Питане за палене и стартер

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
mshbul
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Re: Питане за палене и стартер

Мнениеот mshbul » Вто 21 фев 2012 20:31

Втулките са по 2-3 лв. Смени ги да ти е мирна главата.

От бендикс може да върти бавно, ако изпуска, даже и да не е изцяло.

Аз ремонтирах моя - втулките изглеждаха добре, но ги смених. Бендикса смених, защото испускаше, четките имаха още, но ги смених. Също е с редуктор.
Колкото и нищо да не изглеждаше за ремонт, сега върти много по-добре. Не знам кое е причината.

Потребителски аватар
pepi_iliev
Автомобил: Seat Ibiza 1.9 TDI 2000
Двигател: AGR

Мнениеот pepi_iliev » Вто 21 фев 2012 20:43

И при мен въртеше бавно. Изчистих го, смазах го, смених шалтера и се оправи. :wink:

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 21 фев 2012 22:06

fox_vt написа:Колко е допустимия луфт на втулките в смисъл като мърдам ротора радиално май няма луфт но ако леко усуквам ротора по дължината му има някво движение,това го правя за всяка втулка поотделно при разглобен стартер.Във втулката на бендикса няма луфт,аз се ми се струва че тези на ротора нямат кой знае какво значение защото е с редуктор и не е фатално толкова колкото при стартери без редуктор.То тая зима ще изкарам а догодина като си купя нов акумулатор ще видя ефекта и ако трябва ще има пълна профилактика на стартера вкл и втулки.

Допустимия радиален луфт е толкова, че да е по малък от хлабината между ротора и статора и ротора при въртене да не опира по статора, разбира се, че ако трие в статора ще върти по-слабо, но лесно ще забележиш дали има деруги по ротора. Зъбчатката на стартера ти е перфектна не я пипай :!: На ситроена като му свалих стартера (пак с редуктор) се оказа, че едната втулка изобщо я няма (изпаднала някъде) и макар и трудно колата пак палеше. Почти всички имаме по една втулка, която остава на скоростната кутия като се свали стартера и която се вади доста трудно, твоята скоростна кутия също има такава втулка или поне има гнездо предвидено за втулка, но стартера ти няма нужда от нея защото няма лагерна шийка пред зъбчатката.
Като гледам снимките май единствения проблем на твоя стартер е слаб акумулатор, не се набутвай да ремонтираш здраво нещо. Можеш да провериш дали шалтера ти е добре защото, ако прави лош контакт пада на напрежение в контактите му може да е твърде голям. Закрепи сондите на мултицета за двата дебели болта - трябва да покаже 12В, после помоли някой да завърти стартера с ключа, ако пада върху шалтера е повече от 0,2 - 0,3В значи проблема може да е от шалтера.

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Сря 22 фев 2012 12:46

Като смъквах стартера смених все пак профилактично шалтера та едва ли ще е от него но то ще си проличи като сменя акумулатора как ще е,за него поне знам че е за смяна със сигурност.

Потребителски аватар
viktoris
Автомобил: Passat 98 AFN Galaxy AHU 97
Двигател:

Мнениеот viktoris » Пет 24 фев 2012 14:59

А кое се смазва на стартера с грес :oops: ..че му смених бендикса ,тая пласмасата дет се въртят 3 те зъбни колелета в нея и втулките и съм го измил с бензин...?

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пет 24 фев 2012 19:40

Пластмасата с трите колелета е планетен редуктор и трябва да се смаже обилно с грес, с грес се смазват и втулките и шлиците, но по-пестеливо.

georgi70
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот georgi70 » Пет 24 фев 2012 20:03

по добре си виж голямата втулка, защото малката на ск.кутия не се използа с твоя стартер?

Потребителски аватар
viktoris
Автомобил: Passat 98 AFN Galaxy AHU 97
Двигател:

Мнениеот viktoris » Пет 24 фев 2012 21:03

Благодаря

Върни се в “Дизелови агрегати”