Добавяне на Traction Control на Голф4 (ABS->ABS+EDS+MSR+ASR)

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
tih
Автомобил:
Двигател:

Re: Добавяне на Traction Control на Голф4 (ABS->ABS+EDS+MSR+ASR)

Мнениеот tih » Чет 22 мар 2012 9:56

А какви му бяха признаците на модула, някаква лампата по таблото светеше ли или даваше грешка с ваг-ком?

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Чет 22 мар 2012 10:16

Ами всъщност и двете. Признаците при мен са, че помпата на АБС-а се включва постоянно от самосебе си и не спира да работи. Просто започва да бръмчи и няма начин да се изключи. Същевременно светват двете лампи и се записва грешката 01276 - ABS Hydraulic Pump (V64).

В момента съм намерил временно решение, като съм спрял захранването на ABS помпата, за да не изгори, а контролерът ще се опитам да го ремонтирам, като инспектирам спойките на ключови компоненти с мощна лупа и след това, ако намеря студени спойки, ще ги презапоя. Разбира се, след това ще споделя какво е станало.

Потребителски аватар
tih
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tih » Чет 22 мар 2012 11:37

И аз имах подобен проблем със стария АБС модул, но при мен се оказа лош контакт с голямата букса на модула, но със малко контактен спрей всичко си дойде на мястото, но при тебе проблема явно е по-сериозен. Новия ми модул дори и да не усещам действието на АСР-а, поне не ми записва грешки и не ми светва лампите, но така или иначе не бързам да продавам стария, ще изчакам още малко да видя новия как се държи.

-----------

Taka, днес пак човърках малко, пробвах без бутона - няма резултат, същата работа, проверих си вчерашната работа по свързването и 2те страни около бутона и около модула, всичко е точно, по-горе бях писал че лампата изгася само когато натисна бутона и го задържа, пробвах и нещо друго, включих бутона за подгрева на стъклото и после натиснах бутона за АСР-а но този път лампата не изгасна, трябва да спомена че АСР-а съм го свързал към бутонаа за подгрева. До вчера се чудех как да светна проклетата лампа, днес вече се мъча да я изгася :Mr Green Fun Въпреки че не съм правил много тестове за да потвърдя дали АСР-а сработва, изключвам модула ми да е повреден, защото АБС-а работи нормално и на ваг-ком не дава грешки и за момента пак греда, по-малка, но греда :) Мисля си дали е възможно да съм резнал грешното кабелче на буксата на модула, но днес пак го гледах и грешно или вярно, кабелчето е сиво-черно и е на пин 15, както е по обясненията :roll:

Потребителски аватар
tonyM
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tonyM » Чет 22 мар 2012 20:35

Пробва ли да свалиш бутона?
Предполагам си го сложил на ориг.цокъл/букса, който си свързал към инсталацията.

Потребителски аватар
tih
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tih » Чет 22 мар 2012 21:35

Да, свалях го, но нямаше резултат, лампата пак свети постоянно, а иначе бутона е със букса от бутон за подгрев на задното стъкло, който взех от морга, но той е пак оригинален и отговаря и на този бутон, свързал съм го към съседния бутон за подгрева.

Потребителски аватар
Not_another
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Not_another » Пет 23 мар 2012 22:45

Искам да попитам, цялата тази процедура която така хубаво сте описали tonym & icefire, приложима ли е на 4motion?

Също така, малко ми е мътна разлика между ASR-а и EDL - в крайна сметка и 2-те прилагат спирачка върху приплъзващо колело?? Поразходих се из нета и не видях сериозно обяснение...

Потребителски аватар
VAAL
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VAAL » Пет 23 мар 2012 23:59

Значи колега според мен това което не си направил правилно по описаното от теб до тук е,че не си пуснал кабела о контролера до таблото или ако си го пуснал най вероятно си го объркал на буксата на контролера,това е според мене,щом нямаш грешки в колнтролера варианта да е дефектирал отпада на 100%.

Потребителски аватар
tih
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tih » Съб 24 мар 2012 1:40

VAAL написа:Значи колега според мен това което не си направил правилно по описаното от теб до тук е,че не си пуснал кабела о контролера до таблото или ако си го пуснал най вероятно си го объркал на буксата на контролера,това е според мене,щом нямаш грешки в колнтролера варианта да е дефектирал отпада на 100%.

И аз имах съмнения, че не съм улучил точния пин на буксата на модула, но вчера пак разглобявах и гледа, то в самото легло на буксата си има съответните номера на пиновете и съм го сложил на №15 - сиво/черно, доста се чудих дали е то, защото имаше още едно кабелче със същите цветове, но не беше на 15ти пин и затова не съм го пипал, въпросното кабелче го резнах и свързах към кабела до таблото и бутоно, а остатъка който отива към дебелия сноп само го изолирах, иначе връзката между модула и таблото и бутона я направих с 1м. обикновен кабел половин квадрат, който директно прекарах :roll: утре ако ми остане време пак ще се поровя, че не ми дава мира и пак ще пиша.

Not_another, не съм сигурен, може би трябва първо с етка да се види, но мисля че 4моушън би трябвало оригинално да излиза от завода най-малкото с АСР или другия по сигурен вариант ЕСП, най добре е да видиш номерата на модула за да си сигурен дали имаш или не, защото знам че някои модели имат АСР, но просто не са им дали възможност да го изключват и не е сложен бутон на таблото. А това което знам със сигурност, е че АСР модулите които ние с колегите сме си намерили и монтирали на коли с предно предаване, не стават на 4х4, както и обратното. Ако и все пак греша, нека колегите си кажат мнението и ме поправят.

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Съб 24 мар 2012 2:00

Not_another написа:Искам да попитам, цялата тази процедура която така хубаво сте описали tonym & icefire, приложима ли е на 4motion?

Също така, малко ми е мътна разлика между ASR-а и EDL - в крайна сметка и 2-те прилагат спирачка върху приплъзващо колело?? Поразходих се из нета и не видях сериозно обяснение...

EDL и EDS е едно и също, просто едното е на английски (electronic differential lock), а другото е на немски (elektronische Differentialsperre). Става дума за електронно блокиране на диференциала, т.е. ако едното колело започне да боксува, на него му се задейства автоматично спирачката, за да спре да боксува.

ASR съдържа в себе си ABS+EDS+MSR, т.е. ако имаш само EDS, а нямаш ASR, функционалността при теб е по-ограничена. С други думи, ASR е следващото ниво в системите за сигурност. А по-следващото е ESP.

Дали ще стане на 4Motion не знам... Би могъл да споделиш тук номера на ABS модула ти. Това ще хвърли малко светлина по въпроса. Иначе имай предвид, че ASR-ът действа единствено на предните колела.

Потребителски аватар
Not_another
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Not_another » Съб 24 мар 2012 18:47

Ще мине време докато установя ситуацията, тъй като ваг-ком-а съм го бюджетирал за след няколко месеца...

Вчера докато разгледах сервизното ръководство на бентли, някъде мернах нещо че май модула на всички 4motion e mk60, но не успях да намеря отново същата страница. Ако е така, може значи да мина само с бутонче и програмиране

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Съб 24 мар 2012 20:14

Дръж ни в течение :да:

Потребителски аватар
tih
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tih » Нед 25 мар 2012 17:57

Колеги за сега се отказвам от тая лампа, днес 2ма гледахме за грешки и такива не намерихме, за сега ще оставя лампата да свети за да ме дразни и евентуално след време пак да се заканя да правя нещо по въпроса или да и пусна масата и да я изгася, та това е за сега :?

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Нед 25 мар 2012 18:27

Според мен отиди в една морга и само помоли да пробваш с друг ASR бутон. Може той да е дефектен.

Потребителски аватар
tih
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tih » Нед 25 мар 2012 19:18

Преди време когато се запалих по тая идея, първото което си набавих беше бутона, който известно време все стоеше около мен и един ден реших че искам да видя как свети и го пробвах на един акумулатор, обаче нали съм голям разбирач жичкаджия, свързах произволни кабели към клемите и като натиснах бутона и о чудо, жичките направо се завариха, а бутона залепна и остана натиснат mhihi тогава реших че се е прецакал и на дригия ден си намерих бутон от моргата само че от пасат Б5, отворих го, отвътре беше 1:1 със стария, единствената разлика беше в калпачето, тази част която се вижда когато бутона е сложен на таблото, смених го и всичко заспа. Според вас възможно ли е ботините от пасат и голф 4 да не са съвместими?

ПС: то май само това ми остана като вариант, утре ще обиколя моргите и ще намеря нещо за тестване.

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Съб 07 апр 2012 17:20

Аз пак имам въпрос към tonyM

Понеже тези модули са трудни за намиране, започва да ми се върти следната идея в главата. Намирам си един модул с ESP, монтирам го и го прекодирам. Дали ще стане този номер??

Поздрави!

Върни се в “Направи си сам!”