Сеат Кордоба абф изключва 1-ва скорост
-
- Автомобил: Seat Cordoba
- Двигател: abf
Сеат Кордоба абф изключва 1-ва скорост
Здравеите колеги!Снощи се повозих доста агресивно и нещо се прецакаха 1 скорост.Всичките скорости влизат без проблеми,но 1-ва скорост изключва и лоста ми се връща на свободна като се чува щракане и хъркане
за да не излиза трябва да предържам лоста.Четох и другите такива теми значи при мен няма нищо криво отпред по механизма,а скоростния лост има луфт,но и преди си го имаше и не съм имал проблем.Моля ви да дадете мнения и савети.

- snupeca
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: ALH
- Контакти:
Re: Сеат Кордоба абф изключва 1-ва скорост
За начало, махни маншона на лоста и прегледай да няма нещо счупено по пластмасите.
-
гледах всичко е добре
-
Друга скоростна кутия ли да търся или да отварям тази защото повредата е дребна?Тази котия ми е 2
и изкара няма и половин година притеснява ме да не да купя пак котия и да изкара от ден до пладне

- dragozow
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
кОтия колега, се пише с У. Трябва да я види майстор, не бързай да купуваш. Има ли при кой да я закараш? Имам познат който отваря/ремонтира.
-
И аз имам един приятел който ги прави и за това се замислям тази ли да правим или друга да търся
има фъф форума една за 80 лева!Ако цепим тази и да я правим тоя агент ми каза,че щтяло да излезе същите пари.Според него трябва да се смени мифа и синхронизатор,но ще е стане ясно като се отвори

- pe6kata
- VW експерт
- Автомобил: passat corrado
- Двигател: AAA и АBV turbo
Danail_Vylov написа:Друга скоростна кутия ли да търся или да отварям тази защото повредата е дребна?Тази котия ми е 2и изкара няма и половин година притеснява ме да не да купя пак котия и да изкара от ден до пладне
и как установи че е дребна повредата.
проблема е в теб, не искам да прозвучи като заяждане, ама се научи да сменяш скорости.
Зъбните колела на 02А са достатъчно здрави, носят спокойно на 400нм, че и нагоре

Очевидно е че си прецакал муфата, имам бая кутии направени и трябва да ти кажа че разглобяването на кутията, и особено на вторичния вал не е никак шега работа.
Отделно ако са изпаднали "кученцата" на муфата и са минали през зъбните колела, или са увлечени по корпуса, се отделят куп метални частици, които минават през лагерите и става мазало, особено ако си я и карал продължително така.
-
Прав си не съм сигурен какво е станало точно-това е мнение на др човек,който уж разбирал от това.А за смяната на скорости направо си се заяждаш...това ми е втора кола имах сеат толедо 1.6 101 к.с. карах го 4 години и скоростна кутия съм свалял само за смяна на съединител,мисля че знам как да ги сменям,но както и да е
Колега със сигорност котията ще я сваля какво ще загубя ако се се опитам да я ремонтирам?Знам че не е шега работа и не е лесно,гледах в една друга тема за какво става на вапрос и мисля че със ваша помощ ще се оправя,а дори да стане гаф ще взема друга.Мен ме притеснява след като извадя 5-та скорост и сваля кожуха...но като трябва ще кача снимки и с твоята помощ ако имаш желание де,ще я направим 

- pe6kata
- VW експерт
не се заяждам, как може да си го помислиш. Това се е случило според мен при брутално превключване в бързината- т.е. изцяло твоя грешка
говоря не за сваляне, а за разглобяване, свалянето е лесно, разглобяването не е много просто, изисква скоби за вадене на 5-тата предавка, а те понякога са мнооого упорити. С вторичния вал вече става сложно, за разглобяването се наложи да направя специална преса, доста често вала отказва да се разгоби с нормални скоби
Разглобявай, кутията я познавам в детайли, ще ти помагам.
Какъвто и гаф да стане,ако стане- не е проблем, и насипно да ми я пратиш ще я сглобя. имам много части за тях...
Ако е била ОК като лагери и не са засегнати, си струва да се възстанови
сега е момента да се наредят по-готини предавки м/у другото
говоря не за сваляне, а за разглобяване, свалянето е лесно, разглобяването не е много просто, изисква скоби за вадене на 5-тата предавка, а те понякога са мнооого упорити. С вторичния вал вече става сложно, за разглобяването се наложи да направя специална преса, доста често вала отказва да се разгоби с нормални скоби
Разглобявай, кутията я познавам в детайли, ще ти помагам.
Какъвто и гаф да стане,ако стане- не е проблем, и насипно да ми я пратиш ще я сглобя. имам много части за тях...
Ако е била ОК като лагери и не са засегнати, си струва да се възстанови
сега е момента да се наредят по-готини предавки м/у другото

-
Е,което си е така си е така...вкарах я много бързо и със злоба
Притеснява това,че утре заминавам за Габрово(студент съм там)и ще е с моята кола просто така се случи...да би да стане нещо по лошо.Те са 70 километра в едната посока,а там няма да я карам.А за инструментите не се притеснявам защото ще я правя във един сервиз на мой приятел и имам всичко необходимо...преса имаме до 3 тона използвах я като си сменях лагера на главината позволява без проблем да се използва и за кутията ако се наложи.
Мисал ми е по какво ще позная кое е за смяна?Как да разбера коя е тази муфа,ще намеря ли нова такава и колко ли ще струва(да не ми отсечат главата с някви 100 лева)и дали ще е смао тя...а за самото разглабяне може да ми се смееш ама като трябва ще взема апарата и ще снимам всяка стъпка по 3 пъти !
За пренареждането на предавките и дума да не става,аз не съм сигурен дали ще направя кутията да си работи да не говорим да я преправям.Обаче ще олекотя маховика на предишния ми сеат го олекотих и много ми хареса на 2 и 3 как се дереше.
Благодаря ти...ако имам някакви затруднения и запитвания ще пиша петак или събота зависи кога я почна.
И между другото какво мислиш за маховика ?

Мисал ми е по какво ще позная кое е за смяна?Как да разбера коя е тази муфа,ще намеря ли нова такава и колко ли ще струва(да не ми отсечат главата с някви 100 лева)и дали ще е смао тя...а за самото разглабяне може да ми се смееш ама като трябва ще взема апарата и ще снимам всяка стъпка по 3 пъти !
За пренареждането на предавките и дума да не става,аз не съм сигурен дали ще направя кутията да си работи да не говорим да я преправям.Обаче ще олекотя маховика на предишния ми сеат го олекотих и много ми хареса на 2 и 3 как се дереше.
Благодаря ти...ако имам някакви затруднения и запитвания ще пиша петак или събота зависи кога я почна.
И между другото какво мислиш за маховика ?
- pe6kata
- VW експерт
има ли нещо изронено, метални частици в маслото... за това разстояние кутията ще я съсипеш, няма да има читав лагер и ще е безсмислено правенето и
мисля че предавката влиза, но неможа да се заключи. ако е изпаднал някой елемент от заключването, той е силно закален и попадне ли на зъбно колело...
опасно е да я караш, но ти си преценяш
не е важно само да имаш преса, която да натиска. разглобяването на вала става през втората предавка, пространството е много ограничено,а трябва да я фиксираш на нещо много здраво, докато натискаш самия вал.
понякога излиза много лесно, но понякога е ужас
както ти казах части имам, това да не те притеснява. Иначе частите за кутията са много скъпи, ако купуваш нови
за маховика, има много писано и мноо противоречиво. за мен е добре да се олекоти
мисля че предавката влиза, но неможа да се заключи. ако е изпаднал някой елемент от заключването, той е силно закален и попадне ли на зъбно колело...
опасно е да я караш, но ти си преценяш
не е важно само да имаш преса, която да натиска. разглобяването на вала става през втората предавка, пространството е много ограничено,а трябва да я фиксираш на нещо много здраво, докато натискаш самия вал.
понякога излиза много лесно, но понякога е ужас
както ти казах части имам, това да не те притеснява. Иначе частите за кутията са много скъпи, ако купуваш нови
за маховика, има много писано и мноо противоречиво. за мен е добре да се олекоти
-
Ами дано извадя късмет,няма друг вариант.А като се пребера ще я сваля и разглобя и ще видим какво ще излезе,а частите ще ги купувам направо от теб ако ги продаваш де.
Как се разглабя котията?
Аз си го представям така:
свалям механизма за включване на скоростите
махам капака кадето е поместена 5 скорост
махам пета скорост
свалям кожуха (този с многото болтове) и стигам до др предавки,където ивентуално трябва да сменя т.н. муфа
на 100% пропускам десетки неща,но в последствие ще ги разбера кои са
Да,проблема е точно това че не се заключва 1 ... кое трябва да я заключи тази муфа ли е...какво е...ако имаш снимка диво прасе ще ти хвана само я качи
Не съм предполагал че ще получа толкова бързи отговори и то от човек,който знае..на този етап само мога да ти благодаря!
Как се разглабя котията?
Аз си го представям така:
свалям механизма за включване на скоростите
махам капака кадето е поместена 5 скорост
махам пета скорост
свалям кожуха (този с многото болтове) и стигам до др предавки,където ивентуално трябва да сменя т.н. муфа

Да,проблема е точно това че не се заключва 1 ... кое трябва да я заключи тази муфа ли е...какво е...ако имаш снимка диво прасе ще ти хвана само я качи
Не съм предполагал че ще получа толкова бързи отговори и то от човек,който знае..на този етап само мога да ти благодаря!
- golf_III_2e
- Автомобил:
- Двигател:
Наи-отгоре на кутията има един фиксатор развива се с ключ 22 или 24,на върха на този фиксатор има нешто като съчма а тя влиза в едни каналчета.Развии го и се опитаи да погледнеш през дупката дали не е износена оста,ако ништо неразбере6 я извади да я огледаш.Тази ос можеш да я извадиш без да сваляш кутията(оста излиза само когато кутията е не е на скорост).Toва е за кутия без жила.
-
моята е със жила
-
От кутията нищо не става ! Търся да купуя друга ако някои има да ми пише....
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”