Мнения/съвети за външна топлоизолация

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
yarek
Автомобил: Passat B5
Двигател: AJM 2000

Re: Мнения/съвети за външна топлоизолация

Мнениеот yarek » Пон 27 фев 2012 21:58

Ако оставиш къщата само на стереопор, ще замини и по бързо от 5-6 години. След лепенето на стереопор се дюбелира, се шпаклова и се измазва с силикатна или минерална или силиконова мазилка, в който цвят си изберш. Мазилка си има в състава смоли. И става изключително здрава, не да я риташ разбира се, обаче страхотно държи топлина, в комбинация с пвц дограма къща става дишеща и няма да има проблеми с кондеси и мухъл. Мазилка може да се мие с водоструйка, проверено е.

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Пон 27 фев 2012 22:03

Това за стиреопора са глупости.Това за което говориш се казва сайдинг.Изображение
Чети има мноооогоизписано по темата.Сайдинга е скъпо.Стиреопора с подходяща мазилка/силиконова -силикатна/отгоре проблем няма да имаш.
Бързак

Потребителски аватар
doubledTSI
Автомобил: Golf 5 1.4 TSI Caddy life 4motion
Двигател: CAXA 2008 1.9 BLS 2009

Мнениеот doubledTSI » Пон 27 фев 2012 22:13

Мен ме посъветваха и да Фугирам със строителна пяна. Така хем се залепвали едно за друго и става по-здраво, хем стената е на 100 % изолирана без фуги, през които пак има малка загуба. После с мазилка ....

Потребителски аватар
yarek
Автомобил: Passat B5
Двигател: AJM 2000

Мнениеот yarek » Пон 27 фев 2012 22:34

Облепяйки къща със стереопор трябва да помниш че основите и бетонните части се облепят с XPS (fibran), което е разновиндост на стереопор. На цвят е зелен. Добри фирми предлагащи всичко за да изолираш къщата си са Baumit и Weber. Като първата е по добра. Когато ще се решиш на интервенцията, намери представители на тези фирми, идват, обесняват технологията на полагането на стереопора, полагането на мрежа, на ръбохранители, полагане на мазилка. Избираш си цвят. След това намери кадърни майстори които ще спазят строго технологията защото от нея зависи гаранцията. Моя ти съвет да използваш представители, защото майстори хванати от пътя могат да превърнат инвестицията ти в нищо, да береш ядове после.

Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Контакти:

Мнениеот golfer » Пон 27 фев 2012 22:58

TiL написа:Има и някаква каменна вата... Мнения за нея?

хубава, тежка и скъпа.
Доста сме писали за изолации тук нищо, че е автофорум.
Слагай стиропор дебелина минимум 5см и те така.

Потребителски аватар
vw_derby
Автомобил: audi a4
Двигател: AFN

Мнениеот vw_derby » Пон 27 фев 2012 23:11

за изолация на къща,както и на апартаменто,то било тухла или панел има значение изолацията,както и дебелина така и плътност,та даже дали фибран или стиропор.Както каза колегата по горе ,викай грамотни хора да ти ги разяснат тия работи.....щото ако объркаш плътността влагата ше те изяде(*това е проблем при 85% от жилищата)

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Пон 27 фев 2012 23:21

Ако имаш парите-Сайдинг човеко.Там е истината!

Потребителски аватар
stoi4o.d
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoi4o.d » Пон 27 фев 2012 23:26

Austrotherm са едни от най-добрите :да:
Работили сме с тях много пъти на различни обекти eusa
http://www.austrotherm.bg/front_content.php
Виж розовата топлоизолация от екструдиран полистирол XPS,ние сме с такава,вече е доста по-топло зимата :beer

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Пон 27 фев 2012 23:56

Според мен се обърни към баумит!
Ако решиш, пиши у скаипа, да измислим нещо!
Мисля, че за сега баумит са водещите на пазара

Потребителски аватар
calm
Автомобил: VW PASSAT B5
Двигател: 1.8T
Контакти:

Мнениеот calm » Вто 28 фев 2012 2:12

Ако не си правите сами изолацията, бюджета ви е недостатъчен за качествено изпълнение на каквато и да било изолация на къщата и има не малък риск парите които ще похарчите да не доведат до кой знае какви резултати.
Първото нещо което мога да те посъветвам да направиш е да убедиш вашите(така разбирам нещата) да отидете при ОВ проектант за да ви изготви проект с всички изчисления, вида на материалите и т.н. Не съм убеден 100%, но повече от 500лв. едва ли ще вземе за тая работа. В повечето случай тези пари се връщат във времето по- бързо от тези за топлоизолацията.
Второто- ако не си правите сами топлоизолацията, потърсете още 5-6000лв. Мисля от тази година пак почваха кредитите за енергийна ефективност, които по спомен бяха доста изгодни.
Трето- ако не си правите сами топлоизолацията, внимателно се запознайте с технологията при изпълнение на системата която сте избрали с проектанта и изисквайте следване на последователността и точността при изпълнението, търсете цена по точно определени от вас критерии.

П.С.
Отдавна не бях срещал нещо, което е написал колегата yarek :bowdown относно монтажа на XPS върху стоманобетоновите части и елементи по сградата. Ако не си правите сами топлоизолацията можеш да го ползваш като тест към даден строител и ако той не може да ти отговори защо е необходимо да се прави това, значи ти е толкова нужен колкото дърт педал в леглото.

Потребителски аватар
Asen_D
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Asen_D » Вто 28 фев 2012 3:06

yarek написа:Облепяйки къща със стереопор....

Изображение
:shock :shock :shock

Изображение
mhihi mhihi mhihi

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 28 фев 2012 8:59

Колегата дето е пуснал снимки на пухкавите създания е имал предвид, че и стиропора е отличен материал за жилищно строителство не само от гризачи, но и от норки и дори кълвачи.
Според мен сайдинга е прекалено скъп, освен това и каменната вата е канцерогенна.
Слагай си стандартните стиропор и фибран според това дали трябва да диша стената - стиропор, ако не трябва да диша фибран.
Направи си добре сметката, повечето пари са за труд, лепила и мазилки. Масово се слага 5см, но ако сложиш 10 ще е по-добре, а цената няма да се промени съществено. Вместо 15 ще ти трябват 30кубика стиропор, цената му е около 100лв/м3.

Потребителски аватар
mely
Двигател:

Мнениеот mely » Вто 28 фев 2012 9:16

Каменната вата НЕ Е канцерогенна.Прочети.Именно затова цената и е :shock :shock
Колегите са ти споменали за плътноста.15-18 че и до 25 кг/м3, но не под 15 и да е EPS-F (фасаден)
На самата найлонова опаковка трябва да има маркировка F, което разбира се важи за признатите производители - ЦЕРЕЗИТ, АУСТРОТЕРМ, БАУМИТ и т.н.Колкото по плътен толкова по скъп.
Слагай стериопор и не се притеснявай.Ако имаш време и възможност си я налепи сам ,извикай хора да ти направят замазката.Има си лепила и дюбели за изолации.Гаранция че щи ся сложиш по добре от който и да е майстор.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 28 фев 2012 9:33

Не си първия, който ми казва това за ватата, и може би си прав. Доколкото знам не е толкова опасна, като стъклената вата, но не е и безвредна като стиропора. Аз предпочитам да съм далеч от каменна вата.
Преди няколко месеца си правих изолация и си я шпакловах сам. Доста бързо се научих, не е особено сложна работа. Мажеш стиропора обилно с лепило, лепваш мрежата, и като минеш пак с маламашката обираш излишното лепило и го връщаш в кофата. Стиропора го лепих за стената с пяна (специална пяна за лепене на изолации), ако стената е равна цената на пяната не е по-голяма, а е доста по удобно и чисто, и ми се струва и по-здраво. Фугите между плоскостите също ги напълних с пяна.
Ако си нямаш доверие на майсторлъка пробвай на някоя задна стена да направиш няколко квадрата, ако не ти хареса майсторите после ще я смъкнат.
mely е прав, че никой няма да ти я направи изолацията по-старателно от теб самия.

Потребителски аватар
mely
Двигател:

Мнениеот mely » Вто 28 фев 2012 10:10

ktamen написа:Стиропора го лепих за стената с пяна (специална пяна за лепене на изолации), ако стената е равна цената на пяната не е по-голяма, а е доста по удобно и чисто, и ми се струва и по-здраво. Фугите между плоскостите също ги напълних с пяна.

Пяната на кюфтенца ли я слагаш - не съм работил с такава пяна.Аз си правих изолацията с лепило но лепилото на гребен върху целия лист - приложимо е ако стената е равна.Ако е на тухла или много крива стената се намазва листа по краищата а посредата кюфтета.Майсторите я лепят на кюфтета че ги мързи и да пробиват да слагат дюбели.
Изобщо не е сложно още повече че няма да ти се налага скелета да вдигаш.
Просто мажеш с лепило/пяна/ лепиш като разминаваш фугите и като наредиш няколко квадрата слагаш дюбели.
Мрежата - намазваш с лепило вече залепените плоскости ,слагаш мрежата и с комбайна нетискаш - през дупките на мрежата избива лепилото- заглаждаш.И да не е много финно хората с мазилката ще го оправят.
Това всичко - ако имаш време и ако не сметнеш ,че загубеното време ще ти излезе по скъпо от това да наемеш някой да я направи.
Изображение

Върни се в “ОФФ-Топик - други”