Golf 4 - дизел или бензин?

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Re: Golf 4 - дизел или бензин?

Мнениеот stefan4o » Съб 14 апр 2012 7:15

Колкото и да се спори няма да се стигне до консенсус кое е по-добро. Понеже понятието по-добро е нужно да се замени с по-подходящо (за мен,него). А по-подходящо може да се каже кое е само след поставени условия: 1.2.3. Т.нар. приоритети. Като за някои двигатели дори не е нужно да са 3, 4, 5 и т.н. Нужно е само 1.
По първите две мнения на автора става ясно, че човекът е събрал НЯКАКВИ пари и иска да купи НЯКАКЪВ голф. Никъде не видях изисквания към колата, за какво ще се ползва предимно и т.н. Дори подобни теми си мисля, че е по-добре всеки от нас да ги прескача, щото после става мазало, което нерядко може да завърши с обидни епитети.

Потребителски аватар
bugssy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bugssy » Пон 16 апр 2012 12:47

Здравейте , в по предните постове ви питах за 1.6 бенз или 1.9 тди 90 коня.Ходих до Холандия и от доста чудене и гледане на коли там взех Ауди А3 1.9 ТДИ 90 коня.Мога да кажа че съм много доволен от това.За първи път карам ТДИ много километри около 2500 км беше пътя и съм очарован от динамиката на двигателя макар че е 90 коня мисля че са напално достатъчни за това купе ...Най вече гледах да е след 1998 заеади това което писахте че е по обезшумена, на Германските магистарали я карах 130-150 и мога да кажа че почти не се чуваше мотора в купято да не казвам изобщо не се чуваше.На връщане бяхме 4 човека в колата пълан с багаж и при средна скорост 140 км/ч ми даде 4.9л/100км с холандска нафта... този разход голям ли е или е малък ? Искам да ви попитам къде на двигателя пише трите букви АГР или АХЛ гледах , гледах но неможах да открия ... на моето ауди са гравирани на една плочка и си пише АЕВ .... после ще пратя снимки да я видите !Колата я купих от собственичката и :) Жена на около 50-52 години :)

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Пон 16 апр 2012 12:56

bugssy написа:На връщане бяхме 4 човека в колата пълан с багаж и при средна скорост 140 км/ч ми даде 4.9л/100км с холандска нафта... този разход голям ли е или е малък ?

Този разход е най-вече нереален по простата причина, че средната ти скорост със сигурност е била много под 140 ;) 140 средна скорост означава каране продължително със 160-180-200 за да компенсираш скоростите под 140 ;)
Ако на магистралата си се движил с около 140, то средната ти скорост е била около 100-120, което значи че разхода от 5 при продължително трасе е напълно нормален и ок.

За сравнение инфо от преди 2 дни - отсечка 1200км, 900 от които магистрала, кола пълна до горе (почти се пръскаше по шевовете) с TDI - разход 5,5 при нормално каране (магистрала 120-160, шосе съответно под 100).

Подобна отсечка и при подобен товар с 1.6 16V даде преди време среден разход 6,5.

Последна промяна от Haralampi на Пон 16 апр 2012 12:58, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Пон 16 апр 2012 12:56

честито направил си добър избор двигателя го пише или на блока или на лепенката в багажника при резервната гума а разхода е нормален

Последна промяна от tdi fen на Пон 16 апр 2012 16:03, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 16 апр 2012 13:15

Haralampi написа:
bugssy написа:На връщане бяхме 4 човека в колата пълан с багаж и при средна скорост 140 км/ч ми даде 4.9л/100км с холандска нафта... този разход голям ли е или е малък ?

Този разход е най-вече нереален по простата причина, че средната ти скорост със сигурност е била много под 140 ;) 140 средна скорост означава каране продължително със 160-180-200 за да компенсираш скоростите под 140 ;)

Много хора ползват неправилно понятието "средна скорост" и вземат скоростта, която са се опитвали да поддържат през повечето време на пътуването.
Така например ако по извънградски път караш със скорост 90 км/ч постоянно, а в населени места, през които минаваш, за да стигнеш дестинацията караш с 50, то средната ти скорост ще варира според зависи, през каква част от времето си карал с 90 и каква с 50 (така също ще зависи и от времето за доускорение от 50 до 90 и обратно - за намаляване от 90 до 50). И в двата случая средната скорост, с която реално се е движил автомобилът през целия път би следвало да е между 50 и 90 км/ч, но няма как да е точно 90, тъй като в даден момент автомобилът е намалил и изминал някакво разстояние със скорост 50 км/ч.
Не съм на 100% сигурен, но си мисля, че компирът изчислява средната скорост въз основа на изминатото разстояние до момента и времето, за което то е изминато, като показва резултат в реално време на диспея на МФА или ФИС-дисплейчето.

Потребителски аватар
bugssy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bugssy » Пон 16 апр 2012 13:26

Haralampi написа:

Ако на магистралата си се движил с около 140, то средната ти скорост е била около 100-120, което значи че разхода от 5 при продължително трасе е напълно нормален и ок.

За сравнение инфо от преди 2 дни - отсечка 1200км, 900 от които магистрала, кола пълна до горе (почти се пръскаше по шевовете) с TDI - разход 5,5 при нормално каране (магистрала 120-160, шосе съответно под 100).

Подобна отсечка и при подобен товар с 1.6 16V даде преди време среден разход 6,5.

Ами незнам ти каде си карал но като се качихме на магистралата от Ротердам до Пасау (Ако не се лъжа за името на града) последната точка на Германия кадето граничи с Австрия го минах с 1 резервуар 47-8 литра.Бяхме с навигация и по нея гледах дали са точни километрите на километраж ако са 130 реално са 123 :) така че знам с колко съм карал ! И правите отсечки на магистралите преди да се качиш на друга за минимум 300 км а на 3-ката в германия бяха около 700 км ... подаржал съм постоянна скорост 130-150 Както искаш го смятаи. И като допалнение 2550км сложи ги 2500км ги изминах по мои сметки с 120 литра нафта :) В холандия и напалних резервуара 47 литра , в Пасау се прецаках и сложих Био дизел 46 литра , през унгария минах на границата след сарбия и сложих 36 литра ... ти ги сметни колкоса аз не лъжа , няма смисал колата няма да се продава :) като се прибрах до Пловдив имаше нафта малко над първата бяла черта след двете червени за резервата !

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Пон 16 апр 2012 13:31

Мисля, че колегата просто е поддържал около 140 km/h по магистралата и колата му да е дала съответния разход. Според мен разходът ти е в нормите, поздравявам те за покупката и ти желая много безаварийни километри. :beer

За сравнение относно разхода и скоростта, ще споделя моя скромен опит. Средната скорост аз я смятам по доста по-банален начин - засичам в колко тръгвам и в колко стигам, засичам дистанцията и след това деля пътя на времето. Това е вече наистина средната скорост. Отделно от това, GPS-ът може да ми смята средната скорост на движение, т.е. без да се включват почивките в сметката.

По немските магистрали при мен се получават следните стойности за разхода:

1. Г3 1.6 ABU - 100-105 км/ч средна скорост на движение и съответно 97-100 км/ч обща средна скорост - 5,5 л/100км
2. Бора 1.6 8V AKL - същите скорости, с включен климатроник -> 6,5-7 л/100км (зависи от конкретната обстановка)
3. Опел Корса Б, 1.2 45 к.с. (колата на приятелката ми) -> 6-6,5 при средна скорост на движение около 97 км/ч и обща средна скорост около 93 км/ч.

:beer

Потребителски аватар
bugssy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bugssy » Пон 16 апр 2012 13:44

[quote="icefire"
По немските магистрали при мен се получават следните стойности за разхода:

1. Г3 1.6 ABU - 100-105 км/ч средна скорост на движение и съответно 97-100 км/ч обща средна скорост - 5,5 л/100км
2. Бора 1.6 8V AKL - същите скорости, с включен климатроник -> 6,5-7 л/100км (зависи от конкретната обстановка)
3. Опел Корса Б, 1.2 45 к.с. (колата на приятелката ми) -> 6-6,5 при средна скорост на движение около 97 км/ч и обща средна скорост около 93 км/ч.

:beer[/quote]
Благодаря колега :beer , така сметнато в часове са :
Ротердам - София ми излизат 24 часа път ... но това е с почивките кафетата , средно на всеки 250-300 изминати километра сме спирали защото на жените постояно им се пишка :beat_butt2 :) кво да обяснявам вие знаете как е ....

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Пон 16 апр 2012 14:24

bugssy написа:Ами незнам ти каде си карал но като се качихме на магистралата от Ротердам до Пасау (Ако не се лъжа за името на града) последната точка на Германия кадето граничи с Австрия го минах с 1 резервуар 47-8 литра.Бяхме с навигация и по нея гледах дали са точни километрите на километраж ако са 130 реално са 123 :) така че знам с колко съм карал ! И правите отсечки на магистралите преди да се качиш на друга за минимум 300 км а на 3-ката в германия бяха около 700 км ... подаржал съм постоянна скорост 130-150 Както искаш го смятаи. И като допалнение 2550км сложи ги 2500км ги изминах по мои сметки с 120 литра нафта :) В холандия и напалних резервуара 47 литра , в Пасау се прецаках и сложих Био дизел 46 литра , през унгария минах на границата след сарбия и сложих 36 литра ... ти ги сметни колкоса аз не лъжа , няма смисал колата няма да се продава :) като се прибрах до Пловдив имаше нафта малко над първата бяла черта след двете червени за резервата !

Не ме разбра - не казвам, че лъжеш, просто, че средната ти скорост е далеч по-ниска :) Иначе те разбрах правилно и както казва и колегата - разхода нито е висок, нито е нисък - напълно в нормата при тези условия.

Потребителски аватар
bugssy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bugssy » Пон 16 апр 2012 14:56

Колеги искам да ви питам какво е това нещо на двигателя ( към охладителната система е.. виждат се 3 жици .. датчици ли са)оградил съм го и съм го посочил с стрелка, вижда се на снимката ( Двигателя е AGR - Благодаря на колегата които ми каза къде да гледам :bowdown ) ?
[img][img]http://upload-pictures.info/image-EBC7_4F8C05C5.jpg[/img][/img]
[img][img]http://upload-pictures.info/image-99CB_4F8C05C5.jpg[/img][/img]
[img][img]http://upload-pictures.info/image-6297_4F8C05C5.jpg[/img][/img]

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Пон 16 апр 2012 16:04

bugssy написа:Колеги искам да ви питам какво е това нещо на двигателя ( към охладителната система е.. виждат се 3 жици .. датчици ли са)оградил съм го и съм го посочил с стрелка, вижда се на снимката ( Двигателя е AGR - Благодаря на колегата които ми каза къде да гледам :bowdown ) ?
това са подгревни свещи за антифриза добра екстра в студените зимни дни

Потребителски аватар
bugssy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bugssy » Пон 16 апр 2012 16:52

tdi fen написа:
bugssy написа:Колеги искам да ви питам какво е това нещо на двигателя ( към охладителната система е.. виждат се 3 жици .. датчици ли са)оградил съм го и съм го посочил с стрелка, вижда се на снимката ( Двигателя е AGR - Благодаря на колегата които ми каза къде да гледам :bowdown ) ?
това са подгревни свещи за антифриза добра екстра в студените зимни дни

Благодаря колега :beer A как се включва това нещо , имали ботон за включване или става автоматично .... не знам за това питам. Иначе алармата си е заводска с дистанционно и има едно копче на дистанционното което нищо не прави да не би от там да се включват тези подгреватели за антифриза ?

Потребителски аватар
mariovasi
Автомобил: Skoda scala 110kw DSG 2020
Двигател: TSI

Мнениеот mariovasi » Пон 16 апр 2012 20:58

Когато е нужно подгрева на антифриза си го включва сама.

Потребителски аватар
Vasko Veselinov
Автомобил: VW Passat B7 - 2011 год
Двигател:

Мнениеот Vasko Veselinov » Сря 14 сеп 2016 20:19

Здравейте колеги,
обръщам се към вас за помощ, като предварително си признавам, че не съм особено вещ по отношение на автомобилите.

Синът ми реши да си купува Golf MK4 и се опитвам да му помогна с избора на двигател. Искам колата да не е прекомерно стара на години и да е с двигател, който се е доказал през годините като здрав и надежден.
Ето защо мислех да му предложа двигателя, който е на моята кола (AVF), но като се поразрових из нета установих че 131 коньовия двигател при Golf е с код ASZ.
Сравнявайки двата двигателя, виждам, че характеристиките им са напълно идентични - 1,9 TDI п.д.; 131 hp при 4000 об./мин.; 310 Нм при 1900 об/мин.; 6 ст. ск.к.
Не зная обаче дали това означава, че е толкова корав и надежден като AVF. Моля, който има впечатления от този двигател да ми помогне с информация. Приемам и всякакви други съвети свързани с Golf MK IV.

Благодаря предварително!

П.С. Моля, не ме насочвайте към търсачката - доста почетох преди да пиша.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Сря 14 сеп 2016 21:38

Да, също толкова надежден е. Хардуерно разликите са минимални. Оглеждайте внимателно, като цяло е хубав и стабилен мотор, но не приемай за даденост че само ще се кара без да се прави на база опита с един екземпляр. Все пак са мотори на 300-500 000км :th_up

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”