Понеже Буфка ме изгони от темата си, пускам тази.
Някой може ли логично да обясни легендата, че зимните гуми трябвало да са по тесни от предписаните? И само предните-задвижващите , или и четирите гуми да са по-тесни?
Защо зимните гуми трябва да са по-тесни от предписаните?
- vaskoto1
- майстор Падна ли ми!
- Автомобил:
- Двигател:
не е легенда-а помисли. за снегоходките нали знаеш как работят? е тука не търсиме ефекта на снегоходката защото снега почти никога няма 2 метра дълбочина а търсиме обратния ефект-да се закопаеме и да стигнеме до твърда здрава повърхност-пътя. е затва са тесни.
а може да попрегледаш по нета някои зимни ралита-на сняг-ония пък с кви смехотворни гумета карат...
а може да попрегледаш по нета някои зимни ралита-на сняг-ония пък с кви смехотворни гумета карат...

- Стиви Джи
- Автомобил:
- Двигател:
Защото тежестта на колата се концентрира върху по-малка площ и натиска повече, докато стигнеш до твърда почва. Иначе ако си в пряспа широките гуми са като снегоходки - стоиш си отгоре и въртиш на едно място.
Мой познат офф-роуд маниак ми е казвал - в сняг и кал - тесни гуми, в пясък - широки и меки.
Мой познат офф-роуд маниак ми е казвал - в сняг и кал - тесни гуми, в пясък - широки и меки.
- wili98
- Щраусолог
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
гумите освен, че има свойството да влизат в снега, има и друг ефект.
При натиск върху лед поради вътрешното съпротивление се отделя топлина, и леда се топи.. на този принцип действат зимните кънки.
Та колкото по-тесни гумите, толкова повече натиск в/у см2 и респективно толкова повече успяват да се "вкопаят" в снега/леда... естесвено има показатели, които се нарушават.. като странично поведение на гумата, по-малка контактна повърхност.. прочее..
Но по принцип е хубава препоръка една идея по-тесни и по-високи
При натиск върху лед поради вътрешното съпротивление се отделя топлина, и леда се топи.. на този принцип действат зимните кънки.
Та колкото по-тесни гумите, толкова повече натиск в/у см2 и респективно толкова повече успяват да се "вкопаят" в снега/леда... естесвено има показатели, които се нарушават.. като странично поведение на гумата, по-малка контактна повърхност.. прочее..
Но по принцип е хубава препоръка една идея по-тесни и по-високи

- Iavor
- Автомобил: Škoda Octavia VRS
- Двигател: CEGA 2008
kaloyan22 написа:За излизане от пряспа съм съгласен, ама когато се кара по утъпкан или изринат сняг-тук таме заледено, по-тесните гуми нямат ли по малко сцепление с пътя?
Теглото на автомобила се разпределя в/у по малка площ,оттам и сцеплението ,при еднакви други условия е по-голямо.Както казва и Вили,отделя се и по голяма кинетична енергия ,при това.
- K22
- Автомобил: НИСАН Х ТРЕЙЛ
- Двигател: 2200 Д 2005
.ба си колко учена стана темата:wink:Обичам си логичните обяснения.
До сега не се бях замислял, че гумите трябва да издълбаят снега и леда и стигнат до асвалт.Мислех наистина че са меки, да мачкат снега точно като снегоходките
Пък наистина всяко решение изисква някакви компромиси.И аз понеже изпълнявам предписанията, от трите възможности 185/65,195/60 и 205/..., за зимата избирам най-тесните 185/65
А бе и за лятото съм със същия размер и то защото един приятел търговец на гуми не ми даде да си купя 195/60, щото 185/60 най-добре пасвали на оригиналните ми железни джанти!?
До сега не се бях замислял, че гумите трябва да издълбаят снега и леда и стигнат до асвалт.Мислех наистина че са меки, да мачкат снега точно като снегоходките

А бе и за лятото съм със същия размер и то защото един приятел търговец на гуми не ми даде да си купя 195/60, щото 185/60 най-добре пасвали на оригиналните ми железни джанти!?
- vw_golf_2_Memphis
- Автомобил:
- Двигател:
...
Последна промяна от vw_golf_2_Memphis на Съб 22 яну 2011 22:12, променено общо 1 път.
Върни се в “Основен Volkswagen Форум”