Осем години след Пежо (1999) и VW (2007) се сетиха, че е време да се откажат от помпа-дюза и да започнат да слагат common rail системи
Преди две години и аз бях изправен пред същата дилема като автора на темата. Исках по-голяма кола от Голф 3. Триумях се между Рено Лагуна, Пежо 406 и Пасат Б5. Лагуната набързо отпадна и останаха другите два модела. Попрочетох и поразпитах тук там за двата модела и изводите бяха, че Пежо 406 е един от най-здравите модели на марката, а Пасат Б5 е бледо копие на добрия стар Пасат Б3/Б4. Жалко, че VW са развалили един здрав и евтин за поддръжка модел. Разпитах и в един от клубните сервизи за Пасата и момчетата казаха, че модела е доста слаб и бърка дълбоко в джобчето като не е на кеф. Тази информация и доста сериозната разлика в цената между двата модела наклони везните към Пежото. Избрах него и нито за момент не съм съжалявал за изборът си. Качвайки се на Пежото разбрах смисъла на думите, които чух от няколко човека докато карах VW: "Абе VW e хубава марка, но е доста прехвалена и цените й са изкуствено завишени за качеството което предлага".
Аз споделих цени за поддръжка на Пежото. Темата щеше да е още по-полезна, ако някой собственик на Пасат Б5 сподели с няколко думи силните и слабите страни на модела или защо да предпочете колегата Пасат Б5 пред Пежо 406. Аз се сещам за една силна страна на Пасата - има по-малък диаметър на завой от Пежото, което в градски условия е предимство, но това едва ли би наклонило везните в негова полза.
Aprilia автора се интересува от конкретен модел и не мисля, че има смисъл да разводяваме темата със спорове за марките като цяло, защото от модел до модел на дадена марка има сериозна разлика. Човека пита за 406, ти не си имал такова, а му даваш акъл за екстрите. Мисля, че не е редно да го объркваш, ако не си наясно как стоят нещата точно при този модел.
Това което е казано за екстрите аз го тълкувам че ако се вземат две коли френска и немска за еднакви пари, то френската ще има доста повече глезотии в сравнение с немската.
Ти боравиш с годините (98-2002), а това не е много правилно, защото и аз мога да попитам дали има Пасат Б4 от края на 1995г. (когато излизат първите Пежо 406) със сензор за дъжд? Иначе колко Голф 4 с телевизия вътре си виждал в БГ? Едва ли е нужно да изпадаме чак в такива детайли. Ако си взимах кола в този клас обаче щях да си взема Голф 4, не Пежо 307, защото при тях е точно обратното на това което се случва при по-горния клас. А именно Пежо са съсипали хубавото 306 с чупливото 307, а VW са си взели поука от Голф 3 и са създали добър автомобил. Точно за това казах по-горе, че важен е конкретния модел, а не марката като цяло. Факт е, че след 406 и 607 Пежо вървят само надолу, а VW вадят чат-пат някой сполучлив модел. Едва сега се събудиха Пежо с новото 508. За него чета само хубави неща въпреки, че е твърде рано да се дават оценки.
Ето ти и темичка за темпомат да видиш, че не е толкова страшно:
http://www.peugeotclub.info/forum/viewt ... 14&t=78797