Драстично увеличение на глобите предвиждат промените в ЗДП

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
CellNet ™
Sheriff
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Драстично увеличение на глобите предвиждат промените в ЗДП

Мнениеот CellNet ™ » Вто 10 окт 2006 13:00

Драстично увеличение на глобите предвиждат промените в Закона за движение по пътищата

Най-сериозно се вдигат санкциите за шофиране с превишена скорост, обяснява "24 часа"
09.10.2006

До 6 месеца без книжка да остава всеки шофьор, който не е платил глоба за повече от едно нарушение, а ако не се издължи повече от година, санкцията да става двойна, предвиждат промените в Закона за движение по пътищата, разкрива "24 часа".

Сериозни наказания грозят младите шофьори, който сядат зад волана почерпени. За водачите със стаж по-малко от две години максимално разрешената концентрация на алкохол в кръвта става 0,2 промила, а не 0,5 както е сега.

Същото важи и за шофьорите, които превозват пътници и опасни товари.

Санкциите скачат няколко пъти и ще са между 200 и 300 лв. За повторно нарушение ще се глобява от 1000 до 2000 лв., а може да останете и без книжка цели 3 години.

От стълбовете и светофарите трябва да бъдат отстранени всички билбордове, афиши и табла, забранява се и поставянето на светещи реклами в близост до пътя, както и реклами, който наподобяват пътни знаци, разказва още "24 часа".

От 100 до 300 лв. ще глобява КАТ за незапълнена дупка на платното за движение, ако преди това има издадено разпореждане на компетентен орган. Толкова ще плаща и лице, затворило платното за ремонт или друга дейност, без да е получило разрешение.

Най-драстично се вдигат наказанията за шофиране със скорост над позволената, като за превишение с 26 до 30 км/ч глобата скача десет пъти до 100 лв., а водачът може да загуби книжката си за месец.

Най-високата глоба за превишена скорост в рамките на града е 250 лв. - ако максимално допустимата скорост е надскочена с повече от 50 км/ч.

Същото нарушение извън рамките на населеното място ще "струва" 50 лв. по-малко, но не и ако водачът превозва пътници или опасни товари - в такъв случай глобата е 400 лв.

Пет пъти по-висока ще е глобата, ако нямате сключена застраховка "Гражданска отговорност" или стикерът липсва от стъклото на автомобила.

Въвежда се и нова санкция за шофиране в BUS лентата - 20 лв.

Глобата за водач или пътник без предпазен колан се изравнява - 50 лв. Досега шофьорът можеше да бъде глобен с 40 лв., а пасажерът - с 20.

50 лв. ще се плаща и за използване на мобилен телефон по време на движение, отнето предимство на пешеходна пътека, минаване на червен светофар, паркиране на "зебра" или спирка, както и шофиране на автомобил с износени гуми.

От КАТ искат отново да се въведе и премахнатото през 1994 г. изискване водачи на моторни превозни средства да могат да стават само лица, които имат завършено основно образование.

Проектозаконът, който ще се обсъжда в четвъртък от Министерския съвет, предвижда и специални правила за маршрутните таксита. Те ще могат да спират само на определени места, но и да карат - вече законно, в BUS лентата.

От 20 на 50 лв. пък ще се увеличи глобата за шофьор, чиято маршрутка е претъпкана с пътници.

Във връзка с приемането ни в ЕС, специалните столчета в колата стават задължителни за всички деца под 12 години или малчугани, които са високи под 1,5 м, съобщава още "24 часа".

:ahoy
mod edit: vaskoto1

Потребителски аватар
Plamen_RI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Plamen_RI » Вто 10 окт 2006 13:12

Има и още нещо - връщат правото на полицаите да събират глобите в брой, на място, както беше преди 6-7 години....
От всичко това според мен следва един основен извод - ще скочат много рушветите.....

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Вто 10 окт 2006 13:17

ще стане...ама това с глобите на ръка :roll: :roll: :roll:

lllubo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот lllubo » Вто 10 окт 2006 13:22

това кога ще влезе в сила?

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Вто 10 окт 2006 13:24

Във връзка с приемането ни в ЕС, специалните столчета в колата стават задължителни за всички деца под 12 години или малчугани, които са високи под 1,5 м, съобщава още "24 часа".

РАЗГЕЛЕЕЕЕ...
Колко неразумни идиоти има по пътищата..

Потребителски аватар
bobo7
форумно КГБ
Автомобил:
Двигател: AGN
Контакти:

Мнениеот bobo7 » Вто 10 окт 2006 13:26

wili98 написа:Във връзка с приемането ни в ЕС, специалните столчета в колата стават задължителни за всички деца под 12 години или малчугани, които са високи под 1,5 м, съобщава още "24 часа".

РАЗГЕЛЕЕЕЕ...
Колко неразумни идиоти има по пътищата..
егаси сега няма да мога да си взимам племеничките :( ще трябва два стола ли да си купувам сега....егаси тъпнята

п.п Иначе така требе

Потребителски аватар
santo_trafficante
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот santo_trafficante » Вто 10 окт 2006 13:27

айде честито ЕС :P нема лесно вече еййй :D

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Вто 10 окт 2006 13:32

за столчетата съм за...но какви са тия столчета за деца до 1,50 :roll: , то аз имах гадже 1,55 :lol: , ама в столче не съм я возил

One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Вто 10 окт 2006 15:37

хахахаха смех смех
вдигат размера на глобите за да отговори размера на рушвета на новите цени в ЕС нищо друго, кво мислите че шапкаря ще почне да си гледа работата и ще взема книжката на кретените шофери ли ? на кукуво лято това
мамка им корумпирана катаджийска

Потребителски аватар
batmilko
Автомобил: Opel Zafira
Двигател: 1900 CDTI
Контакти:

Re: Драстично увеличение на глобите предвиждат промените в З

Мнениеот batmilko » Вто 10 окт 2006 16:25

CellNet ™ написа:До 6 месеца без книжка да остава всеки шофьор, който не е платил глоба за повече от едно нарушение, а ако не се издължи повече от година, санкцията да става двойна, предвиждат промените в Закона за движение по пътищата, разкрива "24 часа".

айде изгорехме 80% от шофьорите, бегом към НАП да си плащаме глобите

Потребителски аватар
20vTurbo
Автомобил: Jetta GLI Mk6 TSI + Octavia VRS
Двигател: 2012 20 TSI CCTA 2003 18 AUQ
Контакти:

Мнениеот 20vTurbo » Вто 10 окт 2006 18:04

Това са детските столчета е напълно правилно!!! Тук при нас като се роди синът ми през Април 2005, когато ги изписваха от болницата дойде един пич да инспектира как съм инсталирал детското столче в колата преди да ми разрешат да си взема детето. А преди това аз трябваше да отида до дилъра на VW да ми инсталира (безплатно) едни халки между облегалката и седалището на задната седалка които са спецялно предназначени за детски столчета. Новите коли идват стандартно с такива. Баща ми има нов Опел Мерива и без проблем си закачихме детското столче в него.

Това лято на път за морето бях свидетел как един Форд Ескорт прави тройно изпреварване на забранено а едно хлапе зяпа от средата на задната седалка между тъпите му родители и разбирасе без колан. По добре недейте да си представяте какво ще стане при евентуална катастрофа.

Последна промяна от 20vTurbo на Вто 10 окт 2006 18:27, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Вто 10 окт 2006 18:10

Те това с неплатените глоби ако вземат да привикват всички дето "висят" и да им кажат че остават без книжка ако не платят за нула време ще се построи магистралата до морето ! Само аз със сигурност ще финансирам държавата с поне 200лв :wink: Ама сложна задачка ми се вижда!

Потребителски аватар
alien1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот alien1 » Сря 11 окт 2006 12:44

Според мен това няма да важи за хората в заварено положение. Аз вече съм с 2 акта с излезли постановления, дори днес си взех второто постановление и не са ми взели книжката. А не съм ги платил и двата. Ама току що прочетох :
http://dnes.dir.bg/2006/10/11/news777948.html
и пак не можах да разбера в сила ли са тези глоби щото пише "предвиждат ПРИЕТИТЕ от правителството промени" .
Или самите промени са одобрени , но не са в сила. Някой да има повече информация?

manarata
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот manarata » Сря 11 окт 2006 16:29

Да. Аз пък днес чаках 1 час да си взема талона (акт ми написаха на 06.09.2006, че се возя без колан, докато отивах до сервиза в квартала), и съответно не ми дадоха талона - не било излязло още постановлението. Явно е много заплетен случая с мен, или пък може би нарочно изчакват точно за да влезе закона в сила и да изгорят повече хора? Макар че малко параноично звучи... :D

Потребителски аватар
alien1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот alien1 » Сря 11 окт 2006 16:41

Много бързаш бе колега моя акт е от 15.06.2006 а чак сега си получих постановлението- 11.10.2006. Два пъти ми го удължиха с по 2 месеца. Аз бях забравил цвета на талончето. :lol:
А сега в какво приключение съм се вкарал че се налага да си подменя шофъорската книжка не ми се говори направо. :weep:
Така усложнено е всичко ,че свят да ти се завие. Прехвърлят те от гише на гише, от опашка на опашка и навсякъде ти искат по някой лев.
В МВР бяха ми объркали адреса на личната карта. Една цифра ама колкото да ме вкарат в приключение щото се водя на несъществуващ адрес. Отидох за подмяна, признаха си че е тяхна грешката на човека който е набирал текста по личната ми карта ама какво от това - нищо. Изкарах си нова на собствени разноски ... Идеше ми: :smackbum :rocketwhore :whip

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”