Относно данъци на кола при купуване от собственика
- kijelmi
- Автомобил: Passat R-Line BiTDI
- Двигател: CUAA 2020
Re: Относно данъци на кола при купуване от собственика

Последна промяна от kijelmi на Вто 27 мар 2012 8:33, променено общо 1 път.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Дали старият собственик има или няма кинти да си плати задълженията не е проблем на купувача. Освен това задължения на стария собственик в общината няма как да се прехвърлят на новия. И понеже си упорит, ще ти го напиша по-директно:kijelmi написа:myrshavija написа:Моля те, задръж "гениалните" съвети за себе си!kijelmi написа:... Най лесно е преди купуването да идеш да платиш данъците за да си сигурен, че няма да има проблем занапред. После продавача ти сваля там разликата от цената на колата и готово...
Колега, ти май си "гениален" в случая . Това действие се извършва преди продажбата на колата в присъствието на стария собственик за да е достоверно за самия теб(предполага се, че стария собственик няма кинти да плати данъка на колата може би след като не е плащал данъци не я е и декларирал, следователно идва и глоба за недекларирано МПС и така нататък, ама няли е по лесно да дриснеш нещо и да засмърди). Това, че ти ги разбираш нещата по сложния начин и ти е нужно смилане на всяка поднесена информация никой не ти е виновен.
Смятам за малоумно да платиш задълженията на стария собственик срещу обещание да ти намали цената. Ти сам можеш решиш дали да направиш подобна глупост, но да даваш подобни съвети е безотговорно.
- zloby3400
- Автомобил: Golf III
- Двигател: AEK 1996
- Контакти:
....После кажи ми как ще идеш в същата община намираща се в същия град да декларираш кола със стари задължения? (не мислиш ли, че ще има проблем в системата на данъчните, колегата говори, че ще се регистрира в същото населено място)
Данъците са поименни - т.е. те се дължат от човека, не от автомобила. Автомобила няма задължения, те са на собственика /бивш, настоящ и т.н/. При регистриране в данъчното никой няма да каже че този автомобил има неплатени данъци.
- bugster
- Автомобил:
- Двигател:
kijelmi написа:
Добре бе - да казвам че си глупав няма, щото не те познавам, но със сигурност не знаеш какво дрънкаш а това граничи с глупостта.
Кви нелегални сделки при нотариус бе ?? Сделка и от 50 лева при прехвърляне на автомобил си е легална. Таксата за сделката си я плаща нотариуса, който я удържа от теб още в момента на сделката.
Кви нелегални сделки кви 5 лева. Ти говориш пълни глупости.
Данъка за колата в общината е съвсем различно нещо.
Както казах преди, и както са казали колегите (myrshavija и zloby3400) в поста си по-горе, новия собственик на автомобила няма никакво отношение към задълженията на стария собственик. Задълженията се водят на лицето, не на автомобила. Това че е в същата община няма никакво значение.
Отново и за последен път - новия собственик започва да плаща данък от момента в който регистрира автомобила на негово име.
Направо почвам да се ядосвам колко глупости можеш да надрънкаш за 1 пост.
kijelmi написа:Колега, прясно ти е инфото ама кажи в същата ситуация за която пита колегата ли си бил или си прехвърлял по законовия начин автомобил?
После кажи ми как ще идеш в същата община намираща се в същия град да декларираш кола със стари задължения? (не мислиш ли, че ще има проблем в системата на данъчните, колегата говори, че ще се регистрира в същото населено място)
Много малко нотариуси ще си сложат главата в торбата (не, че няма такива) да изповядат сделка(но колегата не пита за нелегален начин за покупко продажба на МПС) за това, че ти си шефче и не си си платил данъка и утре може да идат "Госпдодари на ефира" и да му вземат хляба от устата.
Сега кой обърква колегата?
kijelmi написа:Относно продажната стойност на автомобила,колегата може да си изкара от застраховател една "Застрахователна Оценка" и тогава не може да му мърда нотариуса. (а не колегата да си преценя каква е продажната цена тия нотариуси и те ядат хляб за 10 лева няма да Ви позволят даим търкате скъпите паркети в офисите)
Грешно и неграмотно - такава оценка не ти трябва за да изповядаш сделката. Премер - какво правиш ако колата е подарък?? Ще я изповядаш на 5 бона ли?
kijelmi написа:После кажи ми как ще идеш в същата община намираща се в същия град да декларираш кола със стари задължения? (не мислиш ли, че ще има проблем в системата на данъчните, колегата говори, че ще се регистрира в същото населено място)
2-ма колеги преди мен отговориха, както и аз в предни постове, ама ти не щеш да четеш и да проумееш
kijelmi написа:за това, че ти си шефче и не си си платил данъка и утре може да идат "Госпдодари на ефира" и да му вземат хляба от устата.
Данъка за моя Голф за минали години е платен, а за тази година е платен миналата седмица и е почти 330 лева. Платен е до стотинка и наведнъж. Не съм шефче, ама не си и ти тоз който ще ми държи сметка и ще ми дава наклон на оная работа, що тя е неотклонима!
kijelmi написа:Сега кой обърква колегата?
ТИ - и освен това продължаваш да упорстваш и да дрънкаш глупости.
И най-накрая, колегата пита за данъците, ти тръгна от няколко реда във форума да правиш техническа оценка на колата му .... айде няма нужда. Съветите ти за точно толкова ценни и точни колкото и за данъка.
Спри се овреме щото ставаш за резил пред форума

- kijelmi

Последна промяна от kijelmi на Вто 27 мар 2012 8:34, променено общо 1 път.
- bugster
- Автомобил:
- Двигател:
А тебе кой да те помоли да задържиш глупостите и некопетентността си ?
Ба тва животно ... хем не знае, хем инато и спами с глупости
От такива компетентни като теб най-много се пати
Ба тва животно ... хем не знае, хем инато и спами с глупости
От такива компетентни като теб най-много се пати

3 страници с тъпотии сте изписали бре хора. Старите данъци няма да се прехвърлят на новият собственик, това е ясно. Има една уловка обаче, ако купи колата с някакви задължения е възможно да не успее да я регистрира на свое име защото обикновенно искат да видят платеният данък за предходната година. Едва ли най-голямият проблем в случая е колко ще му вземе нотариуса, хубаво е да е за дребна сума защото после в общината се плащат 2% от стойността в договора за покупко-продажба.
Примера хич не е удачен.Това се води дарение, а не продажба и пак се дължи някаква сума.
Това категорично няма нищо общо с истината, платен ли е данъка за цялата 2012 от предишният собственик, ти не дължиш нищо.Ще плащаш данък чак през 2013 г.brabus написа:Дори старият собственик да е платил за цялата 2012 г. ти отново дължиш данък МПС
Премер - какво правиш ако колата е подарък?? Ще я изповядаш на 5 бона ли?
Примера хич не е удачен.Това се води дарение, а не продажба и пак се дължи някаква сума.
- kijelmi

- kijelmi

Не изчетох цялата тема, но ми се случи подобно нещо преди година. Купих кола без да са и платени данъците за 5 години назад, нотариуса само ни попита имате ли бележка за данъци, казахме че е вкъщи и той си затвори очите, нотариуса се намира на ул. Гео Милев в София. Данъците си остават на името на стария собственик.
- bugster
- Автомобил:
- Двигател:
kijelmi написа:Точно това ми бе идеята bobidi ама никой не чете.
Още в първия си пост в темата говоря за риск в данъчната
служба. Дадох идея как да избегнат този последващ риск и така леко,полека
отидохме до нотариуси, такси и куп неща за които не е питал
колегата във въпросите си.
Ко рйечи? Още от първия си пост лъхаш на некомпетентност

Първия ти пост ....
kijelmi написа:Колега, данъци трябва да се платят освен ако не сте намерили някой нотариус да си затвори очите ама на дали ще си сложи пописа под такава сделка. Най лесно е преди купуването да идеш да платиш данъците за да си сигурен, че няма да има проблем занапред. После продавача ти сваля там разликата от цената на колата и готово.Не те ли притеснява да купуваш толкова дълго не карана кола, доста голям риск носи такава покупка.
Според Общината може да откажат да я приемат за деклариране ако има тежести преди това.
1 греда - Няма такъв филм новия собственик да ходи да плаща данъците на стария собственик. Това е задължение на стария. Колко хора трябва да ти го кажат да го проумееш?
2 греда - Ако колата има тежести си проличава още при прехвърлянето на собствеността и регистрацията в общината ще ти е най-малкия проблем тогава.
3 греда - Човека пита за данък а не за дървеното ти експертно мнение за кола която даже не си виждал на картинка

4 греда - И да - има нотаруиси които прехвърлят коли без платен данък, колкото и да не ти се вярва. И нотаруисите не ги мисли. Бизнеса им си върви и без твоето компетентно мнение

- kijelmi

- brabus
- R-циклопедист на VW
- Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
- Двигател: 1991 2003
- Контакти:
bobidi написа:Това категорично няма нищо общо с истината, платен ли е данъка за цялата 2012 от предишният собственик, ти не дължиш нищо.Ще плащаш данък чак през 2013 г.brabus написа:Дори старият собственик да е платил за цялата 2012 г. ти отново дължиш данък МПС
bobidi, да ти кажа ли твоето мнение за какво става!? За нищо! Най-обичам хора, които на принципа ЕЖК (Една Жена Каза) разпространяват невярна информация. Хайде сега си прочети долния закон и ми кажи как точно, ако искаш да спазваш закона, няма да платиш за 2012 г. данък, дори платен напълно от предишният собственик?
ЗАКОН ЗА МЕСТНИТЕ ДАНЪЦИ И ТАКСИ
Чл. 60. (1) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) Данъкът върху превозните средства се плаща на две равни вноски в следните срокове: от 1 март до 30 юни и до 30 октомври на годината, за която е дължим. На предплатилите от 1 март до 30 април за цялата година се прави отстъпка 5 на сто.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г., изм. - ДВ, бр. 106 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) За превозните средства, придобити или регистрирани за движение през текущата година, данъкът се плаща в двумесечен срок от датата на придобиването им, съответно на регистрацията им за движение, в размер 1/12 част от годишния данък за всеки месец до края на годината, включително месеца на придобиването, съответно на регистрацията им за движение.
Ще попиташ ами те в общината как ще разберат, че аз съм купил кола през 2012? Ами имаш двумесечен срок, в който да я декларираш. За справка горепосочения от мен закон.
П.П. "Кривото" на този закон е че ако аз съм си платил данъка за цялата 2012 г. и май месец си продам колата държавата няма да ми върне и лев.
- passat123
- Автомобил:
- Двигател:
Стига сте се крали и спорили за Глупости !
И на мен ми казаха какви са тия прстутии аз да плащам данака на стрия собственик !
Такова нещо няма ! Има начин да я прехвъря и без да и са платени данаците и!
А дали ще запали сегментите дали са се спекли ме боли фара ! Колата е на реални км а не
е някой боклук правен от 6 коли една !
Едни сегменти не са повече от 100 лева и ремонта 100 лева 200 лева кола на реални км !
Предпочитам лично от колкото със здрави сегленти а не знмайни км !
Така ,че не спяорете за глупости колата няма ръдди и е уникално запазена !
Голф в такова състояние няма без насетата на селски бояджия и два тона кит по него и
с табела нов внос реални км без удари оригинална боя ,
лично смътам ,че по хубаво е кола купена от БГ нова от колкото нов внос !
И на мен ми казаха какви са тия прстутии аз да плащам данака на стрия собственик !
А дали ще запали сегментите дали са се спекли ме боли фара ! Колата е на реални км а не
Едни сегменти не са повече от 100 лева и ремонта 100 лева 200 лева кола на реални км !
Голф в такова състояние няма без насетата на селски бояджия и два тона кит по него и
- hooligan_sk
- Модератор
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
passat123 написа:Стига сте се крали и спорили за Глупости !
Естествено