Спояване на чипсет.

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Re: Спояване на чипсет.

Мнениеот bobocamaro » Нед 20 фев 2011 22:51

radi_nrj написа:Аз се запалиш и вече се оглеждам за станция с инфрачервен нагревател, че не ме кефи идеята с топлия въздух.

Maмка му :evil: в BG тва намерих като най-евтино http://cellphone-bg.com/product_info.ph ... ts_id=3195
P.S. Моля да не се счита за реклама.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Пон 21 фев 2011 10:03

Ако някой наистина е решил да си купува нещо такова , нека да проучи добре какви са минимално необходимите функции и възможности на подобен апарат и съответните цени . Ние преди година се набутахме с една станцийка за 5-600 лв. (от "познат" магазин) и така си стои в кашона , боклук . След това на почти двойно по-малка цена си взехме (от Електронинвест) направо перфектна .
Това като съвет , който приема де :) !

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Пон 21 фев 2011 10:23

bobocamaro написа:
radi_nrj написа:Аз се запалиш и вече се оглеждам за станция с инфрачервен нагревател, че не ме кефи идеята с топлия въздух.

Maмка му :evil: в BG тва намерих като най-евтино http://cellphone-bg.com/product_info.ph ... ts_id=3195
P.S. Моля да не се счита за реклама.

Бобо, тая Т862 идва на 450лв с доставката. Така, че не са толкова фрапираши разликите в цените ;)

Искам да се извиня на колегата freestyler911, че му оспамихме темата и да му благодаря, че повдигна въпроса та скоро време тоя въпрос с спояване и подмяна на всякакви Ball Grid Array чипове няма да е табу.

Потребителски аватар
freestyler911
Автомобил: VW polo
Двигател: AEX 1996

Мнениеот freestyler911 » Пон 21 фев 2011 19:19

Абе аз уж писах ама какво стана .... нещо не съм изпратил съобщение.

Извършихме интервенцията. Разглобих лаптопа, свалих дъното, изпратих го на баща ми , в Ямбол, при негов приятел е "стоплил" чипсета със http://tpetrov.com/img_full.php?img=Ima ... SOL850.jpg , и ми върна дъното обратно по автобуса. Направих и туниниг на дъното , по точно на охлаждането, силиконова паста на всички чипове , плюс пластина медна 3х3х0.08 см. размери върху чипсета!

Резултата в цифри:

Темп. на чипсета , от 75-90 градуса работна, спадна на 47-52 градуса.

Темп на процесора от 60-65 спадна на 27-35 градуса, работна.

В пари :

30 лева за диагностика в Стантек (можеше и без тях....)
4 лева за транспорт по автобуса.

Лично време и нерви .... много !

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Пон 21 фев 2011 23:04

freestyler911 написа:Абе аз уж писах ама какво стана .... нещо не съм изпратил съобщение.

Извършихме интервенцията. Разглобих лаптопа, свалих дъното, изпратих го на баща ми , в Ямбол, при негов приятел е "стоплил" чипсета със http://tpetrov.com/img_full.php?img=Ima ... SOL850.jpg , и ми върна дъното обратно по автобуса. ......

Евала :да: !
Ей такава станцийка имаме излишна и стои в кашона , ползвана е само веднъж :D .

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Чет 05 апр 2012 11:47

Я да изтупам малко прахта от темата. Докато търсех едни части за лаптоп попаднах на тия симпатяги. Имат доста сериозна станция за запояване на ball grid чипове.

За цени не знам ама ако ми попадне някое мъртво дъно може да ги пробвам.

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Пет 06 апр 2012 7:07

TiL написа:
milmar написа:То махането е лесно , има не много скъпи станцийки , на които се наглася скорост на въздушния поток и температура . Обаче монтажа на новия чип , ако е с повече от 8 пина (а в случая е с доста повече :D ) , по този примитивен начин , не ми се вярва много .... говоря за пъстолет за горещ въздух . Освен това какъв тинол ще нанесеш на площадките , какъв флюс , че да не се получи една обща калаена площадка от всичките пинове , не знам :( .

Там де бачках последно правихме нещо подобно :) Правили сме подобни спойки, но спояването беше извършвано в пещ :Mr Green Fun На тея работи тинола си е нанесен(само флюс малко му слагаш) ипри нагряване всичко си ходи на мястото(ако не е разместено. Според мен при тази процедура с пистолета може най-лошата шега да ти е направи бъзината. Пистите са доста крехки и ако не си нагрял достатъчно и при опит за повдигане на чипа - печелиш :mrgreen: В домашни условия, като предпоследен вариант бих го пробвал(последния е нова платка :) ).

Айде да ви помогна... Отивате в свестен сервиз за ГСМ-и. Там ще ви покажат много видове матрици за различни чипове с различни болове. Почиства се чипа, слага се матрицата и се маже със специална тинолова паста. С горещ въздух се нагрява матрицата и така се оформят боловете (краката) на чипа. След това пак с горещ въздух се запоява без проблем.

При липса на размер на матрица се купуват болове - има ги в различни размери и един по един се нареждат на чипа (голяма играчка)и пак с горещ въздух, се грее чипа, като се внимава да не се издухат боловете. След това запояване пак по същия начин.

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Съб 07 апр 2012 22:37

Пичове докат сме наджапали в класиката да си питам аз,ако искам да запоя процесор за дъно на лап,пак ли е толкова сложна технологията... :banghead:

Че ми се въртят едни идеи за ъпгрейд на IBM X61 oт T7300 към Х9100 Extreme Core :roll:

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Съб 07 апр 2012 23:02

Не е ли на сокет тоя проФестор? Иначе ако е запоен системата е същата като при чипсета.

Потребителски аватар
CARLSON
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот CARLSON » Съб 07 апр 2012 23:08

На приятел му съживиха лапатопа с пистолет за горещ въздух . Работи мисля вече над година .... :)

Иначе със станция , доколкото знам е 60-80 кинта и гаранция колко време ще работи нема .

Потребителски аватар
CARLSON
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот CARLSON » Съб 07 апр 2012 23:17

radi_nrj написа:Не е ли на сокет тоя проФестор? Иначе ако е запоен системата е същата като при чипсета.

баш на сокет си е

http://www.netbook-battery.net/images/2 ... 3Y9024.jpg

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Съб 07 апр 2012 23:24

При Х61 не е на сокет а е пойнат за дъното :? иначе ъпгрейда е правен има тема в Thinkpad forums ..... :Mr Green Fun

Тва ше излита - Intel® Core™2 Extreme Processor X9100
(6M Cache, 3.06 GHz, 1066 MHz FSB)

maikomila

Потребителски аватар
CARLSON
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот CARLSON » Съб 07 апр 2012 23:27

Matematiks написа:При Х61 не е на сокет а е пойнат за дъното :? иначе ъпгрейда е правен има тема в Thinkpad forums ..... :Mr Green Fun

Тва ше излита - Intel® Core™2 Extreme Processor X9100
(6M Cache, 3.06 GHz, 1066 MHz FSB)

maikomila

Т7300 го дават и на socket P и поен FCBGA . Х9100 е na socket P .

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Съб 07 апр 2012 23:33

That's correct my friend 8) exactly

Баш така си е,прав си.Искам да разпоя 7300 да набухам Х9100(с нов BIOS obviusly :Mr Green Fun ) ..... :kissy:

All X series' CPUs are soldered on to the motherboard, meaning that you would need to replace the whole board to upgrade the cpu.

Аз и други ралти искам,ама.... а почнах от N карта и Рамец :063:

Искам и SXGA+ искам и 8 РАМ искам и SSD .... много взех да искам нещо mhihi
Но пъ от друга страна си заслужава при положение,че нямам 3 бона :Mr Green Fun за лаптоп с подобно качество на IBM :kissy: А 4:3 ми е 120 пъти по удобен за браусване!!!

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Нед 08 апр 2012 11:33

Matematiks написа:That's correct my friend 8) exactly

Баш така си е,прав си.Искам да разпоя 7300 да набухам Х9100(с нов BIOS obviusly :Mr Green Fun ) ..... :kissy

И гледай да си флашнеш bios-а преди смяната, че да не стане като с моя булдозер. Вентилатори въртят, харда чегърта, а на екрана тъмница mhihi

Ето сайта им:
http://bgachipset.com/about

Долу в дясно има чат и в понеделник може да ги пробваш. Ще кажат цени и т.н.
Аз вече взех една лаптопска рам от тях и съм доволен.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”