Golf 4 - дизел или бензин?

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
bugssy
Автомобил:
Двигател:

Re: Golf 4 - дизел или бензин?

Мнениеот bugssy » Чет 05 апр 2012 21:02

achodemo написа:
bugssy написа:
achodemo написа:
bugssy написа:
achodemo написа:Ами и аз нямам нищо лично към теб , но леко си в заблуда и ти . Ела да ни потикат заедно по баира и да ти покажа как разхода ми рядко минава 5/100 освен когато се ядосам на някой дрифтър с BMW и ......
Хайде със здраве !!!

За БМВ няма смисал да приказваме , там са меко казано в Филма :) Но 5/100 в Габрово мое да го постигнеш само ако се спускаш от некои Байр :wink: кажи си го 7/100 , а зимата проблеми с паленето ако не с това с Нафтата нямаш ли? Ако нямаш кажи от къде зареждаш да знаят хората къде е качествена нафтата !
Ясно занчи ти така си искал защото ТДИ те кефи , ОК нищо лощо но ТУК в тая тема не питат какво теб те кефи , и дали те боли Фара за квот да му се случи на тва ТДИ ! Кефи те караш , щом си го харесваш Ок :)
Но поне не НАЛАГАИ меннието си че ТДИ е ефтина работа сравнено с Бенз / Газ ! Просто си кажи мението ( предполагам ще има хора които да го отценят/ преценят :) Пък всеки си купува не това което му е мерак а това за което има пари Нали !!! И аз имам мерак за Астон Мартин Венкуиш ама на карам Тръц 2-ра ръка ....
Със Здраве , ще почерпя като доида в Габрово да ставам Професор ... пази боже :)

Потребителски аватар
achodemo
Автомобил: GOLF IV
Двигател: AHF ASZ

Мнениеот achodemo » Чет 05 апр 2012 21:11

За разхода мислех ,че си ме разбрал ,че има предвид извън градско на дълги разтояния ( за което е и създаден TDI мотора , цитирам мнение не е мое ) , но и в града не ми е повече от 6/100 лято и 7.5/100 зима , нали се сещаш ,че нямам никаква изгода от това да си измислям и фантазирам ,както си мислят повечето газаджий , а и не ми пука дали вярват или не , мен ми е важно само колко ми бърка в джоба десния крак , а той последния е карайния и най-важен фактор за разхода , нали ?

Прав си за това ,че темата тук е друга , но и в този форум темите за дизел vs. бензин не са една и две , поне 100 има .

Поздрави и си карай това което ти е на сърце ,аз така правя . :drunk

Последна промяна от achodemo на Чет 05 апр 2012 21:15, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
yarek
Автомобил: Passat B5
Двигател: AJM 2000

Мнениеот yarek » Чет 05 апр 2012 21:13

Абе какви 7\100 ? Това е разхода когато бързаш за някъде и ръчкаш колата газ спирачка. Иначе 6.0 че даже и 5.6 съм градско стигал с голф 4 ТДИ AHF 110 коня. Не хваля своето защото голфа вече продадох. По економична кола не съм карал. Пък да карам газов котлон в колата... не. Возих се в мнооого коли на газ всеки вика че неговата бутилка не мирише ама не е така.

Потребителски аватар
hitman0013
Автомобил: GOLF 4
Двигател:

Мнениеот hitman0013 » Чет 05 апр 2012 21:14

Ако трябва да избираш между 1.6 8в и 1.9 90кс за жена избери дизела. Просто скоростната кутия на 1.6 няма да изкара много в женски ръце. А газта не я коментирам изобщо-удари ли те някой отзад на магистрала, въглен си/ако не вярвате четете вестници повечко/

Потребителски аватар
mccoy
Автомобил: HONDA CRV III 2.2 I-CTDI
Двигател: N22A2

Мнениеот mccoy » Чет 05 апр 2012 21:22

Имам повече от 10 приятели и колеги ,които казват:
"Никога повече бензин"

Потребителски аватар
Vidol Nikolov
Автомобил: Jetta 1.6
Двигател: PN

Мнениеот Vidol Nikolov » Чет 05 апр 2012 21:25

Само нафта бе,що за въпрос.Тя е евтина само 3 лева е.
Разхода си е тоя 7-9 градско.Ако е мощен мотора може и една хубава 10-ка да удари и извън :lol: Газифицира се и се метаносва.Не иска силен акумулатор.Зимата загрява бързо.Няма сажди около колата.Готина е нафтата mhihi

Потребителски аватар
achodemo

Мнениеот achodemo » Чет 05 апр 2012 21:27

mccoy написа:Имам повече от 10 приятели и колеги ,които казват:
"Никога повече бензин"

Е не трябва да се правят такива крайни заключения , и двете горива си имат предимства , но за мен ЛИЧНО бензинов мотор има смисъл да карам ако е от 250-300 к.с. нагоре , ето например един астин мартин както спомена колегата по горе , може и ферари ,но е много изтъркано и снобарско . :lol: Ех мечти , на това викам аз бегачка , а не на голф 1.8 с газ :arrow: , и докато нямам пари за бегачка си карам печката ,че поне не ме вътри с нафта . :beer

Потребителски аватар
achodemo

Мнениеот achodemo » Чет 05 апр 2012 21:31

Vidol Nikolov написа:Само нафта бе,що за въпрос.Тя е евтина само 3 лева е.
Разхода си е тоя 7-9 градско.Ако е мощен мотора може и една хубава 10-ка да удари и извън :lol: Газифицира се и се метаносва.Не иска силен акумулатор.Зимата загрява бързо.Няма сажди около колата.Готина е нафтата mhihi

Не мога да разбера само защо когато се стигне до вечния спор за икономията на дизела и евтината газ , всички газаджии ,много се палят и злобеят , къв ви е проблема бе момчета , карайте си бойлерите в багажника и си свиркайте , вземете пример от печкарите , някой от нас да злобее за това ,че маховика ми бил 400Евра , и че газта била 1,20лв , ми не . Като ви е скъп дизела , ще си карате газчица , много ясно . Поздрави

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Чет 05 апр 2012 21:33

Един Г4 с AGR май се оказва най-удачния вариант. Върви доста сносно, масова роторна помпа, без променлива геометрия. Най-много една кодировка на автомат та да пали от раз топла и всичко е точно. Разхода в пари е символично по-висок от този на 1,6 + газ, а проблемите са по-малко реално погледнато :да:

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Чет 05 апр 2012 21:39

Вече не знам за кой път повтарям...карам ЕДНОВРЕМЕННО и ежедневно перфектен автомобил на газ и добър дизел....и казвам ПАК!...цената за гориво и поддръжка е една и съща!...но удоволствието от динамиката и въртящия момент на турбодизела са несравними....Просто дизела ми грабна сърцето.А да се сравнява 1.6 бензин с турбодизел е комично!
hooligan_sk написа:Един Г4 с AGR май се оказва най-удачния вариант. Върви доста сносно, масова роторна помпа, без променлива геометрия. Най-много една кодировка на автомат та да пали от раз топла и всичко е точно. Разхода в пари е символично по-висок от този на 1,6 + газ, а проблемите са по-малко реално погледнато :да:

:да: :да: :да: :да: :да:

Потребителски аватар
Vidol Nikolov
Автомобил: Jetta 1.6
Двигател: PN

Мнениеот Vidol Nikolov » Чет 05 апр 2012 21:42

joker написа:Вече не знам за кой път повтарям...карам ЕДНОВРЕМЕННО и ежедневно перфектен автомобил на газ и добър дизел....и казвам ПАК!...цената за гориво и поддръжка е една и съща!...но удоволствието от динамиката и въртящия момент на турбодизела са несравними....Просто дизела ми грабна сърцето.А да се сравнява 1.6 бензин с турбодизел е комично!
hooligan_sk написа:Един Г4 с AGR май се оказва най-удачния вариант. Върви доста сносно, масова роторна помпа, без променлива геометрия. Най-много една кодировка на автомат та да пали от раз топла и всичко е точно. Разхода в пари е символично по-висок от този на 1,6 + газ, а проблемите са по-малко реално погледнато :да:

:да: :да: :да: :да: :да:

Колко разход ти дава Тди-то във Варна в л/100 и извън?
Каква е кубатурата на бензина с газ?Колко разход ти дава пак в л/100 ин/аут?

Потребителски аватар
achodemo

Мнениеот achodemo » Чет 05 апр 2012 21:42

bugssy написа: а зимата проблеми с паленето ако не с това с Нафтата нямаш ли? Ако нямаш кажи от къде зареждаш да знаят хората къде е качествена нафтата !

Ами приятел с чиста съвест и ръка на сърце ти казвам ,че за сега да чукна на дърво нямам проблем с паленето при минус 22 градуса тази зима .

Според мен няма лоша нафта ,а не подържан мотор , когато говорим за труден старт зимата . Зареждал съм от почти всякъде , но 90% на OMV , казвам го защото попита . Има друга тема за кой от къде зарежда .

п.п. И на пук на всички ,които изказват мнение ,че OMV биле мошенници и по скъпата нафта била същата , Аз виздам не малка разлика спрямо обикновената . Тягата е осезаемо повече и разхода съответно спада с около 0.3/100 :lol: без майтап , хайде ,че се отплеснах .

Потребителски аватар
bugssy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bugssy » Чет 05 апр 2012 22:08

joker написа:Колега bugssy .........
И уважаеми колега bugssy ...ти който караш инженерите от форума да си късат дипломите ...защо нищо не споменваш за въртящият момент-тогава щеше да знаеш,че 1.6 SR 101 к.с има по-малък въртящ момент от 1.8 90 к.с.А за КПД-то!!!????Все фундаментални неща от физиката при характеризирането на даден ДВГ!...апропо...научи и малко правопис!

Audi A3 8L 1.6 i (101 Hp)
Мощност 102 к.с./5600 обор.
Максимален Въртящ Момент 148 н.м./3800 обор.
Време За Ускорение (0-100км/ч) 10.9cек.
.................................................
Audi A3 8L 1.9 TDI (90 Hp)
Мощност 90 к.с./3750 обор.
Максимален Въртящ Момент 210 н.м./1900 обор.
Време За Ускорение (0-100км/ч) 12.4 cек.
........................................................
Сам виждаш защо не засягам - той е пред очите ти почернен за да се вижда ясно .... при положение че имаш 60 нм в повече изоставаш с секунда и половина ! А когато човек няма какво да каже се хваща за граматиката .....
Сега ще се радвам да ми обясниш всъщност какво е това Нютонметър и от какво зависи ?
със здраве :)

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Чет 05 апр 2012 22:18

joker написа:И уважаеми колега bugssy ...ти който караш инженерите от форума да си късат дипломите ...защо нищо не споменваш за въртящият момент-тогава щеше да знаеш,че 1.6 SR 101 к.с има по-малък въртящ момент от 1.8 90 к.с.А за КПД-то!!!????Все фундаментални неща от физиката при характеризирането на даден ДВГ!...апропо...научи и малко правопис!

Аз като един, който няма намерение да си къса дипломата, искам да питам теб едни фундаментални въпросчета...

1. В същата тая физика, единствена и ненагледна наша, какво е определението на понятието "работа"?
2. А какво е определението на понятието "мощност" и каква е връзката между "мощност" и "работа"?
3. Какво е "обороти"?
4. Какво е "въртящ момент"?
5. И въпросът за напреднали - каква е математическата и физична връзка между "мощност", "въртящ момент" и "обороти"?

Когато си отговориш на тези 5 въпроса (правилно) и напишеш формулките на 1 листче, ще разбереш как и колко въртящия момент има отношение към "вървежа".
(А не казвам че няма.... само че (подсказка!) има още един параметър от горните, който има точно същото отношение, характерен е за бензиновите, а при дизеловите куца сериозно).

Човек, който повтаря "въртящ момент" защото това е единственото число по-високо при дизела, спрямо бензина, което е успял да намери по сепцификацията далеч не е задължително компетентен.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Чет 05 апр 2012 22:22

bugssy написа:
joker написа:Колега bugssy .........
И уважаеми колега bugssy ...ти който караш инженерите от форума да си късат дипломите ...защо нищо не споменваш за въртящият момент-тогава щеше да знаеш,че 1.6 SR 101 к.с има по-малък въртящ момент от 1.8 90 к.с.А за КПД-то!!!????Все фундаментални неща от физиката при характеризирането на даден ДВГ!...апропо...научи и малко правопис!

Audi A3 8L 1.6 i (101 Hp)
Мощност 102 к.с./5600 обор.
Максимален Въртящ Момент 148 н.м./3800 обор.
Време За Ускорение (0-100км/ч) 10.9cек.
.................................................
Audi A3 8L 1.9 TDI (90 Hp)
Мощност 90 к.с./3750 обор.
Максимален Въртящ Момент 210 н.м./1900 обор.
Време За Ускорение (0-100км/ч) 12.4 cек.
........................................................
Сам виждаш защо не засягам - той е пред очите ти почернен за да се вижда ясно .... при положение че имаш 60 нм в повече изоставаш с секунда и половина ! А когато човек няма какво да каже се хваща за граматиката .....
Сега ще се радвам да ми обясниш всъщност какво е това Нютонметър и от какво зависи ?
със здраве :)

Помпа-дюзата със 101кс ускорява за същото време - 11сек. Но какво значние има това, ти на прекъсвач ли ходиш до работа? :wink: При нормално шофиране и равна мощност, ТДИ-то е по-динамично от атмосферен бензин, факт :да:

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”