Живачен термометър

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
mccoy
Автомобил: HONDA CRV III 2.2 I-CTDI
Двигател: N22A2

Re: Живачен термометър

Мнениеот mccoy » Нед 18 мар 2012 22:24

k_garchev написа:Някаква ориентировъчна цена на тези инфрачервените?

Имам китайски инфрачервен термометър
Според мен мери доста точно
Има го в Конрад на цена около 30-32лв.
ето такъв:
http://excelec.en.made-in-china.com/pro ... 100A-.html
http://www.sourcingmap.com/digital-baby ... 11912.html

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 19 мар 2012 1:54

vwfena написа:Малко съм извън темата, но преди години счупихме термометър(живачен) вкъщи на пода, който е с дюшеме. Уж събрахме всички живак, но не мога да бъда сигурен, че между дъските не е останало дори и малко. Въпрос към тези които са по-навътре в нещата: Има ли някакъв начин да разбера дали има живак или живачни пари, че нещо се притесних от прочетеното или да спирам да чета. :D

Той се е изпарил отдавна (поне предполагам, че се е изпарил), и аз преди няколко години счупих един в тази стая, ама вече съм ги издишал парите.
Като се разлее живак трябва мястото да се поръси със сяра на прах. Образува се живачен сулфид, който е още по-отровен, но не е летлив и по-трудно може да попадне в организма. Не съм сигурен обаче, дали метод е приложим в стайни условия особено ако има деца, които не се притесняват да хапват изпуснатата на пода филия.

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Пон 19 мар 2012 9:38

Adnan написа:Ходил съм да питам в аптеката, незнам нарочно или не не ми предложиха такива с спирт.
Показаха ми все електронни все такива които ги имам.
За тези в ухото съм ги чувал и знам, че са много добри и работят с инфрачервен пирометър.
Ако не успея да намеря спиртен или живачен, ще инвестирам пари, здравето на детето е по важно от всичко.

Дерзай http://www.ebay.com/sch/Baby-Safety-Hea ... hermometer

Ако държиш на спиртен обикновен .... пиши ми ще ти взема и ще ти пратя.

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Пон 19 мар 2012 9:47

vwfena написа:Малко съм извън темата, но преди години счупихме термометър(живачен) вкъщи на пода, който е с дюшеме. Уж събрахме всички живак, но не мога да бъда сигурен, че между дъските не е останало дори и малко. Въпрос към тези които са по-навътре в нещата: Има ли някакъв начин да разбера дали има живак или живачни пари, че нещо се притесних от прочетеното или да спирам да чета. :D

Вживяваш се прекалено много, човек. Ако са останали какво
1. Ще извикаш гражданска защита да им обясниш? - Дали няма да ти се изсмеят на обясненията.
2. Ще запазиш 2-4 места(според броя на жителите "у дома") в мраморния крад?(съжалявам за грубия израз) Щом сте живи и здрави, какво по-хубаво от това!? До сега ако е имало нещо да е станало.
3. Ще изгориш жилището до основи? Това би било най-голяма глупост.
Понякога по форумите пише само глупости. Не бива да преекспонира един проблем. Както се казва човек трябва "да пресява сеното то плявата".
Живейте си живота не мислете за глупости.

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Пон 19 мар 2012 10:55

Adnan написа:Живачните термометри вече са забранени и няма от къде да се закупят.
Но все пак тая някаква малка надежда, че има останали единични на брой за да си закупя.
Дайте идеи, кой с връзки от болници или аптеки да намеря поне една бройка.

Благодаря!

последните са руски...там още ги ползват...ако някой намери начин за доставка от Русия 8)

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Пон 19 мар 2012 11:02

Моето мнение е - търсете термометър с директно измерване , живачен или спиртен , в краен случай електронен и никога с индиректно измерване (инфра- и разни подобни) :D .
Живачни няма по ред причини и основните бяха изброени в темата . Главната причина според мен не е това , че са толкова опасни , но както и да е . Вкъщи имаме живачни и електронен . Електронния е някакъв швейцарски , от преди около 10г. , капсулован . Беше му свършила вградената батерия (преди 5г. :D )и купихме друг , но уви :lol: - боклук . Наложи се да разрежа стария защото нямаше разглобяване и да му изведа жички за една външна батерия AAA . От тогава си работи така и работи много точно за разлика от новия .

kibo_tom_8440
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB -2 0 4motion

Мнениеот kibo_tom_8440 » Пон 19 мар 2012 14:08

За чистене на живак в домашни условия, мястото трябва да се обработи с брашно.
Ето е едно мнение от форумите:
"Поръси мястото,на което и разсипан живака с брашно или сяра.После измиташ.Измиваш мястото с воден разтвор на сода и сапун или с разтвор на манган.
Прахосмукачката е била грешка и живака вероятно се е изпарил във въздуха.При жегата днес вероятно не сте седяли на затворен прозорец,та да се нагълтате с живачни пари.Освен това,след като си събрала големите парчета,вече няма опасност от натравяне.В термометъра има твърде малко живак и той е опасен главно ако попадне в храната.
Изхвърли тая гадост от прахосмукачката,измий мястото и готово.Живака е силно отровен,но за да са отровиш,трябва да прекараш доста време в контакт с него.

Токсичният лимит на живака при 20 градуса е около 0.05 mg/m3.Дози в по-малки концентрации се считат за безопасни.Един съвременен термометър съдържа около 0.5g.Което е...доста...ако излети всичкото във въздуха."

Върни се в “ОФФ-Топик - други”