Проблем механичен стъклоповдигач - Gоlf 3

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
pleya
Автомобил:
Двигател:

Проблем механичен стъклоповдигач - Gоlf 3

Мнениеот pleya » Съб 17 мар 2012 12:44

Колеги, здравейте, това е първия ми пост в този форум, чета темите с интерес, но след известно търсене не успях да намеря тема за проблеми с механичните стъклоповдигачи, основно с ел. стъкла видях. Интересувам се от това какви проблеми съсдават тези механизми, разершението им или от каде да си купя друг такъв механизъм...Благодаря предварително!

P.S: Конкретно моя проблем е че шоферското стъкло се сваля около 10 см и после превърта и слиза надолу повече, качването също е трудно. Дано съм го обяснил правилно. Може ли да е проблем с жило? Останах с впечатление че най-честия проблем са жила (поне от изчетеното, свързано с ел. механизмите)

Потребителски аватар
kareto84
Автомобил:
Двигател:

Re: Проблем механичен стъклоповдигач - Gоlf 3

Мнениеот kareto84 » Съб 17 мар 2012 18:07

Здрасти колега.Аз като си търсех преди време стъклоповдигач,предпочетох оригинален втора ръка от моргата за 20лв пред нов за 30лв(китайче-пластмасов).Вече 2 години работи безотказно.Успех :да:

Потребителски аватар
Gencho87
Автомобил: VW Golf MK3 GT
Двигател: AEK 1.6 1995

Мнениеот Gencho87 » Съб 17 мар 2012 19:47

Електрическите стъкла, поне при тройките са голяма мъка. При мен първо ми дереше малко дясното-след 100 мъки и 1 месец чакане на майстори да ми оправят механизма си купих нов /не оригинален/ за 63лв. парчето и го смених, понеже слизаше 4 пръста нормално и ако слезе повече трябва аз да помагам с ръка нагоре. След един месец ми издаде багажа и лявото, и него смених.
Минаха 6 месеца и дясното пак издаде багажа, не се смъква повече от една педя иначе се вдига нормално, просто все едно нещо го подпира. Ще си взема ново и пак ще го сменя, но не се знае колко ще изкара, е вярно, че ги свалям тия стъкла за щяло и нещяло, ама пък уж нали немско производство.
От друга страна ако си вземе човек старо, но оригинално не се знае колко го е пекло слънцето и как е работило, когато е било на колата така, че според мен дали със старо - оригинално или с ново - неоригинално си е въпрос на късмет и в двата случая.
Най-добре е ново, но оригинално /ако наистина е такова/, но не ми обиват 200лв. в джоба, че да ги дам и да нямам 100% сигурност. Ако знам, че ще е 100% оригинално ще ги дам, но все пак сме в БГ и нали се сещате, че всеки гледа да завлече другия за някой лев.

Дано си решиш за дълго проблема.
Поздрави :beer

pleya
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pleya » Съб 17 мар 2012 22:26

Благодаря за отговорите, колеги! 20 лв бих прежалил за втора ръка повдигач, ама пък не знам дали е сигурно че ще работи, също не знам как се сменя...много ли е играчка? Ако не е много играчка, не мога ли да проверя на тоя какво му е и евентуално някакво побългаряване да се измисли?:) А иначе моя точно както го е описал колегата, слиза няколко пръста и после трябва да си помогнеш с ръка за да се качи и уплътни...

Потребителски аватар
Gencho87
Автомобил: VW Golf MK3 GT
Двигател: AEK 1.6 1995

Мнениеот Gencho87 » Нед 18 мар 2012 17:38

pleya написа:Благодаря за отговорите, колеги! 20 лв бих прежалил за втора ръка повдигач, ама пък не знам дали е сигурно че ще работи, също не знам как се сменя...много ли е играчка? Ако не е много играчка, не мога ли да проверя на тоя какво му е и евентуално някакво побългаряване да се измисли?:) А иначе моя точно както го е описал колегата, слиза няколко пръста и после трябва да си помогнеш с ръка за да се качи и уплътни...

По принцип не е кой знае каква философия да се смени механизма.

Сваляне на механизма
1. сваляш от вратата:
-капака на колонката и после нея - тя е на 4 болтчета;
-джаджата за огледалата - зависи дали са ел. или с жила, моите са с жила и просто дръпваш това дето е като тапичка;
-сваляш горната облицовка на подлакътника/дръжката за дърпане;
палчето на заключващия механизъм - отвиваш го като болтче;
2. развиваш двата болта на подлакътника/дръжката - кръстата отверка;
3. натискаш палчето да се заключи вратата и почваш леко да повдигаш от някой край кората, внимавай, че щипките може да издадат багажа. Аз откъртих една, после я лепих ама нещо не ми вдъхна доверие. По-добре дърпай леко без да напъваш много.
След като свалиш кората, сваляш малко стъклото, за да можеш да отхлабиш двете болтчета, които държат стъклото - носачите на механизма.
Имаш да развиеш 5 болта които държат моторчето и механизма към вратата. Откачаш кабела на моторчето като дръпваш /мисля, че беше към външната част/ капачето на щепсела и после надолу.
Следва малко въртене насам натам докато излезе странично механизма. Важно - помоли някой да държи стъклото докато вадиш механизма, че иначе сам малко трудно става или просто извади стъклото от вратата, преди да извадиш механизма.

Подмяна на механизма
Ако си вземеш втора ръка трябва само да преместиш моторчето. Обаче има риска да ти изкочи макарката и да не се намести след това правилно.
Ако си вземеш ново ще трябва да махнеш една пластмасова част от моторчето, за да можеш да го сложиш на новия механизъм.
За работата с моторчето ти трябват от еврейските ключове, но кой номер не се сещам.
Събираш всичко и следва поставяне на вратата.
Поставянето е като свалянето, навираш механизма във вратата слагаш 5-те болта и леко ги стягаш но не напълно, закачаш щепсела на моторчето и пускаш стъклото на носачите. След като сложиш стъклото на носачите трябва да го вдигнеш внимателно докато се затвори напълно, после внимателно го сваляш на ниво, от което можеш да стегнеш крачетата на механизма, които държат самото стъкло, това се прави с цел правилното позициониране на стъклото и да не върви на една страна и доведе до проблеми с механизма - абе центровка на джама :Mr Green Fun . След това стягаш и другите 5 болта, смъкваш го и го вдигаш няколко пъти, за да си сигурен, че върви гладко без да закача никъде и без да се мъчи моторчето.
След като заработи правилно изпълняваш стъпките от Сваляне на механизма, но в обратен ред, за да събереш врата.

Това е, което се сещам. Работата отнема /ако всичко е наред и без проблеми/ някъде между 30 мин и час.
По принцип не е трудно, просто е трудоемко и изнервящо.
Надявам се поне да случиш на механизъм да не те боли главата поне няколко години.
:beer

ПП. Все пак ако мислиш, че няма да можеш да се справиш сам не се вкарвай във филма, а закарай колата някъде, където си сигурен, че ще ти свършат качествено работата.

ПП2. Колегата е с ръчен механизъм, уточнихме го от после.

pleya
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pleya » Вто 20 мар 2012 9:48

Само пак да си кажа: колата е с врътки...може и да не е станало ясно:) Има и някаква италианска добавка към механизма, но самия той си с врътките...

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”