Внимавайте, мобилни оператори с нови измами

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Re: Внимавайте, мобилни оператори с нови измами

Мнениеот velinsl » Вто 03 апр 2012 21:21

Някой подписвал ли е Вива фрии?
Питам, защото ми се струва, че всеки месец ще трябва да се избира нещо, за да се ползва картата и не е баш така като го рекламират (без договор и т.н.) или греша т.е. няма фиксирана такса може да избираш каквото да ползваш, но трябва да плащаша ежемесечно такса(от там променлива такса, но задължителна)?
Греша или съм прав?

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Мнениеот azrod » Сря 04 апр 2012 8:26

По това, което съм питал тъй като и аз мисля да подписвам FREE-то е, че първоначално си активираш поне два пакета. За следващия месец пак те са ти активни, освен ако в рамките на текущия не си заявил, че искаш да ги промениш или добавиш още. Промяната влиза в сила след като ти е отчетен текущия месец.
Реално можеш всеки месец да си преконфигурираш нещата, примерно аз виждам, че не ми стигат тези минути и мога да си променя отсега занапред на по-висок план. Или пък обратното - имаш възможността да си свалиш таксата ако вече не ти е нужно да си на много висок план.
Ти кога смяташ да подписваш и на какви пакети :)

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Сря 04 апр 2012 8:31

Доколкото разбрах, при Вива Фрий имаш задължителна месечна такса, формирана от поне два пакета по избор. Това, което ме накара да избера този план е, че мога да променям пакетите нагоре и надолу всеки месец и мога да прекратя по всяко време без неустойка. Поне така е по оферта - още не съм пробвал да прекратявам. :D

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Сря 04 апр 2012 17:51

myrshavija написа:... мога да прекратя по всяко време без неустойка...

това беше същественото, което исках да знам. Благодаря!

Потребителски аватар
barezifranko
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABU 1993

Мнениеот barezifranko » Вто 10 апр 2012 8:06

Аз да питам въведоха ли опцията да си развалиш договора по всяко време с 1 месец предизвестие. Щото имам договор с Ментел който изтича чак септември, но не ми се чака толкова.

Потребителски аватар
Aneto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aneto » Вто 10 апр 2012 9:04

barezifranko написа:Аз да питам въведоха ли опцията да си развалиш договора по всяко време с 1 месец предизвестие. Щото имам договор с Ментел който изтича чак септември, но не ми се чака толкова.

Винаги е могло да си развалиш договора по всяко време - просто си плащаш неустойка в размер на абонаментните такси до края на договора.

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Вто 10 апр 2012 9:05

barezifranko написа:Аз да питам въведоха ли опцията да си развалиш договора по всяко време с 1 месец предизвестие. Щото имам договор с Ментел който изтича чак септември, но не ми се чака толкова.

Не помня някога изобщо да е обсъждана такава идея. Ти можеш да го прекратиш във всеки един момент като си платиш неустойките.

Ако говориш за срочен договор, който е с изтекъл срок и е подновен автоматично при старите условия за още 1/2 години тогава да, него можеш да прекратиш по всяко време, но задължително подай писмено заявление, защото на устни справки понякога отказват, а на писмена не смеят, че ще ядат дървото после :mrgreen:

Тоест подписал си на 20.09.2010 договор за 1 година. На 20.09.2011 договора ти е бил автоматично подновен. Но сега по новия закон не е нужно да чакаш 20.09.2012, а можеш по всяко време, защото след датата 20.09.2011 договора ти се води за безсрочен. Нищо че на операторите не им се иска много много :mrgreen:

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Вто 10 апр 2012 20:22

именно това се обсъждаше,да можеш да се откажеш по всяко време и да не си обвързан.На практика ако смяташ че те грабят,няма кво да чакаш.В съда не може да мине никакава неустойка,понеже няма такова понятие в цял свят-да плащаш за услуга,която не ползваш.Те постоянно връзват с договори,ама да ме прощават че ще им се вържа...

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Вто 10 апр 2012 20:36

Iezekil написа:именно това се обсъждаше,да можеш да се откажеш по всяко време и да не си обвързан.На практика ако смяташ че те грабят,няма кво да чакаш.В съда не може да мине никакава неустойка,понеже няма такова понятие в цял свят-да плащаш за услуга,която не ползваш.Те постоянно връзват с договори,ама да ме прощават че ще им се вържа...

Това е абсурд, едва ли някъде по света има такава практика, а и за България си се объркал ми се струва - ние сме толкова далеч от грижата за индивида, че самата идея е нереална. Иначе навсякъде се прилагат неустойки. Чувал съм тук там за разни варианти като отидеш от един оператор към друг той да ти поеме тази такса за ранно прекратяване както и за прекратяване без неустойка ако се местиш в район, където провайдъра няма покритие (за интернет основно)

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Сря 11 апр 2012 13:43

не ми се почват дебати,но абсурда е да плащаш за нещо,от което си се отказал.Няма такава практика никъде и едно такова дело е обречено.Няма плащане за услуга,коята не ползваш.Точка.А да не ти разкажа за света една случка,при която главния герой си купува модерен телефон от представитела на мобилния си оператор.Следващия месец като отишъл да плаща,продавача забелязъл,че нашия е със стария си апарат.Той новия го праща на сина,защото в БГ се оказва,че са по-скъпи/представи си/.На въпроса на касиера обаче какво се е случило,нашия слъгал от неудобство,че го е изгубил.Веднага получил подарък същия апарат,да не би ад се откаже от услугите на телекома ръйш ли.Та какво точно да говорим-за цени и договори ли или за отношение??Аз подчертах правната страна-никой не може да те задължи да ползваш нещо,което не искаш,а камо ли и ад плащаш за него без да си го ползвал.Това,че тук си правят вързалки и има кой да кълве-друг въпрос.Правото на избор е заложено даже в нашата конституция.Аз имам такъв прекратен от мен договор и говоря от опит,а ти ако просто разсъждаваш логически-си е за теб.

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Мнениеот azrod » Сря 11 апр 2012 14:45

Iezekil написа:не ми се почват дебати,но абсурда е да плащаш за нещо,от което си се отказал.Няма такава практика никъде и едно такова дело е обречено.Няма плащане за услуга,коята не ползваш.Точка.А да не ти разкажа за света една случка,при която главния герой си купува модерен телефон от представитела на мобилния си оператор.Следващия месец като отишъл да плаща,продавача забелязъл,че нашия е със стария си апарат.Той новия го праща на сина,защото в БГ се оказва,че са по-скъпи/представи си/.На въпроса на касиера обаче какво се е случило,нашия слъгал от неудобство,че го е изгубил.Веднага получил подарък същия апарат,да не би ад се откаже от услугите на телекома ръйш ли.Та какво точно да говорим-за цени и договори ли или за отношение??Аз подчертах правната страна-никой не може да те задължи да ползваш нещо,което не искаш,а камо ли и ад плащаш за него без да си го ползвал.Това,че тук си правят вързалки и има кой да кълве-друг въпрос.Правото на избор е заложено даже в нашата конституция.Аз имам такъв прекратен от мен договор и говоря от опит,а ти ако просто разсъждаваш логически-си е за теб.

Напротив, правно погледнато ТИ сам си се задължил и гарантираш, че до края на този период ще го плащаш - виж си условията на договора, дори има много точно написана точка, че ако прекъснеш по-рано услугата си длъжен да ги изплатиш тези такси до края на самия договор. Не се залъгвайте, че има безплатен обяд :)))

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Сря 11 апр 2012 16:46

Iezekil написа:

Говориш глупости! Срочният договор затова е срочен защото предлага по-изгодни условия - по-ниска тарифа, по-евтин или безплатен телефон и т.н. Де факто ти ПОЛЗВАШ тези по-изгодни условия във всеки един изминал месец от този договор, нищо че докрая ти остават още 6, в които не искаш да я ползваш. Вече как всеки един оператор се стреми да запази клиентите си е съвсем отделен въпрос и няма никакво отношение с предсрочното прекратяване. Самата идея на прекратяване на договора означава загуба на телекома на абонат - точно противоположното на твоя пример.

И нещо не си разбрал - никой не те задължава да ползваш нещо. Задължават те да платиш такса/глоба за предсрочното прекратяване на ползването му.

По абсолютно същия начин стои въпросът с парите ти в банката - когато сложиш дадена сума на 6-месечен срок получаваш по-изгодна лихва. Ако обаче на втория месец решиш да ги изтеглиш получаваш или лихва като за безсрочен или никаква. Не знам какъв прекратен договор имаш и с кого, ако ни осветлиш ще се окаже, че не е Киркор, а Гарабед и не си е купил кола, а го е блъснал влак.

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Сря 11 апр 2012 17:52

виждам че си много компетентен,но ще си направя труда да ти го повторя.Отказваш се от договор аи толкоз,това е положението.При мен случая е същия-преподписах нов договор и след 3 месеца въпросната компания пусна промоция същите условия но с 40% по-ниска такса.Отказах се от услугите им и им препоръчах да ме съдят.Аз кво съм подписал знам,ама да ме балъчат и да предлагат по-изгодни условия на нови абонати ил нам си ко-сори.Отговарям и на двамата професори-прекратявам си договора сам и отказвам в последствие да платя въпросните Н брой такси именно с мотива,че не ползвам веч въпросните услуги.Кой кво разбрал и кой как си тълкува нещата-не ме интересува.На съд не съм ходил още,предложиха ми да се върна при тях въпросните измекяри,правил съм и консултация с адвокат.В сферите на услугите товае положението-не плащаш услуга щоо н си я ползвал.В бъдеще това в България ще се оформи точно така-без договори и т.н.Кеф ти правиш договор,кеф ти прекратяваш.Ти също си страна в този договор и не е редно да те стрижат само,нали.
Примера с лихвите няма да тълкувам,щото е не на място.Но си представете,че заминавате в чужбина и отивате да си прекратите договора и да освободите по този начин ползвания от вас номер.Е,след година ще ми кажат,че им дължа 10 такси ли?За какво,за това че нямам номер да им платя и такса?А ако в същия момент отпаднат и таксите,аз да им плащам щото имам договор ли???Е,всеки си решава,аз съм решил и вие разбрах какво сте решили,какво да коментираме.

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Сря 11 апр 2012 18:00

Iezekil написа:

Пак ще кажа, недей да говориш глупости! Решил си да не плащаш - хубаво. Но това не те освобождава от задължението да платиш предвидените неустойки по договора. Дали ще те съдят, дали ответната страна ще си потърси тези неустойки - това зависи само от нея, не от теб. В случая си попаднал на някакво местно малко представителство и номерът е минал. Това не означава, че минава по принцип, пък да не говорим дали е юридически издържан.

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Сря 11 апр 2012 18:07

Колега,ай да те помоля,да не слагаш квалификации о трода"глупости".Отиди утре където трябва и се поинтересувай,в съда този договор и неговата неустойка е неиздържан.Ако има глупаци -да плащат.Няма да плащам за нещо,което се предлага на някого по-евтино отколкото на мен.За трети път ти го казвам,набий си го в главата преди да слагаш и обобщаваш.Другия път като ползваш дума,която ме засяга лично,ще те помоля да се обосновеш конкретно.Кое примерно точно и ясно е глупост?На коя точно фирма в телекомуникациите викаш ти"местно малко представителство"?Или големите сте само в София?А за останалата част от тезата ти -докато има телета,ще има и касапи.Преди да надраскаш отговора си,прочети хубаво постовете ми.Писах,че съм се консултирал с юрист,че се готвят промени точно в този вид обвързване....Трябва ли заради хора като теб,да пиша едно и също по 10 пъти?

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”