Живачен термометър
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- MITKO_DVD
- Автомобил: Passat B4
- Двигател: 2E 1994
- Контакти:
Re: Живачен термометър
Kaто бях по-малък и в нас сме чупили такива,по спомен 1-2 поне,не знам да е имало някакви ядове,оня ден си правих пълна кръвна картина и всичките ми 22 показателя са Ок в нормите
,така че кво може да ми стане-към Дидо Грозника 
- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
ее ние си купувахме такива за да ги чупим и да си играем с топчетата.А що топчета съм наврял в паркета...не е истина.Кръвна картина няма да си правя,за да не се разболея 
-
Христо Стайков
- Автомобил:
- Двигател:
А някой на повече годинки може и да си спомня как чупехме нарочно живачен термометър,топяхме си пръстите и търкахме монети от две стотинки и те ставаха лъскави като монета от десет стотинки,но нямаше кой да ни каже ,че това е вредно.
- Iezekil
е аз го помня но не с термометър,а с луминисцентна лампа... 

- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
И аз съм правил такива монети, и съм мерил температурата на реотаните (измерването продължи около 5 секунди преди да гръмне термометъра
) с обикновен термометър. Но това, че сме правили глупости не значи, че същите глупости трябва да се правят и занапред.
В линка, който дадох на предишната страница един се оплака, че счупил живачния термометър в дупето на бебето - вие бихте ли искали това да се случи на вашето бебе?
) с обикновен термометър. Но това, че сме правили глупости не значи, че същите глупости трябва да се правят и занапред.В линка, който дадох на предишната страница един се оплака, че счупил живачния термометър в дупето на бебето - вие бихте ли искали това да се случи на вашето бебе?
- group®
- Темерут
- Автомобил: Passat B8 Alltrack
- Двигател: DFCA
има термометри, които на вид са същите като живачните, но са спиртни (така се водеха май)
те мерят също точно и поне до скоро ги имаше по аптеките
иначе ползвам електронен за детето и е точен, може да не си случил
п.с. сега погледнах - моя е Lumiscope модел 2013D
те мерят също точно и поне до скоро ги имаше по аптеките
иначе ползвам електронен за детето и е точен, може да не си случил
п.с. сега погледнах - моя е Lumiscope модел 2013D
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Тези термометри са галистанови, от галистан - сплав от галий и калай, която е течна при тези температури. Имат същото устройство като живачните и изглеждат като тях.
- Iezekil
Странна сплав,единия метал се топи при 30 градуса,другия при 230.Не виждам как може да се използва в термометър при условие че ще е втвърден,няма да може да се стръска и прочие.Ако може колегата да даде малко повече инфо.
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Оловото се топи при 330гр, а калая при 230гр, но тяхната сплав, с която запояваме се топи при 170гр.
Напиши галистан в гугъл и ще научиш повече. Аз така направих преди един месец, но не научих особено много, че и да обяснявам на другите. Живачните термометри все пак са по-добри, поради доста причини, ама е доста кофти като се счупят. Когато мерих температурата на реотана с живачен термометър после имаше доста силна и неприятна миризма, предполагам, че са били парите на живака. В горещата Елва трябва да се е изпарил доста бързо.
Иначе доколкото знам живака е напълно безвреден докато е в течно състояние, дори може да се поглъща с лъжичка, едната ми баба ми разправяше, че някакъв доктор я е лекувал по такъв начин заради стомашни проблеми. В средновековието са лекували сифилис с живачни пари, ама се съмнявам в успеха на подобно лечение.
Напиши галистан в гугъл и ще научиш повече. Аз така направих преди един месец, но не научих особено много, че и да обяснявам на другите. Живачните термометри все пак са по-добри, поради доста причини, ама е доста кофти като се счупят. Когато мерих температурата на реотана с живачен термометър после имаше доста силна и неприятна миризма, предполагам, че са били парите на живака. В горещата Елва трябва да се е изпарил доста бързо.
Иначе доколкото знам живака е напълно безвреден докато е в течно състояние, дори може да се поглъща с лъжичка, едната ми баба ми разправяше, че някакъв доктор я е лекувал по такъв начин заради стомашни проблеми. В средновековието са лекували сифилис с живачни пари, ама се съмнявам в успеха на подобно лечение.
Последна промяна от ktamen на Нед 18 мар 2012 8:00, променено общо 1 път.
- groznika
- Автомобил: Bora 1.8T
- Двигател: AUM
Аз също съм чупил термометри за да си играя с топчетата. Бил съм хлапак и не ми е разбирала главата...
Със сигурност не искам такива играчки в ръцете на моето дете и макар в момента вкъщи да съм със стар живачен термометър, появи ли се бебенце ще го изхвърля без да ми мигне окото
Със сигурност не искам такива играчки в ръцете на моето дете и макар в момента вкъщи да съм със стар живачен термометър, появи ли се бебенце ще го изхвърля без да ми мигне окото
- mely
- Автомобил: Citroen C crosser
- Двигател:
Adnan написа:Това сигурно ли е мога утре да ида до битака да си взема.
Къде точно им е сергията?
За да е точен не ти трябва живачен.Просто иди в аптеката и си купи термометър обикновен.Вътре вече са пълни със спирт - червена течност.Точни са.Пак си е като старите със скала но течноста е спирт.
Аз ползвам инфрачервен за чело и ухо но реално можеш да измериш температурата навсякъде за 1 сек .Така децата не се изнервят.Доволен съм.
естествено не на тази цена.- Adnan
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Ходил съм да питам в аптеката, незнам нарочно или не не ми предложиха такива с спирт.
Показаха ми все електронни все такива които ги имам.
За тези в ухото съм ги чувал и знам, че са много добри и работят с инфрачервен пирометър.
Ако не успея да намеря спиртен или живачен, ще инвестирам пари, здравето на детето е по важно от всичко.
Показаха ми все електронни все такива които ги имам.
За тези в ухото съм ги чувал и знам, че са много добри и работят с инфрачервен пирометър.
Ако не успея да намеря спиртен или живачен, ще инвестирам пари, здравето на детето е по важно от всичко.
- k_garchev
- Автомобил: VW Golf 4 2.3V5 4motion
- Двигател: AGZ
- Контакти:
Някаква ориентировъчна цена на тези инфрачервените?
- vwfena
- Автомобил: VW passat
- Двигател: PB 1991
- Контакти:
Малко съм извън темата, но преди години счупихме термометър(живачен) вкъщи на пода, който е с дюшеме. Уж събрахме всички живак, но не мога да бъда сигурен, че между дъските не е останало дори и малко. Въпрос към тези които са по-навътре в нещата: Има ли някакъв начин да разбера дали има живак или живачни пари, че нещо се притесних от прочетеното или да спирам да чета. 
Върни се в “ОФФ-Топик - други”