Проблем с климатроник на Голф 3

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
pmas
Автомобил:
Двигател:

Проблем с климатроник на Голф 3

Мнениеот pmas » Вто 10 апр 2012 22:48

Здравейте.
От скоро съм собственик на Голф 3 ГТ 97-ма с оригинален климатроник.
Та климатроника работи нормално и на топло и на студено, докато не си усили вентилатора до край (без значение сам или ръчно), в първия момент имаш чувството, че двигателя се форсира, и тогава климатроника започва да се тресе като автоматична пералня когато центрофугира. На какво може да се дължи това - на счупена перка или на някоя клапа която започва да се лашка напред - назад. Иначе когато вентилатора не е усилен докрай е изключително тих. Ще съм благодарен на всички мнения от какво може да е. :banghead:

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq + Passat B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Re: Проблем с климатроник на Голф 3

Мнениеот zfa159 » Сря 11 апр 2012 12:27

Сваляш вентилатора и гледаш.Редовно засмукват разни неща и перката се разбалансира и започва да прави така.Примерно листо,ако го няма филтъра,част от филтъра,някой дунапрен от клапата за въздушния поток или тази за вътрешната циркулация...намирал съм и презервативи вътре (за щастие неизползвани mhihi ), така че никой не знае какво ще изровиш от вентилатора.
Сваля се кората под еърбег-а и вентилатора се вижда - тумбесто с две жици в дясно.Отдолу имаше някакви болтчета,развиваш ги и излиза,после гледаш.
Ако видимо е ок,вероятно са му заминали втулките или перката се е разбалансирала (изпаднала тежест,счупена и т.н.).
Ако са втулки - оправя се,ако е перката - сменяш мотора с друг (никой не се занимава да ги балансира).
Това е при условие,че духа силно от духалките,иначе може и да бучи и да се тресе от задръстен филтър или проблем с клапите.
:beer

pmas
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pmas » Сря 11 апр 2012 18:57

Днес се заиграх с климатроника и установих, че всъщност започва да бръмчи и вибрира не като усиля вентилатора, а само ако го дам на макс от копчетата за студено или топло, което ме навява за някакъв проблем с клапите ...............

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Сря 11 апр 2012 21:40

Ами не е задължително.При режим Lo или Hi (съответно най-студено или най-топло),тогава вентилатора се върти най-бързо и ако има биене,то става най-изразително.Скоростта му на въртене тогава е по-висока,от колкото ако да кажем си на 20 градуса и го пуснеш да вее максимално силно от копчетата за управление на вентилатора (така си е направен,ама е много дълго да обяснявам защо :) ).
Свали пустия вентилатор и виж какво има вътре, също така изкорми отпред пластмасата и виж какво е положението с филтъра,понеже може да се е заформила нова цивилизация там и еволюцията и да е на ниво скоро да открие колелото mhihi

pmas
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pmas » Чет 12 апр 2012 21:29

Ами филтъра го смених преди месец, ама явно ще трябва да свалям вентилатора ................
Трябват ли ми някакви специални инструменти?

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пет 13 апр 2012 16:31

Не :)

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”