Здравейте, колеги !
От началото на годината имам загуба на антифриз(под минимума) от разширителното казанче и доливам по 200гр. вече трети път. Пасата е с двигател RP 1.8 Mi, 90г.
Карам я само градско по 3км. сутрин и 3км. вечер.(кофти режим) Загрява сравнително бързо за тези малки разстояния, т.е. термостата работи добре(беше сменян преди 2г.)и парното топли страхотно.
Тъй като прочетох сходни теми за проблеми с гарнитура на главата при които се губи антифриз, а някой път се смесва и с маслото, проверявам редовно за нивото му по щеката. От време на време забелязвам че по щеката има бяла пяна. Казаха ми че това са най-вероятно кондензиращите изпарения от пропуснатият антифриз.
Та питането ми е дали наистина предстои опасното изливане на антифриз в двигателя при заминала гарнитура което означава че трябва да изпреваря събитието със смяната й.
Маркучите към изпарителя течаха от към скобите и ги смених с нови(маркучи и скоби). Така след смяната вече не тече от там. Забелязвам обаче петно от течност по стените на двигателя под втората свещ.
Понякога при запалване не работи равномерно все едно че свещите са за смяна, а ги сменихме заедно с маслото преди 4хил.км. Ако има значение към проблема, от скоро усещам и мириз на газ в купето при пускане на вентилатора(топло или студено) на 2-3степен. Не съм сменял отдавна филтъра на газовият клапан.
Б3 - пяна по щеката за маслото
- nokiangage
- Автомобил: Passat B3 - 35i
- Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
- Контакти:
Re: Б3 - пяна по щеката за маслото
nokiangage написа:Момци, вече почнах като паля да притриса и да работи в ненормален тактпървите 5-6 секунди, освен загубата на антифриз и съм се запътил към гарнитура на главата все по-стабилно...
http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=6&t=304070&start=30
Да не те плаша колега, но същите симптоми имах и аз като теб и я играх с гарнитурата - вкара ми вода/антифриз в маслото и се получи един хубав цвят на отлежало 3в1 по щеката

ПС. Дано да се окаже някакъв външен теч, но е притеснително петното около свещта. И съвет - не чакай да се "окоти" тотално и да смеси течности, които не би трябвало да се смесват колега като мен, аз имах възможността да си я оправя по-рано, когато беше почнала само да ми надува маркучите, а трябваше после в чужд град да търся майстори, а се сещаш като видят чужда регистрация какви цени определят...
- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
Като цяло си прав,насочил си се към по-голямото зло.Има и по-малко зло обаче.То е да си провериш първо тройника на главата да не пуска от него антифриз.После си проверяваш и отдушниците за картерната вентилация да не са ти задръстени.Има такава вероятност,пяна се получава от влага,но тя може да е от конденз и т.н.,както и от запушена вентилация.Ако това с антифриза излезе че е от тройника и загубата му спре след смяна на същия,значи няма страшно.Но трябва да провериш и двете неща.За газовете е възможно да ти издиша от някъде изпускателната система,както и да имаш спукан маркуч.Огледай зад двигатела-колекторите,връзката с ауспуха,маркуча за стоплянето на колекторите.Търси изпускането на газ и теча на антифриз/ако не е само отпред/.
-
- Автомобил:
- Двигател: CAYB ++130кс
благодаря ви колеги за бързите отговори
а може ли малко по-вече инфо за този троиник, къде се намира, колко струва ?
Разбирате че не съм технически запознат и няма да го оправям аз. Ако има някои снимки поне да разбера къде точно се намира и да търся майстори да го оправят. Аз също съм с регистрация от друг град и майсторите направо ми разправят колко много неща могат да се сменят и съответно цените

а може ли малко по-вече инфо за този троиник, къде се намира, колко струва ?
Разбирате че не съм технически запознат и няма да го оправям аз. Ако има някои снимки поне да разбера къде точно се намира и да търся майстори да го оправят. Аз също съм с регистрация от друг град и майсторите направо ми разправят колко много неща могат да се сменят и съответно цените

- Iezekil
тройника е между двете свещи от дясно на ляво първите,на него са датчиците за температурата.хубаво огледай дали не се стича от него антифриз под втората ти свещ.Дано да е от там...
-
- Автомобил:
за улеснение съм сложил снимка, само моля някой да потвърди ако това е троиника
-
- Автомобил:
направих още снимки от които мисля че ще се потвърди че е гарнитурата
- Iezekil
не,тройника е от където излиза този маркуч,на самия блок между 1 и 2ра свещ,където отгоре се вижда кафяв датчик.Та провери от захващането му за блока да не сълзи антифриз и да отива до гарнитурата...
-
- Автомобил:
благодаря ти
утре по светлото ще погледна точно където казваш, макар че днес като снимах видях само това ясно петно съсредоточено на блока под свещи 2 и 3. Под тях точно както е на трите поредни снимки, и не изглеждаше да идва от към 2 и 1 свещ. Изглежда на по лошият вариант

утре по светлото ще погледна точно където казваш, макар че днес като снимах видях само това ясно петно съсредоточено на блока под свещи 2 и 3. Под тях точно както е на трите поредни снимки, и не изглеждаше да идва от към 2 и 1 свещ. Изглежда на по лошият вариант

- Iezekil
дам,ако не е от там-лошо,не трябва да отлагаш ремонта...
-
- Автомобил:
днес на светло прегледах обстойно под 1 и 2-ра свещ където ми обясни че е троиника. Няма никаква следа от теч. Теча се вижда ясно където е под 2 и 3-та свещ, там където се съединяват двата блока. Т.е. ще се сменя гарнитурата.
Също така забелязах че когато двигателя беше загрял антифриза в казанчето се е върнал и нивото му беше малко под МАХ.
Също така забелязах че когато двигателя беше загрял антифриза в казанчето се е върнал и нивото му беше малко под МАХ.
-
- Автомобил:
имали вариант смяната на гарнитурата да мине без съпровождащите други операции като шлайфане, нови гумичики на клапаните и т.н. Само смяна на гарнитура. Нямам проблем с прегрявания, не ми се намалява маслото през периода до смяната. Предполагам че ако се сменя и прави всичко двигателя ще издържи още безпроблемни 1о0хил.км., но колата не е само двигател, а пък годишно правя под 8хил.км. Затова питането ми възможно ли е да се направи смяна само на гарнитурата
- Iezekil
Ако търсиш прост отговор той е да,ама не.Особено след теч пък и при мен задължително след сваляне на глава се прави шлайф,най малкото заради мястото където лежи гарнитурата.После пък гумичките не са цифра,по добре ги смени сега,отколкото след време да сваляш пак глава специално заради тях.Не се знае и клапаните на какво дереже ще са.
-
- Автомобил:
ясно, всички така казват
лошото е че колата е вече на 22г., няма климатик, ел. стъкла, а сега ще трябва да правя ремонти които ще удължат живота на двигателя. Това няма да ми помогне в жегите или в предстоящите проблеми с другите чупещите се неща по колата.

лошото е че колата е вече на 22г., няма климатик, ел. стъкла, а сега ще трябва да правя ремонти които ще удължат живота на двигателя. Това няма да ми помогне в жегите или в предстоящите проблеми с другите чупещите се неща по колата.
- Iezekil
нещо не разбрах,живота на двигатела няма да го удължиш така,но пък ако искаш вместо гарнитурата смени двигатела.....За чупенето и 12 годишна да е пак ще се чупи,климатик и стъкла можеш да си сложиш,но едва ли можеш да продадеш кола с проблемен двигател....