Лютеница

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
hidalgo
Мнения: 937
Регистриран на: Вто 13 май 2008 9:01
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Re: Лютеница

Мнениеот hidalgo » Нед 04 мар 2012 4:16


BG_Golf4e написа:A кетчуп?
Eдно време на Филикон беше най-добрият eusa


Heinz. Не е бг ама е за мен е най-добрия :041:
Изображение




Потребителски аватар
mely
Мнения: 2728
Регистриран на: Пет 26 авг 2005 10:28
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:
Местоположение: Стара Загора

Re: Лютеница

Мнениеот mely » Нед 04 мар 2012 9:19


Iezekil написа:няма щото я правиш от домати,а купешката се прави от доматено пюре,което пък се прави от нишесте.За пипер в нея въобще не съм убеден,че има.Кво остава за останалите съставки...
Та да питам,на Митак Стара Загора беше много хубава домашната преди,като истинска...верно и скъпа беше но има ли я още??


Има си я и продължава да е скъпа Изображение

http://www.mitakbg.com/product-catalogue/bg/1/


Потребителски аватар
barezifranko
Мнения: 999
Регистриран на: Вто 17 ное 2009 14:34
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABU 1993
Местоположение: Haskovo

Re: Лютеница

Мнениеот barezifranko » Нед 04 мар 2012 9:27


Малко извън темата, ама както казваше един професор: Сегашните боклуци промениха чувството ни за вкус! Това изказване го направи за родните ни колбаси, но и при други продукти май се наблюдава същото явление.


Потребителски аватар
PACH
Bus Master
Мнения: 3093
Регистриран на: Пон 25 окт 2004 16:54
Автомобил: VW Bus T3 Syncro
Двигател: 1.9 M-Tdi
Местоположение: Бургас
Контакти:

Re: Лютеница

Мнениеот PACH » Нед 04 мар 2012 9:30


mely написа:
Iezekil написа:


Има си я и продължава да е скъпа Изображение

http://www.mitakbg.com/product-catalogue/bg/1/


Един глас и от мен за лютеницата "Марко" със синята капачка, най-много се доближава до домашната.Миналата година направихме една доза, тази година ще са две.По хубаво от домашното няма :)


Потребителски аватар
velinsl
Мнения: 4208
Регистриран на: Нед 11 май 2008 12:59
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Re: Лютеница

Мнениеот velinsl » Нед 04 мар 2012 11:20


А аз всъщност питах коя се доближава най-близо до класическата "първомайска". :roll:


Потребителски аватар
BukTop
Мнения: 503
Регистриран на: Чет 18 мар 2010 21:37
Автомобил: Impreza WRX + Polo 2F GT
Двигател:
Местоположение: София
Контакти:

Re: Лютеница

Мнениеот BukTop » Нед 04 мар 2012 14:43


Kalinn написа:Тази за мен е най-добрата "Deroni Велика лютеница домашна едросмляна, златна серия"
Изображение


+1 :да:


Потребителски аватар
parno
Мнения: 7309
Регистриран на: Сря 19 сеп 2007 13:41
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Бургас
Контакти:

Re: Лютеница

Мнениеот parno » Нед 04 мар 2012 15:06


push написа:най-хубавата за мене като цена=качество е едросмляната на лидл за 2.99 е 580 грама уникално вкусна!

:bowdown


Потребителски аватар
Flanker
Мнения: 77
Регистриран на: Пет 30 окт 2009 21:42
Автомобил: Megane ІІ
Двигател: F4R 2006
Местоположение: В.Т.

Re: Лютеница

Мнениеот Flanker » Вто 06 мар 2012 22:33


Само за информация...
"Утвърден браншови стандарт за лютеница" (от сайта на Агенцията по храните):
http://babh.government.bg/bg/standart-lutenitza.html
"Стандартът" включва и картофи :drinking: Посочени са и производителите


Потребителски аватар
nosex
Вечен БАН
Мнения: 2416
Регистриран на: Пон 08 яну 2007 11:39
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София (Волуяк/Бояна)

Re: Лютеница

Мнениеот nosex » Вто 06 мар 2012 22:38


"Хорото", определено, още от време оно :bowdown


Потребителски аватар
quattro^^
Мнения: 1662
Регистриран на: Пет 05 окт 2007 20:52
Автомобил: audi a6 c5
Двигател: AJL
Местоположение: Пловдив

Re: Лютеница

Мнениеот quattro^^ » Вто 06 мар 2012 22:59


живея в града на лютеницата иии да ви кажа тая лютеница която помните е произведство на БУЛКОНС, тази която е с хорцето е фейк на едно от наще села mhihi
това е оригинала
Изображение
оставете тея пустиняци от дерони mhihi


Потребителски аватар
muns61
Мнения: 7965
Регистриран на: Чет 01 юли 2010 8:45
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: pleven

Re: Лютеница

Мнениеот muns61 » Вто 06 мар 2012 23:13


Лютеница и кетчуп си правя, това по магазините няма нищо общо с истината. Ако има интерес, ще дам рецептите.


Потребителски аватар
PACH
Bus Master
Мнения: 3093
Регистриран на: Пон 25 окт 2004 16:54
Автомобил: VW Bus T3 Syncro
Двигател: 1.9 M-Tdi
Местоположение: Бургас
Контакти:

Re: Лютеница

Мнениеот PACH » Вто 06 мар 2012 23:19


muns61 написа:Лютеница и кетчуп си правя, това по магазините няма нищо общо с истината. Ако има интерес, ще дам рецептите.


Я сподели тайните на лютеницата ти, може да научим нещо ново ;)


Потребителски аватар
Дашо
Пернишки бек
Мнения: 6104
Регистриран на: Чет 22 фев 2007 12:57
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Градът на мечтите - Перник, щата Мошингтън

Re: Лютеница

Мнениеот Дашо » Сря 07 мар 2012 23:02


muns61 написа:Лютеница и кетчуп си правя, това по магазините няма нищо общо с истината. Ако има интерес, ще дам рецептите.

Я, дай на кетчупа рецептата :maaad:
:beer


Потребителски аватар
zloby3400
Мнения: 811
Регистриран на: Сря 19 ное 2008 9:38
Автомобил: Golf III
Двигател: AEK 1996
Местоположение: София/Ямбол
Контакти:

Re: Лютеница

Мнениеот zloby3400 » Сря 07 мар 2012 23:18


Бах си случката - чак съм запазил една снимка от моето производство - домати, пипер и патладжан!!! Подправките ги слага тъщата, не знам точно какви - разкошна е. Тази на ЛИДЛ не съм я пробвал, ще имам едно наум като свърши домашната. Иначе имат един лют кетчуп който много ми харесва.
Прикачени файлове
ABCD0006.JPG


Потребителски аватар
muns61
Мнения: 7965
Регистриран на: Чет 01 юли 2010 8:45
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: pleven

Re: Лютеница

Мнениеот muns61 » Чет 08 мар 2012 13:30


Кетчуп.
За предпочитане са доматите сорт Пловдивска консерва, имат повече сухо вещество. Режат се на парчета и се мелят с машинка, която отделя семките и люспите. Кашата, която излиза от машинката, се прекарва още 2 - 3 пъти, да изтече всичко от нея. Сокът се слага в тава на огън и се вари и разбърква, докато се сгъсти подходящо. Бъркането е важно, за да не загори - това е най-уморителното в цялата работа.
Сол се слага на вкус, ситно смлян чер пипер и захар. Слага се и кимион, също на вкус, но да е много ситно смлян, или да се сложи в парче плат и да се върже като торбичка. Вари се с кетчупа и се изстисква, за да пусне миризма и после се изхвърля.
Като се сгъсти, сипвате в предварително подгрети буркани и затваряте. Това е.
Ако не ви се чака да се сгъсти само с варене, може да сложите препечено брашно. Но ако е повече, се усеща.
Който веднъж си направи кетчуп, повече никога не ползва магазински.

Изображение



Върни се в “ОФФ-Топик - други”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 44 госта