преписано от АУДИ форума. автор-grizzly
От местопрестъплението - София.
------------------------------------
Предполагам сте гледали някоя серия от филма C.S.I.-L.A. или C.S.A.-NY. Там следователите от четвърт косъм разбират че е женски, намират коя е жената, къде живее и как се казва. Дори познават че е бременна преди да са я намерили.
Аналогичен случай в наше село. Ето и историята.
Предистория:
Седим си в къщи през Март т.г. и празнуваме рожден ден в тесен семеен кръг. Хоп и изненада! Появява се баджанака и оклюмал разказва историята (има тук във Форума тема за едно счупено чене и тогава обещах да напиша какво се е случило в този знаменателен за мен ден) в която е воювал един ден срещу родната "безплатна" медицина. Естествено тъжната му физиономия изисква спешното поглъщане на нужното количество ракия.
Завръзка:
Минавам през антрето и чувам как някой мести стълбата с която се излиза на покрива. Хрумва ми че по това време (около 23 часа) не е много нормално човек да му се е приходило по покриви и енергично отварям входната врата.
Изненадааа... Някакъв тип със сериозно топче кабели на рамо слиза по стълбата. Вижда ме и с плонж хуква надолу по стълбите. След което аз естествено почвам да викам и псувам. Основния лаф беше:
"Ей сега ще извадя пушката и ще ти разпоря задника!!!"
Излизам на балкона, изчаквам го да се появи (трябва да слезе 8 етажа) и продължавам да го овиквам отгоре (съжалявайки в известна степен че нямам пушка наистина). За да е по-весело гръмнах два пъти с уста с надеждата да го спеча максимално. За моя изненада типа се шмугна в първия вход на осрещния блок. И аз си казах: "Падна ли ми!" Поставих жената на балкона да следи врага да не избяга и отидох да организирам преследване.
Излизам на стълбището където в резултат на шума който съм вдигнал (много ме бива с децибелите като поискам) са излезли всички съседи от моя и долния етаж. В общото щуране се забелязва че човека си е подготвил за изнасяне още прилично количество НАРЯЗАНИ коаксиални кабели на долния етаж. Явно съм го гепил в момента на разтоварване на "стоката" от покрива. Огледа на кабелите (впоследствие и на другите подготвени неща за изнасяне на покрива) показа акция от тип "посещение на вторични суровини". В края на краищата нищо ценно но въпроса е принципен. Как така някакъв ще се разхожда по МОЯ покрив и ще гепи?
В този момент след кратко съвещание решихме да извикаме полиция. Естествено честта се падна на мен. И се започна....
Iво действие - call 166
------------------------
Според мен човек трябва да се тренира при всяка възможност за контакти с представителите на властта. Речено - сторено.
Набрах заветния телефон и хоп попадам на операторка. Мила. Обяснявам накратко и тя казва "Нто районно". Кратка пауза - друга мила операторка. Пак обяснявам и тя казва вълшебните думи: "Оперативният дежурен!".
Следва трето прехвърляне (ама гот а? Като в Ню Йорк?). Вече сме на линия. Край с Ню Йорк. За разлика от операторките които се чуваха отлично дежурния се чуваше все едно говори от луната по телефон от 1962 година. Попита човека какъв е проблема. Трябваше доста да се напрягам за да разбера какво ме пита, но се постарах.
Обясних му. Поиска да се преставя. Представих се. Три пъти защото не можа да ми разбере името. После аз поисках от него да се представи. Това много го изненада. Все пак на втора подкана се представи и той. Аз си записах. И часа. И сега Внимание!
Първо пиронче. Дежурния ме попита от кой телефон се обаждам. Шах с пешка. На двете ми ракии това подейства като вица на деня. Аз избухнах в див смях и го попитах дали се обаждам в полицията. Той потвърди. Тогава го попитах що за полиция е тази която не знае от кой телефон се обаждам като такситата които ползвам ми вдигат телефона с въпроса: "Добър вечер Дружба, за къде е колата?"
Дежурния малко се ядоса и каза да не се правя на оригинален а да си кажа телефона. Пък ако не вярвам да отида в районното и да видя с какво работи. Повярвах му (при това качество на връзката) и си казах телефона. Трябваше пак три пъти защото го обърка. Явно той ме чуваше по-лошо от колкото аз него. Все пак за ползвам "Панасоник"
Описах какво съм видял и как бандита е влязъл в съседния блок.Дежурният каза да очаквам кола. И разговора приключи.
IIро действие - Action
------------------------
След известно време на хоризонта се появи полицейска кола. Спря на стотина метра в страни. Двама полицаи слязоха от нея и се насочиха към входа на заподозрения. Извадиха фенери и започнаха да се оглеждат. Нашата свидетелска група слезе при тях да гледа. Полицаите явно звъннаха на някого от блока за да им отвори понеже вратата беше заключена (естествено). След 5-6 минути се появи една бабка която отвори. Полицаите влязаха във входа, провериха дали има заден вход и блокираха вратата на асансьора да стои отворена. След това се качиха нагоре по етажите. След няколко минути се върнаха и казаха че няма нищо. Не че нещо друго се е очаквало ама знае ли човек. Събрахме групата и се качихме до местопрестъплението. Полицаите видяха какво е станало и констатираха че явно има престъпление. Казаха нищо да не пипаме за да не развалим отпечатъците. Съседа си призна че е наместил стълбата като я е пипнал "Ето тук." Полицаите казаха това да го каже на оперативната група при взимане на отпечатъците. И извикаха ГРУПАТА.
IIIто действие - Пауза
------------------------
Оставихме полицаите да пазят местопрестъплението и се прибрахме в къщи. Все пак уж празнуваме. След известно време ми хрумна че сега е момента да си пробвам камерата в режим "нощно инфрачервено снимане". Извадих я и се опитах да видя какво става в прозореца зад който според мен се скри евентуалния бандит. Там не забелязах нищо за съжаление. Докато се забавлявах с фокусировката и вариото в далечината се зададе полицейска джипка която спря под нас. От нея слязаха двама. Поснимах още малко и отидох да помагам на следствието.
IVто действие - Специалистите - 1 част
------------------------------
Асансьора се отвори и от него слязоха двамата специалисти. Един млад дознател (май така се казва, ще го наричам следовател нататък) и един чичко с алуминиево куфарче през рамо в ролята на Специалната Лаборатория. Представихме се взаимно. Първият въпрос на следователя след като се запозна със ситуацията беше: "Чия собственост са кабелите?" Заловиха ме неподготвен. И неуверено отговорих: "Не знам. Вероятно на блока." Изглеждаше ми много логично че като откраднат нещо от някъде то си е било там. "Ааа, защото ако нямат собственик то няма кражба." Тук вече аз се ококорих допълнително. Звучеше логично, но все пак... Взех да се чувствам малко виновен че не знам чия е собственността. Но се заклех че щом са на покрива очевидно са собственност на блока (не че го познавам). Или най-малкото на някоя кабелна телевизия. Не знам доколко бях убедителен, но огледът започна.
Следователят извади един формуляр който започна да попълва а чичкото отвори Специалната Лаборатория (куфарчето). Обърнахме му внимание къде е пипана стълбата от нас за да внимава с взимането на отпечатъци. Той каза че от тази повърхност така или иначе отпечатъци не могат да се взимат. Т.е. няма никакво намерение да си прави труда изобщо. През това време аз се оплаках как дежурният ми е искал телефона и що за полиция е това. Спецовете единодушно казаха че и да не ми харесва това е положението. За да допълнят нещата чичкото извади от Специалната Лаборатория Машината за Регистриране на Доказателства - фотоапарат. Руски "Зенит" със светкавица. Облещих се окончателно. "Ама вие в ерата на цифровата фотография с ТОВА ли снимате?" - попитах аз. Чичкото ме изгледа учудено и каза "Да. Това ни го искат защото не може да се фалшифицира на Фотошоп. Нищо че обикновенно на снимките нищо не се вижда после обикновенно." В този момент аз вече не можах да се сдържа окончателно и избухнах в бурен смях. "И какво? Докато аз водя протокол за моите действия, имам на колана цифров фотоапарат с който заснемам практически всичко, телефон на който ми излиза номера от който ме търсят, такси което по CLIP ме познава и по GPS пристига ТОЧНО пред нас, ползвам инфрачервена камера на която снимах идването на Специалистите през нощта (в последствие се оказа че имам и автономно батерийно осветление за което искрено ми завидяха) Полицията не може да познае кой и се обажда по телефона, не взима отпечатъци защото не може и снима с фотоапарат от преди 30 години на лента която не смея да коментирам." Хората ме изгледаха отново и казаха: "Като не ми вярвате господине елате в Управлението и вижте с какво се опитваме да работим."
Vто действие - Специалистите - 2 част
Докато бях очарован от невероятното ниво на техническо оборудване с което успя да ме смае Полицията, следователят пишеше един формуляр а чичкото опакова в един найлонов чувал "веществените доказателства". След което ми връчи едно хвърчащо листче с размер и вид на хартийка от баничка и каза: "Подпишете разписката." Това защото трябвало да се заведат доказателствата. Подписах. Попитах къде е моя екземпляр. Отговориха ми че нямало нужда от екземпляр за мен. Такава била процедурата. Съгласих се. Къде ще ходя. Пък и го отчетох като маловажно. През това време следователят завърши формуляра и ме помоли да се подпиша под него. Аз подписах вече по навик и попитах къде е моя екземпляр. Той каза че няма мой екземпляр, че такава е процедурата и че това е положението. Поисках да го снимам, следователят категорично отказа като се мотивира с това че е "следствена тайна". Тук леко се сборичкахме и след като пак ми отказа да снимам документа аз снимах следователя. За спомен. Настана лека веселба. Поне прочетох документа - изглеждаше наред. А следователят мило ми показа че никъде в документа не е изрично посочено че е в два екземпляра. Пак се облещих. Вече няма да казвам защо.
След това следователят извади друг формуляр (мисля че Дознание) и каза: "Ето сега вече започваме да пишем сериозно. Дайте си личната карта. Обаче, вижте формуляра и тук никъде не пише че трябва да Ви дам екземпляр. Така че Вие си знаете вече." Аз се предадох и нещата продължиха нататък. След попълване на документа извиках съпругата му и я накарах да си запише в един тефтер нещата които и продиктувам. Тук нямаше как да ми откажат, така че тя пишеше а аз диктувах. Документа изглеждаше редовен и подписах.
VIто действие - Финал и надписи
С това се приключи работата по случая. Бригадата си събра техниката и веществените доказателства. Сбогувахме се и те се качиха в асансьора. На довиждане им пожелах да бъдат щастливи от работата която вършат и ги изпратих.
Огледах се наоколо. Всичко си беше наред. Нямаше следи. Нямаше полиция. Нямаше и документи. Всъщност дали беше идвала Полиция?
Това го писах още тогава но нямах време да го публикувам. От цялата история аз лично оставам с впечатление че на полицията у нас нарочно не се отделя бюджет за да не може да си върши работата. Явно така е по-удобно.
--------------------
C.S.I. - Sf, Опит за сценарии по действителен случай.
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- tyo
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: C.S.I. - Sf, Опит за сценарии по действителен случай.
vaskoto1 написа:преписано от АУДИ форума. автор-grizzly
От местопрестъплението - София.
------------------------------------
...От цялата история аз лично оставам с впечатление че на полицията у нас нарочно не се отделя бюджет за да не може да си върши работата. Явно така е по-удобно.
Проблемът с бюджета е наистина тревожен, но с кадрите е катастрофален.
- orgasmatron
- Автомобил: Passat B4 Syncro
- Двигател: AGG
- Контакти:
- wili98
- Щраусолог
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Добри.. наистина може би имат по-сериозна техника... ама започва да ми мяза на това престъпление е по-престъпление от другото..
Все пак говорим за кражба... явно е рецидив.. /дори и на мен ми се вижда така/... явно много хора са изгърмели..
явно нарушава комфорта на много хора..
Та.. трябва да се използват технически средства колкото се може по-напреднали..
Все пак говорим за кражба... явно е рецидив.. /дори и на мен ми се вижда така/... явно много хора са изгърмели..
явно нарушава комфорта на много хора..
Та.. трябва да се използват технически средства колкото се може по-напреднали..
Върни се в “ОФФ-Топик - други”