Имат ли вреда големите джанти към окачването?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
MK4
Автомобил: Seat Leon
Двигател: ARY 2003

Re: Имат ли вреда големите джанти към окачването?

Мнениеот MK4 » Нед 01 апр 2012 0:43

Според мен са малко пресилени и станали клишета тия приказки за българските пътища и как с джанти над 15 цола правиш окачване и изправяш джанти едва ли не всеки ден.
В София си джиткам из квартала, по Цариградско, Царица Йоана, Сливница и т.н. и грижи няма, 90% от асфалта си е супер.
Друг е въпроса ако караш от Мездра, през Роман до Правец mhihi

Аз на предишната ми кола Голф 4 карах 17ки 225/45/17, сега на Сеата от две години карам същия размер и за всичките тези километри джанти не съм изправял и окачване не съм правил.
Единствено направих балон на едната гума в една дупка, която не можах да избегна и застраховтеля ми плати гумата и си купих нова.

Въпроса е да си внимателен шофьор и да си пазаиш колата. Ако караш като аграр и 14ки на 80 височина няма да те спасят.

Коли като наще така или иначе за комфортно возене не стават, та поне да изглеждат добре, аз съм на тази логика и от това лято съм вече на 225/40/18.

Ако искам комфорт има VW Phaeton, BMW 7-ма сетия, че дори Citroen Xantia или XM.

Потребителски аватар
Ludiq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludiq » Нед 01 апр 2012 2:06

С 18ка 225/40 и окачване нито ми друса нито ми пука кво се троши.А се троши доста... mhihi.Всичко под 18 седи малко на Голф 4.

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Нед 01 апр 2012 10:34

Тhe_Game написа:Аз от зимните 15-ки с тасове и кола която никой не поглеждаше като сложих 18-ките и от 3ма човека 1 се спира и ми оглежда колата.

Резсмя ме с глас н това твърдение :063:

Дето вика MK4 малко е клиширано. Из София изникнаха сега дупки след гадната зима, като цяло обаче пътят има неравности, но не и толкова дупки. Само шахтите все още са проблемни, ама гледам, че и тях почват да ги правят по новия начин. Аз си карам целогодишно с алуминиеви 16" и 205/55/16, сега последно като слагах летните гумаджията каза, че са съвсем прави. Возил съм се на кола като моята с 15" и една идея по-меко вози наистина. Зависи си кой как кара, колко добре познава пътя и т.н.

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Нед 01 апр 2012 10:39

Анджек де :) Колкото по-висока гума, толкова по-мека возия и съответно щадене на коалта като цяло :)

А вече всеки си преценява къде нещата се балансират най-добре според вкуса си, пътищата и т.н.

Тъй че май въпросът е почти единодушно отговорен и темата е изчерпана...

Потребителски аватар
Тhe_Game
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Тhe_Game » Нед 01 апр 2012 18:18

maxpayne написа:
Тhe_Game написа:Аз от зимните 15-ки с тасове и кола която никой не поглеждаше като сложих 18-ките и от 3ма човека 1 се спира и ми оглежда колата.

Резсмя ме с глас н това твърдение :063:

facepalm

Потребителски аватар
Kuncavia
A.C.A.B.
Автомобил: Golf MK1 Cabrio
Двигател: 1600 cc
Контакти:

Мнениеот Kuncavia » Пон 02 апр 2012 8:02

MK4 написа:Коли като наще така или иначе за комфортно возене не стават, та поне да изглеждат добре, аз съм на тази логика и от това лято съм вече на 225/40/18.

Ако искам комфорт има VW Phaeton, BMW 7-ма сетия, че дори Citroen Xantia или XM.

Абсолютно съгласен съм.

Иначе ако спадна леко гумите, ще ми заминат джантите. Мисля като се скапе окачването да комбинирам спортно с полиуретанови тампони. :applause:

Потребителски аватар
MK4
Автомобил: Seat Leon
Двигател: ARY 2003

Мнениеот MK4 » Пон 02 апр 2012 8:31

На какво налягане ги караш?

Потребителски аватар
ALESYZ
Автомобил: Toyota Auris
Двигател: D4D N47

Мнениеот ALESYZ » Пон 02 апр 2012 9:58

Kuncavia написа:
MK4 написа:Коли като наще така или иначе за комфортно возене не стават, та поне да изглеждат добре, аз съм на тази логика и от това лято съм вече на 225/40/18.

Абсолютно съгласен съм.

Иначе ако спадна леко гумите, ще ми заминат джантите. Мисля като се скапе окачването да комбинирам спортно с полиуретанови тампони. :applause:

И хептен каруца ще караш. Ти в тая кола возиш ли се или ходиш на състезания с нея? Аз смених зимните 15-ки, с летните 16-ки и не ми казвайте че няма разлика, щото просто няма да ви повярвам, дори с таква минимална смяна. И заради возията именно изхвърлих едно време 17-ките, защото не можах да ги изтрая просто, а не щото окачването щяло да се скапа. Определено бях хвърлил око на едини 18-ки едно време от М5, обаче като се замислих за возията и комфорта и начаса се отказах. Заради едната гъзария(щото не виждам друга причина), да набивам пари в скъпи гуми и джанти....нещо ми убягва смисъла и ползата. Последното нещо за което мисля е, колко човека се обръщат след колата ми. А с по-малките джанти имам чувството че колата става малко по-друга, незнам може да си внушавам, но само мисълта, че гумите са неподходящи(зимните) за високи скорости, ме спира да натискам по-яко педала, колкото и тъпа да е тая мисъл. Определено като ги сменям, усещам различна тежест, а това дава своето влияние малко или много върху колата. За нашата мила родина, според мен, логично и правилно е да се кара с 16-ки, съчетаващо и приемлив комфорт и возия и стабилност на пътя.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пон 02 апр 2012 10:06

ALESYZ написа:...

Всичко, което казваш е така.... само че спорът с колегите по-горе е излишен - ясно е че има възрастова/зрелостна разлика и тя не може да се коригира с доводи ;)

И аз и ти сме минали по тоя път... ще мине някоя годинка, като почне да ги понаболява кръста и си намерят някоя по-трайна девойка, та да не им се налага да "събират погледи" с джанти и светодиодчета - ще стигнат до истината, ама просто не му е дошло времето ;)

Извода - всеки сам си решава с какви джанти/гуми да кара - според пипето, пътя и джоба.

Връщайки се към първоначалния въпрос - независимо от личния избор на всеки, мисля всички сме съгласни, че разлика в комфорта/возията има в зависимост от височината на гумите и то доста осезаема дори само при един размер разлика.

Моята лична препоръка за кола като Г4: Зиме 15" стомана, лете 16" алу (което е дори различна конфигурация от моята). Take it or leave it.

Потребителски аватар
genov1
Автомобил: Passat CC
Двигател: CBBB 2008

Мнениеот genov1 » Пон 02 апр 2012 10:14

Един приятел едно време караше Голф 3-ка с някакви 18-ки (задните опираха в калника :mrgreen: ) и тва в комбинацията с някакво спортно окачване .. и возията си беше приключение. Карали сме по подбалканския път, който в момента е в много добро състояние, и пак вози кофти. После в някакви села, там всеки знае качеството на пътя, е няма такава мъка, кара се само на 1-ва, всяко камъче, най-най-малката дупка се минава на полусъединител. Аз такава кола не бих я изтраял и един ден. Вярно гъзария, гъзария ама все пак ..
Ниските гуми и спортното окачване според мен са за каране само на писта. Там няма камъчета дупки и неравности, а колата ще стои стабилна в завоите (което всъщост е и идеята на спортното окачване) ..

Потребителски аватар
Kuncavia
A.C.A.B.
Автомобил: Golf MK1 Cabrio
Двигател: 1600 cc
Контакти:

Мнениеот Kuncavia » Пон 02 апр 2012 10:19

Еми да ти кажа карах 3 години със 16'' с височина 50 и 55, не беше кой знае колко хубава возията :talk: Със сигурност беше по-добра от сега, но като цяло си беше кофти. Една скапано Citroen Berlingo вози два пъти по-добре от Golf IV с 16'', където берлингото е товарна кола mhihi Така или иначе колата с течение на времето стана непродаваема и ще си ми остане вечния проект. След година две мисля да се прехвърля на нещо от типа на Шаран или BMW 5-ца, и тогава голфа ще се търкаля само по събори и седмични сбирки mhihi Да млад съм и явно возията не ми прави впечатление на този етап, искам само да си подсигуря окачването с каквото е възможно, то и с 16'' пак може да не случиш на "яма" и да го закъсаш.

@MK4 2.5 за сега mhihi

Потребителски аватар
BeckoTDI
Автомобил: VW Touareg-Audi Coupe-VW Golf 3
Двигател: BPE-ABK-AAZ

Мнениеот BeckoTDI » Пон 02 апр 2012 10:21

С по-голям цолаж, което води до по-широки и нископрофилни гуми, колата е по-стабилна в завои, спира и завива по-добре.

MK4 написа:Въпроса е да си внимателен шофьор и да си пазаиш колата. Ако караш като аграр и 14ки на 80 височина няма да те спасят.

+ :да:

Прословутото алуминиево окачване на пассат/а6 което много се чупело, го търкалям 2 години на 18-ките, още не се е разбило.

Потребителски аватар
ALESYZ
Автомобил: Toyota Auris
Двигател: D4D N47

Мнениеот ALESYZ » Пон 02 апр 2012 10:55

BeckoTDI написа:С по-голям цолаж, което води до по-широки и нископрофилни гуми, колата е по-стабилна в завои, спира и завива по-добре.

MK4 написа:Въпроса е да си внимателен шофьор и да си пазаиш колата. Ако караш като аграр и 14ки на 80 височина няма да те спасят.

+ :да:

Прословутото алуминиево окачване на пассат/а6 което много се чупело, го търкалям 2 години на 18-ките, още не се е разбило.

Когато караш нормално и внимателно, а не като състезател, особенно по завои, изброените от теб предимства на широката гума не важат въобще. Може би само спирането е по-добре, което обаче едва ли е съществено различно от широчината на гумата при скорост 100 км/ч.

Потребителски аватар
BeckoTDI
Автомобил: VW Touareg-Audi Coupe-VW Golf 3
Двигател: BPE-ABK-AAZ

Мнениеот BeckoTDI » Пон 02 апр 2012 11:54

Това че човек кара внимателно и спокойно не значи, че е застрахован. По-добре да имам хубави гуми за непредвидени ситуации, когато се налага да имам контрол за рязък завой или рязко спиране ;)

Като се отвори капачката на резервоара има от най-малък до най-голям препоръчителен размер, за всеки по нещо, като съответно най-големия размер е най-добрия, не знам защо като сте преценили да си карате с 15 и 16 натрапвате, че е най-добро и казвате на бялото черно.
Голф 3 1,4 излиза със 175/70/13, ГТИ с 205/50/15, ако малкия цолаж беше толкова по-добър и вр6 щеше да излиза с 13-ки на 80.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пон 02 апр 2012 12:18

BeckoTDI написа:Това че човек кара внимателно и спокойно не значи, че е застрахован. По-добре да имам хубави гуми за непредвидени ситуации, когато се налага да имам контрол за рязък завой или рязко спиране ;)

Като се отвори капачката на резервоара има от най-малък до най-голям препоръчителен размер, за всеки по нещо, като съответно най-големия размер е най-добрия, не знам защо като сте преценили да си карате с 15 и 16 натрапвате, че е най-добро и казвате на бялото черно.
Голф 3 1,4 излиза със 175/70/13, ГТИ с 205/50/15, ако малкия цолаж беше толкова по-добър и вр6 щеше да излиза с 13-ки на 80.

Няма "най-добро" на тоя свят! Всичко идва с предимства и недостатъци! Въпросът е човек да отчете в конкретния случай и при конкретните условия, кои предимства имат приоритет :idea:
Каквото и да си говорим, българските пътища не са немски. От там и различните приоритети, поне за разумния шофьор. А намеси ли се гъзария или там какво беше от 3-ма човека един се заглеждал.... всякаква зряла логика е без почва!

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”