Подгревни свещи ТДИ
- Schwepsi
- Автомобил: Golf 4 GTI
- Двигател: ARL 2003
Подгревни свещи ТДИ
От чиста любошитна глена точка ме интересува , след като е загряла колата , при повторно палене свещите подгряват ли или само си свети индикатора на таблото ???
- °niksi°
- Бай Брадър
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
bobcho написа:Подгряващите свещи работят само при запалването.След това ток към тях няма.
Тц тц тц.
При ТДИ-тата 1Z/AHU, AFN и т.н. е по следния начин:
Ако темп на околната среда е над 9 градуса подгревни свещи не се включват изобщо, ако е под 9 се включват. Има и друго ако е много студено свещите оставят да работят и след запалване на колата до достигането на определена темп. на охл. течност.
При ТД моторите винаги подгрява при начално палене и след определено време /около 9 до 15 секунди/ свещите спират да греят независимо от времето. При палене на топъл мотор /зависи колко е топъл/ не трябва да подгряват свещите.
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Има една малка подробност в самата кола датчика за включва на подгряващите свещи да речем че по начало е настроен да се включва на 5 градуса( този датчик след температурата на охладителната течност)но атмосферното налягане му въздейства и за това някой път включва подгряването да речем на 1-2 градуса.И някой път се получава аномалия на 3-4 градуса палим по трудно от колкото на - 5 .Възможно е коригиране на градусите,може да си го направиш да се вклучват когато ти искаш (на колкото градуса ги настроиш)
- Rabbit_TDI
- Автомобил: A6 C5
- Двигател: BFC
- Контакти:
Моя сега в момента пали трудно(1-3 оборота) сутрин(около 10 градуса),но свещите не греят(лампата изгасва веднага) и не пропушва както прави когато е наистина студено.
Днес си направих експеримент.Дадох три пъти на контакт за да присветне няколко пъти лампата за свещите и съответно да подгрее повече и колата запали от раз.
Днес си направих експеримент.Дадох три пъти на контакт за да присветне няколко пъти лампата за свещите и съответно да подгрее повече и колата запали от раз.
Последна промяна от Rabbit_TDI на Вто 10 окт 2006 12:26, променено общо 1 път.
- Schwepsi
°niksi° написа:bobcho написа:Подгряващите свещи работят само при запалването.След това ток към тях няма.
Тц тц тц.
При ТДИ-тата 1Z/AHU, AFN и т.н. е по следния начин:
Ако темп на околната среда е над 9 градуса подгревни свещи не се включват изобщо, ако е под 9 се включват. Има и друго ако е много студено свещите оставят да работят и след запалване на колата до достигането на определена темп. на охл. течност.
При ТД моторите винаги подгрява при начално палене и след определено време /около 9 до 15 секунди/ свещите спират да греят независимо от времето. При палене на топъл мотор /зависи колко е топъл/ не трябва да подгряват свещите.
Мерси за изчершпателния отговор
-
- Автомобил:
- Двигател:
Хаиде и от мен един казус!
Дизел 1.9/110к.с. на пасат В5 1999
Запален студен мотор и изминати около километър - два .
Стоя си на място мотора си е запален ,стрелката на температурата е мръднала от 0 външна температура поне 14 градуса и почва да мига лампичката за подгряване . гася , паля и всичко ок! потеглям след около километър пак започва да мига за известно време и спира.Това преди 2-3 седмици и от тогава не се е обаждала.Мотора си пали много добре и студен и загрял.
Дизел 1.9/110к.с. на пасат В5 1999
Запален студен мотор и изминати около километър - два .
Стоя си на място мотора си е запален ,стрелката на температурата е мръднала от 0 външна температура поне 14 градуса и почва да мига лампичката за подгряване . гася , паля и всичко ок! потеглям след около километър пак започва да мига за известно време и спира.Това преди 2-3 седмици и от тогава не се е обаждала.Мотора си пали много добре и студен и загрял.
[quote="kristian112"]...и почва да мига лампичката за подгряване..
Лампата за подгрявяне се използува от контролера на колата за индикиране на ГРЕШКА! Предупреждава те!
Добре е да отидеш на диагностика за да разбереш типа на грешката. Щом колата ти върви нормално вероятно не е страшно. Съвета ми е виж грешката като тип(номер), на най-евтиното място с VAG-COM, но не прави ремонт там ако не си уверен! Запомни я на нещо, флопи, флаш, фото.., проучи нещата, намери си добрия майстор с препоръки и тогава я отстранявай. 
Лампата за подгрявяне се използува от контролера на колата за индикиране на ГРЕШКА! Предупреждава те!

- Schwepsi
4ep написа:kristian112 написа:...и почва да мига лампичката за подгряване..
Лампата за подгрявяне се използува от контролера на колата за индикиране на ГРЕШКА! Предупреждава те!Добре е да отидеш на диагностика за да разбереш типа на грешката. Щом колата ти върви нормално вероятно не е страшно. Съвета ми е виж грешката като тип(номер), на най-евтиното място с VAG-COM, но не прави ремонт там ако не си уверен! Запомни я на нещо, флопи, флаш, фото.., проучи нещата, намери си добрия майстор с препоръки и тогава я отстранявай.

-
- VW експерт
- Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
- Двигател: AVF
Re: Подгревни свещи ТДИ
Използвам тази стара тема, за да не отварям нова. Знам, че сигурно е написано някъде, ама с търсене набързо не можах да намеря, та да питам... Колата е Пасат Б4 с двигател 1Z. От както съм я взел, лампата на подгревните свещи свети съвсем кратко, може би около секунда, максимум да са две секунди... Приемах го за нормално, заради околната температура. Освен това карам и Ауди B4 със същия мотор и тогава и при него лампата гаснеше бързо. Но при спадане на температурите се оказа, че лампата на Пасата пак гасне също толкова бързо, за разлика от Аудито. Паленето е без проблем и при двата автомобила, дори и днес на -15 градуса. Но от друга страна, знам че подгрева не им влияе хептен много на паленето баш на тези мотори, та да питам, някой знае ли нещо по въпроса? Къде да търся проблема? Дали реле за подгряване, датчици за температурата или бушон за подгряване? Или вероятно всичко? Имам намерение да проверя и дали въобще се подава ток към подгревните свещи, та да мога да се ориентирам на някъде(а и да уточня питането). Другото е, че в Аудито знам почти всичко къде се намира, ама в Пасата не. Та ако може и някой да ме ориентира къде да търся релето за подгрева, бушона за подгрева и датчика за температурата(него май се сещам къде е, защото е подобно на Ауди).
-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Подгревни свещи ТДИ
датчика за температурата

Извади му куплунга и с изваден куплунг подгрей и запали!Още като подгряваш ще разбереш дали си за нов датчик-ще подгрява продължително

Чак после проверяваш нататък:
Със сигурност и някоя свещ е изгоряла-провери ги.
Преди да търсиш релето-виж дали подава напражение на свещите,като с изваден куплунг подгряваш-мериш с мултицет или със здрава свещ,опряна на "маса". ПРЪСТИТЕ ДАЛЕЧЕ в този случай,ако ме разбираш...

- kgdim
- Автомобил: MK4 Black ...
- Двигател:
Re:
Schwepsi написа:4ep написа:kristian112 написа:...и почва да мига лампичката за подгряване..
Лампата за подгрявяне се използува от контролера на колата за индикиране на ГРЕШКА! Предупреждава те!Добре е да отидеш на диагностика за да разбереш типа на грешката. Щом колата ти върви нормално вероятно не е страшно. Съвета ми е виж грешката като тип(номер), на най-евтиното място с VAG-COM, но не прави ремонт там ако не си уверен! Запомни я на нещо, флопи, флаш, фото.., проучи нещата, намери си добрия майстор с препоръки и тогава я отстранявай.
Асулютно вярно , провери го
Незнам при Пасат как е но при мен ми е светвала така лампата за подгрев и се оказа че стоп машинката не работи
Върни се в “Дизелови агрегати”