Посока на водата през радиатора на парното? пасат В3, В4

Техническа и сервизна информация за Passat
nepreklonniq
Автомобил:
Двигател:

Посока на водата през радиатора на парното? пасат В3, В4

Мнениеот nepreklonniq » Пет 23 мар 2012 20:05

Каква е посоката на водата през радиатора на парното при пасат В3 и В4? Логиката е гледано срещу двигателя - левият да е входа /водата идва гореща от главата/, а десният е изхода?

Потребителски аватар
vasilb
Автомобил:
Двигател:

Re: Посока на водата през радиатора на парното?

Мнениеот vasilb » Пет 23 мар 2012 21:06

Водата идва от помпата (долу, където е и термостатът), минава през радиатора и се качва охладена в главата, за да я охлади. :wink:

nepreklonniq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nepreklonniq » Пет 23 мар 2012 21:52

Благодаря колега! Значи съм прав, радиатора на парното гледан отпред, левият маркуч е вход, а десният -изход.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пет 23 мар 2012 22:04

vasilb написа:Водата идва от помпата (долу, където е и термостатът), минава през радиатора и се качва охладена в главата, за да я охлади. :wink:

Предполагам, че се шегуваш.
Горещата вода излиза от главата на двигателя, минава през радиатора и се засмуква от водната помпа, която я нагнетява в блока, оттам в главата и т.н.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пет 23 мар 2012 22:42

Водната помпа изпомпва водата от долната точка на системата,нагоре,защото по-топлата вода има естествено движение нагоре по законите за топлообмена.От горната част на двигателя излиза горещата вода,като тя отива отгоре на предния радиатор (охладителния) ,в него се охлажда и по същите закони си слиза надолу (помпата само спомага това естествено движение да не е толкова мудно,колкото е при стандартни условия).При радиаторчето на парното е точно така - водата влиза по левия маркуч,който излиза отстрани на главата и излиза по десния,който се свързва към тръбата,която отвежда до входа на водната помпа.Според доста хора,ако се завъртяла посоката на маркучите т.е. се кръстосат,колите имали по-добро парно...странна логика,пробвах я,термометъра не показа някаква разлика (поне при нов радиатор де).
:beer

nepreklonniq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nepreklonniq » Пет 23 мар 2012 22:52

Благодаря, на Стефко и на колегата ktamen :beer помогнахте ми да разрешим един спор...
Поздрави!

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пет 23 мар 2012 22:55

Ако радиаторчето е старо и задръстено промяната на посоката може да го поотпуши малко и парното наистина да се подобри - поне аз така си го обяснявам. И двата извода на малкото радиаторче са отгоре така, че за него май няма значение посоката на водата. Ако при мен се появи проблем смятам да я пробвам тази идея и ако не помогне тогава ще разглобявам.

Потребителски аватар
vasilb
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vasilb » Пет 23 мар 2012 22:59

ktamen написа:
vasilb написа:Водата идва от помпата (долу, където е и термостатът), минава през радиатора и се качва охладена в главата, за да я охлади. :wink:

Предполагам, че се шегуваш.
Горещата вода излиза от главата на двигателя, минава през радиатора и се засмуква от водната помпа, която я нагнетява в блока, оттам в главата и т.н.

Прав си! Грешката е моя. Не знам какво съм мислил. Иначе датчиците ще показват нереално ниска температура. :oops:

Върни се в “Passat”