Проблем с данък МПС , 50% катализатор

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
djshomi
Автомобил:
Двигател:

Проблем с данък МПС , 50% катализатор

Мнениеот djshomi » Вто 27 мар 2012 16:51

Колеги миналата година си взех Поло 1,4 16 74Кв .Смятам си данъка в калкулатора , и отивам в данъчното да си го платя .На касата ми казват че дължа 75 и стотинки което коренно се различва с сметнатото от мен.Отивам при данъчният инспектор и казвам че явно има грешка и ми е висок данъка.Човека ми го смята и вика ми толкова е .Попитах дали това е с 50% намалено заради катализатора каза ми че НЕ е намалено.И ми казва за да го намалят трябва да имам бележка че катализаторното устройство работи а не че има.Питах на какво основание ми искат бележка нали съм си го декларирал в декларацията ( сигорно ще ме съдят за измама) не можа да ми отговори смислено показа ми жалба от друг човек до шефа на данъчното в която пише че не е основателна а човека си е представил докумен че има катализатор но не пишело действащ , само че това пишело в закона и ме праща в технотес или оторизиран вносител .Питах къде са определени фирмите които издават такъв документ които признават , не ми показа каза технотес .Вносителя може да издаде бележка че колата заводски е с катализатор ,а не че има такъв изправен това го прочетах в нета не съм ходил до порше.
Пратиха ме на маината ми и като искам да се жалвам на шефа на данъчното ( арменският поп) , то за това и ми показаха тази жалба че няма смисъл.
След като колата е минама ГТП с измерени норми на газовете за какво им е на данъчните бележка.
Моля за помощ за написване на Грамотна жалба с цел недопускане на своеволия на данъчни служители които не цитират в кои документи пише за това че трябва бележка и оторизирани сервизи за издаване на съответната.При положение че се декларира или да си сменят декларациите като се изисква такъв документ отделно.На мен никои не ми каза при деклариране че трябва документ за изправно катализаторно устрйство просто отбелязах че има.
Случката се разиграва в София данъчна служба Дружба.

Потребителски аватар
santo_trafficante
Автомобил:
Двигател:

Re: Проблем с данък МПС , 50% катализатор

Мнениеот santo_trafficante » Вто 27 мар 2012 16:57

Взимаш бележка от ГТП че катализатора е в час и си ОК.

Потребителски аватар
djshomi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот djshomi » Вто 27 мар 2012 17:02

И въобще не споменаха ГТП , а технотес и офицялен вносител .Идеята е на какво основание ми я искат и защо е нужно в данъчната декларация да се попълва че колата има катализатор.В закона пише изправен катализатор не е упоменато никакви бележки.

Потребителски аватар
empaher
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот empaher » Вто 27 мар 2012 18:45

На мен преди 1-2 месеца като регистрирах колата ми казаха,след като ги питах как да докажа ,че имам катализатор...отговора беше ....това е декларация,никъде не пише ,че трябва документ....единствено евентуално при проверка което не ми се вярва да се случи си носиш последствията за неверно попълнена декларация.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Вто 27 мар 2012 20:42

Въз основа на декларацията са длъжни да ти направят съответното намаление. Ако искат да доказват, че лъжеш, си е техен проблем.

Потребителски аватар
heimdal
Автомобил: VW Polo
Двигател: 1997

Мнениеот heimdal » Вто 27 мар 2012 20:55

За по-сигурно просто се върни в пункта и поискай да ти направят въпросната "бележка".

Свободен текст с данните от талона на МПС.

Автомобила е с наличен катализатор и работи в допустимите норми.

Така или иначе част от ГТП е газ анализатор. И там ги има данните.

Извършил прегледа.
Подпис печат от пункта за ГТП.

В една нормална държава копие на документа от ГТП е достатъчен.

djshomi написа:И въобще не споменаха ГТП , а технотес и офицялен вносител .Идеята е на какво основание ми я искат и защо е нужно в данъчната декларация да се попълва че колата има катализатор.В закона пише изправен катализатор не е упоменато никакви бележки.

Ти сериозно ли това ? :screwy

Що не и/му взе името на този служител/ка. Да им връчим тиквен медал за познаване на закона и водещите фигури от автомобилния бранш барабар с контролния орган :Mr Green Fun

Потребителски аватар
Enforcer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Enforcer » Вто 27 мар 2012 21:01

Вземи си бележка от някой сервиз, че имаш действащо катализаторно устройство и я занеси в данъчното, трябва да свърши работа. Избягвай оторизираните сервизи, защото ще те натоварят поне 50лв. за "проверката". В обикновен сервиз ще минеш само с кафе или бира. :idea:

Потребителски аватар
lpishinov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lpishinov » Вто 27 мар 2012 21:13

И мен така ме извъртяха когато подавах декларация в данъчната служба към община Смолян. Даже служителката си позволи волноста да ми откаже да ми приеме декларация, която съм отметнал, че 13 годишна кола имала работещ катализатор. Техлих и една на ум и прежалих 15 лева повече за данъка. На въпроса как законово се доказва и какво общо има с доброволна декларация, в която заявяваш, че носиш отговорност за достоверността на данните, които си посочил, ми се отговори по абсолютно индетичен начин като на колегата. Моля, ако някой е разрешил въпроса да сподели опит.

Последна промяна от lpishinov на Вто 27 мар 2012 21:16, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
djshomi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот djshomi » Вто 27 мар 2012 21:15

Това е идеята на темата , някои колега да помогне да се напише мотивирано , възражение което е професионално едва ли ще успея аз да го напиша както трябва или там каквото се казва то служителите са 4 човека не е проблем да отида пак за да им взема имената им.И дали устен отказ има някаква тежест или трябва писмено да си пусна за преразглеждане и след като получа отказ да пиша възражение.Ми не е само това идеята да се оправя аз , просто се дразня на такава малоумщина в чичко гугал излизат доста резултати за такива проблеми на колеги от други форуми и това продължава .Ако има нещо минало и станало е в + на всички е ще се знае как се процедира .Като търсиш за такъв проблем печаташ нещо готово и отиваш в данъчното и като ти откажат направо го пускаш не да си блъскаш главата в кои сервиз да ходиш , защото на мен ми оставиха избора Технотест които е на близо но е със същото работно време като моето и като отида няма да съм с записан час на на опашката явно даначните им вдигат оборота и после по високи данъци в общината.С един комшия говорих и каза че него преди го пратили в СБА дето е към панчерево на мен не ми го споменаха.
За за ГТП имам протокола или там каквото е където е отметната кое е изправно но не пише катализатор а че въглеродния в норми и такива работи.
Иначе за без бележка сега се сетих ако в кат са ти писали на талона че имаш евро някое си каза инспекторката.Но в моя не пише.
В четвъртък ще имам малко свободно време и ще пробвам с протокола от ГТП, мисля че няма да стане , то всички коли минават ГТП просто е безмислено с такъв документ да стане.

Потребителски аватар
yoan4o
магистрален бандит
Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
Двигател: Много газ и всичко ток

Мнениеот yoan4o » Вто 27 мар 2012 23:39

Не се съмнявам за случката.
Присъствал съм на подобна. :shock

Поредна дебилия сред администрацията.

Няма го написано никъде това, но няма и как да им натриеш носа, без да си изгубиш времето, парите и да си скъсаш нервите.

Ето това наистина би трябвало да свърши работа. Поне на мен ми свърши работа два пъти, но в община Оборище.

Enforcer написа:Вземи си бележка от някой сервиз, че имаш действащо катализаторно устройство и я занеси в данъчното, трябва да свърши работа. Избягвай оторизираните сервизи, защото ще те натоварят поне 50лв. за "проверката". В обикновен сервиз ще минеш само с кафе или бира. :idea:

Прбвай.

Потребителски аватар
ДАНЧО
Автомобил: Audi A4 B6
Двигател: AVB 2003

Мнениеот ДАНЧО » Сря 28 мар 2012 7:17

Така преди 5 години когато регистрирах 3-ката в Стара Загора имах подобен проблем.Отивам в данъчното,подавам си доброволно декларацията като отдолу си попълвам ,че имам катализатор.Тази която ми приемаше документите ме попита сигурен ли съм , аз и казах да ако иска да дойде да погледне.Каза ми същото,че трябва да имам бележка,че бил работещ.Аз се вбесих и си тръгнах.Другата година отивам да си плащам данъка и ми казват двойна сума.Питам ги защо е така а те ми викат,защото сте писали,че нямате катализатор.Аз отново вбесен ги питам, намерете ми декларацията и ми докажете,че съм декларирал,че нямам катализатор,защото съм сигурен,че съм писал,че имам.Кой колега ми бил приемал декларацията.Е мога ли да помня беше преди година.И така не намериха декларацията,а може би не са я и търсили,но в крайна сметка ме писаха с катализатор там при нея на компа и данъка ми падна с 50 % .

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Сря 28 мар 2012 7:24

Наистина пробвай с някое познато сервизче или в пункта за ГТП. Ако те пратят на технотест по-добре зарежи. За 37 лв ще станеш на маймуна и пак ще ти излезе по-скъпо.

Аз като плащам по 230 лв данък без значение има или няма катализатор какво трябва да направя? Да се обеся публично сигурно mhihi

vw101
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vw101 » Сря 28 мар 2012 10:04

Същият проблем имах и аз в община Г.Оряховица.Искаха бележка само и единствено от Технотест.Добрата новина е,че те не искат пари за издаване на такава,лошата е че трябва катализатора да работи.
Има две норми за емисиите: при празен ход и при 2200 оборота.Ако искаш да ги излъжеш предполагам има начин чрез обедняване на сместа или друга гяволия да се постигнат правдоподобни данни.

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Сря 28 мар 2012 10:28

dobrin написа:Въз основа на декларацията са длъжни да ти направят съответното намаление. Ако искат да доказват, че лъжеш, си е техен проблем.

така е
затова се казва Декларация
ти декларираш нещо,
а не да те отсвирват
разправяй се до дупка с тях
искай среща с юриста на общината

Потребителски аватар
drago_tr
Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
Двигател: AFN AVB

Мнениеот drago_tr » Пет 30 мар 2012 18:57

Аз когато си подавах декларацията и го питах ония маймун зад гишето дали да пиша че колата ми е с катализатор с идеята че ако е с такъв, данъка да ми е по-малък...обаче онзи ми отговори че дори и да пиша и да не пиша че има катализатор...данъка ще си ми е все същия. :banghead:

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”