Забранено ли е да се движим със включени габарити през деня?
Re: Забранено ли е да се движим със включени габарити през деня?
Тия са извратени... и аз по цял ден карам на габарит.Ако ме спрат за това ще им се смея поне 5 минути 

- brabus
- R-циклопедист на VW
- Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
- Двигател: 1991 2003
- Контакти:
Раздел XVII.
Използване на светлините
[Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]
Чл. 70. (1) При движение през нощта и при намалена видимост моторните превозни средства и трамваите трябва да бъдат с включени къси или дълги светлини, габаритни светлини и светлина за осветяване на задната табела с регистрационния номер.
Явно трябва да го тълкува някой - през нощта или при кофти видимост с къси или дълги, като заедно с тях задължително и габаритни светлини!
(3) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2006 г.) Моторните превозни средства през периодите:
1. от 2 март до 31 октомври могат да се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини;
2. от 1 ноември до 1 март задължително се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини.
Сега и тук - от 02 март до 31 октомври ако искаш светлини при движение в светлата част на денонощието е само DRL или къси. Не може само габарити!
От 01 ноември до 1 март е пак така, но задължително. Т.е. пак не може само на габарити!
Използване на светлините
[Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]
Чл. 70. (1) При движение през нощта и при намалена видимост моторните превозни средства и трамваите трябва да бъдат с включени къси или дълги светлини, габаритни светлини и светлина за осветяване на задната табела с регистрационния номер.
Явно трябва да го тълкува някой - през нощта или при кофти видимост с къси или дълги, като заедно с тях задължително и габаритни светлини!
(3) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2006 г.) Моторните превозни средства през периодите:
1. от 2 март до 31 октомври могат да се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини;
2. от 1 ноември до 1 март задължително се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини.
Сега и тук - от 02 март до 31 октомври ако искаш светлини при движение в светлата част на денонощието е само DRL или къси. Не може само габарити!
От 01 ноември до 1 март е пак така, но задължително. Т.е. пак не може само на габарити!
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Vidol Nikolov написа:Що пък да не може да си кара на габарити-кво да не би да пречи на някого?Дори по този начин е по-голям шанса някой заспал тиквеник да го види!
Никъде в закона не пише подобно нещо,че е забранено.
Какво само гледаме на другите чинията-Америка-незнам си какви лайтс,нема нужда от подобни примери.
Те и на ръчната казват имърджинси брейк,ама дали е имърджинси или фън брейк?
Така,че въпрос на виждане.Нямали са си работата.
Добре, а габарит какво иде да значи тогава според теб? Почти същото е като значение на цитираното от мен за Америка.

- Vidol Nikolov
- Автомобил: Jetta 1.6
- Двигател: PN
Логига-правика,въпрос на виждане.Всеки си има право на мнение.Пък и това дали е забранено или не,не го прави автоматично добро решение
-
- VW експерт
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: AQY 2001
А защо вие обръгнали момчета карате на габарити?Мислите,че някой ви вижда?Ако е така какво виждаме?Кола на габарити-а,ама тя се движи?Престанете с тия селски изпълнения!Или карай на къси,или изобщо не пускай никаква електрика!И ви моля-Като се смрачи си пускайте фаровете.А не като тея инопланетяни,дето чакаха 01.03 и забравиха за фаровете!Дано приемат закон за целодневно каране на фарове!!!
-
- Автомобил: 1990 Golf GTI + 1991 Country
- Двигател: PB 112 + 1P 98
Като учих закона(преди 3 месеца) преподавателя по теория изрично каза, че е ЗАБРАНЕНО движението на габарити.
-
- VW експерт
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: AQY 2001
Ми забранено е,кво значе габаритна светлина-обозначава габарита на МПС-то.Кара се на къси-дълги.Точка.И на тея с габарита-Пожелавам ви да срещнете бяла Жигула,в мъгла,с 10 м видимост да изпреварва срещу вас!!!
- Vidol Nikolov
А като на една жигула късите светят като моите габарити какво?
Тогава какво правим?
Кое е по-различното като фаровете на този модел автомобил реално светят като габарити?
Все едно съм запалил 2 свещи,нищо повече.
Аз също не карам на габарити,но не виждам нищо лошо в това да се кара на такива.
Всекидневно се разминавам с коли каращи на габарити и си се виждат много добре и от далече,без да са модерни автомобилите.Стига да помага на движението,което поне според мен определено е така,няма нищо лошо.
Какво сте почнали да овиквате хората каращи на габарити,въобще не ви разбирам.
Тогава какво правим?
Кое е по-различното като фаровете на този модел автомобил реално светят като габарити?
Все едно съм запалил 2 свещи,нищо повече.
Аз също не карам на габарити,но не виждам нищо лошо в това да се кара на такива.
Всекидневно се разминавам с коли каращи на габарити и си се виждат много добре и от далече,без да са модерни автомобилите.Стига да помага на движението,което поне според мен определено е така,няма нищо лошо.
Какво сте почнали да овиквате хората каращи на габарити,въобще не ви разбирам.
- Vidol Nikolov
Zdravko Zankov написа:Ми забранено е,кво значе габаритна светлина-обозначава габарита на МПС-то.Кара се на къси-дълги.Точка.И на тея с габарита-Пожелавам ви да срещнете бяла Жигула,в мъгла,с 10 м видимост да изпреварва срещу вас!!!
И ти се изказа с това пожелание....

- rexpitbul
- Автомобил:
- Двигател:
Zdravko Zankov написа: Дано приемат закон за целодневно каране на фарове!!!
Няма да го приемат заради редица други фактори, заради които в държави, където беше задължително да се кара целогодишно с вкючени фарове вече е задължително само за зимния сезон.Те добре, че при нас приеха зимата се кара така

А по темата, по която се отклоних: на габарити е забранено да се кара. Това вече са ви го писали, но и аз да си постна мнението

- passatfen
- Автомобил: Vw Golf Mk7
- Двигател: CLHA++
- Контакти:
Zdravko Zankov написа:Ми забранено е,кво значе габаритна светлина-обозначава габарита на МПС-то.Кара се на къси-дълги.Точка.И на тея с габарита-Пожелавам ви да срещнете бяла Жигула,в мъгла,с 10 м видимост да изпреварва срещу вас!!!
Благодарим ти за пожеланието...да ти се върне натъпкано

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”