maxpayne написа:Относно кредитните карти - направих едно бързо запитване към една БГ банка по повод глобалната политика на Visa и MC и ми отговориха:
"В подобни ситуации се вземат предвид местните практики и закони. В този случай препоръчително е да се обърнете към търговеца, от който е закупена стоката, и с него да договорите връщането й. От помощ в този аспект може да Ви бъде и Комисията за защита на потребителя."
Всяка банка има отдел Картови рекламации, но тяхната дейност е свързана по- скоро с некоректност/измама при плащането, т.е. банката пуска рекламация от името на картодържателя в случай на дублирана сума, неоторизирана транзакция, различна валута на плащането, неполучена стока/услуга и тн.
Случаят "не ме кефи" не фигурира освен ако стоката няма дефект или описанието на стоката е измамно, цитат на една от опциите за избор в искането за рекламация:
Плащането е извършено от мен за доставка на стока/ползване на услуга, която след получаването се оказа дефектна/ неотговаряща на описанието, дадено от търговеца/ повредена или станала негодна за употреба по време на транспорта(подчертайте вярното)и беше върната от мен обратно на търговеца. Декларирам, че прилагам документи в подкрепа на заявлението си.
Иначе като повечето колеги съм съгласен че трябва да има някакъв период, в който да се тества закупената стока и ако не може да се върне, поне да може да се замени за нещо на същата стойност или по- скъпо.