Сменям а проблема си остава голф 3 1.6 i мотор АЕЕ 1996г.

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
zladani
Автомобил:
Двигател:

Сменям а проблема си остава голф 3 1.6 i мотор АЕЕ 1996г.

Мнениеот zladani » Чет 12 апр 2012 20:27

Здравейте и благодаря на всеки който се опита да ми помогне. Колата е голф 3 1.6 i мотор АЕЕ 1996г., бензин, като го купих имаше неработещ метан и метановата е свалена. Проблема е в оборотите на празен ход. При освобождаване от скорост оборотите пропадат почти до изгасване компа ги вдига те пак падат той пак ги вдига и така от 3 до 10 пъти докато накрая доло-горе се успокоят на около 750, 800. Това докато колата е в движение в момента, в който спре на място оборотите спират да подскачат моментално. Като е на място и подам съвсем малко гас около 1000 1200 да се качат оборотите и пусна педала отново претриса и започва подскачането около два три пъти пропадат докато ги стабилизира. Двигателят тресе на празен ход не работи както трябва и когато е студена, но сутрин като запаля явно си държи по високи обороти и пропадането го няма започва, когато загрее и колкото повече качва градусите повече пропадат. Примерно на 70 ги стабилизира по бързо отколкото на 90 ако на 70 пропадат 2 пъти на 90 ще пропадат 4-5. Също не пропадат абсолютно всеки път когато освободя от скорост понякога успява да ги стабилизира на около 700 и бавно си ги покачва до около 800 850 но видимо си се мърда стрелката само че го няма пропадането. Сменил съм свещи, кабели, бубина с втора ръка, акумулатор, дросела клапата е чистена с вд 40 и парцал без да съм я свалял, въздушен филтър,съединител, ангренаж на компа показва грешка ламбда сонда днес я смених с чисто нова и грешката за сонда остава не може да се изтрие, бедна смес на ниските обороти. На около 3000 оборота започва да дава признаци че е жива.Един вакумен маркуч ми се стори подозрителен смених го нищо. Днес напръскахме гарнитурата на изпускателните колектори явно си смучеше въздух от там сондата отчете смених гарнитурата нищо. Бъзикахме въртяхме делкото сега май по зле работи. Макар че по зле незнам на къде. След смяна на гарнитурата отивам при един приятел викам ще се изтрие тая грешка да ама не. И сега вече не знам. Надявам се ,че изложих проблема грамотно ако съм пропуснал нещо кажете.

Потребителски аватар
dushanov
Автомобил: Seat Toledo 2
Двигател: AGN

Re: Сменям а проблема си остава

Мнениеот dushanov » Пет 13 апр 2012 11:47

От къде си? Ускорение как е? Разход? Сега само на бензин ли е колата?

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 13 апр 2012 12:21

zladani написа:Здравейте и благодаря на всеки който се опита да ми помогне. Колата е голф 3 1.6 i мотор АЕЕ 1996г., бензин, като го купих имаше неработещ метан и метановата е свалена. Проблема е в оборотите на празен ход. При освобождаване от скорост оборотите пропадат почти до изгасване компа ги вдига те пак падат той пак ги вдига и така от 3 до 10 пъти докато накрая доло-горе се успокоят на около 750, 800. Това докато колата е в движение в момента, в който спре на място оборотите спират да подскачат моментално. Като е на място и подам съвсем малко гас около 1000 1200 да се качат оборотите и пусна педала отново претриса и започва подскачането около два три пъти пропадат докато ги стабилизира. Двигателят тресе на празен ход не работи както трябва и когато е студена, но сутрин като запаля явно си държи по високи обороти и пропадането го няма започва, когато загрее и колкото повече качва градусите повече пропадат. Примерно на 70 ги стабилизира по бързо отколкото на 90 ако на 70 пропадат 2 пъти на 90 ще пропадат 4-5. Също не пропадат абсолютно всеки път когато освободя от скорост понякога успява да ги стабилизира на около 700 и бавно си ги покачва до около 800 850 но видимо си се мърда стрелката само че го няма пропадането. Сменил съм свещи, кабели, бубина с втора ръка, акумулатор, дросела клапата е чистена с вд 40 и парцал без да съм я свалял, въздушен филтър,съединител, ангренаж на компа показва грешка ламбда сонда днес я смених с чисто нова и грешката за сонда остава не може да се изтрие, бедна смес на ниските обороти. На около 3000 оборота започва да дава признаци че е жива.Един вакумен маркуч ми се стори подозрителен смених го нищо. Днес напръскахме гарнитурата на изпускателните колектори явно си смучеше въздух от там сондата отчете смених гарнитурата нищо. Бъзикахме въртяхме делкото сега май по зле работи. Макар че по зле незнам на къде. След смяна на гарнитурата отивам при един приятел викам ще се изтрие тая грешка да ама не. И сега вече не знам. Надявам се ,че изложих проблема грамотно ако съм пропуснал нещо кажете.

Колега, вакуумни маркучи се сменяват наред. Започни от това, най-евтиното е, ако не знаеш откъде другаде. Има вариант от някъде да краде въздух по това, което описваш. Освен това можеш да си замериш датчиците на антифриза дали отчитат правилно температурата. :beer

Потребителски аватар
ShiFeR
Автомобил: Golf 3
Двигател: AEE stock

Мнениеот ShiFeR » Съб 14 апр 2012 23:41

колега виж 'датчик обороти' темп датчика
с какво гориво караш на моя като му бях сложил екто98 ми правеше тия мизерии тресеше на празен ход менеше обороти...

zladani
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zladani » Чет 19 апр 2012 18:09

От Бургас съм, карам с 95 ускорение сравнително добре не прекъсва на високите обороти, разход не съм засичал слагам му по 5-10 лева. Ако датчиците не работят няма ли да ги хване някоя от диагностиките??
Освен вакума, който смених виждам само още 1. Други вакумни маркучи не виждам. Маркуча на картерните газове е спукан този дето връща газовете във въздушния филтър ако от него може така да пропадат обороти ама не ми се вярва. Да чистя дюзи вариант ли е?

zladani
Автомобил:
Двигател:

Re: Сменям а проблема си остава голф 3 1.6 i мотор АЕЕ 1996г.

Мнениеот zladani » Пет 20 апр 2012 14:33

Днес отново бях на диагностика отново същите симптоми ламбдата показва бедна смес. На ниските обороти чак към 3000 обороти започва да отчита. Пръскахме по маркучите, и гарнитури и разни снадки не отчита горивото следователно не смуче и въздух нали така?? Единствено отчита около дросел клапата по тези пластмасовите колектори (не знам дали така се казват ) по 3 от четирите отчита, явно има някакви микро пукнатини по тях не се виждат с просто око според майстора не би трябвало от тях така пропадат оборотите дюзите стоят отворени на 7-8 нормално за мотора ги дават максимум 5. Каза, че за него са дюзи запечени от това че колата е била на метан оттам нататък не знае. Ако някой е имал подобен проблем моля да сподели.

Carfan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Carfan » Пет 20 апр 2012 19:08

възможно е да е маркуча за картерните газове,може и затова да дава грешка за ламбдата.Другия вариант е дросел клапата.Пробвай да я почистиш и адаптираш с вагком.Ако не иска да се адаптира,значи е пътник

zladani
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zladani » Съб 21 апр 2012 14:04

Здравейте, днес след малко умуване реших да взема един шестограм и да барна малко делкото след няколко опита оцелих доло горе прилична позиция при която не патка ауспуха а се чува само едно подрънкване като от ламарини когато отпусна гаста и оборотомера показва 2500 оборота. При последващото каране останах доста доволен пропадането на оборотите отново го има но не е както преди да достига до гаснене и да светва акумулатора. Оборотите пропадат в рамките на 2-3 деления и значително по-малко пъти докато компа успее да ги възстанови. По делкото има доста белязки което значи, че не веднъж е барано предполагам заради метана. Въпросът ми е да ходя ли за прецизна настройка на делкото? А също ще бъде ли проблем да карам колата с тази си своя настройка на делкото да не резне нещо??? В понеделник ще изчистя дюзите и ще пиша дали има подобрение при показанията за бедна смес от сондата ако имам пари да я закача на комп. де. И ако може още един въпрос да сменя ли горивен филтър може ли от него да показва бедна смес?

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 21 апр 2012 17:15

zladani написа:Здравейте, днес след малко умуване реших да взема един шестограм и да барна малко делкото след няколко опита оцелих доло горе прилична позиция при която не патка ауспуха а се чува само едно подрънкване като от ламарини когато отпусна гаста и оборотомера показва 2500 оборота. При последващото каране останах доста доволен пропадането на оборотите отново го има но не е както преди да достига до гаснене и да светва акумулатора. Оборотите пропадат в рамките на 2-3 деления и значително по-малко пъти докато компа успее да ги възстанови. По делкото има доста белязки което значи, че не веднъж е барано предполагам заради метана. Въпросът ми е да ходя ли за прецизна настройка на делкото? А също ще бъде ли проблем да карам колата с тази си своя настройка на делкото да не резне нещо??? В понеделник ще изчистя дюзите и ще пиша дали има подобрение при показанията за бедна смес от сондата ако имам пари да я закача на комп. де. И ако може още един въпрос да сменя ли горивен филтър може ли от него да показва бедна смес?

Работата с газ/метан и делкото е малко на системата нагласьов. Чичето, дето ходих при него миналата седмица се хвана за главата, че карам със статично 10 (т.е 10+6=16 градуса статично) градусово предварение над заводското 6 и ми предложи да го коригира на 3-4 (3+6=9 статично). Твърдо отказах поради това, че бях доволен от разход/вървеж на автомобила. Хубаво е горе-долу да се спазват някои основни неща с предварението, но според мен няма твърдо написано колко трябва да е то в повече от заводското. Въпрос на вкус е. Т.е. тъй като ти си караш автомобила и съответно го зареждаш ти си този, който трябва да прецени кое предварение ти допада най-много на портфейла и на кефа от шофирането 8) Казвам това, понеже при нагласено статично предварение в горната допустима граница колата се държи по един начин, а с предварение, нагласено малко над заводското по съвсем друг. Като всеки от двата варианта си има своите плюсове и минуси, разбира се има и междинни варианти, затова проба му е майката, не са само два или три :012:

zladani
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zladani » Пон 23 апр 2012 18:01

Има развитие по темата днес намерихме евентуалния проблем на голфа. Компютъра е сменен с такъв на Сеат 1.4 мотор АЕХ марка Bosh. За голфа дават компютъра да бъде магнети марели за мотор 1.6 АЕЕ това предпоставка ли е да не работи колата както трябва?? И още един въпрос ако сменя компа трябва ли да се сваля имобилайзера и ако не се свали ще запали ли въобще с новия компютър. Трябва ли да сменям патрони и ключове?? Благодаря на всички който ще пишат. Може ли да бъде излъгана тая цялата работа по-някакъв начин? Ако някой има идей да каже.

компютъра който ми трябва е с номер 032 906 030 АА има ли вариант да бъде заменен с друг??

Потребителски аватар
Каспър
Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
Двигател: A20NHT Turbo 250 HP

Мнениеот Каспър » Вто 24 апр 2012 9:19

Здравей. Като за начало трябва да възстановиш колата си, така както е била преди да я осакатят с метана. Тоест да си сложиш комп от АЕЕ, не от АЕХ или друг мотор, и да ти направят правилна центровка за бензин. Явно за да работи на метан доста неща са разбъзикали. Понеже не са могли да накарат АЕЕ-то да работи топло на 650об. ПХ на метан и затова първо са си играли с предверението, като са видяли че не става са решили да сложат комп от АЕХ, защото той държи около 800об. на ПХ и тогава вече са се осрали. Просто е трябвало да вдигнат оборотите на компа на АЕЕ-то като подадът плюс на 33ти и 35ти пин на компа при минаване на метан и тогава щяха да имат 900об. на ПХ на метан и 650 на бензин. При смяна на компа, отиваш при ключар и той вкарва в паметта на новия комп номера на твоя чип в ключа, но преди това трябва да го види от стария комп. Нищо не се сменя освен компа, но първо си оправи предверението и виж за течове на въздух. Всмукателните колектори пробивани ли са за този метан?
Компа е желателно да е от Поло АЕЕ защото там оборотите на ПХ са 850 не пикливите 650 на които като навиеш волана и пуснеш дълги и колата ще изгасне. Може също и от Фелиция АЕЕ, Октавия АЕЕ, Ибиза АЕЕ избор имаш. Цифрите на всички компове са еднакви 032 906 030 само последните букви се различават според модела от който е компа, но теб те вълнува да е от АЕЕ. Цена за компа между 50-100лв., цена за ключара между 20-40лв. Като смениш компа трябва да покараш с него около 100-200 км. за да очакваш резултати. Ако след смяна на компа и добра центровка няма ефект пиши и ще го мислим. Аз мисля, че ако не смуче от някъде въздух, с центровка и смяна на компа всичко ще приключи, разбира се ако ти е читав дросела.

zladani
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zladani » Вто 24 апр 2012 9:38

Благодаря ти за бързия отговор Каспър. Даде ми решение на доста от проблемите тормозещи мозъка ми :screwy.
Май ще се размина с обучение на ключа днес извадих чипчето вътре оставих го в къщи слязох долу и колата запали напред, назад върви си. Имобилайзера свален ли е по тази логика? Доста я окъсах тези дни и ще чакам другия месец за по нататъчни опити. Ще пиша ако по-рано намеря комп. от някой приятел за проба.

Потребителски аватар
Каспър
Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
Двигател: A20NHT Turbo 250 HP

Мнениеот Каспър » Вто 24 апр 2012 9:55

Центровка и компа са в основата на проблема ти. Щом колата ти пали без чип, значи просто компа от АЕХ е без иммо. Не мисля, че има имобилаизер който да се сваля на тази кола. Мисля, че иммото е в компа и просто му се задава с кои номера на чипове да пали. Сместа за АЕХ е различна и затова сигурно ти се бърка ламбдата. Кофти, че си сменил доста неща преди да се сетиш да видиш компа, а точно от там е трябвало да започнеш, защото мозъка сменен ли е, то тогава има предпоставка за най-различни ядове.

zladani
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zladani » Вто 24 апр 2012 10:38

При това положение новото ЕКУ вървящо с имобилайзер как ще бъде препрограмирано да пали с моя стар чип при положение, че в софтуера на стария компютър, без имобилайзер няма номерата на чипа на ключа? На самия чип има някакви номера малко поизтрити могат ли да се вземат от там или другият вариант е да търся ЕКУ + чип.

zladani
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zladani » Вто 24 апр 2012 14:15

Бях при ключар, каза че има имобилайзер колата и ще ми я направи без проблем с новия компютър стига да е читав. До скоро. Мисля, че ще имам проблем с намирането на компютъра за голф, поло 1.6 АЕЕ 032 906 030 след цял ден ровене в нета и звънене по морги виждам, че освен в e-bay май из нашата родина ще е трудно да намеря.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”