Правна помощ относно пълномощно за кола

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Lazar2005
Автомобил:
Двигател:

Правна помощ относно пълномощно за кола

Мнениеот Lazar2005 » Чет 08 мар 2012 23:36

Колего искам да попитам ако някой от вас знае и може да ми помогне много ще съм му благодарен
Преди 4 години си купих Таврия 1.1 да си карам из софия но ми писна и си взех пасат....Дойдоха хора да я гледат и един човечец ми даде 600 лв но не я прехвърлихме а с пълномощноо му я отстъпих за период от 10 год като дой да ме представлява пред всички институции и т.н. Отивам да си платя данъците миналата година и си платих каквото имам и какво лелличката ми казва а за другата кола и аз ?????? оказа се че този (забравих му името) не е плащал нищо 3 години. Пребирам се веднага търся тук търся там само големия талон намирам но не и Пълномощното което ме освобождава от задълженията ми.
Въпросат ми е как да постъпя ??? В полицията да я обявя за открадната ли или че е обсебена от някакъв човек на който съм я отстъпил в период от 10 години но съм загубил договора и как да го формулирам ?

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Re: Правна помощ относно пълномощно за кола

Мнениеот bobocamaro » Чет 08 мар 2012 23:56

Ами човек, щом се е съгласил да ти я купи без голям талон - направи си изводи, дали е имал намерение да плаща нещо около тая кола.
Обяви я за открадната, с малкия талон в жапката и толкова.
Няма какво да се обясняваш на куките за преотстъпване, така и така документ за това нямаш.
Ключове от колата имаш ли? Щото не върви и с ключовете да са я откраднали....

Потребителски аватар
sando_jilata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sando_jilata » Пет 09 мар 2012 0:12

Ако имаш връзки и пари,я бракувай тая кола! :да:

Потребителски аватар
110afn
Автомобил: Audi A6
Двигател: AFN

Мнениеот 110afn » Пет 09 мар 2012 11:35

Нагъзил си му се, пък сега те боли. Напълни се с такива теми напоследък. Продаваш с договор и си питаш шмайзера после. Купувача не бил ходил да да плаща 3г. Ми да не е луд. Купувача с нищо не е нарушил правилата. Всеки може да кара кола на чуждо име, а и си има пълномощно. А и не мислите ли ,че е лъжа да обявиш такава кола за открадната като сам не си си вързал гащите

Потребителски аватар
BS
Автомобил: A6
Двигател: BAU
Контакти:

Мнениеот BS » Пет 09 мар 2012 11:45

Ако ти трябва копие на пълномощното, може да отидеш при Нотариуса който го е заверил, при тях има архив няма начин да не пазят.
Успех дано се оправиш! :да:

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Пет 09 мар 2012 11:48

Lazar2005 написа:...
Въпросат ми е как да постъпя ??? В полицията да я обявя за открадната ли или че е обсебена от някакъв човек на който съм я отстъпил в период от 10 години но съм загубил договора и как да го формулирам ?

Е, как така открадната или обсебена, като някъде има един човек, който има валидно пълномощно от теб и може да го покаже, като го арестуват за кражба на кола?

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пет 09 мар 2012 13:01

Lazar2005 написа: но не и Пълномощното което ме освобождава от задълженията ми

Пълномощното дава права на този дето ти кара колата да се разпорежда с нея,но за твое съжаление не те освобождава от задълженията ти /по закон/ към същата тази кола :idea:

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Пет 09 мар 2012 15:19

Ако в самото пълномощно не е посочен срок за неговата валидност, то е валидно докато не бъде оттеглено от упълномощителя, докато упълномощения не се откаже от него или докато някой от тях двамата – упълномощител или упълномощен не почине (съотв. юридическото лице не бъде прекратено). На практика в много институции искат пълномощното да е с по-нова дата, за да е сигурно, че лицето, което е подписало това пълномощно е още живо и че не е променило волята си. Тъй като оттеглянето на пълномощното е сложна процедура, за предпочитане е да се посочва срок на валидност в текста на пълномощното.

И ти си сигурен, че е упоменат срок 10 години ?....това е много лошо. Действително можеш да я обявиш за открадната, ако се прекрати действието на този документ.
Ето тук в последните редове има някакъв никакъв вариант :?
Аз карам служебна кола, с изтекло едногодишно пълномощно :mrgreen:
В него пише: "колата е собственост на..","има право да ползва и управлява" и толкова.
Помниш ли текста на твоя документ, като нищо тоя човек не е и длъжен да плаща данъка, както не го плащам и аз.
Извинявам се, че предложих да я обявяваш за крадена. :oops:
Загазил си май. :?

Lazar2005
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lazar2005 » Пет 09 мар 2012 17:54

като направих тая глупост бях на 19 и въобще не съм мислил за тия неща....... а нотариуса мисля че се е преместил така че още не съм го измислил кво да го правя ...а колата съм почти обеден че вече не е в движение...в пълномощното пише че трябва да плаща всички разходи по колата(такси и налози) ама не го намирам има ли някаде пълен архив по вписванията кадето мога да проверя ...поне нещо такова разбрах

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пет 09 мар 2012 18:11

Lazar2005 написа:като направих тая глупост бях на 19 и въобще не съм мислил за тия неща....... а нотариуса мисля че се е преместил така че още не съм го измислил кво да го правя ...а колата съм почти обеден че вече не е в движение...в пълномощното пише че трябва да плаща всички разходи по колата(такси и налози) ама не го намирам има ли някаде пълен архив по вписванията кадето мога да проверя ...поне нещо такова разбрах

Трябва да плаща или упълномощен да плаща? Щото реално автомобила си е твой...

Lazar2005
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lazar2005 » Пет 09 мар 2012 18:37

да но в договора изрично бях писал да поема всички необходими такси и данъци за автомобила ...устно също се разбрахме да плаща данъците пред свидетел

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пет 09 мар 2012 18:48

Lazar2005 написа:да но в договора изрично бях писал да поема всички необходими такси и данъци за автомобила ...устно също се разбрахме да плаща данъците пред свидетел

В данъчното ги боли х.... какво сте написали в пълномощното :) Ти си законния собственик на колата и ще си ти висят данъците докато не се платят ,поне на тая кола едва ли са повече от 10-20лв на година :wink: Аз имам 3 такива /с пълномощно или на юнашко доверие/ дето отдавна са претопени ама си ми висят в данъчното но и те са макс по 75кс та някой ден ако ме натиснат ще трябва да цакам за 5г назад /нали има служебно погасяване/ по 50-60лв годишно задето съм бил млад и глупав :oops:

Lazar2005
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lazar2005 » Пет 09 мар 2012 23:34

Stivi -задето и аз млад и тъп затова съм в това дередже

Потребителски аватар
6669
Автомобил: VW Golf IV GTI TDI Exclusive
Двигател: AHF 1999

Мнениеот 6669 » Пет 09 мар 2012 23:47

1во колата не можеш да я бракуваш без номерата.
2ро в пълномощното, никой никой за нищо не задължава - там упълномощава.
3то не можеш да обявиш колата за открадната, защото човека си има пълномощно, и от да гонят него, ще подгонят теб накрая.

Оттук нататък имаш поне 2 варианта.
Търсиш нотариуса, да ти издаде копие на пълномощното, за да знаеш кого търсиш.
Вариант 2 е от отиваш в най-близкото районно с големия талон, и молиш за сътрудничесто по намирането на автомобила.
Вариант 3 (за който обаче трябва да знаеш името на упълномощеният) Пускаш жалба в РПУ-то за неуредени отношения спрямо автомобила с еди кой си :wink:

Потребителски аватар
the driver
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот the driver » Съб 10 мар 2012 0:07

6669 написа:1во колата не можеш да я бракуваш без номерата.
2ро в пълномощното, никой никой за нищо не задължава - там упълномощава.
3то не можеш да обявиш колата за открадната, защото човека си има пълномощно, и от да гонят него, ще подгонят теб накрая.

Оттук нататък имаш поне 2 варианта.
Търсиш нотариуса, да ти издаде копие на пълномощното, за да знаеш кого търсиш.
Вариант 2 е от отиваш в най-близкото районно с големия талон, и молиш за сътрудничесто по намирането на автомобила.
Вариант 3 (за който обаче трябва да знаеш името на упълномощеният) Пускаш жалба в РПУ-то за неуредени отношения спрямо автомобила с еди кой си :wink:

1. Колата можеш да я бракуваш без номерата и без талоните, само от собственика ! Струва 3.80лв. :)
За неуредените отношения в полицията ще му кажат , че това са отношения между тях двамата и няма да направят нищо.
Най лесния начин за намиране на колата е така:
Въвеждаш номера на колата тук http://eisoukr.guaranteefund.org/ . Виждаш къде колата има ГО, ако още се кара и отиваш при застрахователя. Разкажваш си историята и така намираш колата .
Номера е изпробван многократно и работи на 100% .

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”