изгарят ми бобините! помощ!

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Kn0cK3r
Автомобил: Passat B8 TSI 280кс R-Line
Двигател: CJXA

изгарят ми бобините! помощ!

Мнениеот Kn0cK3r » Сря 18 апр 2012 8:38

Здравейте! Пиша ви, защото преди 2-3 месеца ми изгоря бобината на колата, след което я замених с бобина (HUGO) от другата ни кола, която е купувана преди 4-5г.Снощи като се прибирах към Велико Търново - на входа на града колата изгуби мощност и изгасна. Помислих , че е свършила газ-та , но като разклатих бутилката се чуваше , че има доста газ в нея. Симптомите бяха същите както предният път, когато изгора бобината. Стартера върти, обаче не пали. Изчаках 15 минути , пак завъртях и тя запали и така на ниска предавка с високи обороти (~3500) едва успях да стигна до жилището. Предният път, когато бобината правеше бели, пак я запалих и по същият начин на високи обороти се прибрах.) Та, въпросът ми е - възможно ли е някъде от ел. инсталацията да дава на късо или нещо подобно и заради това да изгарят тези бобини?

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Re: изгарят ми бобините! помощ!

Мнениеот radotom » Сря 18 апр 2012 8:45

Да.
И няма да се учудя, ако се окаже, че газаджията ти е за шибане. с върбова клонка, де! Да не си помисли някой нещо мръсно mhihi

Потребителски аватар
Kn0cK3r

Мнениеот Kn0cK3r » Сря 18 апр 2012 8:53

radotom написа:Да.
И няма да се учудя, ако се окаже, че газаджията ти е за шибане. с върбова клонка, де! Да не си помисли някой нещо мръсно mhihi

Аз преди 3 години сложих газовата и не съм имал проблеми до сега. Някак си не ми се връзва точно сега да почнат да горят при положение ,че за 3 години бая съм я покарал и съм нямал проблеми, но все пак познанията са ми доста повърхностни. Бихте ли ми казали - кое точно трябва да погледна или каква може да е причината за да горят?

Потребителски аватар
fill
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот fill » Сря 18 апр 2012 8:57

Според мен просто на втората бобина и е дошло времето и тя да изгори. Просто двете бобини са ти изгоряли в кратък период от време.

Потребителски аватар
Kn0cK3r

Мнениеот Kn0cK3r » Сря 18 апр 2012 9:02

fill написа:Според мен просто на втората бобина и е дошло времето и тя да изгори. Просто двете бобини са ти изгоряли в кратък период от време.

Да, възможно е такъв да ми е късмета просто. Преди 5 дена я взех от сервиз. Сменяха и гарнитура на главата и сега пак проблеми .... много съм се разочаровал от тези голфове.

Поръчах бобина MAGNETI MARELLI нова за 52,80лв. Мисля , че е добра цената. Някой знае ли дали са читави ?

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор

Мнениеот radotom » Сря 18 апр 2012 9:17

Порових, но не можах да го открия - става дума за постинг на vaskoto1 Та в него се говореше за колега от Смолян, дето пукал бобини като в машина за пуканки пред циркова арена :lol:
Оказало се, че газаджиите са решили проблема с натрупването на грешки като просто режат захранването на компа.
Да, ама от там се взема захранване на бобината (и на куп още работи) и тя, за да работи, си дърпала захранващо напрежение от входа, който е сигнален... или нещо от сорта беше постинга. Не го помня, за това търсих.
Ако искаш - порови и ти. В Голф-секцията беше писано.

Потребителски аватар
Kn0cK3r

Мнениеот Kn0cK3r » Сря 18 апр 2012 9:19

Ще потърся , обаче ако газаджиите са виновни ..възможно ли е след 3 години да почне да ми го прави този проблем? т.е. те ако са рязали нещо са рязали още тогава , а пък до сега не съм имал проблеми ..

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Сря 18 апр 2012 10:48

Kn0cK3r написа:Ще потърся , обаче ако газаджиите са виновни ..възможно ли е след 3 години да почне да ми го прави този проблем? т.е. те ако са рязали нещо са рязали още тогава , а пък до сега не съм имал проблеми ..

Огледай си бобината дали има пукнатини. Пукнатини , влага и прас. От старост ЕГН -то им е голямо/ се напукват /нацепват/ и тогава пробива високоволтовата намотка. Иначе самият комутатор си остава здрав.
Преди НГ на Голчо като проби бобината от морга избирах с по-малко ЕГН .От 2о тина поне 10-12 бяха вече напукани.

Потребителски аватар
didkoltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот didkoltd » Сря 18 апр 2012 11:23

Колега огледай си кабела който излиза от бубината и влиза в делкото,обикновено и той играе голяма роля при изгарянето на тия бубини при мен изгоряха 2-3 заради него!Освен това няма да е зле да си смениш всичките кабели на свещите както и самите свещи ако не си ги сменял в близките 40-50 000 км !

Потребителски аватар
Kn0cK3r

Мнениеот Kn0cK3r » Сря 18 апр 2012 13:43

didkoltd написа:Колега огледай си кабела който излиза от бубината и влиза в делкото,обикновено и той играе голяма роля при изгарянето на тия бубини при мен изгоряха 2-3 заради него!Освен това няма да е зле да си смениш всичките кабели на свещите както и самите свещи ако не си ги сменял в близките 40-50 000 км !

ами аз какво да му гледам на кабела ..то си е прост кабел с по една лула в двата края. В смисъл и да му има нещо мога ли да го разбера? По принцип като сложа новата бобина иии си пали със същият кабел.

Има едно нещо друго. От доста време забелязвам , че докато карам и при натискането на газта ... понякога колата все едно се дави/губи мощност за много кратък момент и след това си наема. Аз това си го обяснявам , че може да е и от свещи/кабели/бобина защото губи мощност все едно за момент не дава хубаво искра и след това се отпушва и си тръгва нормалната работа на двигателя ..

Потребителски аватар
cheatereye
Автомобил: VW Golf III 1.6
Двигател: AEA 1995

Мнениеот cheatereye » Сря 18 апр 2012 16:38

Едно едно четиво, как да си измериш кабелите ;)
viewtopic.php?f=5&t=294784

shishkan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот shishkan » Чет 19 апр 2012 20:22

Hiugo съм сменил поне 3 бобини, накрая купих от една морга BERU и от тогава вече четири години нямам проблем.

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Чет 19 апр 2012 20:50

Като взимате "втора ръка",търсете от ония с масивния алуминиев корпус-радиатор,май са марка "телефОнкен"..почистете добре мястото на контакт с ламарината и по възможност намажете с термо-паста(онова бяло нещо по радиаторите на мощни електронни елементи).Не забравяйте да вържете и ширмования кабел(между едно от болтчетата на бобината и главата).Иначе тези пукнатини ги лекувам(вече 3 бобини на познати)-изчиствам,обезмаслявам идеално,малко шкурене и заливам с епоксидна на Покси-Пол,после след монтажа опръсквам кабели и бобина с импегниращ противовлажен спрей.Има версия и с лак за ел. мотори,в спрей-от "Конрад" съм взел флаконче.
Ама в тези случаи се вижда дори пробив..колата прекъсва,даже в някои случаи е загаснала тотално и не пали.Друг е случая с онова газаджийско реле на втория "плюс" на компа..тога си отива с голяма вероятност комутатора(не работи в "ключов" режим и изгаря).Друга причина може да е повишено бордно напрежение.

shishkan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот shishkan » Пет 20 апр 2012 5:52

Едно уточнение колега BERU е новото име на Telefunken или иначе казано бобините които препоръчваш са стария модел на BERU

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор

Мнениеот radotom » Пет 20 апр 2012 7:42

emo-gar написа:Иначе тези пукнатини ги лекувам(
Има версия и с лак за ел. мотори,в спрей-от "Конрад" съм взел флаконче.

:да: :applause: Моята резервната, дето ми стои в багажника, е така 'излекувана' :lol:
Само дето пробвах обикновен нитроцелуозен лак, де.
Покарах 2 седмици, докато си измагеря конструкцията за комутатор към Самарова бобина - няма грижи!
А това за почистването и хубавото стягане и замасяване на комутатора към ламарината на купето наистина е важно! :012:
Тенекиите осигуряват допълнително охлаждане.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”