Б3 вентилатор на парното работи само на 4-та степен

Техническа и сервизна информация за Passat
dino
Автомобил:
Двигател:

Б3 вентилатор на парното работи само на 4-та степен

Мнениеот dino » Съб 03 мар 2012 2:44

Здравейте колеги,
Отскоро Пасата ми Б3 му се разсвири вентилатора на парното. Това според мен показва, че е за смяна моторчето. Тази вечер обаче установих, че първите три степени изобщо не работи, а на 4-та работи и шуми както преди. Това от реостат ли е? Не вярвам да е бушон, защото нямаше да работи изобщо. Странна работа. Ще гледам и по книжката как е електрическата система, но, ако някой се е сблъсквал с такъв проблем и помни решението му - нека сподели.
Колата е 1.8, МИ, няма климатик, врътката е 4-ри степени.
Благодаря предварително.

MITAKA_STZ
Автомобил:
Двигател:

Re: Вентилатор на парното на Б3 работи само на 4-та степен

Мнениеот MITAKA_STZ » Съб 03 мар 2012 7:45

На мотора има платка на която са изгорели пътечките.Сваляш я почистваш пътечките и запояваш с поялник и жички.Приятна работа.Имаше някъде и тема за Голф-2 и там с същата работа. :idea: :banana

Потребителски аватар
williams_vn
Автомобил: opel astra H-OPC - lada 2103
Двигател:

Мнениеот williams_vn » Съб 03 мар 2012 8:06

на реостата има едно термо съпротивление което е изгоряло заради вентилатора щом свири значи втулките му са зле което го кара да консумира повече ток съответно повече загрява реостата и от там гори тоя предпазител тои и за това е сложен струва някъде към 1-3 лева поже и да го баипасираш с една жичка но това е твое решение

Потребителски аватар
brad4edat
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот brad4edat » Съб 03 мар 2012 9:50

Търсиш ето това животно, близо до турбината на парното е, като е мушата вътре във въздушния тунел с цел да се охлажда от потока въздух. Някъде отвън до турбинката има букса или някаква планка, която ще те насочи къде е и как да го извадиш. Както казаха колегите, най-вероятно е да е изгоряло термо съпротивлението му, което е отвън на керамичния корпус :beer
user33644_pic223105_1268048101.png
Passat b3-b4 Резисторен блок на турбината за парното.
user33644_pic223105_1268048101.png (98.14 KиБ) Видяна 10535 пъти

:beer
129997_x800.jpg
Passat b3-b4 Резисторен блок на турбината за парното.

dino
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dino » Съб 03 мар 2012 10:24

Благодаря Ви много колеги за изчерпателните отговори, отивам да се боря, да видя какво ще излезе и след това ще пиша, за да може и друг да ползва ценните съвети. Ако не се спрява - пак ще питам:)
Поздрави и Честит празник на всички:)

stefaan84
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stefaan84 » Съб 03 мар 2012 13:04

Здравеите и аз сам нов с пасат б3, и имамам сходен проблем но при мен не работи на 1 и 3 степен! Имам голф-2 при него ми се е случвало да работи само на 3 и това е от 1 сапротивление слагам му жичка и се оправиа, само че тази платка на голфа е на самото моторче..

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Съб 03 мар 2012 14:13

ако на 2 ра степен работи,пролема трябва да е в самата врътка на копчето,нагорели пластини;от всички степени само 4 е директна и не минава през резистора

stefaan84
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stefaan84 » Съб 03 мар 2012 15:01

Iezekil написа:ако на 2 ра степен работи,пролема трябва да е в самата врътка на копчето,нагорели пластини;от всички степени само 4 е директна и не минава през резистора

Значи на голфа е така като работи само последната степен значи проблема е в съпротивлението на платката кояато е варху моторчето! А а при мен сега на пасатора работи само 2-4 степен, и казва6 колега да гледам копчето ли( самата вратка) и какво мога да направа?!? Забравих да кажа колата има климатик, които не работи и при самото вратване на копчето на вентилатора се чува нещо като клапа.

мерси предварително!

dino
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dino » Съб 03 мар 2012 16:06

Локализирах проблема, както казахте колеги, терморезистора беше сдал багажа, защото са се разбили втулките на моторчето. Свалих го, почистих го ( доколкото е възможно), смазах го с WD-40, сега работи по-тихо, но решението е временно. Първа степен на моторчето не включва заради голямото триене предполагам. Иначе втора и трета тръгнаха, по-тихо работи, но... си плаче за ново моторче:) Терморезистора струва 1,90 лв. Благодаря на всички който помогнаха бързо да се ориентирам в проблема. Закърпихме ситуацията:)

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Съб 03 мар 2012 16:09

stefaan84 написа:Значи на голфа е така като работи само последната степен значи проблема е в съпротивлението на платката кояато е варху моторчето! А а при мен сега на пасатора работи само 2-4 степен, и казва6 колега да гледам копчето ли( самата вратка) и какво мога да направа?!? Забравих да кажа колата има климатик, които не работи и при самото вратване на копчето на вентилатора се чува нещо като клапа.

мерси предварително!

от клими не разбирам но и при нас клапата е вързана за копчето
Отвори копчето и виж пластинките,едната се върти и опира в другите.Провери,натисни,ако трябва измери,ако не стане пиши.

stefaan84
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stefaan84 » Съб 03 мар 2012 18:04

от клими не разбирам но и при нас клапата е вързана за копчето
Отвори копчето и виж пластинките,едната се върти и опира в другите.Провери,натисни,ако трябва измери,ако не стане пиши.[/quote]

Преди малко имах излизане с колата, и се заслушах внимателно значи вентилатора не варти на 1 степен но като заварта на 1 степен се чува как ниакаква клапа щтраква. Според мен щом до клапата стига ток и щтраква проблема не мисля да е в копчето. Ще провера копчето а ще видя и терморезистора но ще е след седмица две защото ниама да сам за малко в бг!

Потребителски аватар
ivchoto
Автомобил: SUBARU OUTBACK
Двигател: 2000

Мнениеот ivchoto » Съб 03 мар 2012 19:32

Колега няма ел. клапа на В3 и В4(освен ако не си с климатроник).Дори и моя който е с климатик има една вакумна и всички останали са с жила.Така че това което чуваш наистина е клапата,но ти я местиш ръчно,преди да стигне копчето до първа степен отваря клапата и тогава се включва вентилатора. :beer

stefaan84
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stefaan84 » Съб 03 мар 2012 20:04

ivchoto написа:Колега няма ел. клапа на В3 и В4(освен ако не си с климатроник).Дори и моя който е с климатик има една вакумна и всички останали са с жила.Така че това което чуваш наистина е клапата,но ти я местиш ръчно,преди да стигне копчето до първа степен отваря клапата и тогава се включва вентилатора. :beer

Мерси колега, значи казваш че преди да стигне 1 се отвария клапата, аз чувам нещо че щтраква. Значи парво ще почна с копчето да вида какво е и после кам платката.

dino
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dino » Съб 03 мар 2012 21:44

Колега stefaan84 имаш лично:)

Потребителски аватар
brad4edat
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот brad4edat » Съб 03 мар 2012 22:39

Това че на някой 1 и 3, 2 и 1 не работи а на другите работи, може да значи и прекъснало самото съпротивление!!!

Извадете резисторния блок и замерете с мултицет дали са наред съпротивленията вътре в керамиката. Аз имам едно такова резисторно блокче с прекъснала степен, а терморезистора си му е наред.

Върни се в “Passat”