Спазвате ли ограниченията при шофиране в градски условия?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen

Спазвате ли ограниченията при шофиране в градски условия?

Анкетата завърши на Сря 02 май 2012 21:17

Да
77
45%
Не
96
55%

Общо гласове: 173
Потребителски аватар
kr1sh0
Автомобил: BMW
Двигател: 335d

Re: Спазвате ли ограниченията при шофиране в градски условия?

Мнениеот kr1sh0 » Вто 17 апр 2012 22:25

hooligans написа:
kr1sh0 написа:Ами аз си признавам че правя нарушения.. И съм сигурен че 90% от хората, които не са "неделни шофьори", а карат редовно през деня градско в София нарушават ЗДП... Чат-пат, мина на `дълго` жълто, чат пат от лява/дясна лента мина направо, да не чакам 4 светофара.. Някой и друг забранен ляв завой, също и като има 30-40км/h ограничение ми се вижда безумно ниско, че дори по инерция ща/неща го нарушавам...
НО* Винаги се оглеждам, има ли хора намалявам, спирам на пешеходни пътеки, колегиално се старая да карам и не съм селяндур на пътя..!

Е точно тоя тип шофьори ги ненавиждам, задръстваш хората зад теб, които искат да завият!
Не ти ли е малко неудобно?
Иначе, всеки който кара в София, няма как да не прави нарушения, колкото и да иска :!:
Отговора ми е не, защото са безумни и тъпи, повечето

Колега не преча на никого.. и не създавам предпоставки за Птп, говоря като и в 2те ленти е зелено.. както на Красно село например, Овча купел пред Италиянеца, Константин Величков... На Попа до скоро, ма почнаха да снимат от дясна лента за на право като се минава..... Масово се правят тия дребни нарушения, ако няма задръстване, ще си мина в лентата, обстоятелствата принуждават.

Потребителски аватар
pEsHkyY
Автомобил: VW Passat B5 1998
Двигател: AFN++++

Мнениеот pEsHkyY » Вто 17 апр 2012 22:48

На мен тези в дясна лента за направо са ми любимци клаксона ми ги обожава mhihi Да не говорим, че шофьорите на градския транспорт са редовно там без никой да им каже копче .. :laser

Потребителски аватар
enigma79
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот enigma79 » Вто 17 апр 2012 23:45

Аз сега какво да кажа,да спазвам ги,опа излъгах,не не ги спазвам и това излъгах mhihi
Гласувам че не ги спазвам и аргументите за това са че доста често карам с над 10-15км в час над разрешеното,спирам на пешеходни пътеки,ако ми позволява времето.Ако видя на пешеходната пътека шугава овца и ако времето(особено март месец) е с мен и давам път,ако не тя решава какво да бъде.Най ''обичам'' хубавите и не толкова хубави принцеси зад волана,с не определено мислене на къде да завият и въобще на къде са тръгнали с МПС.Също обичам и принцовете джедай,яхнали стар или нов барутник и всички на пътят им пречат.Най много обичам да карам в една мАла с преобладаващо тъмнокожо население,там всички се командват от всевишният,там пътят не е път,а техният заден двор,там законите не важат.В тези мАли съм видял всичко,е почти всичко,все още не съм видял някой да се изхожда по голяма нужда,по малка вече са маркарирали територията.
Аз спазвам законите защото съм с малка кола,дайте ми БТР и да видим колко по приветливи и спокойни ще станат нашите пътища mhihi

Потребителски аватар
Dead man
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил: Hyundai Sonata 2007
Двигател: 2.0 16V 145HP
Контакти:

Мнениеот Dead man » Сря 18 апр 2012 8:41

xploid91 написа:10-20км/ч отгоре.

:012:

Потребителски аватар
ping23
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ping23 » Сря 18 апр 2012 8:48

Често карам със скорост над ограничението когато условията го позволяват не че бързам много за някъде а просто колата работи много по добре със 70 на 4-та от колкото със 40 на трета :)

Потребителски аватар
Varbona
El Presidente
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Varbona » Сря 18 апр 2012 9:17

Невинаги мога да се вмествам в ограничението, но не карам неразумно, колегата добре го е написал:

pe6kata написа:сега аз ще ти обясня как стоят нещата с бързото каране, щото си карам бързо, да си го кажа... и да не се правя на светец

Карането бързо не е просто да си натиснал педала докрай и да си стиснал волана и да летиш.

Карането бързо е мислене- мислиш 5-10 секунди напред, гледаш да предвидиш всички възможни варианти които могат да се случат във всеки един момент. Колкото повече варианти предвидиш, толкова по-добре- минимизираш шанса за гаф. Мислиш включително и това, какво си мислят другите около теб и какво биха предприели, което повтаря думите ми за предвиждане на варианти.

Карането бързо е съобразяване- не навсякъде можеш да си позволиш да караш бързо, карането е съобразяване с това къде и кога може. Населени места, интензивен трафик, рискови изпреварвания, несъобразяване с пътните условия... и т.н това не е каране, а е пълно безразсъдство. Когато караш бързо, ти се съобразяваш с другите участници от движението, а не те с теб :!:

Карането бързо е усет и умение- да усещаш колата, която управляваш, да знаеш как се държи, какви са и възможностите. Да усещаш кога си на границата.

При карането бързо , сетивата ти са изострени, реакциите също. Не те отпуска, по себе си знам отпускането и монотонността на самия път как притъпяват разни неща.

Карането бързо е отговорност, и то голяма, а не беотговорност, както много хора си мислят.

Карането бързо не е за всеки, достатъчно е да прочетеш начина на разсъждение на даден човек и ти става ясно и за шофьорските му умения.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Имаше преди време една тема, в която се намериха няколко абсолютни тъпака дето не разбраха идеята на това което пиша и стана мазало... Ревете за магистралите като състояние- пак ще се повторя, дано този път няма изопачаване на думите ми, да ме линчуват разни тъпаци и т.н.. Тракия съм я минавал с близо 280км/ч с мотор(повече не можеше този :lol: ). Никакъв проблем. Сега вече се понагъна на Пазарджик и там не става. Но да кажете че състоянието на магистралите като цяло не позволява 140км/ч е абсолютна простотия, незнам в кое измерение сте, но не и в реалността. Не е нормално според мен, един нормално мислещ човек да иска да кара със 140, при положение че навалял половин метър сняг, или се изсипал зверски порой и да реве, че магистралата не става :horror:

Максимално разрешена скрост е едно, разумна и съобразена с пътните условия друго. Ако това нещо разни индивиди не могат да го осмислят... лошо. Тъпак, който неможе да си съобрази скоростта с пътните условия и го ограничава само максимално разрешената... :horror: На пътя има място само като пътник, щото да му дадеш кола е като да дадеш картечница на луд.

Конкретно при карането бързо при мен, щото няма как някой тъпак да не каже, че ще му отнеса колата... и понеже е тъпак и няма да е разбрал по-горе написаното да си спестим и евентуалното четене на морал:

-Когато карам с висока скорост,почти никога не пресвяткам, щото аз съм длъжен да се съобразявам. В самото пресвяткане м/у другото няма нищо лошо, поне аз не го възприемам обидно- заостря вниманието
-Никога няма да има засичане при изпреварване, отнемане на предимства и каквото и да е рисково по отношение не само на мен, но и на другите участницив движението.
-Когато примерно застигна две коли, движещи се една зад друга, винаги намалям, щото винаги допускам, че единия може да тръгне да изпреварва без да погледне в огледалото.
-На път със завои, на завой без видимост, никога няма да си позволя да го мина на ръба, винаги си оставям малко резерв.
-На много малко места въобще мога да си позволя каране на ръба, пътищата не са писти
-МПС-та които си позволям да карам така, позволяват да се кара така!
- И понеже не съм най-бързия, има много по-бързи от мен, винаги си гледам и в огледалото. Нямам спомен някой бързодвижещ се да ме е застрашил, но косите ми са ми ги изправяли разни заспали и некадърни ... водачи.
Толерантен съм, независимо дали карам бързо или бавно.

Бързото каране е едно, безразсъдното е съвсем друго. Безразсъдно може да се кара и бавно и бързо!

Конторлът по пътищата се затяга, хем и по-добре хем и за съжаление. Карането бързо е нарушаване на правилата, но ако се прави, а то се прави масово и винаги ще се прави, то поне нека е с акъла си.

По мое мнение скоростите по магистралите скоро ще се увеличат навсякъде. Майката му е създаване на условия за предотвратяване на ПТП-та, магистралите са най-подходящи за това. Ясно е че при големи скорости, щетите са много по-тежки, но броят на ПТП-тата ще е много по-малък (макар че не съм убеден че на един нормален път, неразчетен за трафика по него, особено и проблемен октъм изпреварване, с 90км/ч като се забиеш челно в насрещно движеща се кола е по-леко, но както и да е )

сори за досадно дългия пост.

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Сря 18 апр 2012 9:44

Няма шофьор (извън кандидат шофьорите), който да спазва правилника на 100% !! Нито в БГ нито където и да било другаде! Всеки настъпва линия, всеки в определени ситуации само намалява на стоп знак, вместо да спре, всеки в определени ситуации спира на по-късо разстояние от кръстовище от разрешеното и т.н. и т.н.!

Ако говорим конкретно за скоростта обаче - аз също се придържам към диапазона +10 отгоре, а в много редки случай +20 (изпреварване и т.н.)

Добрият шофьор не е този, който спазва знаците и правилата сляпо, а този, който се движи БЕЗ да застрашава и притеснява околните и едновременно с това все пак респектирайки закона и правилата!
И не, карайки с 80 или 100 в града незаивисмо къде и при какви обстоятелства не влиза в горната категория, дори и да няма жив човек по улиците - най-малкото създавате излишен шум за живущите наоколо :idea:

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Сря 18 апр 2012 10:21

Дали спазвам всички ограничения, знаци и маркировки, със сигурност не ги спазвам, но се съобразявам максимално с тях и другите участници, спирам на пътеки и трамвайни спирки, не се предреждам, за да спестя 1 светофар, не паркирам по забранени улици и бордюри. Там където има възможност карам с до 10-20 км отгоре, на някои места и по трамвайната линия. В Европа винаги карам с трафика и за ограничения не гледам. Ако съм сам, пак до +10 отгоре макс. Нямам нито един акт и не съм плащал на ръка от години.

Интересно ми е "спазвам ги, +10-20 отгоре" за Да или Не се приема ?!

ре6ката - :да:

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Сря 18 апр 2012 10:36

kr1sh0 написа:обстоятелствата принуждават.

Грешно! Обстоятелствата позволяват!

Отиди в Германия да го направиш това - едно, че ще ти е трудно, защото кръстовищата са направени подобаващо и второ, че ще ти е соленичък тарикатлъка mhihi

А това, че обстоятелствата позволяват, не значи, че трябва да го правиш :idea: Да бъдеш простак е личен избор, а не принуда!

VWGT написа:Интересно ми е "спазвам ги, +10-20 отгоре" за Да или Не се приема ?!

Анкетата е абсурдна по дефиниция. За това и не гласувах, просто изказах и аз мнение :)

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Сря 18 апр 2012 10:43

"Който е безгрешен нека пръв хвърли камък по мен"

Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Мнениеот Asko VW » Сря 18 апр 2012 15:11

Да си призная и аз превишавам с 10 - 15 км/ч, просто се движа с останалят трафик. Но има и две места, кадето ми е трудно да остана в тези граници, това са Бул. "Ботевградско шосе" (гр. София), там ограничението е 50 км/ч, а са две платна всяко с по три ленти и ми е трудно да се удържа под 75 км/ч.
Другото е Бул. "Волов" (гр. Русе) и там ситуацията е доста сходна. Знам, че не е правилно ама кво да се прави - човещинка :oops:
Към останалата част от правилника считам, че се придържам сравнително стриктно.

Потребителски аватар
Alex_Heat
Автомобил: Audi TT
Двигател: 1.8T

Мнениеот Alex_Heat » Сря 18 апр 2012 15:46

Аз си признавам, че в града понякога превишавам скоростта и особено на баир. Като лепнат едно ограничение от 30-40 км/ч и ми е трудно да го спазвам, защото на 2-ра оборотите са високи при такава скорост, а за 3-та ми трябва една засилка от 45-50 километра, за да си го кача без зор на тази предавка. в 90% от случаите винаги давам предимството на пешеходците, освен ако не е тръгнал в последния момент и съм го видял късно.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Сря 18 апр 2012 16:16

Никога не съм спазвал ограниченията, един път си позволих да карам по ограниченията и ме удариха отзад, защото съм бил карал бавно! Така че карайте както кара цялото движение, димек според скороста на другите се движете и вие, и това е, дали сте в нарушение или не, важното е да няма ПТП-та! Но ограничения в България няма как да се спазват, поради простата причина, че няма възпитание и култура между хората!
Пример : Карам с 90км/ч и отзад лети някакъв звяр с дълги светлини, а пред мен има знак за ограничение 60км/ч (навлизане в населено място) е КАК да намаля като тоя отзад ще почне свирене, святкане, и едва ли не може да влезе при мен, макър и полиция да има пред мен, няма да спра, живее ми се! :talk:

Потребителски аватар
ak_47
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ak_47 » Сря 18 апр 2012 16:45

Принципно спазвам ограниченията в града до допустимите стойности, т.е. макс до 60, рядко. Обикновено си кретам с 50 +- 2-3 км/ч. Даже и за булеварди, като Ботевградско, за който един колега беше писал - всичко е въпрос на свикване и навици. По-рано не спазвах доста ограничения - особено извънградско тези за 60.
Обаче лека полека, почнах да се насилвам да спазвам стриктно. В началото е малко трудно, освен това е кофти, защото почти всички останали почват да те изпреварват, да свиркат, и т.н. Но с времето всичко става механично. Сега примерно отдалече като видя знак 60, махам педала от газта и оставям по инерция - докато стигна знака и съм намалил от 90 на 60. Което много ме кара да се замисля че това е и идеята зад цветове, размери и т.н. на знаците. Не спазвам обаче измислените ограничение 40 на пътища които са били ремонтирани отдавна, а знаците още не са махнати. Откакто почнах да си спазвам стриктно ограниченията, въобще не треперя дали зад храстите има полицаи - и си пътувам къде-къде по-спокойно.
Обаче много се дразня, примерно по Тракия съм карал със 130, и да кажем че съм изпреварил доста коли, влизам в София - 110, 100, 80, 60, 50, 60 и така до Практикер от където горе-долу почва 80 по цариградско. В същото време всички дето кретат по магистралата с 90-100 примерно, продължават със същата скорост, веднага след караулката.

Потребителски аватар
vladovelin
Автомобил: Golf3 GTI
Двигател: 2E 1994

Мнениеот vladovelin » Сря 18 апр 2012 16:56

Двата възможни отговора на анкетата не са достатъчни, трябват още поне един или два варианта.
В живота нещата не са черно или бяло, има и сиво и то доста нюанси.
Сега отговора ми: в общи линии -спазвам ограниченията в града,понякога ги превишавам, но никога не съм карал в населено място със 100км/ч както беше писал един колега по-нагоре.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”