подобрения и тунинг на въздушните двигатели и трансмисии

Форум за всички "въздушни" Volkswagen-и
Потребителски аватар
bonko
Автомобил: Trike
Двигател: CU 2000

Re: подобрения и тунинг на въздушните двигатели и трансмисии

Мнениеот bonko » Съб 11 фев 2012 23:40

Момчета някой може ли да обясни какво значат обозначенията: 1,25:1 или 1,4:1 за кобиличките на мотора, това някаква ширина ли е, някаква дължина ли е, с какво се различават от оригиналните и с какво те могат да подобрят работата на двигателя. Знам че някой ще ми се смеят но наистина незнам нищичко по въпроса :oops: . Ще се радвам на някакъв отговор.

Потребителски аватар
BuGmaN
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BuGmaN » Нед 12 фев 2012 1:40

Тези цифри показват работното съотношение на кобилиците, тоест, колкото е по-голяма втората, толкова повече кобилицата ще натисне и съответно - отвори клапана. Както знаем, гърбиците на разпределителните валове на повечето двигатели са износени някъде от 1,5 до 3мм., та ако си с износен разпределител и сложиш кобилички с по-голям ход, ще конпенсираш донякъде износването му... или пък на нов разпределител, ако сложиш кобилици с по-голям ход, ще увеличиш пълненето с гориво и подобриш ихвърлянето на изгорелите газове, което ще ти даде допълнителна мощтност и още по-приятен звук... eusa Слагал съм кобилици с по-голям ход на стандартен 1600 и стана още по-палав... :twisted: Да не забравяме, че подобни интервенций променят газо-разпределението и се налага корекции и по карба... :да:

Потребителски аватар
bonko

Мнениеот bonko » Нед 12 фев 2012 23:13

Благодаря колега, на няколко места ги срещам тези числа и се чудех наистина какво значат, благодаря отново.

Потребителски аватар
bai vicho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bai vicho » Пон 13 фев 2012 19:21

Koлеги някой правел ли е опит да охлажда двигател с електрически вентилатор.
Идеята ми е да махна алтернатора с перката икожуха.

Потребителски аватар
BuGmaN
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BuGmaN » Вто 14 фев 2012 0:56

Не съм правил подобни опити, но съм виждал на снимки драгстери с електрически перки, но съм виждал и драгстери - без никакво охлаждане...
Всъщност ще спечелиш 5 коня и после ще дадеш, да кажем 7 за да захраниш достътъчно мощно-динамо за да върти достатъчно мощен-вентилатор, вероятно ще ти трябва и 2-ри акумулатор... Идеята е добра и при добре-направен двигател, вероятно ще има полза, но ако караш, предимно на минусови температури, иначе няма да се вържат нещата... За да си направиш по-точна сметка, намери информация, колко е дебита на въздух на твойта перка и виж, колко Вата ще е вентилатор с подобен дебит... mhihi

Потребителски аватар
bai vicho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bai vicho » Вто 14 фев 2012 7:34

Идеята ми е въздуховоди и вентилатор от автомобилен радиатор със степени и температурен датчик да я включва.

Потребителски аватар
asentm
airman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот asentm » Вто 14 фев 2012 19:07

не става, ако ставаше д-р Фердинанд Порше да го е измислил. Има една система с вентилатор от радиатор, но той пак охлажда радиатор /изнесен/ с масло. Двигатели без вентилатор са само тези за драгстерите, защото те за 400 м. неим трябва охлаждане

valli
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот valli » Вто 14 фев 2012 21:19

Немеца го е измислил най-подходящо.А другото повишаване на мошност струва пари.Да не се опитваме да цакаме дявола във въздуха :012:

Потребителски аватар
ivo teneketo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo teneketo » Пет 17 фев 2012 16:50

Не би трябвало да имаш проблеми с температурата на двигателя. На моита веднъж ми запресветка лампата но тогава карах с 160км. по магистралата и видях ангели да фъркат около мен. :Mr Green Fun Може да се е събрала мръсотия по самия радиатор и да не може да се охлажда достатъчно.Имам си един дядо комшия тои е карал костенурки на времето в арабските държави и каза че не е имал проблеми с температурата на двигателите а само с бензиновите помпи ,много загрявали,но с едно шише с вода поливаш и газзз.

Потребителски аватар
DEYAN IYI
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот DEYAN IYI » Съб 18 фев 2012 3:26

Пак на темата за кобилиците. Отдавна се чудя това съотношение какво точно се явява - дължината на рамената на кобилицата (от страната на повдигача рамо е по-скоро линията между центъра на кобиличния вал и най-ниската точка на регулиращия винт(!?) или работно съотношение за даден двигател, т.е., ако е 1.25:1 значи гърбицата повдига например 10мм, а клапанът отваря 12.5мм, а ако минеш на 1.4:1 ще отваря 14мм.

:roll:

Потребителски аватар
PACH
Bus Master
Автомобил: VW Bus T3 Syncro
Двигател: 1.9 M-Tdi
Контакти:

Мнениеот PACH » Пон 20 фев 2012 14:57

Ето нещо интересно за без пари ;)

http://www.ebay.de/itm/Judson-Roots-Kom ... 579wt_1397

Потребителски аватар
BuGmaN
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BuGmaN » Пон 20 фев 2012 23:18

DEYAN IYI написа:Пак на темата за кобилиците. Отдавна се чудя това съотношение какво точно се явява - дължината на рамената на кобилицата (от страната на повдигача рамо е по-скоро линията между центъра на кобиличния вал и най-ниската точка на регулиращия винт(!?) или работно съотношение за даден двигател, т.е., ако е 1.25:1 значи гърбицата повдига например 10мм, а клапанът отваря 12.5мм, а ако минеш на 1.4:1 ще отваря 14мм.

:roll:

Това според мен си е работното съотношение на кобилицата и, така го приемам, тоест, както си го сметнал - при кобилица със съотношение 1,25:1, ако валът натисне 10мм, клапана ще се отвори с 12,5мм. Пример: На 1600 му слагам кобилици с по-голямо съотношение от оригиналните и спрямо другите 1600 върви, харчи и бръмчи повече... :wink:

PACH написа:Ето нещо интересно за без пари ;)

http://www.ebay.de/itm/Judson-Roots-Kom ... 579wt_1397

Един Американец, "Въздухар" - би казал:
-По дяволите, това, е "шибана" играчка... :lol:

Потребителски аватар
bonko

Мнениеот bonko » Сря 22 фев 2012 23:32

Колеги, може ли някой да обясни с каква цел при ремонт се подменят лифтерите, различни видове ли са и дали това подобрява работата на двигателя, или може би се слагат по дебели и с каква цел ?

Потребителски аватар
BuGmaN
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BuGmaN » Чет 23 фев 2012 0:08

Колега, кое наричаш лифтери, повдигачите ли? :screwy

Потребителски аватар
nik1302
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nik1302 » Чет 23 фев 2012 8:25

BuGmaN написа:Колега, кое наричаш лифтери, повдигачите ли? :screwy

Митко, ето това на снимката по-долу вероятно колегата нарича лифтери и май аз го въведох този "термин" :D .
Та по отношение на тези лифтери - и те като гърбиците на разпределителния вал се износват с годините, и въпреки че съм чувал да ги "изпиляват", в общи линии е хубаво да се сменят, особено при пърформанс мотори, където се слага нов спортен разпределителен вал. Освен това е хубаво да са олекотени и с отвор за мазане. Точно нещо такова е показано на снимката по-долу. Най-добре и изгодно е да се купият комплект със спортен разпределителен вал, зъбно колело и усилени пружини и всичко да е на една фирма!

camfollowers.jpg

Върни се в “Air Cooled & Boxer”