Значи!
Колегите дали мнение по-горе са изпаднали в когнитивен капан или се опитват да поставят в такъв човека с проблемите.Това е станало, сигурно защото са получили малко или невярна информация отнякъде, но затова трябва да се чете повечко по форумите и чак тогава да се правят заключения.
Моята теза за вместимоста се базира на собствен личен опит от преди няколко седмици(вж. моя тема за смяна на маслото
viewtopic.php?f=24&t=318366).Та колата ми е Пасат 96г., 1,9 ТДИ, 90к.с.,двигател 1З и ТВЪРДЯ(СИГУРЕН СЪМ!), че при добре източено масло(около 2 часа се мотках с развиване на филтъра) двигателя събира 3,8 литра масло 10W40 Mobil SUPER 2000 Diesel, с филтър Bosh 0 451 103 092;P 3092(какъв е филтъра има с оглед на това колко събира самият той).И аз бях ЧУВАЛ, че е 4,5 литра ама вече знам, че това не е вярно!На всичкото отгоре в руското издание на Руководство по Ремонту Инструкция по Експлоатации(допълнено и преработено издание Москва 1999) Автомобил Volkswagen Passat - въйпуска 1988-96, на страница 24-та ПИШЕ 1Z - 3,5л.(с включен 0,5л. във филтъра на всичкото отгоре).
w_smith, ти как разбра колко събира?
milmar, от снимката ти не става ясно за кой двигател е това?
fox_vt, точно обратното с източване се изпразва по-добре, а с изсмукването има вероятност да не го изсмучат докрай(миналата година имах такъв случай което и провокира желанието ми да си го сменя сам)!
mito_vr, ако колата и двигателя и филтрите ти отговарят на моите, те съветвам да отидеш при някои майстори, които сменят маслото чрез източване и да ги накараш да ти смукнат малко през щеката докато маслото ти дойде в норма(освен ако същевременно двигателя ти не се е напълнил до горе).