Проблем с дъно

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Проблем с дъно

Мнениеот fox_vt » Чет 01 мар 2012 19:55

Здравейте пичове имам тука един комп за оправяне симптомите са че се ресва сам което е вследствие прегряване явно,като го отворих перката на видеото беше паднала и там се е пекло яката.Освен това около процесора имаше 5 надути но още не пробили кондери.Та смених аз перката и купих нови кондери със същите параметри 6,3в 3300µF 105°C запоих ги събрах всичко обаче гредъ.Всичко тръгва хард вентове цд ос зарежда но клавиатурата и мишката не,и след като зареди искача прозорец за някаква сериозна грешка и сент-донт сенд прозореца.Мишката ми свети даже и компа да е изкл по принцип а сега нищо.Разглобих и презапоих пак но ефект нямаше,ясно ми е че при смяна на кондери на дъното шанса да тръгне не е голям но къде е проблема според вас.Преди да го почна мишката пак се беше бъгнала и след няколко опита тръгна това преди намесата ми,всичко е почистено и пастите са нови.Дъното е ASRock ама номера го няма и нищо не ми излезе в нета явно е много старо
20120301_193737.jpg

Потребителски аватар
Golf`mafia
Автомобил:
Двигател:

Re: Проблем с дъно

Мнениеот Golf`mafia » Чет 01 мар 2012 20:16

Спази ли поляритета като запой кондензаторите

Потребителски аватар
fox_vt

Мнениеот fox_vt » Чет 01 мар 2012 20:32

Мхм поляритета е както трябва но главното ми съмнение е че вътрешните писти на платката не са се запоили както трябва.И все пак всичко да тръгне само мишката и клавиатурата не ми е малко странно.

Потребителски аватар
Golf`mafia
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Golf`mafia » Чет 01 мар 2012 20:54

Пробвай с такива на usb

Потребителски аватар
zylmishok
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zylmishok » Чет 01 мар 2012 22:03

Групите кондензатори покрай cpu-то се сменят всичките,независимо ,че може да не са надути.Или по друг начин казано: със стари кондензатори - нов компютър не се прави :) .Пътечките (или както им казваш пистите) където контактуват са само мястото за запояване.
Причина за не работещи кб и мишка след ремонт,може да се окаже "заспал" bios.Рестарт от батерията.
Друга причина също може да се окаже и захранването,ако си имал проблеми и със usb портовете най вероятно е от него.
Има и друга причина да не работят , но ако горните две не ти оправят проблема,вземи си мишка и кб на usb( има преходници ps2 към usb) или мисли за друго дъно.

Успех :)
Прикачени файлове
20120301_193737 (1).jpg

Потребителски аватар
fox_vt

Мнениеот fox_vt » Чет 01 мар 2012 22:18

Хмм на снимката не се вижда над процесора има 4 кондензатора които са сменени в долния ляв ъгъл самотния кондензатор също,а 4 те вляво на процесора не са сменяни те са по малки на по 1500µF.Утре ще ресна биоса и ще пробвам с юсб клавиатура,и ще смъкна моето захранване да пробвам и него като постепенно елиминирам вероятните причини.В интерес на истината съм чувал че много пъти виновник за издутите кондензатори е не само топлината а и захранването ако не е в нужните толеранси.И да попитам има ли вариант да има проблем с ОС например щото за проблем с хардуера и по точно дъното дали ОС ще вади грешка за това.

Потребителски аватар
zylmishok
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zylmishok » Чет 01 мар 2012 22:29

На някой дъна съм виждал ос да дава и да не дава грешка,че няма кб и мишка,зависи колко ти е опукало дъното.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Чет 01 мар 2012 22:34

zylmishok написа:.....Пътечките (или както им казваш пистите) където контактуват са само мястото за запояване.
.....

Ъхъ :Mr Green Fun , де да беше така :D .
При 5-6 и повече слойна платка захранването и масата вървят по вътрешни "Power"-слоеве и площадката за запояване се свързва със слоя посредством метализацията на отвора :idea: . Дънните платки съм се чудил как ги е направил китаеца , много са здрави и трудно се предават , но не е невъзможно .

Пробвай с друго (ново/сигурно) захранване !

Потребителски аватар
zylmishok
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zylmishok » Чет 01 мар 2012 22:58

milmar написа:
zylmishok написа:
.....Пътечките (или както им казваш пистите) където контактуват са само мястото за запояване.
.....

milmar написа: Ъхъ , де да беше така .
При 5-6 и повече слойна платка захранването и масата вървят по вътрешни "Power"-слоеве и площадката за запояване се свързва със слоя посредством метализацията на отвора . Дънните платки съм се чудил как ги е направил китаеца , много са здрави и трудно се предават , но не е невъзможно .
Пробвай с друго (ново/сигурно) захранване !

Колега,отговорил съм на ето този въпрос:

fox_vt написа:
Мхм поляритета е както трябва но главното ми съмнение е че вътрешните писти на платката не са се запоили както трябва.И все пак всичко да тръгне само мишката и клавиатурата не ми е малко странно.

иначе благодаря,че ме поправи :Mr Green Fun

Потребителски аватар
fox_vt

Мнениеот fox_vt » Пет 02 мар 2012 18:19

Е аз имах предвид точно пътечките в самата платка де че там може да има проблем,иначе днес реснах биоса с батерията,измерих напреженията на захранването и въпреки че бяха добре пробвах и с моето захранване и няма ефект.Също пробвах и с юсб клавиатура с нулев успех и накрая го занесох в сервиз да видим какво ще кажат и там.

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Мнениеот azrod » Сря 07 мар 2012 10:20

fox_vt написа:Хмм на снимката не се вижда над процесора има 4 кондензатора които са сменени в долния ляв ъгъл самотния кондензатор също,а 4 те вляво на процесора не са сменяни те са по малки на по 1500µF.Утре ще ресна биоса и ще пробвам с юсб клавиатура,и ще смъкна моето захранване да пробвам и него като постепенно елиминирам вероятните причини.В интерес на истината съм чувал че много пъти виновник за издутите кондензатори е не само топлината а и захранването ако не е в нужните толеранси.И да попитам има ли вариант да има проблем с ОС например щото за проблем с хардуера и по точно дъното дали ОС ще вади грешка за това.

Ако проблема е с ОС, зареди от сд лайв версия на линукс, в краен случай на уиндоус и ще ти се изясни дали е операционната система. Аз затова препоръчвам направо друго дъно без да се играе със смяна на кондензатори, монтиране и после пак размонтиране :)

P.P.: Мисля, че дъното ти е този модел - http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=PE%20PRO-HT

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Сря 07 мар 2012 10:28

Провери зад пс2 конекторите трябва да има един или два големи смд елемента като този
Изображение, трябва да ти показват 0 ома. Това са възстановяващи предпазители, които здават багажа често.

Тук се вижда къде трябва да има и 5В.
Изображение

Потребителски аватар
fox_vt

Мнениеот fox_vt » Сря 07 мар 2012 12:46

Компа вече работи оказало се някви букси и джъмпери нейде си :roll: та се чудя дали като съм въртял дъното насам натам докато запоявам кондензаторите не се е разместило нещо :) Иначе вчера го преинсталнах и сега е пушка като ми направи впечатление че доста бързо се инстална уиндоуса почти да ми бие рекорда на моя за 20 мин mhihi

Потребителски аватар
fox_vt

Мнениеот fox_vt » Сря 07 мар 2012 20:01

Няма други проблемни кондензатори по дъното,захранването и видео картата,което не значи че няма да се надуят следващите разбира се,ама засега само тези сменям. :D

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”