Говорим си за отопление

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Zerga3GT
Автомобил: Golf A3
Двигател: ABU 94
Контакти:

Re: Говорим си за отопление

Мнениеот Zerga3GT » Пон 19 мар 2012 12:27

90+ квадрата апартамент(пълна изолация дори и на таваните със северно и южно изложение) го топля Климатик(2.4кВ) и два ковектора (2х2кВ) средно на месец от ноември до март 250лв ток.

Потребителски аватар
djofar
Автомобил: Golf 4 GTI
Двигател: 1.9TDI ARL 2003

Мнениеот djofar » Пон 19 мар 2012 15:50

апартамент 69 м2(панелка)
камина с водна риза + 5 радиатора температура не по малко от 24 градуса, изолация само на кухнята, вътрешна (в момента ми правят външната на целия апартамент) с хубава дограма съм на всякъде, хубава дървена входна врата (не духа)
равносметката ми е
8 кубика дърва х50 лв =400лв като още имам от тях около кубик
ток плащам по около 45-50 лв на месец
като имам син на 6 годинки който с майка си изкараха повече от времето двамата вкъщи,това значи че е палено целодневно
вярно е че е хамалогия с дървата но......... аз съм на тоя принцип че духа ли ми нещо не може да ме сгрее
и истинската ми равносметка е че съм мноооооо доволен
п.п: при нас сезона за палене е от края на октомври до средата на април :screwy

Потребителски аватар
kristianatanasov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kristianatanasov » Пон 19 мар 2012 16:41

nosex написа:Къщата ни е в планински район, до река с огромни дървета около коритото (целогодишно е или влажко или усойно или и двете. Често и двете през зимата.)
Отделно е на два етажа с таванско. Ние живеем на втория и съответно под и над нас е необитаемо и неотопляемо.?
Нямаме изолация само хубава дограма.

Аз съм в абсолютно същите условия,зимата се отоплявам с 2климатика Фуджицу,в най студените вечери съм пускал 3-4пъти духалка в кухнята,най-голяма сметка платих през януари-240лв.(в това число-бойлер и другите стандартно консумативи)иначе 170-190лв,през другите зимни месеци,през летните 60-70лв/м..Климатиците бяха на 22градуса,цяла зима-като единствено не успяха да ги поддържат през най-студените нощи,тогава температурата вътре беше 19-20градуса.Това лято ще си правя външна изолация!

boi4eto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот boi4eto » Пон 19 мар 2012 20:26

На парно с дърва съм, с 12кубика на зима отоплявам 3 стаи, четвъртият радиатор е спрян, понеже не ми е нужен. Водната риза е в печка, нямам помпа, защото търбите са със съответните наклони. При нас дървата миналата есен бяха 50лв(аз дърва рядко купувам), та със 600лв да кажем,че се отоплявам зимата плюс това, че на печката и готвим. Ми това е!

п.п около 20гр държеше в големите студове.

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Пон 19 мар 2012 20:35

По принцип съм с камина 70 кв апартамент и около 7-8 кубика дърва си отиват,но се грее само хола и коридора.Понеже имам стаичка между етажите със правен кумин тази година съм решил да направя едно парно и да се спре с мизерията по тавана и стените.Горе-долу дървата ще са същото количество мисля,но ще се греят 3 стаи :да:

Потребителски аватар
yarek
Автомобил: Passat B5
Двигател: AJM 2000

Мнениеот yarek » Пон 19 мар 2012 20:37

ТЕЦ - всяка година става все по скъп но за сега се трае.

Потребителски аватар
FELIPE
Автомобил: VW Bora 2002
Двигател: ASZ

Мнениеот FELIPE » Пон 19 мар 2012 20:38

Топлих се на газ с газово котле Vaillant TurboTec Plus 6,8-20 KW-366лв за януари,360 за февруари,къща около 100 м2 ,4 стаи с пвц дограма,без изолация,не ме топлят от никъде,лично за мен няма друга алтернатива,топлил съм се и с инвертори-няма такъв студ и с печка тип "чудо" на въглища-топло е,но само в една стая.

Потребителски аватар
quattro^^
Автомобил: audi a6 c5
Двигател: AJL

Мнениеот quattro^^ » Пон 19 мар 2012 23:25

ping23 написа:На природна газ съм :banghead: 100кв етаж от къща - сметки от сорта на 130лв-ноември / 220 - делември /400 лв януари / и 450лв февруари... последните 2 се чудя дали да ги плащам изобщо не ти изедници :( и тези цифри са при положение че не е било топло навсякаде,радиаторите се пускаха само вечер защото съм на работа по цял ден и така.
трябва да измисля нещо по евтино защото си е е майката...
Колеги някакви идеи с какво мога да заместя газовия котел?

колега и аз съм на природна газ и да ти кажа грешно правиш, че спираш радиаторите, изстинат ли стените енергията която ще е нужна да се затоплят ще е същата като да се поддържа цял ден постоянна по-ниска температура.работил съм известно време отоплителни газови инсталации и ти препоръчвам да оставяш да върви, виж си котела колко време няма да спре да навакса в изстинало помещение и виж като поддържа дадена температура как работи.отделно че примерно моя котел е 24 киловата а го натоварвам на 10-ина тъй че икономия на под 50% товар не може да прави ама става дълга и широка материя тука...

Потребителски аватар
djofar
Автомобил: Golf 4 GTI
Двигател: 1.9TDI ARL 2003

Мнениеот djofar » Вто 20 мар 2012 8:45

quattro^^ написа:
ping23 написа:На природна газ съм :banghead: 100кв етаж от къща - сметки от сорта на 130лв-ноември / 220 - делември /400 лв януари / и 450лв февруари... последните 2 се чудя дали да ги плащам изобщо не ти изедници :( и тези цифри са при положение че не е било топло навсякаде,радиаторите се пускаха само вечер защото съм на работа по цял ден и така.
трябва да измисля нещо по евтино защото си е е майката...
Колеги някакви идеи с какво мога да заместя газовия котел?

колега и аз съм на природна газ и да ти кажа грешно правиш, че спираш радиаторите, изстинат ли стените енергията която ще е нужна да се затоплят ще е същата като да се поддържа цял ден постоянна по-ниска температура.работил съм известно време отоплителни газови инсталации и ти препоръчвам да оставяш да върви, виж си котела колко време няма да спре да навакса в изстинало помещение и виж като поддържа дадена температура как работи.отделно че примерно моя котел е 24 киловата а го натоварвам на 10-ина тъй че икономия на под 50% товар не може да прави ама става дълга и широка материя тука...

колегата е прав за това че не трябва да спираш радиаторите
а за бъдещите колеги който мислят да се отопляват на природен газ мога само да препоръчам "кондензен котел"
по скъп но избива парите в пъти -много са икономични преди ги нямаше у нас но сега ги има и имам приятели който си смениха обикновените газови котли точно с такива и сметките са доста надолу

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Вто 20 мар 2012 8:59

Печка с водна риза,около 70-80 лв. на месец ми гори дърва.Не се гаси денонощно.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Вто 20 мар 2012 10:31

Отоплението ми е с различни уреди - само на ток . Климатик , акумулираща , маслен радиатор . Апартамент 80м2 , сметки на ток 250лв. максимално , включително обаче бойлер , пералня и т.н. и при условие , че лятото рядко падаме под 100лв. :D .

За газта - страх лозе пази :beer , нещо , изискващо много инвестиции , със съмнителна ефективност !

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Вто 20 мар 2012 12:27

Къща 2 етажа по 64 кв.м,няма изолация,само на таваните на втория етаж, дограмата е пластмасова от най- евтината, радиатори 11бр. някой от тях в помещения с които освен да грея двора друго не правя. На тавана 2 радиатора да могат да се сушат дрехите, 1 на стълбите и един в стая до мазето в която никой не живее. Изгорил съм тая зима 22 кубика дърва, като котлето се гаси само веднъж на 2 седмици да се изчисти от пепелта. Майка ми и баща ми са постоянно в къщи, децата от обяд нататък и в общи линии това е вечния огън в къщата от края на септември до края на март. Последните 2 дни не е палено, но пък са си летни температурите.
Та 22 кубика по 60лв за 6 месеца. Хамалогия няма и не я слагам в сметките, първо щото ми е приятно да се занимавам с това, второ не е много пътя който изминават дървата от двора до котлето.
Трета зима беше тази откакто изолирах таваните на втория етаж и вече трета поредна година разхода ми е с 6 кубика дърва по- нисък, значи това съм спестил от изолацията. Тая година ако се отвори работа и парички, ще изолирам и отвън къщата с което мисля да смъкна още 6-7 кубика дърва като разход.

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Вто 20 мар 2012 19:08

трудна работа да се смъкнат на 16 кубика 11 радиатора,та било и по 1кв. да са.Толкова агрегати би трябвало да са на въглища,не казвам че ще е по-евтино,просто нямам идея.Иначе дървата са си дърва.Лошото е че ще станат по 100лв догодина.Аз ги взех на метър,сам ги рязах и цепих но за сметка на хамалогията ми излязоха малко отгоре на кубиците.Иначе като се вземат нацепени на 3кубика се губи над половин със сигурност/поне/.

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Пет 23 мар 2012 10:24

Я да питам - само при мен ли тока е по-евтин от топлофикация?

На парно излиза около 200, че и повече пари на месец. По-миналата зима, която не беше толкова студена.

Тази зима на ток - 200лв е максимума (с 1 изключение по Коледа и Нова година). А в тиа пари са печки, фурни, бойлер, хладилник и други дребни работи.

Даже топлата вода ми е по-евтина през бойлер! Ония калъфи ми искат по средно 70лв на месец за бойлер (за 1та баня в която се къпе 1 човек)?!? Ш, алоу, тия пари да не ги копам с багер...

Та така - на ток. Не знам к'ва е хавата и защо на парно е толкова скъпо. А дори става дума за парно дето се пускаше основно в 1 стая и то вечер. Понякога събота/неделя и в хола, но рядко. И сметките от преди 2 години редовно бяха по 180-200-220лв. А даже сме с отделен топломер на всеки апартамент и един вертикален щранг. Т.е. не плащам парното на съседите, а парното на входа идва на отделна сметка.

Потребителски аватар
Volkov
Автомобил: Golf 3 20 Jahre
Двигател: 2.0 16V ABF

Мнениеот Volkov » Съб 24 мар 2012 17:53

3 етажа по около 70-80 квадрата - къща
Топло изолация от вън,PVC дограма 3 камерна, алуминиеви радиоатори във всяка стая, немски котел само на дърва без нищо друго, помпа да върти водата(незнам коко W)!

1200лв.(20 кубика дърва) за 2 години! :wink: Във всяка стая темперетурата варира между 20-25 градуса( през тези, които минава кумина са ми по-топли)

Хамалогията ми е че 1 път в месеца за 1 час ги пренасям на 3-4 метра и ги вкарвам в къщата(където имам котелно със складче задървата)!

Имам избор мога всеки ден да паля за няколко часа, може и постоянно да гори, просто добавям по някоя цепеничка... :)

Върни се в “ОФФ-Топик - други”