Търся съвети за Пасат б3
- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
Re: Търся съвети за Пасат б3
Дълга е тази кутия AGC,да.Нека някой притежател на такава каже,каква е максималната скорост която позволява,че искам да направя един извод и да ви го споделя...
колеги напълнихте темата с на кои каква му е скоростната кутията,все пак въпроса беше друг.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Iezekil написа:Дълга е тази кутия AGC,да.Нека някой притежател на такава каже,каква е максималната скорост която позволява,че искам да направя един извод и да ви го споделя...
Не се хаби. Максималната скорост на даден автомобил зависят от неговото челно съпротивление, плътността на въздуха и мощността на мотора. Т.е. факторът "скоростна кутия" изобщо не присъства във формулката. Дали ще е с малко по-къса или малко по-дълга СК максималната скорост на теория е една и съща.

- snupeca
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: ALH
- Контакти:
kr1s0 написа:на 5та с ~2000 оборота бях малко над 70днес..странно
С какви гуми си колега? 14 или 15?
185/65/14 железарки ако има значение
ще я опитам пак тия дни,но явно имаме разлика в диференциалите..няма какво друго да е
ще я опитам пак тия дни,но явно имаме разлика в диференциалите..няма какво друго да е

- Iezekil
stefan4o написа:Iezekil написа:Дълга е тази кутия AGC,да.Нека някой притежател на такава каже,каква е максималната скорост която позволява,че искам да направя един извод и да ви го споделя...
Не се хаби. Максималната скорост на даден автомобил зависят от неговото челно съпротивление, плътността на въздуха и мощността на мотора. Т.е. факторът "скоростна кутия" изобщо не присъства във формулката. Дали ще е с малко по-къса или малко по-дълга СК максималната скорост на теория е една и съща.
е точно от теб това не го очаквах,колега.И на теория и на практика зависимоста е огромна.Моя АБС мотор с моята кутия вдига 180 и двигатела има тяга,но няма обороти за повече,на 180 -7000 об/мин.По книжка тази скорост е предела ми.Но сега да попитаме колегата sodata неговия АБС с неговата кутия от която се оплаква,че е тромава колко вдига?И ако каже 220 на 7000об/м какво ще опонираш?А чувал ли си защо слагат дизелови кутии на някои бензинови бегачки?Или да съпоставим 2 еднакви двигатела окоплектовани с различни кутии,което при нас е най-разпространено и следствието е налице по думите на самите водачи...оплакващи се от тромави коли
- snupeca
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: ALH
- Контакти:
kr1s0 написа:185/65/14 железарки ако има значение
И аз съм с 14. Няма да е и от това. Мина ми през главата ако си с 15, да не би да не ти отчита напълно правилно километража . Не че мога да твърдя, че моя е верен де

Колега Iezekil - да разбирам ли че имаш и 1.8 и 2.0 Пасати?

http://www.youtube.com/watch?v=gwg_PfytcL0
Това пише, че е 2.0 предполагам 2Е и на 190 е на 5250, не вярвам с ABS разликата в кутиите да е толкова фрапираща, ако приемем, че този от клипа е с оригинална за 2Е де.

- Iezekil
Iezekil написа:Най-близо до директна е 4 скорост,при мен оборотите и са 1,029...На пета са 0,837;;;
на AGC предавателни числа за 4 и 5-та скорост са 0,971 и 0,795..сравни ги с моите
Iezekil написа:значи говориш за 2Е,то и моята е оригинална но за това са къси,щото сме комбита.За сравнение моето 2Е е седан и върви с 500 оборота под комбито ми.Двигатела е мощен и ускорението е прилично въпреки по дългата кутия.Разликата е,че максималната скорост става различна.
разлики има в едни и същи двигател дали са монтирани на комбита или седани,отделно цяла гама от над20 вида кути се монтират на нашите пасати.
Iezekil написа: Моя АБС мотор с моята кутия вдига 180 ...Но сега да попитаме колегата sodata неговия АБС с неговата кутия от която се оплаква,че е тромава колко вдига?И ако каже 220 на 7000об/м какво ще опонираш?
тук разликата е само от кутии,момчето се оплаква че колата му не върви и е бавна...да ама вдига 200 а?
на клипа го лъже скоростомера с 10км. но е напълно реално това.С моя 2Е мога да ги хвана лесно,както казах 500 оборота държи по малко от комбито ми.
GAZ 666 написа:колеги напълнихте темата с на кои каква му е скоростната кутията,все пак въпроса беше друг.
извинявай колега,но мислех че вече си взел колата.За твоите цели е 1.8,слагаш 15-ки с гуми 195/60 и си караш.Поддръжката я казахме,какво да гледаш..ами дали духа о тщеката за масло ,дали надува маркучите,дали е текла вода от казанчето,дали маслото е черно и мирише на горяло,все такива неща по мотора.Другото са консумативи,гледай на теб да ти харесва като караш и естествено външния вид е много важен.
- stefan4o
- Контакти:
Iezekil написа: е точно от теб това не го очаквах,колега.И на теория и на практика зависимоста е огромна.Моя АБС мотор с моята кутия вдига 180 и двигатела има тяга,но няма обороти за повече,на 180 -7000 об/мин.По книжка тази скорост е предела ми.Но сега да попитаме колегата sodata неговия АБС с неговата кутия от която се оплаква,че е тромава колко вдига?И ако каже 220 на 7000об/м какво ще опонираш?А чувал ли си защо слагат дизелови кутии на някои бензинови бегачки?Или да съпоставим 2 еднакви двигатела окоплектовани с различни кутии,което при нас е най-разпространено и следствието е налице по думите на самите водачи...оплакващи се от тромави коли
Като Пасат Б3-Б4 с АБС мотор вдигне 220 аз ще стана трамвай

Има материали в интернет как се смята топ-спийд, доста близки са резултатите до обявените в книжката. За да се ускори едно тяло със съпротивление Х до скорост У е нужна определена мощност, когато и в двата случая говорим за 90к.с. мотор, то скоростта У на теория би следвало да е еднаква, ако говорим за еднакви автомобили като челно съпротивление. Просто с различните СК се постигат различни доускорения на различните предавки, избират се според тежината на колата и т.н. (принципно при седаните са по-"дълги скоростите, понеже са малко по-леки от комбитата). Абе не ми се обяснява, има писано, който се интересува ще намери.
Тромавостта идва именно от предавателните числа. Когато кутията е с по-"дълги" скорости е нормално колата да се усеща като по-тромава от такава с по-"къси". Но откъм максимална скорост разлика на теория не би следвало да има. Иначе ако имаше в рекламните проспекти нямаше да пишат 178км/ч примерно, ами 160-185км/ч (според зависи моделът СК).
Хвърли едно око на тая тема, даже ако искаш си пресметни сам максималната скорост на колата:
http://audibg.com/forum/index.php?showtopic=1977
А това за дизеловите кутии не ми се коментира. Как смяташ ще се отрази на динамиката да сложиш кутия от кола с 230нМ на кола със 140-150нМ? Предполагам се досещаш, че резултатът ще е нещо средно между трагичен и плачевен

Последна промяна от stefan4o на Нед 04 мар 2012 9:12, променено общо 1 път.
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
GAZ 666 написа:колеги напълнихте темата с на кои каква му е скоростната кутията,все пак въпроса беше друг.

- Iezekil
хубаво е когато човек има за основа нещо,било то и теория.И понеже явно тук си подготвен мога само да се придържам към фактите.Преди да ги приложа ще кажа само,че звучи несериозно твърдението,че 2 автомобила с еднакви купета ще вдигнат различна скорост само заради двигателите си,щото видиш ли единия е 100 коня,а другия щом е с 90 значи е по-слаб и от там ще вдигне по-малко.Да,ама не.Ако ме спонсорираш да сменя двигателите на двете си коли,ще се изблещиш как 2Е ще вдигне само 180,а АБС ще вдигне 200 и всичко ще е само от кутиите,с които разполагат купетата ми.Изказвания о трода"ще стана трамвай" звучат несериозно като аргумент.А сега от теория да минем на факти:
разликата в тежеста на седана и комбито е 50кг.Тук теорията ти куца,щото ако си напълня резервоара до горе,а ти до половина на практика разлика няма...
щом обичаш формулите що не сметна ква е разликата в скороста с тия 2 кутии,а някак не видя този пост?Тея двете са с еднакъв диференциал и каре,но мога да изкарам и с различни.Несериозно е да се твърди,че максималната скорост ще е еднаква при два автомобила с тези 2 кутии и 2 различни изходни обороти към колелата..
Аз предлагам да изчакаме да се включи и sodata преди да продължим спора,или да се включи всеки с двигател 1.8 който е вдигал повече от 178км/ч.До тогава ето ти за размишления една снимка от точно този мотор-1,8.
разликата в тежеста на седана и комбито е 50кг.Тук теорията ти куца,щото ако си напълня резервоара до горе,а ти до половина на практика разлика няма...
Iezekil написа:Най-близо до директна е 4 скорост,при мен оборотите и са 1,029...На пета са 0,837;;;
на AGC предавателни числа за 4 и 5-та скорост са 0,971 и 0,795..сравни ги с моите
щом обичаш формулите що не сметна ква е разликата в скороста с тия 2 кутии,а някак не видя този пост?Тея двете са с еднакъв диференциал и каре,но мога да изкарам и с различни.Несериозно е да се твърди,че максималната скорост ще е еднаква при два автомобила с тези 2 кутии и 2 различни изходни обороти към колелата..
Аз предлагам да изчакаме да се включи и sodata преди да продължим спора,или да се включи всеки с двигател 1.8 който е вдигал повече от 178км/ч.До тогава ето ти за размишления една снимка от точно този мотор-1,8.
- stefan4o
- Контакти:
Какво ми даваш снимки за размишления? Аз ей сега ще скоча да си засиля бараката по някое леко надолнище и ще ти снимам 180 км/ч
Тая снимка при какви условия е постигната? При абсолютно 0=градусов наклон на пътя? Без попътен вятър? Сигурно вярваш, че като стрелката показва 200 и реално са толкоз?
Много разводнихме темата. Без теория не става, не се обиждай. Ама голяма част от изчисленията в оформянето на компонентите като предавателни числа, диференциал и т.н. се базират на математика и изчисления и то от екип от инженери
Ако тия обороти и скорост ги постигаш с кутия AGC, която е с диференциал - 3.944, ако ми е вярно инфото, то кажи с каква кутия искаш да я замениш, пък аз ще опитам да отгатна дали ще залепи тези обороти на последна предавка
AGC по моите разбирания е сравнително "къса" скоростна кутия, в таблицата, която имам са написали, че се монтира на 16В автомобили, което е логично, предвид голямото предавателно число на диференциала...

Много разводнихме темата. Без теория не става, не се обиждай. Ама голяма част от изчисленията в оформянето на компонентите като предавателни числа, диференциал и т.н. се базират на математика и изчисления и то от екип от инженери

Ако тия обороти и скорост ги постигаш с кутия AGC, която е с диференциал - 3.944, ако ми е вярно инфото, то кажи с каква кутия искаш да я замениш, пък аз ще опитам да отгатна дали ще залепи тези обороти на последна предавка

AGC по моите разбирания е сравнително "къса" скоростна кутия, в таблицата, която имам са написали, че се монтира на 16В автомобили, което е логично, предвид голямото предавателно число на диференциала...
Последна промяна от stefan4o на Нед 04 мар 2012 10:40, променено общо 1 път.
- Iezekil
ами засилвай се,хватката е на тия 180км да не си като мен с 7000об.Щото къвто и да е вятъра не мога да вдигна тая скорост на тея обороти с моята CGX,която е най-къса.Ама ти говореше за двигатели и купета,а аз за кутии.
- stefan4o
- Контакти:
Предлагам ти да спрем да цапаме тук. Пусни тема с твоята кола конкретно там ще ти пиша и с помощта на калкулатор ще посмятаме малко
Освен това и други колеги ще се включат с мнение и така може да се достигне до някакъв извод, а ти да прецениш заслужава ли си да сменяш заводската си кутия.

Последна промяна от stefan4o на Нед 04 мар 2012 10:58, променено общо 1 път.