Окачване VW Golf 3

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
terek
Автомобил:
Двигател:

Окачване VW Golf 3

Мнениеот terek » Пет 09 мар 2012 0:27

Предстои ми сменяне на окачването, колата изобщо не е стабилна на пътя,въпроса ми е какво окачване да сложа да купувам обикновени амортисьори или спортно окачване.Целта ми е стабилност пак и ако не вози твърдо ще е перфектно.
За Спортно окачване гледам тези два модела
http://kz-tuning.com/store/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=1964&category_id=416&option=com_virtuemart&Itemid=2
http://kz-tuning.com/store/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=1887&category_id=350&option=com_virtuemart&Itemid=2
Някои ако е карал с такива да сподели дали е доволен.
Благодаря предварително.

Bioside
Автомобил:
Двигател:

Re: Окачване VW Golf 3

Мнениеот Bioside » Пет 09 мар 2012 1:12

Няма как да стане това колега.Хем стабилна в завоите хем душата в рая mhihi Тези двете не ти ги препоръчвам.Минах вече по този път.Цените тук в България ако все още може да се нарече така са със 100 % надценка.Това което си харесал едва ли ще изкара и една година.Поздрави :drunk

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
Двигател: DXRB AGG
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пет 09 мар 2012 1:26

Ако търсиш среден вариант - слагаш нови пружини,заводски за колата (не подсилени или за по-голям двигател,като има смисъл да ги сменяш,ако старите са меки т.е. колата е ниска или пък някоя е счупена) и газови амортисьори (не газово-маслени,чисто газови).Сменяш всички тампони по окачването без компромис и се прераждаш с нова кола,като стабилността и никак няма да бъде лоша,освен ако не искаш спортна кола :)
Тампоните ти препоръчвам да са с марка Lemfiorder (оригиналните за тази ходова част) и трябва да смениш следните :
Предница :
-тампони на носачите (всеки преден носач има по два тампона,сменяш и двата).Сумарно са два тампона по 6-7лв и два тампона по 20-тина лв.
-биалетки - те са два броя (лява и дясна),като идват к-т с новите си тампони.
-тампони на стабилизиращата щанга - те са два
-тампони на макферсона,както им казват - горния тампон,за който се захваща амортисьора,комплект върви с лагерче.
-тампони на амортисьорите - така наричаните шок тампони или стопери или как ли не още им казват.Седят на самото стебло на амортисьора при прахоуловителя.Кушуваш си ги с марка Закс или Боге,комплект с прахоуловителите.По спомен к-та за отпред е 40-тина лв.
Ако има нещо по шарнирите и кормилните накрайници (външните и вътрешните) - сменяш.
Задница :
-тампони на самия заден мост.Те са два кръгли и са там,където моста се захваща за купето.Около 30-тина лв цена на бройка,смяната е гадна и най-добре е да се свали целия мост за целта.
-тампони на амортисьорите отгоре - всеки амортисьор се хваща за купето с два тампона - един отгоре и един отдолу.Те не са скъпи,ама ги няма оригинални по магазините и трябва да си ги поръчаш от немско...
-тампони на амортисьорите - същите,като на предните,шок тампоните,комплект с прахуоловителите
Проверяваш си състоянието на задните лагери и каква е хлабината им,защото е много голяма,колата не е особено стабилна.Отзад бяха към 30-тина лв по спомен,горепосочените марки :)
Проверяваш си и стабилизиращата щанга на самия заден мост - някои мостове имат торсион на себе си,който не им позволява да се кривят и им придава стабилност.Торсиона ръждясва и изстънява и често се къса.Ако е скъсан,се сменя задния мост.Преглеждаш и пружините как са,защото са податливи на изгниване и съответно счупване.

За амортисьорите - аз работя с Kayaba и Bilstein,като съм карал и моите си коли и с двете марки и съм много доволен.Първите са с 2 години гаранция,вторите с 1.Цените за тях обаче не ги помня наизуст :)

За спортните окачвания вече могат да кажат колегите,аз не им разбирам,пък и смятам,че нямаме пътища за такова окачване,да,колата ще е мега стабилна ама по дупките ще разбиеш всичко,ще ти падне таблото,корите на вратите...въобще,ще настъпи пълен разпад на интериора :)
:beer

Потребителски аватар
peshoxx
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот peshoxx » Пет 09 мар 2012 1:50

Колегата много добре го е написал! За всичко по окачването,наистина си е бая пари,особено ,ако не си го сменяш ти,но пък колата ти ще стане неузнаваема. Иначе за амортисьорите,най-добре ще е точно газови амортисьори,по възможност нещо добро,например аз предпочитам билщайн.Това ще ти е достатъчно да ти държи колата стабилно ,но да е поносима за каране.Тези колойвъри ,които си показал,няма хич да ти харесат като возия,по-добре забрави.

Потребителски аватар
zfa159
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пет 09 мар 2012 3:26

Пропуснах да напиша,че е доста важно да се сменят тампоните на задния мост,защото много хора ги пропускат в цялата работа,а те оказват огромно влияние в поведението на колата.Тези тампони държат моста да не ходи настрани и отговарят моста да седи в едно конкретно положение по отношение на купето (не като височина,като геометрия).Когато са стари,са нацепени и това позволява на моста да ги докъсва и да си се мести насам-натам,което влошава жестоко стабилността на колата,особено при по-резки маневри.Освен,че са нацепени,те са и много твърди и не поемат неравностите по пътя (моста при неравност се движи нагоре-надолу) и отзад колата е като каруца.С нови тампони,положението е много по-различно.Понеже са здрави,държат моста в точна геометрия спрямо купето (стига моста да не е крив,де,тогава те няма да решат проблема).В същото време са меки и задницата става доста по-тиха и не усеща толкова сериозно неравностите по пътя,дори с твърдо окачване.

black_83
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black_83 » Пет 09 мар 2012 7:38

Евала на колегата много обширно наистина.Но да не забравяме че колата е голф и пак щее каруца за стабилност да но за возия не.Начупил съм три сегазапочвам с четвартият могада ти кажа че наи добрия вариянт е прожини отголф две дизел испортни амортисиори двоино деистващи и наистина смяна на всички джоджавки които ти е написал колегата,и дано си заслужава купето защото ще пръснеш пари за още един голф maikomila

Потребителски аватар
ShiFeR
Автомобил: Golf 3
Двигател: AEE stock

Мнениеот ShiFeR » Пет 09 мар 2012 10:50

колеги той момчето питаше и за мнението ви за двата вида спортно окачване което е показал ама вия пак почнахте с майчините забележки .... :beat_butt2

Потребителски аватар
terek
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот terek » Пет 09 мар 2012 17:33

Много благодаря на колегата zfa159 ,ще те послушам и ще сменя всички тампони и нормални амортисьори, пружините мисля да не ги сменям, ако сменя и тях много скъпо ще ми излезе те струват колкото амортисьорите.
Днеска гледах предницата и тампоните са нацепени, не ми станаха някои неща ясни.
-тампони на стабилизиращата щанга -не видях такова нещо, но до колкото четох форума има само на големите мотори така ли е ?
Голфа е с мотор 1.6 75 к.с.
-биалетки те се намират точно да носача нали ?

Потребителски аватар
zfa159
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пет 09 мар 2012 21:54

Да,някои двигатели са достатъчно слаби,за да няма нужда от стаб. щанга и не се слага.Ето картинка на окачването,за да се ориентираш кое какво е и къде седи :
untitled.JPG

Номер 15 е биалетката.Номера 16 са двата тампона,с които тя се хваща за носача,вървят си комплект с нея.
Номер 13 е стабилизиращата щанга,номер 14 е тампона,който я хваща към магарето.Има два такива тампона съответно от двете страни.

За пружините - ако старите не са счупени,не ги сменяй,освен ако не искаш да си купиш хубави,защото по-добре да е стара пружина,от колкото нова,но менте.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”