача. Имам проблем с моята машина В3 115к. От началото на януари колата спря да загрява,не отлепя от 70г. в движение. На празен ход си вдига градуси до 95, включва перките и е добре. Парно има като поработи известно време и след като тръгна топлото започва да се губи.Смених капачката ,чувал съм как съска,сметнах че е датчика на тройника не е и той. Презапоих си таблото и нищо, бях сложил и картон вече и аз не знам какво му е на този автомобил :screwy .Може ли малко помощ?

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Пон 20 фев 2012 9:34

не отлепя от 70г. в движение. На празен ход си вдига градуси до 95, включва перките и е добре

Провери ,къде е стрелката ,когато отваря термостата(вероятния виновник).

Потребителски аватар
vasilb
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vasilb » Пон 20 фев 2012 9:49

Има десетки страници изписано за това охлаждане и на всеки един въпрос е отговаряно поне 2-3 пъти! :търсачкаа
monkataaaaaa написа:Колега аз също имам подобен да не кажа същия проблем с моя пасат също започна да държи такива температури 110 отваря пада до 100 самоче на мен се появи от една глупост като ми течеше радиатора и мойте хора чукнаха едно яйце в разшерителния съд и от там сменихме радиатор нов темературен датчик и аз мислех че е заминал термостата но той беше на няколко месеца и майстора каза че няма смисъл да се сменя защото работи не е от него тези показания и сега ми остана като вариянт да сменя двата датчика които са на тройника отгоре единия е син мисля ..да видим какво ще стане ако пак не се оправи незнам сменям и термостата и без това го имам нов .. пасат е 1.8моно 89г. комби РП мотор

С това яйце ме съсипа! Хората го почистват с агресивни препарати от отлаганията на стария антифриз ... ти яйца слагаш! Варено ли очакваше да го извадиш? :063: Извинявай, ама ми дойде в повече! :wink: Трябва цялата система, всички маркучи и т.н. да се промие хубаво и особено тоя термостат, защото антифризът минава през едни малки отворчета и ако парченца от яйцето са запушили тези дупчици ... сам може да си отговориш защо прегрява. Той работи, но как?
Датчиците се проверяват как работят с омметър/мултицет и ако данните не съвпадат с тези от книжката/таблицата, чак тогава се сменя. В темите за охлаждане има такива таблици при колко градуса какво съпротивление трябва да има датчикът.
Показанията на уредите на таблото се сверяват с външен термометър в казанчето.

emil210378 написа:Чакайте и аз да се оплача. Имам проблем с моята машина В3 115к. От началото на януари колата спря да загрява,не отлепя от 70г. в движение. На празен ход си вдига градуси до 95, включва перките и е добре. Парно има като поработи известно време и след като тръгна топлото започва да се губи.Смених капачката ,чувал съм как съска,сметнах че е датчика на тройника не е и той. Презапоих си таблото и нищо, бях сложил и картон вече и аз не знам какво му е на този автомобил :screwy .Може ли малко помощ?

Термостатът ти е блокирал полуотворен. На място загрява, защото радиаторът не се охлажда - няма движение и постъпващ въздух. В движение не загрява, защото термостатът е постоянно отворен и радиаторът преохлажда системата - това зимата, защото въздухът е леден. Лятото ще прегрява в града, защото при спри-тръгни се отделя повече топлина, а движението е малко, следователно въздухът към радиатора е малко и горещ - все пак е лято, термостатът не отваря напълно и колата прегрява, защото и перките не могат да наваксат пак заради скапания термостат.
Сменяй термостата с хубав!

POLBORD
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот POLBORD » Пон 20 фев 2012 16:50

Благодаря за инфото.Само да попитам-значи теорията, че студената струя при по-висока скорост го лъже да отваря по-късно,ОТПАДА така ли?

angel1223
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот angel1223 » Пон 20 фев 2012 18:32

да. по време на движение при постоянна скорост над 50-60 км независимо от външ.темп . трябва да държи около 90гр. Защото и темп датчик и термостата може да дават някакво отклонение незначително.

Потребителски аватар
vasilb
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vasilb » Пон 20 фев 2012 18:38

POLBORD написа:Благодаря за инфото.Само да попитам-значи теорията, че студената струя при по-висока скорост го лъже да отваря по-късно,ОТПАДА така ли?

Тялото на термостата е в двигателя и нищо не може да го излъже, а ако е сложен обратно ще отваря по-късно в началото, но ще е пренебрежимо малка разликата. Няма лъжа, няма измама тук - всичко е чиста физика. ;-)

Потребителски аватар
passenger
Автомобил:
Двигател:

Re: Проблем с температурата на водата! Б3 1.8 МИ,90к.с.

Мнениеот passenger » Вто 21 фев 2012 9:59

Аз признавам че съм направо не в шах ами в цунг цванг с тези яйца ... ?!?
Каква е идеята на яйцето ?
Това да ми се разхождат яйца из мотора ... :horror:

stefaan84
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stefaan84 » Сря 22 фев 2012 12:32

Здравеите колеги,като нов собственик(5дни) на пасат б3 комби 1,8mi abs-мотор газ-бензин, забелязах и аз не редности в температурата! За това кратко време колата я карах (400км) Бургас-София, и кам 100км в София, та при мен от Бургас до София температурата стоеше на милиметар под парвата черта след 70гр, това триабва да е 80гр за тези километри никакво мардане нито на баирите нито на доло и на свободна я пусках и не марда температурата средна скорост 90-100км, но в София стига до 90гр. Мисля че термостата ми е добре защото загриава сутрин доста барзо на миасто.Човека от които взех колата каза че е смениал преди време и термостат и датчик на радиатор сащо и радиаторче на парното както и антифриза!Колата е с големя радиатор с 2 перки сварзани с ремак.

Потребителски аватар
vasilb
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vasilb » Сря 22 фев 2012 15:21

stefaan84 написа:Здравеите колеги,като нов собственик(5дни) на пасат б3 комби 1,8mi abs-мотор газ-бензин, забелязах и аз не редности в температурата! За това кратко време колата я карах (400км) Бургас-София, и кам 100км в София, та при мен от Бургас до София температурата стоеше на милиметар под парвата черта след 70гр, това триабва да е 80гр за тези километри никакво мардане нито на баирите нито на доло и на свободна я пусках и не марда температурата средна скорост 90-100км, но в София стига до 90гр. Мисля че термостата ми е добре защото загриава сутрин доста барзо на миасто.Човека от които взех колата каза че е смениал преди време и термостат и датчик на радиатор сащо и радиаторче на парното както и антифриза!Колата е с големя радиатор с 2 перки сварзани с ремак.

Малко по-нагоре всичко е описано.
Проверка на:
1) - датчиците - може да дават грешна информация;
2) - реалната температура на охладителната течност с външен термометър в казанчето и внимавай да не го отвориш на загрял двигател!;
3) - на каква температура отваря термостатът - комбинира се с т.2;
4) - самият уред на таблото може да е прецакан (някой го е ровичкал, сменян е циферблат и т.н.).

stefaan84
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stefaan84 » Сря 22 фев 2012 20:56

Може и да има проблем в таблото, човека от които взех колата каза че е имала проблем с уредите от лявата страна и са презапояавани сега в момента потчти на всиако палене се нулира часовника!! Ако ниакои може да ми даде тема за таблото и сащо за стоиностите на датчиците ще сам благодарен..

Върни се в “Passat”