Пасат В3 тегли наляво

Техническа и сервизна информация за Passat
viliazov
Автомобил:
Двигател:

Пасат В3 тегли наляво

Мнениеот viliazov » Съб 21 апр 2012 15:08

Здравейте, колеги, имам проблем и моля за вашата помощ. Проблемът е, че при движение на напред колата сама си завива, и то доста наляво. Връщам се назад във времето, понеже може да има връзка - сменях части по предницата преди месец и половина, два /амортисьори, тампони на носачите, лагер тампони на амортисьорите/, като тогава бях със зимни гуми. Направих реглаж след това и всичко беше ОК. Обаче след като сложих летни гуми със лети джанти, се появи това теглене наляво. Съответно веднага помислих, че проблема е от гумите, но доста ги гледахме с майстор, въртяхме им местата, но тегленето си остана все наляво. С времето проблема като че ли се задълбочава. Майстора казва, че всичко по предницата е ОК, макар че доста набързо я прегледа. Вчера забелязах и интересен факт - като карам назад, то колата бяга надясно. При самото теглене наляво/когато карам в права посока/ волана се извърта сам, същото се случва и на заден ход. Къде може да е проблема, при положение, че окачването е наред и гумите са ОК/доколкото това може да е сигурно/. Да не би спирачен апарат да задържа/макар че не грее/или лагер главина се е скапал, че ми се счува леко виене от предницата. Благодаря предварително и се извинявам за дългия пост, но гледам да дам повече подробности.

Потребителски аватар
Пешо2004
Автомобил: VW Passat Variant 5.5
Двигател: AVF 2004

Re: Пасат В3 тегли наляво

Мнениеот Пешо2004 » Съб 21 апр 2012 15:52

Ако нямаш нищо по окачването или крива(и) гуми остава само един проблем-накрайник.Според мен.

Потребителски аватар
spoocky
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот spoocky » Съб 21 апр 2012 16:34

Пешо2004 написа:.... накрайник....

Ако е той ще играе и ще потропва в повечето случай ако е вече доста износен а и волана ще претриса, а и ще е от време на време и то на завой...
Но и аз го подозирам него...

Потребителски аватар
plamen000000
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот plamen000000 » Съб 21 апр 2012 17:32

Крива/мека гума, крива/небалансирана джатна, вследствие дупка и счупване на тежест от джантата.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Нед 22 апр 2012 18:06

Рейка?

peter70
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот peter70 » Нед 22 апр 2012 20:23

Здравей,
до преди няколко дена и аз като теб бях главно действащо лице в игралния филм " Помощ тегли ми колата" .
Мога да ти кажа какво направих аз тъй като всичко при мен и при теб е идентично.
Минах 4 стенда - навсякъде ми казват "перфектна предница може би рейка,заден мост или спирачни апарати".
На петия стенд обаче момчето ме попита дали съм сменял тампони на ст. щанга. Беше забелязало че лява гума е по-напред от дясната. При този модел моста може да се премести с 1 см без проблем и то само от хлабини около болтовете. Нагласихме всичко и ми каза карай и след празниците (Великден ) ела пак ако има нещо. Уви пак дърпаше, но много по малко. Останаха рейката, гумите и апаратите. Рейката (наскоро рециклирана ) проверих лесно:вдигнах колата така че увиснаха предните гуми и я запалих. Рейката и гумите не помръднаха изобщо. А при движение сама завиваше надясно при движение напред и наляво при движение назад. Джантите вляво и дясно грееха по един и същ начин т.е. не са апаратите.Останаха гумите. Свалих ги , провериха баланса им, всичко бе наред, но забелязах че при едната предна гума (на един сезон) при въртенето и на баланс машината някакси странно се върти усукано около оста, а баланса и бе перфектен. Какво направих : предните гуми "out" задните отпред и от гаража си намерих 2 гуми DOT 2610 а отзад. Колата заспа на пътя и надявам се за дълго. Надявам се че и при теб ще се окаже нещо подобно.
Дано да съм ти помогнал

Лека и безаварийна на всички

viliazov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот viliazov » Пон 23 апр 2012 8:43

Хидравликата е проверена - посъветваха ме да засиля колата и изгася двигателя. Дърпането си остана, а при изгасен двигател хидравликата не играе. Следователно не е от нея. За гумите - въртяхме ги, но ще проверя пак. Не сме ги слагали на машина за баланс, т.к. си бяха балансирани, а и майстора каза, че от баланс може да тресе, но не и да тегли. За греене проверих - такова няма, т.е. има, но е еднакво навсякъде. А възможно ли е, ако при реглажа е много развит единия накрайник/левия/, да ми тегли в тази посока. Просто на реглажа ми направи впечатление, че левия накрайник го развива майстора много повече от десния?

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Пон 23 апр 2012 11:11

За гумите - въртяхме ги,

Ако само си сменил местата(лява/дясна),пробвай с предни /задни.
Асиметричните при неравномерно износване правят така.

Потребителски аватар
spoocky
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот spoocky » Пон 23 апр 2012 11:38

viliazov написа:... А възможно ли е, ако при реглажа е много развит единия накрайник/левия/, да ми тегли в тази посока. Просто на реглажа ми направи впечатление, че левия накрайник го развива майстора много повече от десния?

Залагам на това колега... По принцип като съм сменял накрайник знам от други Майстори, (при положение че преди свалянето всичко си е било ОК) че се броят развиванията на накрайникът, но това е ако си "Home made" :D вече в сервизите може и да замерват по някакъв начин, но при мен досега колкото и да съм сменял не е имало проблем и всичко впоследствие си е било ОК. Но трябва да се мери, защото от там следва по-бързо износване и на гуми и накрайникът е под напрежение и т.н.

viliazov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот viliazov » Вто 24 апр 2012 11:53

Вероятно не си ме разбрал съвсем добре, колега spoocky. Накрайника не е сменян, а при реглажа преди месец и половина - два, когато бях със зимните гуми, майстора който прави реглажа развива левия накрайник доста повече от десния. Между другото мой познат има Пасат В4 /мисля, че са идентични или поне достатъчно близки частите по окачването/ с десен накрайник за смяна, при него също носи наляво, но когато кара на заден ход, ходенето си остава наляво /волана пак е извит наляво/, докато при мен волана се завърта надясно на заден ход, а при каране напред си се завърта наляво. Т.е. колата си ходи по диагонал. Тази особеност може да подскаже на някой за какво става въпрос, макар че на мен нищо не ми говори :oops: Задният мост не е крив, мерих разстоянията от центъра на гумата до бронята и арките на калниците - едни и същи са от двете страни.

peter70
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот peter70 » Вто 24 апр 2012 19:09

Аз съм сигурен: Криви гуми.

Колега кое те кара да мислиш че като завъртиш предни със задни гуми и няма резултат проблема не е от гумите?
Кой може да ти гарантира че и задните гуми не са на същия хал?
Пробвай със гуми от твой познат.

tdi90 turbo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tdi90 turbo » Вто 24 апр 2012 19:15

аз съм за тампона задният на носача когато се скъса също тегли съответно наляво или надясно,виж си тампоните които са най отзад на носача кръглите а не цилиндричните отпред

Потребителски аватар
nuri_3556
Автомобил: Golf 3+golf 4
Двигател: AEK 1995+AGU 250+
Контакти:

Мнениеот nuri_3556 » Вто 24 апр 2012 19:33

просто им смени местата на гумите,дясната сложи на лявата страна и да видим на къде ще тегли тоя път :P

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 24 апр 2012 19:42

tdi90 turbo написа:аз съм за тампона задният на носача когато се скъса също тегли съответно наляво или надясно,виж си тампоните които са най отзад на носача кръглите а не цилиндричните отпред

Първо провери това и ако тампоните са наред си сложи пак зимните гуми (ако са на други джанти, ако не са вземи назаем 4 гуми с джанти от приятел), ако проблема изчезне значи е заради гумите.

mtm_golf
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mtm_golf » Вто 24 апр 2012 20:05

Провери за крива джанта, колега. Имах същият проблем. Също така, ако зимните и летните гуми са ти с различни размери, може да е от реглажа. Ако размера им е еднакъв залагам на крива джанта. Пробвайте я БЕЗ гума на нея, защото се оказа, че балансирана гума с джанта при крива джанта пак дърпа. Още една насока, ако дърпа наляво, свали лява предна джанта и я провери. :beer

Върни се в “Passat”