Връщане на стока

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Връщане на стока

Мнениеот MMX » Пет 23 мар 2012 11:11

Въпросът е дъвкан ама пак да го подхвана. Може ли да се върне стока след като е купена от магазин без някакъв видим дефект? Просто установих елементарни пропуски във функционалността и искам да разваля сделката (няма още 7 дни).

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Re: Връщане на стока

Мнениеот tdi fen » Пет 23 мар 2012 11:15

може стига да имаш касова бележка и да си запазил опаковката

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Пет 23 мар 2012 12:04

Всичко имам, но не е купувана през интернет и доколкото знам така не мога да я върна без да има някакъв дефект и без да ми кажат "ами избери си нещо друго". Голям зор им е да дават пари или поне се правят.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пет 23 мар 2012 19:19

TiL написа:Щом не си е купувал от интернет... забрави :lol:

:да: в магазина става само ако попаднеш на някой много благоразположен управител и си съгласен да вземеш нещо поне за същите пари или изрично има такава опция в съответния магазин иначе е "..да си гледал като си купувал.." :wink:

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Пет 23 мар 2012 19:35

Кога ли ще им се наложи да го правят, ако бъдем натиснати от ЕС....

В Германия - до 14 дни, no questions asked, независимо как и откъде е купено.
От друга страна обаче и в UK е като БГ, така че ... май няма да е скоро.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пет 23 мар 2012 20:02

Haralampi написа:Кога ли ще им се наложи да го правят, ако бъдем натиснати от ЕС....

Искам да го видя този момент когато отивам с лаптоп за 2000лв например в някой "маркет" и казвам "Ми не ме кефи,сори ама си ми дайте паричките.." :bowdown Само дето се съмнявам че ще живея още 100 години :wink: А и вече си представям как някой звъни на приятелите си и им вика " Копелета тая вечер ще гледаме мача на 55" плазма,ама за реванша някой от вас да вземе от магазина че на мен не ми се разправя пак mhihi

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Пет 23 мар 2012 20:04

Зависи от политиката на конкретния магазин.
В метро съм връщал ДВД 2-3 дни след покупката и си ми дадоха парите и това само защото не ме кефеше.

Иначе в щатите в WALL MART можеше 6 месеца след покупката да върнеш техника :lol:

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пет 23 мар 2012 20:42

Stivi написа:
Haralampi написа:Кога ли ще им се наложи да го правят, ако бъдем натиснати от ЕС....

Искам да го видя този момент когато отивам с лаптоп за 2000лв например в някой "маркет" и казвам "Ми не ме кефи,сори ама си ми дайте паричките.." :bowdown Само дето се съмнявам че ще живея още 100 години :wink: А и вече си представям как някой звъни на приятелите си и им вика " Копелета тая вечер ще гледаме мача на 55" плазма,ама за реванша някой от вас да вземе от магазина че на мен не ми се разправя пак mhihi

Ми... въпрос на манталитет ама се прави ;) Аз лично съм връщал например дигитален фотоапарат 1 седмица след покупка просто щото наистина не ме кефеше качеството. Върнаха ми парите и веднага си взех по-скъп ;) Те самите имат полза донякъде ;)

Връщал съм и ТВ 10 дена след покупка (този път поради лек дефект), на всичкото отгоре го бях надрал отстрани - въобще не погледнаха - върнаха ми всичко, а като се прибрах установих, че дистанционното е още на дивана :lol:

Потребителски аватар
дзвера
Автомобил: ford escape
Двигател:

Мнениеот дзвера » Пет 23 мар 2012 20:49

MMX написа: установих елементарни пропуски във функционалността и искам да разваля сделката (няма още 7 дни).

точно това кажи в магазина, после тук кажи дали са ти върнали парите :talk:

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пет 23 мар 2012 20:58

Ами форумите в нета са пълни с теми как не приемат стока в магазина на другия ден след покупката със сериозен дефект а те пращат в сервиза,така че тези дето успяват да го направят даже без причина веднага да пускат тото,минимум петица ще ударят с този късмет :да:

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Пет 23 мар 2012 21:12

Купувача в България има доста права но за моя радост като търговец не ги знае mhihi Не го кефело и обратно в магазина ама че продавача го е чукнал на касовия апарат не е важно Ако отидете на кино и не ви хареса филма искате ли си парите

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пет 23 мар 2012 21:26

KirilGeorgiev написа:Купувача в България има доста права но за моя радост като търговец не ги знае mhihi Не го кефело и обратно в магазина ама че продавача го е чукнал на касовия апарат не е важно Ако отидете на кино и не ви хареса филма искате ли си парите

Сравнението ти е неудачно :) Тук не става дума за връщане на изконсумиран продукт (макар, че и това в определени случаи е допустимо).
А ти като търговец имаш двукратен интерес да приемаш стока обратно

1. Подсигуряваш си по-трайни клиенти, иначе клиента-еднодневка ти е гарантиран, повече няма да го видиш!
2. Рекламирайки стоката от своя страна на производителя или снабдителя и прочиствайки се от стоки, които са ти върнати подсигуряваш по-качествен подбор като цяло.

Лошото е, че в българия след вече немалко пост-комунистически години, масовия търговец не разбира, че няма как да просъществува дълго на принципа "ако щете Другарю". Пазарната икономика не прощава ;)

В туристическия сектор даже по-можеш да разчиташ, че така или иначе тоя или оня турсит надали ще се върне баш на същото място (макар че защо да не целиш обратното!), но при търговците на стоки.... и в ерата на интернета - една тема в някой форум за качеството на услугите ти и си до там!! Примери тук колкото щеш. Аз също не пропарвам до майстори или магазини, за които съм прочел няколко негативни отзива!

Беше преди доста години, но една случка от единия от небезизвестните магазини за комп. периферия на Раковкса - купих си RAM. Беше скъпичка за времето си. Прибирам се - РАМ-та не работи, комп. се рестартирва. Връщам се в магазина на другия ден, казвам им че е дефектна, при което те ми заявяват, че лепенката върху чиповете била леко скъсана в единия край (личеше, че от транспорта леко се е натиснала и съответно сцепила само в единия край, но беше очевидно, че не е пипано нищо и, че става дума за самата лепенка и нищо под нея). Не можело да ми я заменят. След последвал скандал до 3-то ниво шефове и обяснение, че дори не съм длъжен да обръщам внимание на лепенката "Warranty VOID if removed" тъй като не съм длъжен да знам англ. и сме в България! Не е написано нищо на официалния език, следователно не ме интересува въобще, се стигна до комисията за защита на потребителя.

Последствията:

1. Аз си получих парите обратно макар и със закъснение
2. Фирмата бе глобена
3. Вложи в часове труд повече пари от колкото стойността на 5 такива платки
4. Две разплакани служителки
4. Аз повече не стъпих там, независимо, че имат често по-добри цени от конкуренцията
5. Приятелите ми повече не стъпиха там

И всичкото за какво? 50лв.?? Дали бяха и толкова.... :012: :dummy:

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Пон 26 мар 2012 15:27

Не стана работата. Звънях и в КЗП да се подготвя теоретично, но ми казаха, че няма шанс, ако не е интернет покупка. За друг път да знам. Може от Техномаркет да е, но мине ли през интернет ставаме "американци" с възможност за връщане :) Представям си и те как имат отделени бройки, готови да пътуват за N-ти път.

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Пон 26 мар 2012 16:47

MMX написа:Не стана работата. Звънях и в КЗП да се подготвя теоретично, но ми казаха, че няма шанс, ако не е интернет покупка. За друг път да знам. Може от Техномаркет да е, но мине ли през интернет ставаме "американци" с възможност за връщане :) Представям си и те как имат отделени бройки, готови да пътуват за N-ти път.

Не е въпроса да мине през интернет. При онлайн покупката виждаш стоката само на снимка, докато в магазина можеш да видиш, пипнеш, пробваш.
Не виждам защо някой друг трябва да понася последствията от нечия несъобразителност :)

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пон 26 мар 2012 16:53

Winner25 написа:
MMX написа:Не стана работата. Звънях и в КЗП да се подготвя теоретично, но ми казаха, че няма шанс, ако не е интернет покупка. За друг път да знам. Може от Техномаркет да е, но мине ли през интернет ставаме "американци" с възможност за връщане :) Представям си и те как имат отделени бройки, готови да пътуват за N-ти път.

Не е въпроса да мине през интернет. При онлайн покупката виждаш стоката само на снимка, докато в магазина можеш да видиш, пипнеш, пробваш.
Не виждам защо някой друг трябва да понася последствията от нечия несъобразителност :)

Дали мога да "видя, пипна, пробвам" на място един фотоапарат, който създава снимки с огромен шум, не фокусира добре на тъмно, белия баланс му е изместен към червено и харчи батерии за 20 щраквания :?: :idea: :idea:
И дали търговеца би бил толкова щастлив ако почна пред него да го изпробвам в продължение на да кажем 4 часа за да се убедя, че всичко е както искам да бъде или обратно - че бих предпочел друг модел??
Хората са го измислили това с връщането в интерес на потребителя, както трябва и да бъде. А според мен това е и в интерес на търговеца и дори производителя, който иначе няма как да получи адекватна и бърза реакция за качеството на продуктите си и да има шанс да подобри...

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”