Здравейте колеги!
Искам да "вдигна" пасата (Б3 комби), защото често го "закачам" отдолу, а и дупките по нашите пътища ... Питал съм много майстори, чел съм много за пружини, амортисьори, допълнителни тампони в пружините и т.н. - решил съм пролетта да сменя гумите на 15 цола. Вече имам джанти. За гумите се колебая между трите размера: 185/65/15; 195/60/15; 195/65/15; предпочитам последния размер. Искам колата да е висока, не ме интересува гъзарията.
Моля колеги, които са пробвали някой от трите размера да споделят дали трият някъде, как се държи колата ...!Изчел съм доста инфо относно "оригиналните" размери, изчел съм темите за гуми във форума (не успях ясно да разбера, заради многото коментари "ще стане, като танк" или "няма да станат" от колеги с други пасати), затова моля колегите, които НЕ са пробвали да оставят пробвалите да споделят.
Размер гуми 15 цола Б3 (комби)
- Plamen Spasov
- Автомобил:
- Двигател:
- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
Re: Размер гуми 15 цола Б3 (комби)
аз съм с 195/60/15 понеже също ме беше страх от по-високи да не трият.Виждал съм обаче Б3 със 15ки на 65 високи,но не съм сигурен за широчината
- Winner25
- Автомобил: VW Passat B4 B6
- Двигател: ABS BKC
Аз съм карал със 195/65/15 на Б4 седан, без да опират. Освен от размеа а гумите от значение са размерите на джантите - широчина и ET.
- Dpop
- Автомобил: VW
- Двигател:
Добре дошъл колега Spasov.
Приемам, че си прочел или поне прегледал около 20-те теми свързани с 15" джанти на пасат. Наистина има голямо значение състоянието на пружините и амортисьорите. Защото, ако те са омекнали/изпуснали гуми с размер 195/60/15 най-вероятно ще ти опират в калниците(при някои колеги само на задните)при попадане в дупка или преминаване през по-голяма хлътнатина на пътя, като разбира се има значение и колко е натоварен автомобила.
Така, че е нормално да не получиш еднозначен отговор.
Имай предвид, че калниците на моделите Б3 и Б4 са различни(дори само като погледнеш веждите им), така че съпоставката на дори и еднакви гуми и джанти няма да е съвсем правдоподобно. Все пак като пример, на колегата orasmatron предишната Б4-ка(комби) беше с гуми 195/65/15 и не му опираха. Аз също съм с Б4(комби) и два сезона бях с гуми 195/60/15 на джанти с ЕТ 35 и 7J. Само веднъж леко ми опря предна лява гума в ръба на веждата при завой след пропадане в хлътнатина, но не го деформира(обърна).
На колегата vit_autosofia Б3-ката(комби) беше за известно време с гуми 195/60/15 и знам, че не са му опирали по калниците, но той е с по-твърди пружини и с масл.-газови амортисьори.
Приемам, че си прочел или поне прегледал около 20-те теми свързани с 15" джанти на пасат. Наистина има голямо значение състоянието на пружините и амортисьорите. Защото, ако те са омекнали/изпуснали гуми с размер 195/60/15 най-вероятно ще ти опират в калниците(при някои колеги само на задните)при попадане в дупка или преминаване през по-голяма хлътнатина на пътя, като разбира се има значение и колко е натоварен автомобила.
Така, че е нормално да не получиш еднозначен отговор.
Имай предвид, че калниците на моделите Б3 и Б4 са различни(дори само като погледнеш веждите им), така че съпоставката на дори и еднакви гуми и джанти няма да е съвсем правдоподобно. Все пак като пример, на колегата orasmatron предишната Б4-ка(комби) беше с гуми 195/65/15 и не му опираха. Аз също съм с Б4(комби) и два сезона бях с гуми 195/60/15 на джанти с ЕТ 35 и 7J. Само веднъж леко ми опря предна лява гума в ръба на веждата при завой след пропадане в хлътнатина, но не го деформира(обърна).
На колегата vit_autosofia Б3-ката(комби) беше за известно време с гуми 195/60/15 и знам, че не са му опирали по калниците, но той е с по-твърди пружини и с масл.-газови амортисьори.
- Iezekil
Абсолютно е прав колегата като цяло,както и този преди него.В случая на комбито са по-твърди пружините но и самата джанта ще окаже влияние като параметри.Не се сещам възможно ли е колата да клекне толкова,че калниците да опрат или си лягаше на тампони и до там.
На моята капачка на резервоара има лепенка,на която производитела е дал освен оригиналните още 2 размера:195/60/15 и 205/50/15.
На моята капачка на резервоара има лепенка,на която производитела е дал освен оригиналните още 2 размера:195/60/15 и 205/50/15.
- Plamen Spasov
- Автомобил:
- Двигател:
Днес погледнах джантите - 7J, ET 40. Би трябвало да не трият в калника, защото джантите са доста "прибрани" навътре.
Явно истината ще стане ясна, като слагам джантите с летни гуми. Говорих с човека, от който ще взема гуми (втора употреба, но доста запазени) - ще ми даде да пробвам с различни размери, за да видим кой размер ще пасне. После ще пиша за резултатите от пробите.
Който знае, моля да сподели колко е диаметъра на главината на Б3, за да купя втулки за вътрешния диаметър на джантите!
Явно истината ще стане ясна, като слагам джантите с летни гуми. Говорих с човека, от който ще взема гуми (втора употреба, но доста запазени) - ще ми даде да пробвам с различни размери, за да видим кой размер ще пасне. После ще пиша за резултатите от пробите.
Който знае, моля да сподели колко е диаметъра на главината на Б3, за да купя втулки за вътрешния диаметър на джантите!
- Iezekil
главините би трябвало да са на 57мм,щото джантите ги дават с централен отвор 57,1мм.Колкото до това ЕТ 40,ще избягаш от калника но с гуми на 65 може да опреш в леглото на пружината,но може и да не опреш.Мисля,че не би трябвало да опираш,но все пак зависи от самата джанта...
ако не е казано по-горе колега зависи много от състоянието на окачването ти,и по-специално от пружините ти (особено задните) ,които се водят като детска болест на колата.
- ivchoforever
- Автомобил: Passat B3 1992
- Двигател: 2.0 115 ADY
Аз карам с гумите които ги дава по книга за Passat B3 195/55/15 и съм доволен 

-
- Автомобил:
- Двигател:
185-60-15-не закача и няма да съжаляваш,стига да си намериш гуми с този размер!
- passatfen
- Автомобил: Vw Golf Mk7
- Двигател: CLHA++
- Контакти:
Аз също съм със б3 комби и незнам дали ми е от окачването но при мен джанти 15' 6 1/2J 45Et опират със 195/60
само отпред и то ако има хлътнатина в завоя
пак когато си купих джантите бяха със 195/65 да не кажа , че при неравности не е имало момент да не ми опира и да ми обърне ръба на калника отпред
но винаги ми е правило впечатление , че моята б3 ка седи по ниска от другите си "братя"
колата е арива пак някой ми казаха , че можело да съм бил със пружини от ГТ които са били ниски но несе знае
та вече си търся 195/55 както се препоръчва от завода
само отпред и то ако има хлътнатина в завоя
пак когато си купих джантите бяха със 195/65 да не кажа , че при неравности не е имало момент да не ми опира и да ми обърне ръба на калника отпред
но винаги ми е правило впечатление , че моята б3 ка седи по ниска от другите си "братя"

колата е арива пак някой ми казаха , че можело да съм бил със пружини от ГТ които са били ниски но несе знае

та вече си търся 195/55 както се препоръчва от завода

- dimovip
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: ADR
На мойта Б4-ка отпред като я взех беше със 185/65/15, а отзад със 195/60/15.Отзад не съм имал проблеми при товарене, не като е празна отпред опираха няколко пъти гумата в подкалника.
- Plamen Spasov
- Автомобил:
- Двигател:
Проби на ненатоварена кола (с газова на мястото на резервната с около 25 литра газ):
195/65/15 - при комбинация спирачка и леко навит волан стърже отпред
195/60/15 - при комбинация рязко спирачка и силно навит волан стърже отпред (абе почти щеше да отпори калника)
185/65/15 - отказах се от пробата, разстоянията до калника са много малки и половин сантиметър от външната страна нямаше да промени кой знае какво.
При двете проби отзад не закачаше, но не съм пробвал с двама човека отзад.
Временно сложих летните (185/65/14) и мисля да пробвам с тампони в пружините или други пружини, но нещо нямам доверие на новите пружини. От няколко места чух че омеквали за няколко месеца.
Като направя едно от двете (тампони или пружини) отново ще мисля за високи гуми 15 цола.
195/65/15 - при комбинация спирачка и леко навит волан стърже отпред
195/60/15 - при комбинация рязко спирачка и силно навит волан стърже отпред (абе почти щеше да отпори калника)
185/65/15 - отказах се от пробата, разстоянията до калника са много малки и половин сантиметър от външната страна нямаше да промени кой знае какво.
При двете проби отзад не закачаше, но не съм пробвал с двама човека отзад.
Временно сложих летните (185/65/14) и мисля да пробвам с тампони в пружините или други пружини, но нещо нямам доверие на новите пружини. От няколко места чух че омеквали за няколко месеца.
Като направя едно от двете (тампони или пружини) отново ще мисля за високи гуми 15 цола.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Колега защо не го вдигнеш малко с втулки аз съм запален рибар и ми трябва висока кола,за това си реших проблем с втулки на предните аморетесьори и допълнителна чашка на задните 100000 след манипулацята съм врътнал без никви грижи .Б4 ми е пасата но горните опори са от Б3 от големите щото с малките не става номера карам също с 195/65/15 единствено леко закача при пълен завой това е но не е няква болка
Имам Пасат Б3 комби с газова бутилка на мястото на рез. гума.За да повдигна колата сложих гуми 185/70/14 и не закача никъде,дори и товарена.Гумите са нови,летни,KLEBER.