Здравейте колеги.
Колата е Октавия 1.9 TDi (двг.код ATD , има го при Голф4 и др.) с ABS 2003-та.
Направи ми впечатление че след като колата престои час два , после преди да запаля натискам съединителя да освободя от скорост,по навик натискам и спирачката и педала е твърд като чукан (няма никой)не потъва надолу стои си горе.
Ако е спряна надолу дръпвам ръчната че иначе тръгва.
След запалването всичко си е ок.
Имам познат с VW Bora и при него е така.
Какво да предприемам.
Благодаря.

Твърд педал на спирачка след престой Октавия ATD 2003 г.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Re: Твърд педал на спирачка след престой
Принципно, като се изгаси колата остава вакуум, който е достатъчен на сервото да задвижи буталата в спир.апарати може би 1 или 2 пъти. Не си спомням как и за колко време се измерваше дали няма някъде пробив във вакуумните пътища (четох някъде, че се закача манометър между клапана и сервото и се гледа какво се случва след определен период от време), но ако всичко е наред по колата не би следвало да се втвърди педалът дори и да е преседяла.
Ти си с дизелова кола, а там вакуумът идва посредством помпа и е малко по-шибано от бензиновите - където идва директно от колектора. В смисъл, че имаш един възел повече, който някак трябва да провериш. Примерно можеш да свалиш маркуча, който свързва вакуум помпата със сервото и да го тестваш по някакъв начин дали има пробив. Ако е ОК гледаш сервото и помпата.
Ти си с дизелова кола, а там вакуумът идва посредством помпа и е малко по-шибано от бензиновите - където идва директно от колектора. В смисъл, че имаш един възел повече, който някак трябва да провериш. Примерно можеш да свалиш маркуча, който свързва вакуум помпата със сервото и да го тестваш по някакъв начин дали има пробив. Ако е ОК гледаш сервото и помпата.
Последна промяна от stefan4o на Пет 24 фев 2012 23:50, променено общо 2 пъти.
- danailr
- Автомобил: VW Passat B5
- Двигател: AVF 2001
Колегата е прав,провери си всички вакуми.
- веселин
- Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
- Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
- Контакти:
Споко - според мен няма причина да се тревожиш - действието на сервото на спирачките е в зависимост от запалването - няма налягане .... ако не е запален или да е на контакт
в началото и аз си изкарах акъла - бре викам почти чисто нова Фабия /3 годишна и 30 хил. реални - а педала на спирачката като камък - давам контакт - и като натисна всичко е ок
Така , че ако всичко със спирачките ти е наред по време на движение - според мен е излишно да се тормозиш за това , че докато си спрял ти е твърд педала - ако палиш под наклон - ползвай си ръчната - за да не тръгнеш назад или напред - или може да дадеш контакт и тогава да ползваш крачна преди да запалиш - пробвай и кажи как е !

в началото и аз си изкарах акъла - бре викам почти чисто нова Фабия /3 годишна и 30 хил. реални - а педала на спирачката като камък - давам контакт - и като натисна всичко е ок
Така , че ако всичко със спирачките ти е наред по време на движение - според мен е излишно да се тормозиш за това , че докато си спрял ти е твърд педала - ако палиш под наклон - ползвай си ръчната - за да не тръгнеш назад или напред - или може да дадеш контакт и тогава да ползваш крачна преди да запалиш - пробвай и кажи как е !

- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
веселин написа:Споко - според мен няма причина да се тревожиш - действието на сервото на спирачките е в зависимост от запалването - няма налягане .... ако не е запален или да е на контакт
Има едно клапанче. Еднопосочно е. На пътя между сервото и източникът на вакуум (колектор или помпа). Неговата работа е след като се изгаси двигателят т.е. вакуумът секне да задържи подналягането към сервото на спирачките и да осигури 1 или 2 нормални спирания на автомобила при спрял двигател. Все си мисля, че такова клапанче има и на дизеловите автомобили.

- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
stefan4o написа:веселин написа:Споко - според мен няма причина да се тревожиш - действието на сервото на спирачките е в зависимост от запалването - няма налягане .... ако не е запален или да е на контакт
Има едно клапанче. Еднопосочно е. На пътя между сервото и източникът на вакуум (колектор или помпа). Неговата работа е след като се изгаси двигателят т.е. вакуумът секне да задържи подналягането към сервото на спирачките и да осигури 1 или 2 нормални спирания на автомобила при спрял двигател. Все си мисля, че такова клапанче има и на дизеловите автомобили.Това е моята обосновка защо мисля, че не е нормално педалът да се втвърдява сам (без да е натискал спирачката) след като се изгаси колата и се остави да престои известно време.
+1

- mariovasi
- Автомобил: Skoda scala 110kw DSG 2020
- Двигател: TSI

Ще прегледаме всичко (което ни позволява),ще пиша.Благодаря за насоките.
- веселин
- Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
- Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
- Контакти:
Ами - и моя е корав сутрин
да се притеснявам ли
трябва да се консултирам с майстор - може и на мен да не ми е наред вакуума на сервото

да се притеснявам ли

трябва да се консултирам с майстор - може и на мен да не ми е наред вакуума на сервото
- nasko1978
- Автомобил:
- Двигател:
веселин написа:Ами - и моя е корав сутрин![]()
![]()
да се притеснявам ли![]()
Това поне се замерва бързо и лесно!

-
- Автомобил: Passat B8
- Двигател: ACDF 2019
Re: Твърд педал на спирачка след престой Октавия ATD 2003 г.
При загасване на колата, ако е натиснат педала на спирачката, при палене след известно време(10-12ч) и при мен е твърд. Ако не го натискам обаче при палене е мек
Преди да правиш нещо, забележи как я гасиш колата и винаги ли след това е твърд
Преди да правиш нещо, забележи как я гасиш колата и винаги ли след това е твърд
- mariovasi
- Автомобил: Skoda scala 110kw DSG 2020
- Двигател: TSI
Каквото можахме по вакумите ,проверихме.
Мда...
"Хванах се" че след изгасен двигател задържам спирачката дорде си събирам джунджурийте из колата ,и явно там ми е проблема.
Днес пробвах след гасене ,крака веднага назад и проблем няма.
Благодаря за насоките и размислите...
Ще пробвам ще видим.

bnick написа:При загасване на колата, ако е натиснат педала на спирачката,
Мда...
"Хванах се" че след изгасен двигател задържам спирачката дорде си събирам джунджурийте из колата ,и явно там ми е проблема.
Днес пробвах след гасене ,крака веднага назад и проблем няма.
Благодаря за насоките и размислите...

Ще пробвам ще видим.
веселин написа:Ами...

-
- Автомобил: Passat b7
- Двигател: CFGB
и моя преди беше твърд,докато не ми отказаха спирачките...сервото се скапа в движени и добре,че беше малкия дявол.... сега след смяната му с друго,мога да го натисна 2-3 пъти преди да се втвърди
- hooligan_sk
- Модератор
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
На голфа ми след гасене има подналягане, но до някой друг час изчезва. Скоро смених еднопосочния клапан и не съм се сетил да пробвам от тогава, но ако продължава да губи и ако е проблем изобщо - разхлабен ми е щуцера(велика дума) на вакум помпата. Утре ще пробвам на Октавията какво се случва и ще пиша 

Върни се в “Дизелови агрегати”