търся мнения относно паркиране

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
mufin
Автомобил:
Двигател:

Re: търся мнения относно паркиране

Мнениеот mufin » Съб 25 фев 2012 21:51

ktamen написа:Тези изключения не са само от соца и представляват поне 90%. Според текста от закона, който си цитирал дори да е на частен имот паркинга пак общината определя как да се ползва. При всички случаи, ако няма бариера или някакъв знак, който да ограничава свободния достъп всеки може да паркира на "твоето" място напълно законно.

Глупости на търкалета.
Говориш наизуст, защото така ти изнася но закона е категоричен.
Време е някой да почне да го изпълнява и бързо ще свикнеш с правилата.
Дори цитата не си прочел :

Определената прилежаща площ се предоставя за поддържане и използване от съответната етажна собственост при условия и по ред, определен с наредба на общинския съвет

Болдвания текст говори ли нещо за това кой използва паркоместата пред блока
То е ясно че като няма бариера, ти ще се намърдаш но определено няма да е законно.
Но скоро домсъветите ще се принудят да наслагат бариери навсякъде. Че то оправия с нахалството няма друга :Mr Green Fun

п.с. А "моето" място не го мисли. Отдавна не живея в блок и отдавна имам два гаража.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 25 фев 2012 22:04

А ти прочете ли целия цитат :?: а не само това, което на теб ти харесва :?:
Явно няма да се разберем, аз се отказвам да споря, напълно съм съгласен с всяка твоя дума :bowdown

mufin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mufin » Съб 25 фев 2012 22:12

Решението е ясно: живущите имат право да си разпределят паркоместата на прилежащите площи (по реда на общинските наредби) Но само за ползване, никой не може да става собственик на такава площ/

Проблемите са два - първо домсъветите често не могат да съберат пари за чистачка, камо ли толкова дискусионен въпрос да решат
И второ - няма кой да санкционира нарушителите. На ден ще има по 10-ина убедени в правоти си тарикати.
В белите държави за 15-ина минути идва полиция и следва жестока глоба.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Нед 26 фев 2012 0:21

mufin написа:Решението е ясно: живущите имат право да си разпределят паркоместата на прилежащите площи (по реда на общинските наредби) Но само за ползване, никой не може да става собственик на такава площ/

Проблемите са два - първо домсъветите често не могат да съберат пари за чистачка, камо ли толкова дискусионен въпрос да решат
И второ - няма кой да санкционира нарушителите. На ден ще има по 10-ина убедени в правоти си тарикати.
В белите държави за 15-ина минути идва полиция и следва жестока глоба.

Да ама не. Няма знак-няма полиция :roll: Прочее хубаво е да се чете съответният нормативен акт, а не извадки от него публикувани ... някъде...
http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135614516
ЗАКОН ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ
Определяне на прилежаща площ
Чл. 4.(3) При определянето на прилежащата площ кметът на общината издава заповед, придружена от скица, с която се определят границите и предназначението на площта.

(4) Определената прилежаща площ се предоставя за поддържане и използване от съответната етажна собственост при условия и по ред, определен с наредба на общинския съвет.

Тоест, няма ли кметска заповед и скица няма и прилежаща площ :roll: .А кажи-речи никой блок не се бута доброволно за получаването и, щото трябва да се поддържа. Баси, както сте я подкарали паркирането без адвокат ще стане невъзможно mhihi

БТВ, в съответните наредби на общинските съвети обикновено фигурира следният текст:
Чл 5.Забранява се поставянето на огради, отдаването под наем и разпореждането с определената прилежаща площ от етажните собственици :roll:

golf_td
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf_td » Нед 26 фев 2012 11:19

Aз съм съгласен с някои точки от закона , обаче би трябвало да има някакви изключения или допълнения към тези закони , защото : ако ми дойдат гости от някъде - кво правим - нима нямат право да паркират пред нашия блок след като са ми дошли на гости? едва ли? Може би наистина ако има инцидентни случаи - трябва да има някакви права, но ако всеки божи ден ти живееш в 18 блок , а паркираш пред 12 бл. - мисля че би следвало да има някаква санкция или поне предупреждение , знам ли и аз , сложно е , но пък нали има хора, които за това са учили - да му мислят те!

Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Мнениеот Asko VW » Нед 26 фев 2012 13:21

Съжалявам, че трябва да се намеся в спора,но себеугодното тълкуване на законови текстове от mufin ме подразни. Ето как стоят нещата на територията на Столична община, а предполагам и в другите общини по отношение на обществените паркинги пред жилищните блокове : така наречените прилежащи територии са "предоставени за поддържане и ползване на етажната собственост" от Общината до толкова до колкото входа е длъжен да ги почиства и има право да ги ползва безплатно, но те остават общинска собственост и всеки гражданин на Р. България има правото да ги полазва колкото и всеки друг. Може да не ви харесва, може да ви се вижда несправедливо, но така стоят нещата - Вие сте длъжни да ги поддържате чисти, а всеки има право да ги ползва. За терени собственост на частни физически или юридически лица е друго (обикновено това са вътрешни или предни/задни дворове към кооперации) там собственика/ците може да налага ограничение на ползването според свои правила (стига те да не противоречат на БГ законодателството)
Освен части от закони четете и наредбите към тях, особено тези издадени от местното самоуправление !

mufin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mufin » Нед 26 фев 2012 17:12

icoico написа: Прочее хубаво е да се чете съответният нормативен акт, а не извадки от него публикувани ... някъде...
http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135614516
ЗАКОН ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ
Определяне на прилежаща площ
Чл. 4.(3) При определянето на прилежащата площ кметът на общината издава заповед, придружена от скица, с която се определят границите и предназначението на площта.

(4) Определената прилежаща площ се предоставя за поддържане и използване от съответната етажна собственост при условия и по ред, определен с наредба на общинския съвет.

Тоест, няма ли кметска заповед и скица няма и прилежаща площ :roll: .А кажи-речи никой блок не се бута доброволно за получаването и, щото трябва да се поддържа. Баси, както сте я подкарали паркирането без адвокат ще стане невъзможно mhihi

Че кое УПИ и коя сграда съществуват без кметска заповед и без скица.
Всичките, драги ico имат и двете.
Всички блокове още с построяването си имат и двете и им е определена прилежащата площ.
И тя се използва от собствениците. Не виждам кое е неясно.
Има вариант собствениците да поискат от кмета да намалят или увеличат прилежащите площи. И тогава разбира се ще има нова заповед.
Има доста изключения от соца на блокове без прилежащи площи, но от 2009 насам общината работи по въпроса и автоматично се разпределят прилежащите площи. Готви се и наредба, ама бавно става.
Тук за колегата Asko VW, няма в София още такава наредба. Няма какво да четем допълнително засега.

А за поставянето на огради си прав, това е една от липсите в уредбите. Но ограда не е и нужна, в Италия например съм виждал на всяко паркомясто пред кооперациите слагат антипаркинг скоба
Или пък улицата е разчертана с червена и синя зона. В синята спираш срещу такса, в червената спират само живущите.
В Холандия паркирането в жилилищни райони е забранено и има знак. Спираш, съседа се обажда идва полиция и следва глоба

Трябва да има някаква регулация и постепенно ще се наложи да се разпределят паркоместта пред блоковете. Няма друг начин и така е в големите европейски градове. Просто при нас като всичко останало и това се нормализира бавно.
Няма как да не свикваме да има ред иначе ще заприличаме на Бангладеш :talk:

Потребителски аватар
Exell
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Exell » Нед 26 фев 2012 17:59

На колегата пуснал темата мога да дам само един полезен съвет: Паркираш където можеш , ако се налага и по-далече от дома ти и след това се разхождаш до вас.
Естествено тези от рода на: """Купи си гараж или я остави на платен паркинг""" вече ги знаеш .

Пред офиса ми е трагедия с паркирането. Всяка сутрин въртя кръгчета или чакам с часове докато се освободи място , но съм търпелив и пия кафе през това време.Дразни ме , че има хора , които надали бързат повече от мен , но не се съобразяват и се запушват всички възможни гаражи по улицата. Цялата трагедия идва от там , че 90% от кенефите (наречени автомобили , даже има един на коУега mhihi mhihi mhihi ) не се движат. Ако пък някой реши да мръдне веднага си изкарва втората кола от гаража , за да си пази място.Един "бизнесмен" си купува кола всяка година и в момента на паркинга от една година му седят 2 каруци (които не се използват) и в гаража си има още 2. И все пак само мога да си се дразня , щом плаща гражданска , прегледи и т.н.
Няма да забравя как преди 5-6 години един "кореняк" от блока на артистите (Кр.Село) изкочи и почна да ми се кара нещо рано сутринта. Излязох и се оказа , че мястото било на лудият чичка. Естествено си оставих колата , но ето как протече високо интелигентният ни разговор:

Той:-Ти тука ли живееш бе????
Аз:-Не , на село.
Той:-Я си дай личната карта да видя!!!
Аз:-Абсурд
Той:-Айде махай колата да не се разправяме.
Аз:-След 17:00ч. ще я махна не се притеснявай.
Той:-Така ли ? (вади се протмоне и от него служебна карта).
Стана ми интересно тоя па са къв е , взех я и ....... авиатор :shock :shock :shock .
Аз:-Много хубаво , приятен ден.
Той:-Ей са викам полиция.
И до там , най-добре е на такива да не им се обръща внимание , от това побесняват още повече. Та ето и в момента съм на работа и знам , че към 23:00 ч. ще обиколя поне 2-3 от най-близките блока и , ако съм късметлия ще паркирам и ще отида да си легна. :beer

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Пон 27 фев 2012 1:29

mufin написа:Ами като се съмняваш -чети.
Има си изискване за броя паркоместа при проектиране на нова жилищна сграда.
Тези паркоместа се проектират ЗА тази сграда и са прилежащи площи.

Така е, но се проектират в рамките на УПИ-то, а не на съседната общинска земя ;)
Пък ти ако се съмняваш, прочети какво е "прилежащи площи"
аман :lol:
:063:

mufin написа:Приятелю, прочете ли цитата от закона

няма общинска, частна

Има прилежаща площ. Има я към ВСЕКИ блок - още при проектирането е предвидена за да има зелено, да им паркинг и т.н.
И ти нямаш право да спираш там.

Не че не го правиш .... явно

Какво значи няма общинска, няма частна :shock
А чия е? На Шефа дето ни гледа от горе ли :063:
Ти ще ме Отепаш уе :063: :063: :063:
Туй зеленото и да има паркинг е за самото УПИ :idea:

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пон 27 фев 2012 2:26

hooligans написа:...

Изпреварил си ме :beer
Та така...за София:
http://www.sofiacouncil.bg/content/docs/c_f23880.pdf

Аз тук кажи-речи нищо за паркоместа не виждам.А, проектозабранява се използване на част от прилежащата площ за нуждите само на един или няколко от собствениците на етажната собственост, така, че разпределянето помежду нас си ще го оставим за другите градове :roll:

mufin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mufin » Пон 27 фев 2012 11:40

icoico написа:
Аз тук кажи-речи нищо за паркоместа не виждам.А, проектозабранява се използване на част от прилежащата площ за нуждите само на един или няколко от собствениците на етажната собственост, така, че разпределянето помежду нас си ще го оставим за другите градове :roll:

Не виждаш,защото паркирането се урежда в друга наредба. За организация на движението.
В нея имаше член, който позволяваше заплащане на паркомясто по постоянен адрес, но той отпадна след обжалване в съда, като незаконосъобразен
С промените в Закона за етажната собственост, и по-точно в даването на собствениците да използват (всички, а не само един или няколко :lol: ) прилежащите площи, тази законова пречка отпада. И в следващата Наредба за движението пак ще се появи подобен член. И това ще е стимула живущите да се грижат за прилежащите площи. Иначе защо са им? Само да ги метат и чистят?!

Затова нещата се карат подред - променя се ЗУЕС, Нова Наредба за прилежащите площи и накрая нова Наредба за организация на движението.
Първо в София, после и в други градове, да се надяваме
Не се заяждам, просто ти казвам че след като нещата са извън контрол, няма начин да продължи вечно това положение - с дране на боя, огъване на огледала, запушване и т.н.
Рано или късно, но ще се сложи ред.

Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Мнениеот Asko VW » Пон 27 фев 2012 11:57

Отново към колегата mufin :
1. Да прав си, че за СО въпросната наредба е все още проектна (и според мен недоизпипана по отношение на обществените/прилежащи паркинги пред жилищните блокове, да се надяваме, че ще я оправят, защото сега е доста мъглива), но за това пък има Наредба за организация на движението на територията на Столична община, кадето правилата за паркиране и ограничаване на достъпа до паркинги/паркоместа на общински терени са разписани/регламентирани (последното не отпаднало). Като казах да се четат свързаните нормативни актове имах предвид всички такива свързани с даден казус, просто не се изразих правилно, за което се извинявам - напълно моя грешка.
2. По отношение на това, че трябва да се разпишат точни и ясни правила за ползването на въпросните паркинги съм напълно съгласен. Така ще се избегнат неприятни ситуации както пред моя вход, кадето собствниците на един апартамент държат седем автомобила и при сега деистащата нормативна уредба не мога да им кажа копче. Излизат с номера,че си плащат данаците и имат право да спират, а това че така отнемат моето право да паркирам си е лично мой проблем (и колкото и да ми е кофити са прави), същото се отнася и за автомобили на лица които не са от нашият вход.
Може да не ни харесва, но за сега това е положението, може би в бъдеще нещата ще се оправят, но колегата съсздал темата се интересуваше от положението към настоящият момент, а то е такова : обществените паркинги/паркоместа, разположени на общински терен са със свободен досътъп за всички освен ако общината не е въвела някакви ограничения.
Не го приемай като заяждане или нещо подобно, съжалявам ако не сме се разбрали.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пон 27 фев 2012 14:50

mufin написа:
icoico написа:

Не виждаш,защото паркирането се урежда в друга наредба. За организация на движението.
В нея имаше член, който позволяваше заплащане на паркомясто по постоянен адрес, но той отпадна след обжалване в съда, като незаконосъобразен
С промените в Закона за етажната собственост, и по-точно в даването на собствениците да използват (всички, а не само един или няколко :lol: ) прилежащите площи, тази законова пречка отпада. И в следващата Наредба за движението пак ще се появи подобен член. И това ще е стимула живущите да се грижат за прилежащите площи. Иначе защо са им? Само да ги метат и чистят?!
Затова нещата се карат подред - променя се ЗУЕС, Нова Наредба за прилежащите площи и накрая нова Наредба за организация на движението.
Първо в София, после и в други градове, да се надяваме
Не се заяждам, просто ти казвам че след като нещата са извън контрол, няма начин да продължи вечно това положение - с дране на боя, огъване на огледала, запушване и т.н.
Рано или късно, но ще се сложи ред.

Четох я тая наредба. Отмененият член се отнася за заплащане на право за паркиране по местоживеене в синята зона, не за "собствено" определено паркомясто.И да мине следващия път кел файда, а и в Младост и други мравуняци синя зона слава богу още няма mhihi

П.С. Снощи се опитвах да паркирам в жилищен район на Франкфурт/Майн...е познай...не стана.Няма място и за самите живущи, които си имат съответния Bewohnerausweis, даващ им право да паркират в квартала...се тая, място просто няма...а гледат кръвнишки чуждата регистрация mhihi Накрая отидох в десетинаетажния денонощен паркинг на десетина минути пеш,където загубилите състезанието си оставят колите срещу 3 евро на нощ :wink:

golf_td
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf_td » Пон 27 фев 2012 18:32

Положението в София явно не е за завиждане и е нещо както при нас , само че през лятото , с други думи - кофти ситуация. Дано в бъдеще се сложи някакъв ред и вземем пример от развитите държави, всъщност нямам идея как е там, но предполагам е уредено .. а иначе все пак може да се търсят и други причини..и с риск някой да се обиди ще ги спомена - това е, че много хора отидоха да търсят препитание в София, там става презаселено (за това разбира се има голяма вина политиката), друга причина е нарастващия брой автомобили , а инфраструктурата отговаря на броя на автомобилите през 70-те години, което (сещате се ) е бил значително по-малък и не на последно място е манталитета на обществото ни - всеки гледа единствено собствения си з****к - аз гледам да не запуша никой като паркирам, или ако спра някъде неправилно поне съм вътре в колата и ако някой реши да излиза - веднага мога да си преместя колата, мога да спра на няколко стотин метра от нас - не ме е страх ако колата ми не ми е пред терасата и т.н и т.н - примери много...

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 27 фев 2012 19:52

golf_td написа: не ме е страх ако колата ми не ми е пред терасата и т.н и т.н - примери много...

Ако паркираш в Люлин ще те е страх, вЕрвай ми :012:

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”